Begrafenissen: aandachtspunten
Last updated on November 20th, 2023 at 04:05 pm
- Bij begrafenissen onderhandelen mensen niet
- Enkele geldweetjes over begrafenissen
- Bezuinigingstips op begrafenissen
- Conclusie begrafenissen
- Leestips
Stel, je wilt een aanbouw aan je huis. Want je wilt een grotere woonkamer! Dan doe je onderzoek naar de mogelijkheden, én de prijzen. Waarschijnlijk vraag je zelfs verschillende offertes aan. Die bekijk je kritisch. En misschien onderhandel je over de prijs.
Want bij een grote uitgave ga je niet over één nacht ijs.
Bij begrafenissen onderhandelen mensen niet
Behalve vaak als het om begrafenissen gaat! Want dan geven mensen zonder uitgebreid onderzoek zo 10.000 euro uit. En ik snap dat helemaal! Want wie is er nou in staat om eens kritisch marktonderzoek te doen als je net een dierbare bent verloren! En zelfs al ben je wel in staat om kritisch te zijn, dan voelt het misschien niet prettig om te sjacheren over het laatste vaarwel.
Daarom is het advies: Verdiep je in in een uitvaart als er nog geen wolkje aan de lucht is.
Probleem is alleen, dat je daar dan natuurlijk helemaal geen zin in hebt!
In de Elsevier (nr 47, 2014) las ik hier over een interessant artikel. Het heeft de aansprekende titel: ‘Betaal niet teveel voor je uitvaart!‘ Kijk, met dat soort titels heb je míjn aandacht! Hier onder enkele highlights uit het artikel.
Lees nu: Wat moet je doen als iemand overlijdt!
Enkele geldweetjes over begrafenissen
- Een kopje koffie+ cake voor 100 gasten kost gemiddeld 440,- op begrafenissen. (Sommige mensen gaan zelf een cake bakken)
- Een hele simpele uitvaart zonder hulp van een uitvaartondernemer, plechtigheid, rouwkaarten vervoer of graf is mogelijk voor nog geen 2.000,- Maar dit vind ik een beetje raar. Want wat gebeurt er dan met het lijk???
- De kosten van een gemiddelde begrafenis liggen rond de 10.000,-
- Volgens de Consumentenbond kosten eenvoudige begrafenissen 7.000,-. Zie ook Goedkope begrafenis in kartonnen kist.
- Een uitvaartverzekering is vaak niet nodig!
Bezuinigingstips op begrafenissen
- Loop de verschillende onderdelen van een uitvaart langs. Is alles wel nodig?
- Bespaar door dingen zelf te regelen. Bijvoorbeeld zelf rouwkaarten maken, zelf bloemen regelen.
- Bespaar op locatie: als je mensen bij je thuis uitnodigt is dat goedkoper dan als je een ruimte moet huren.
- Een spaanplaat kist kost maar 250,-. Een eikenhouten kist kost gemiddeld 920,-
- Cremeren is iets goedkoper dan begraven.
- Vraag verschillende offertes aan
- Laat het onderhandelen over aan iemand die niet emotioneel betrokken is.
Conclusie begrafenissen
Eigenlijk is het het beste om gewoon een middagje te gaan zitten en dingen voor een uitvaart op een rijtje te zetten. Want nu kun je goed nadenken en ben je niet geëmotioneerd. Geen idee waar je moet beginnen? Er is een handige vergelijkingsite als het gaat om begrafenissen: www.uitvaartmarkt.nl.
Lees ook mijn post Uitvaartverzekering wel of niet.
Op uitvaartmarkt.nl kun je een formulier invullen om je wensen op een rijtje te zetten. Ik ben er aan begonnen, maar ben afgehaakt omdat het zoveel was… Maar eigenlijk vind ik dat ik nog een poging moet doen om het even in te vullen. Want je krijgt daarna een prijsopgave per onderdeel van een begrafenis.
Er zijn 387 bedrijven aangesloten bij uitvaartmarkt.nl
En als afsluiting een quote uit het Elsevier artikel:
‘Iemand wordt niet minder dood als je meer geld betaalt.’
Leestips
Wat is voor jouw belangrijk bij een begrafenis?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ja, kan echt best goedkoop hoor. Wij keken er ook al naar. Je mag zelfs de kist van te voren zelf in elkaar timmeren als je dat wilt. De overledene mag thuis opgebaard worden ipv in de aula, afleggen mag familie doen, enzovoort.
Wij zullen het dus echt zo goedkoop mogelijk doen maar wel zo dat het ook mooi is zeg maar.
Zelf zeg ik altijd tegen manlief: Gooi me maar gewoon in de kliko. Maar dat mag dan net weer niet ;-)
Ik wil er gewoon niet over nadenken. Misschien een beetje kop in het zand steken, maarja…
Hmmm tja. Ik weet het niet hoor. Prijzen en wensen veranderen in de loop der tijd. Ik kan nu wel offertes gaan opvragen maar ik hoop toch nog wel een jaar of 40 mee te gaan. Moet ik dan om de 5 jaar offertes gaan opvragen? Ik kan nu wel zelf een kaart ontwerpen maar vind ik die kaart over 5 jaar nog mooi?
Ik kan mij voorstellen dat als je weet dat het einde eraan komt (denk aan ziekte of iets dergelijks) dat je dit soort dingen doet. Maar anders denk ik persoonlijk dat het beter is dat je een wensenlijstje in de la hebt liggen die je makkelijk kunt aanpassen. Mocht je overlijden dan onverwachts komen hebben de nabestaanden een leidraad.
Persoonlijk heb ik geen wensen en vindt ik dat het afscheid is voor de rouwverwerking van de nabestaanden. Het moet vooral hun een goed gevoel geven. Ik merk er niks van. Maar nogmaals dat is mijn persoonlijke mening.
Ingrid
Goed punt. Je bent er zelf inderdaad niet meer bij.
Ik ben er het helemaal mee eens dat niemand kritisch marktonderzoek kan doen als hij net een dierbare is verloren. De zus van mijn opa is net overleden, en ik vind het echt moeilijk om een uitvaart te organiseren. Daarom wil ik een soort onderzoek doen voordat ik een uitvaartcentrum kies. Bedankt voor het advies!
Het blijft nu eenmaal een lastig onderwerp, want niemand heeft behoefte om zich te verdiepen in het thema uitvaart. Natuurlijk is het wel goed om te weten wat globale mogelijkheden zijn. Daarnaast bieden de meeste uitvaartverzorgers opties aan die in jouw budget passen. Zo kan je toch een bewuste keuze maken zonder je in te spannen in een lastige tijd.