Badkamertegels die makkelijk zijn schoon te houden

Badkamertegels

Voorkomen is beter dan genezen. Dus als je een nieuwe badkamervloer laat leggen, welke badkamertegels kun je dan het beste gebruiken om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan schoonmaken?

Bregtje mailde mij met de volgende vraag:

‘Wij hebben een inloopdouche, ideaal, maar we hebben verkeerde tegeltjes op de vloer, heel erg moeilijk schoon te maken. We moeten dat echt binnenkort veranderen. Heeft iemand een goed idee? Niet gevaarlijk glad, maar wel makkelijk schoon te maken.’

Goed punt Bregtje!

Het is inderdaad slim om rekening te houden met dit soort praktische zaken als je kiest voor een tegelvloer. En als je dan toch een nieuwe badkamervloer installeert, kies dan ook voor een goede douchegoot!

Douchegoot

Een douchegoot wordt ook wel douchedrain genoemd. Een douchegoot voert je douchewater af! Want je kunt nog zo’n mooie tegelvloer in de badkamer hebben, als hij voortdurend blank staat als je doucht, zie je daar weinig van. Steeds vaker kiezen mensen voor een douchegoot in plaats het bekende vierkante afvoerputje.

Er zijn allerlei soorten en maten douchegoten. Je kunt ze zelfs vrijwel onzichtbaar verwerken in je tegelvloer. Daarnaast, en niet minder belangrijk voor Bregtje, is dat douchegoten makkelijk schoon te maken zijn. Ook het installeren is niet moeilijker dan de ronde afvoerput. Alle reden dus om te kiezen voor een douchegoot!

Badkamertegels die makkelijk zijn schoon te houden

Als je badkamertegels wilt die makkelijk zijn schoon te houden, kun je de volgende criteria gebruiken:

 1. Kies voor gladde badkamertegels. Hoe gladder hoe beter! Want hoe gladder ze zijn, hoe makkelijker je ze kunt schoonmaken. (Hoe makkelijker je uitglijdt ook, maar daar hebben we nu even niet over…*)
 2. Hoe groter de tegels, hoe minder voegen waar viezigheid in kan belanden.
 3. Kies voor tegels die geen water opnemen. Dat betekent in de praktijk tegels die zo min mogelijk poreus zijn. Hoe poreuzer een badkamertegel hoe lastiger hij is schoon te maken.

Wat betekenen deze 3 criteria in de praktijk als het gaat om het soort materiaal voor je badkamer tegels?

Badkamertegels: deze materialen zijn makkelijk te reinigen

 • Porselein: porselein is weinig poreus en heeft een wateropname van 0,5% of minder.
 • Keramiek is poreuzer dan porselein, maar is doorgaans goedkoper…
 • Vinyl! Een vinyl vloer is budgetvriendelijk en supermakkelijk schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je badkamervloer glad en egaal is voordat je het legt en dat de randen goed worden afgekit. Maar dan heb je ook wel een badkamervloer die heel eenvoudig is schoon te maken. Je hebt vinyl in één stuk, maar het is ook als tegel te koop. Maar zelf zou ik voor één stuk kiezen in de badkamer. Dan heb je immers ook geen kieren of voegen! Op het forum van Kassa adviseren mensen om het vinyl ‘te groot’ te kopen en een stukje langs de wanden omhoog te leggen. Zo ontstaat een ‘badkuip’ van vinyl.
 • Een gietvloer is ook een onderhoudsarme vloer voor je badkamer. Ook hierbij geen gedoe met voegen, en makkelijk schoon te maken.

Badkamervloer leggen van vinyl

In onderstaand filmpje leggen ze een vloer voor de badkamer van vinylpanelen.

Samenvattend

Bregtje zoekt tips voor een badkamervloer die makkelijk is schoon te houden.  De belangrijkste tip, als ze tegels wil, is om te kiezen voor grote tegels met een zo’n smal mogelijke voeg. Combineer dit met een goede douchegoot zodat het water goed wordt afgevoerd. Dat voorkomt viezigheid en spekgladde tegels.

Maar als je niet persé badkamertegels wilt, dan lijkt vinyl mij ook een uitstekende oplossing. Mits goed gelegd natuurlijk.

P.S.

 • Tegels die makkelijk zijn schoon te maken zijn vaak ook relatief glad! Dus dan heb je weliswaar weinig schoonmaakwerk, maar loop je het risico op uitglijden. Een antislip laag op je badkamertegels kan de ergste gladheid weghalen. Op vinyl zit vaak al antislip.

Lees ook mijn post Badkamer schoonmaken voor dummies

Gebruikte bronnen: onder andere Tegeldepot, Interiorsplace, Verbouwkosten, Kassa, Libelle, Homify, CanDo, Floorify, Vinylvloerbedekking, Kwantum en Roobol.

Aanvullende tips voor badkamervloeren die makkelijk zijn schoon te maken zijn van harte welkom hieronder in de comments!

Similar Posts

40 Comments

 1. op super gladde tegels zie je alles,
  kijk naar een minder kwetsbare kleur,
  of kies een tegel met bijv. meerder (grijs)tinten
  neem een antislip tegel,
  Neem een dubbel (tweezijdig) gebakken tegel, die breken minder als je er iets op laat vallen.

 2. Ja, makkelijk kunnen schoonmaken vind ik echt een vereiste in de badkamer (en keuken) maar dat uitglijden is wel eng. Bij ons is het gelukkig niet zo glad.

 3. ‘k Heb een keramiektegel in de badkamer, er werd mij makkelijk onderhoud beloofd… Onderhouden is inderdaad een fluitje van een cent, maar elke druppel water, die even blijft staan, maakt een vlek voor altijd. Slechts kwaliteit?
  Lie(f)s.
  @Haverbloem is véél gezonder…!

  1. Ik ga haverbloem dan zeker een keer proberen Lies!

   En wat vervelend dat je makkelijk onderhoud was beloofd, maar dat het in de praktijk zo vlekgevoelig is zeg…

 4. Wij hebben een douchecabine. Ideaal! En gemakkelijk afneembare vloertegels. Geen klachten aan deze kant.

 5. zo dom van mij dat ik 7 jaar geleden bij de verbouwing van de douche niet goed heb opgelet en geen douchegoot heb laten instaleren…

 6. Kijk zeker uit met het aanschaffen van gladde vloertegels, ik heb er slechte ervaringen mee.
  Een ruwe vloertegel met verschillende kleuren, hier heb ik witte met grijs en iets van bruine kleur.
  Mijn vorige woning blauwe met witte lijntjes.
  De wand liefst glad ook met een motiefje die zijn goed schoon te houden.
  Na elk douch gebruik de wanden en de vloer drogen, voorkomt vet en vuil dat aangaat koeken. Hans

 7. De badkamer zat er al in toen ik het huis kocht. Keramieke tegels in grijswit tinten, zie je gelukkig niet alles op en ze zijn goed schoon te krijgen. De voegen wat minder, een volgende badkamer neem ik grotere tegels.

 8. Grote tegels zijn inderdaad ideaal als het gaat om schoonmaken. Helaas zijn die van mij niet heel groot. Bij een nieuwe badkamer zou ik er zeker op letten.

 9. Wij kozen jaren geleden voor een doffe grijs/zwarte tegel die ook buiten te gebruiken is. Keihard, niet glad en goed te onderhouden. Dezelfde in een andere kleur ligt in ons portiek bij de voordeur.
  Op aanraden van de tegelzetter namen we een gewoon afvoerputje direct onder de douche dat de man zelf met de juiste helling heeft geplaatst. Geen enkel probleem met waterafvoer en onderhoud.
  In onze badkamer was een goot het nadeel dat hij in de hoek kwam te liggen of halverwege de badkamervloer, beide plekken waren voor ons geen optie.

 10. Hartelijk dank allemaal voor jullie goede raad en adviezen.
  Vanwege Corona wordt het hele douche-project nog eventjes uitgesteld.
  Dat geeft ons de tijd om een en ander nog eens goed te bestuderen.
  Behalve de tegels op de vloer laat ook de ventilatie nu te wensen over.
  We gaan het bij de renovatie in een klap goed aanpakken.
  En dan te bedenken dat het gaat over een ruimte van nauwelijk 1.5 bij 2 meter.

 11. In mijn vorige badkamer zater allemaal kleine tegeltjes. Leuk om te zien maar een ramp om schoon te maken. Nu hebben we een douchebak en grotere tegels tegen tdeuur. Scheelt inderdaad veel schoonmaken.

 12. Hier net in bezit van een gloedje nieuwe badkamer met drain en inloopdouch.
  Ik heb gekozen voor een trekkertje monteren, Na het douchen even over de tegels en alles blijft langer fris en schoon

 13. Ik vind de badkamertegels poetsen zo’n verschrikkelijke klus! Ik had ergens gelezen dat je er na het poetsen spoelglansmiddel op moet doen, dan hecht vuil/aanslag er minder makkelijk aan.

 14. De douche droogmaken na elke douchebeurt en de kraan afdrogen scheelt heel veel poetswerk. Verder vind ik anti-slip toch belangrijker dan makkelijk schoonmaken.

 15. Wij hebben antraciet tegels die vrij gemakkelijk schoon te houden zijn. Ze zaten er overigens al in toen wij dit huis kochten. Zo’n douchegoot is wel iets wat ik graag nog zou willen.

 16. Wij hebben grote antraciete vloertegels. Ideaal om schoon te houden en er zit een soort van werkje in, dus kalk etc is niet zo snel zichtbaar.

 17. Aangezien poetsen dus écht niet mijn hobby is zijn deze tips zeker welkom als we zouden overstappen op een nieuwe badkamer.

 18. Wij gaan de badkamer verbouwen en zijn nu bezig met het uitzoeken van tegels. Goed om te weten welke tegels makkelijk schoon te maken zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.