3 kleding miskopen + hoe voorkom je miskopen?!

Screen Shot 2018 03 25 at 11.28.50Miskopen.

Ik houd er niet van!

Ze zijn zonde van het geld, en je zit met iets in huis dat je niet gebruikt of draagt. Daarom probeer ik ze te vermijden.

Maar soms glipt er toch wel eens eentje door helaas. In deze post laat ik 3 van mijn miskopen zien op kledinggebied. En daarna vertel ik wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Rok die achter langer is dan voor

Onderstaande rok kocht ik online via eBay.co.uk. Dus, in mijn verdediging: ik had hem niet van te voren gepast. Dat is het risico van online kleding kopen. De rok voldeed op papier aan al mijn voorwaarden: hij is van elastische jersey, de tailleband is elastisch en hij leek flatteus. In de praktijk blijkt de rok echter te lang aan de achterkant.

Voor deze rok heb ik overigens nog hoop. Mijn jongste dochter is handig met de naaimachine en ik ga haar vragen of ze de achterkant gelijk wil maken met de voorkant. Dan kan deze miskoop toch nog een succesvolle koop worden.

41d6c5f2 1dbb 47f3 9e04 c5411f18a961

Strak zwart rokje

Voor deze miskoop heb ik geen enkel excuus! Want ik kocht dit strakke, zwarte rokje in het dorpje Zelhem, en heb het dus gepast. Verleid door de jersey stof en de goede kwaliteit trok ik dit rokje aan. Dat was mijn eerste fout. Want ik draag zelden tot nooit strakke rokjes. Ik been graag stevig door het leven, en met strakke rokjes kan ik niet lekker grote stappen zetten. Dat had ik moeten weten!

Daarnaast draag ik nooit zwart. Hoe praktisch ik het in theorie ook vind.

Kortom: ik had dit rokje helemaal niet moeten passen, want het voldeed niet aan mijn voorkeuren.

Waarom deed ik het dan toch? Tsja, het zag er zo leuk uit op de hanger. En de stof was van jersey. Bovendien had ik een vage theorie in mijn hoofd dat zo’n strak rokje handig zou zijn voor ‘belangrijke besprekingen’. Dus trok ik het aan, en vond het eigenlijk heel leuk staan. Bovendien kan je het rokje met de touwtjes aan de zijkant langer en korter maken en dat vond ik erg grappig.

Last but not least: het was in de aanbieding voor 25,-.

miskoop

Hoewel ik het best een leuk rokje vind, blijft het in de praktijk in mijn kast liggen.

Toch heb ik nog een beetje hoop. Want stél dat ik een keer een belangrijke bespreking heb!

Hema jurkje

Dit Hema jurkje is ook een stomme aankoop vind ik. Want het is totaal niet mijn stijl. De reden dat ik het kocht is dat het me zo lekker leek zitten en dat het in de aanbieding was voor 12,-. Maar ik heb nog niet één keer aan gehad. En dat heeft de volgende redenen:

 • Ik moet er een hemd onderaan omdat het anders te koud is. En ik houd niet van hemden.
 • Ik moet er een legging, panty onderaan omdat het een kort jurkje is, en ik houd niet van strakke dingen om mijn benen.
 • De mouwen zijn lang, en dat benauwt me.
 • Het is te kort!

Misschien dat het jurkje nog wat wordt in de zomer. Maar als ik mezelf op de foto zie vind ik het Hema jurkje ook nog net een nachtpon lijken.

hema jurkje

Impulsief kopen belangrijke oorzaak van miskopen

Eén van de belangrijkste oorzaken van miskopen is impulsief shoppen. Dat wil zeggen dat je iets leuks ziet, en je koopt het in een impuls. Er zijn een aantal dingen die je extra vatbaar maken voor impulsief kopen. Kijk:

 • Stress! Als het leven zwaar is, kan iets kopen een tijdelijk gevoel van plezier opleveren.
 • Het gevoel geen controle te hebben. Geen controle over je leven?! Ha! Maar wel over de producten in de winkel, want die kun je kópen!
 • Je bent vatbaarder voor impulsaankopen als je met vrienden en vriendinnen winkelt dan met familie.
 • Vermoeidheid.
 • Als winkelen een hobby voor je is.
 • Als ergens korting op is. Dit kan het gevoel geven dat je iets te winnen hebt door het product te kopen.
 • Impulsieve persoonlijkheid

Zo voorkom je impuls aankopen

 1. Ken jezelf! Als je weet wat je smaak is, laat je dan niet verleiden door atypische producten. De kans dat het een miskoop is, is dan heel groot namelijk.
 2. Stel jezelf deze vraag: Was ik van plan dit te kopen? Of kom ik nu ineens op het idee? Is dat laatste het geval?
 3. Gebruik de 24-uurs regel: weersta de impuls om het product te kopen. Wil je het 24 uur later nog steeds graag hebben? Dan mag het.
 4. Gaat het om een kledingstuk? Fotografeer jezelf in het pashokje in in het kledingstuk en hang het daarna terug. Zet het op een speciale wensenlijst. Zo heb je toch een beetje het gevoel van ‘hebben’ zonder de gevolgen. Pas vervolgens de 24-uurs regel toe.
 5. Zorg dat je niet zoveel geld bij je hebt.
 6. Breng jezelf niet in de verleiding. Als je weet dat je gestresst of vermoeid bent, ga dan niet naar een winkelcentrum met een goedgevulde portemonnee!

Samenvattend

Een miskoop is gauw gedaan helaas. In deze post liet ik 3 miskopen zien die ik afgelopen jaar deed op kledinggebied. De belangrijkste oorzaak van miskopen is impulsief kopen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen impulsief kopen.

Wat was jouw laatste miskoop?

Similar Posts

48 Comments

 1. Ik vind de asymetrische rok juist erg leuk. Je ziet duidelijk dat het de bedoeling is dat ‘ie asymetrisch is, en dat vind ik erg leuk staan.
  Het zwarte rokje kun je ook goed hebben maar ik snap de beperking, ik hou ook helemaaaaal niet van strak!
  Misschien kan je handige dochter het jurkje wel vermaken ook? De mouwen mss korter en wellicht de taille iets innemen? Dan wordt het een warm-weer-floddertje? Op zich is ‘ie nl wel leuk!
  Ik ben soms ook te impulsief en vind het erg gezellig om de stad in te gaan…

 2. Ik vind het laatste rokje je super goed staan. Jammer dat je het in je kast laat liggen. Wie weet een keer voor een mooie zomer avond in de tuin? Ja, zo gaat dat we kopen en we kopen, maar de helft trekken we niet aan. Helaas doe ik er ook hard aan mee. Ik verkoop tegenwoordig wat ik niet aantrek op united wardrobe. Super fijn, zo kom ik van die ongedragen kleding af;)

 3. Daarom koop ik eigenlijk nooit online kleding. Ik maak er een gezellige shop dag van en dan kan ik de kleding ook op mijn gemak passen. Dat zwarte rokje staat staat je goed. Dat jurkje is inderdaad wat minder.

 4. Miskopen zijn nooit leuk! Gelukkig doe ik eigenlijk nooit miskopen, dat scheelt weer. Wel ben ik soms wat gauwer uitgekeken op items, maar die verkoop ik dan weer via Marktplaats. Dan is het snel weg :).

 5. Het laatste jurkje snap ik helemaal, ik pas ze ook elke keer weer en denk dan nee… Mijn laatste miskoop zijn hele mooie hoge paarse hakken, Ze zijn prachtig, maar echt te hoog. ideaal voor een zit feest waar ik niet op sta. maar ja die heb ik nooit…..

 6. haha, wel herkenbaar. Dan denk je: wooow, het is in aanbieding, ik pak het mee… maar eenmaal thuis doe je het bijna nooit aan! Je staat wel mooi met het zwarte rokje, haar die maar wat meer uit je kast :)

 7. Grappig om te lezen dat je sommige kledingstukken miskopen vind. Ik vind het wel meevallen hoor! Het Hema jurkje is lekker thuis en staat je leuk, de blauwe rok vind ik persoonlijk minder, maar ook die staat je ook goed maar je meot je er uiteraard zelf lekker in voelen!

 8. Soms heb je dat he? Helemaal blij met je aankoop. Eenmaal thuis…. meh… Zonde!
  Gebeurt me niet héél vaak, maar ook ik ontkom er soms niet aan.

 9. Mijn laatste miskoop waren een paar laarsjes. Hakken net te hoog en de smal en de tijgerprint combineert toch lastig dan ik had gedacht

 10. Mijn laatste miskoop waren een paar dure (El Naturaliste) enkellaarsjes. Ik had een paar bruine en een paar zwarte en dacht dat het model hetzelfde was, lekker breed bij de tenen. De laarsjes zijn prachtig maar niet zo breed als de andere láarsjes. Went wel, dacht ik. Dus niet………

 11. Ik vind het zwarte rokje wel erg leuk staan bij je! Maar je hebt gelijk, als je hem in de kast laat liggen is het geen match made in Heaven.. zelf probeer ik ieder jaar wel ergens op een rommelmarkt te gaan staan zodat ik mijn overige kleding en miskopen een tweede leven kan gunnen :)

 12. Fijne tips! Ik doe ook zo vaak miskopen, oeps! Maar ik verkoop mijn spullen dan vaak weer door, heel handig. Ik vind dat het laatste jurkje je wel heel mooi staat!

 13. Het zwarte rokje staat je echt heel goed! Ik heb niet echt miskopen maar wel veel kleding met het label er nog aan. Ik word dan verliefd op een kledingstuk en moet het dan hebben, maar vervolgens weet ik niet wanneer ik het aan moet.

 14. Die laatste vind ik jou niet leuk staan. Die andere twee wel en die eerste rok is echt gaaf :-) kun je het model niet zo houden en dan ietsje korter?
  Ik weet niet zo goed wat mijn laatste miskoop was. Wel mijn grootste miskoop. Dat was een dure naaimachine. Ik kan er niet mee overweg. Mijn moeder ook niet, dus het ligt het misschien niet aan mij.

 15. Als ik mijn kleding toch niet leuk vind, probeer ik er iets aan toe te voegen!Als de rok tekort is, naai ik er een strook andere stof aan vast . Of een tweede rok eronder,die erbij past. Met zwart is dat helemaal makkelijk. Of zoek iemand die dat voor je kan doen!

 16. Ik vind op zich dat zwarte rokje je best leuk staan. Snap dat je hem wat aan de strakke kant vindt maar misstaat zeker niet. Wat betreft mijn miskopen heb ik dat de laatste tijd niet. Ik koop nu al minder kleding (blogger zijn) en ik vraag mij vaak af heb ik nu wel echt nodig. Dus dan laat ik het al hangen haha

 17. o zo herkenbaar , ook de commentaren van “het staat je leuk”. Kleding moet lekker zitten en je moet je erlekker in voelen, anders wordt het niet gedragen. Tenminste anders draag ik het niet (en zo liggen er ook bij mij wel dingen in de kast) Omdat het lekker moet zitten koop ik niet online ook al kan ik daar (volgens de foto’s) wel vinden wat ik zoek.

 18. die eerste 2 staan je best leuk. Die laatste snap ik…staat je eerlijk gezegd ook minder. Bij mij is afgeprijsd nog wel eens een trigger om tot de aanschaf van eem miskoop over te gaan

 19. Hmm lastig altijd. Ik heb ook wel wat dingen in de kast die niet de allerbeste kopen waren… gelukkig heb ik jongere nichtjes dus komt het vaak wel weer bij hen terrecht.

 20. Mijn laatste miskoop was vorige week bij United Wardrobe ik had een zwart wit badpak gekocht. Die zat vreselijk om mijn borsten. Ze werden geplet en ik had een enorm lelijke side-boob. Gelukkig maak ik er een client blij mee. Die houdt van knuffelen met badkleding

 21. Ik heb als hobby fotograferen en vind fotoshoots heel leuk, jammer genoeg doe ik dat veel te weinig. Maar als ik ooit een apart item zie dan denk ik ”Oo leuk voor een fotoshoot”, maar dat zijn dan ook items die ik zelf niet buiten een fotoshoot zou dragen. Zo heb ik een paar jaar geleden verschillende metallic kledingstukken gekocht, omdat dat toen in kwam en mij een metallic shoot leuk leek. Nooooit meer van gekomen. Of mega hoge hakken die er leuk uit zien op de foto, maar ik echt niet op kan lopen. Oorbellen van 20cm lang in de vorm van een gouden uitroepteken en vraagteken. Mijn kast hang veeeeel te vol en heb nooit wat om te dragen.

 22. Het zwarte rokje zou ik zeker nog houden én eens wat vaker aan trekken. Het staat je goed!

  Ook ik had genoeg valse aankopen in de kast, maar sinds ik een kleuranalyse heb gedaan gaat het een stuk beter. Vind ik persoonlijk echt een aanrader!

 23. Dat zwarte rokje is echt wel tof, niet wachten op belangrijke besprekingen maar gewoon dragen :-) Verder is het wel herkenbaar, ik heb vorig jaar een zak nieuwe kleding naar de kringwinkel gedaan gewoon met de kaartjes er nog aan, zo zonde van het geld.

 24. Leuk omschreven! Ik hoop dat ik je niet te hard kwets, maar ik vind het Hema jurkje inderdaad wat weg hebben van een nachtjapon haha. Al heb ik dat al heel snel met kleding van de Hema eigenlijk. Maar zo zie je ook weer dat je inderdaad soms iets in je hoofd kunt hebben van ‘oh, dát is het helemaal!’ maar uiteindelijk valt het dan in het daglicht, buiten de winkel,toch tegen! Gelukkig heb je een handige jonge dochter op de naaimachine!

 25. Een andere tip is vaak kijken naar de voorwaarden van de winkel. Soms kun je hem kosteloos retour sturen. Dit in combinatie met achter betalen werkt voor mij altijd ideaal!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.