10 manieren om te besparen met de bibliotheek

bezuinigen met de bieb

Ik heb het al vaker gezegd, maar ik ben dol op de bibliotheek. Als er iets op een paradijs lijkt, dan is het wel de bibliotheek vind ik. Al die kasten vol met boeken. En die kun je gewoon pakken en meenemen!

En wist je dat de bibliotheek ook nog eens helpt om te besparen?

10 bespaartips met de bibliotheek

 1. Leen boeken in de bibliotheek in plaats van ze te kopen. Ik heb al heel wat geld bespaart door mijn behoefte aan boeken te bevredigen in de bibliotheek in plaats van in de boekhandel. En het is niet zo dat je de schrijver berooft, want de stichting Lira keert een leenrecht vergoeding uit aan auteurs. Dat kan variëren van 3 tot 10 cent.
 2. Lees de nieuwste tijdschriften in de bibliotheek. Tijdschriften die ouder zijn dan een week mag je lenen. Het aanbod van tijdschriften verschilt per bibliotheek. Bij ons heeft de bibliotheek in Doetinchem bijvoorbeeld meer meer keuze dan de bibliotheek in Varsseveld.
 3. In plaats van dvd's te huren kun je ze gratis lenen in de bibliotheek als je lid bent!
 4. Leen boeken met handige budget tips in de bibliotheek. Zoals van Marieke Henselmans. Zij schreeft veel over consuminderen.
 5. Bibliotheken verkopen regelmatig oude, afgeschreven boeken. Wil je een boek graag in je kast hebben? Dan kun je het op zo'n markt goedkoop krijgen.
 6. Het is een leuk en gratis uitje met kinderen. De meeste bibliotheken hebben een speelhoek. En op veel plekken zijn er voorleesmiddagen. Ook een leuke manier om andere ouders te ontmoeten.
 7. Leen er audioboeken.
 8. Gratis eBooks kun je tegenwoordig ook lenen in de bibliotheek.
 9. In bibliotheken heb je Wifi en bij de meeste mag je gratis van het internet gebruik maken. Als bij ons het internet er weer eens uitligt, ga ik naar de bibliotheek om toch te kunnen bloggen!
 10. Een krantenabonnement is niet nodig: lees de krant in de bibliotheek!

Bonustips: steeds meer bibliotheken organiseren leuke dingen, die je vaak gratis kunt bezoeken. N.B. Wist je dat de online bibliotheek toegang geeft tot gratis eBooks?

Zie ook ebook abonnement en geld verdienen met boeken verkopen.

Hoe gebruik jij de bibliotheek?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

 1. Ik ben ook groot fan van de bibliotheek en ik probeer wekelijks naar de bieb te gaan om inderdaad boeken te halen, maar ook de nieuwste tijdschriften te lezen en lekker rustig aan het werk te gaan. Voor mij is het echt een leuk uitje.

  1. Oh zeker, ik probeer iedere week een paar uur in de bieb aan het werk te gaan. Thuis is het gewoon te druk om iets gedaan te krijgen en word ik afgeleid door allerlei andere zaken die ik dan ga doen :).

 2. Ik heb voor de kids ook een bieb abonnement. Het is idd gewoon een uitje voor ze. En dan kijk ik zelf ook even wat rond. Vooral bij de kookboeken of ik een leuk recept zie.
  Voor de rest lees ik mijn boeken allemaal digitaal. Dus gelukkig niet meer van die volle boekenkasten in huis ;-)

  1. En voor kinderen zijn abonnementen nog gratis ook! Mijn oudste dochter leest ook haar meeste boeken digitaal. Ik doe het alleen als het niet anders kan, of omdat ik een boek dan sneller en goedkoper kan krijgen.

 3. Ik leen er boeken en gebruik het inderdaad ook als uitje bij slecht weer.
  De bieb in Middelburg is leuk voor kinderen, met wat interactieve digitale dingen.

  Het enige nadeel vind ik, dat je boete moet betalen als je te laat bent...

 4. Ik kom iedere week in de bieb en soms wel 2 keer. Ik haal er nieuwe boeken en tijdschriften en af en toe een dvd. Ik lees er graag kranten .

  Groet The a

 5. Toen ik nog echt armlastig was, verbleef ik een avond per week in de bibliotheek om thuis stookkosten uit te sparen, en natuurlijk om tijdschriften te lezen...

  1. Dat is niet niks Hanneke. Maar wel fijn dat je zo toch warm en behaaglijk kon zitten. Slimme oplossing!

   Zo zie je maar: de bibliotheek heeft vele functies!

 6. Ik kom graag en veel in de bibliotheek. Vanaf mijn 6E heb ik een abonnement, eerst van de katholieke bibliotheek bij ons op het dorp en later van de openbare bibliotheek. Zoveel waar voor zo weinig geld!

 7. Ik ga heel graag naar de bieb en dan het liefst alleen en dan naar de grote in de grote stad. Maar helaas heb ik kinderen die ik altijd mee moet nemen en die hebben geen zin in dat ik daar wat zit te genieten. Dus ik ga nu altijd snel even in de kleine bieb met de kinderen en hopelijk komt ooit weer eens een dag dat ik geregeld even naar de bieb alleen kan.
  Even lekker rondneuzen bij nieuwe boeken, in tijdschriften en gewoon genieten van al die rijen boeken. I love it.

  1. Ik voel met je mee Janneke! Als je kinderen bij je hebt die er niks aan vinden, is het lastig om rustig tussen de boeken te neuzen. Die fase heb ik ook gehad. Maar nu kan ik mijn hart dus weer ophalen. En jij ooit ook!

 8. Ik kom nu gemiddeld eens in de 2 weken in de bibliotheek. Onze bibliotheek in de wijk is weg bezuinigd. Ik ben nu verplicht om naar de hoofdlocatie te fietsen, Wat 45 minuten heen is en ook weer 45 minuten terug. Dus niet iets wat ik iedere week doe.
  Ook de openingstijden zijn flink ingekort. Voorheen van 9 uur tot 20 uur. Nu van 10 tot 17 uur. Dus voor mij niet leuk meer om even naartoe te gaan om te vertoeven. Wat ik voorheen wel deed. Om 16 uur heen met eigen brood en drinken en dan pas om 20 uur terug naar huis. Scheelde toen veel in de stookkosten.

  Ook is het boekenaanbod drastisch kleiner geworden. Eerst 2 verdiepingen en 12 wijklocaties. Nu alleen nog 1 verdieping op de hoofdlocatie. Helaas is de kinderboekenhoek van een halve verdieping naar 6 boekenkasten gegaan. Dus mijn jongste heeft moeite om leuke boeken te lenen.

  Ik leen nog wel boeken, maar aanzienlijk minder omdat de meeste boeken die ik wil lezen alleen extern aan te vragen zijn á € 3,00 aanvraagkosten. Ik baal er flink van omdat ik nu veel moeite moet doen om aan een boek te komen wat ik graag wil lezen. Dus ik lees een stuk minder want ik heb het geld gewoon niet om boeken te kopen.

  Misschien toch maar eens in het naburig dorp kijken of daar meer interessante boeken zijn voor mij.

  1. Tsjonge die bezuiningen hebben vervelend uitgepakt bij jou zeg! En als er dan filialen dicht gaan zou ik denken dat het filiaal dat open blijft juist ruimere openingstijden krijgt. En 3 euro aanvraagkosten is veel inderdaad. Bij mij is het gratis, of bij toptitels 1,50.

   Hopelijk biedt het naburige dorp uitkomst.

 9. Ik kom wel regelmatig in de bibliotheek maar alleen mijn zoon heeft een abonnement. We mogen dus alleen maar kinderboeken lenen. Meestal als hij aan het zoeken is ga ik even bij de tijdschriften kijken en blader daar door heen. Altijd wel leuk.

 10. Ik kom veel in de bieb. Soms wel 2-3x per week. Op het moment heb ik erg weinig tijd van lezen en ben er al meer dan een week niet geweest maar dit is echt een uitzondering voor mij. Mijn middelste dochter leest ook erg veel. De oudste dochter heeft er een hekel aan en de jongste leest in bed altijd een paar bladzijden. Dat gaat nog niet zo vlug, ze is ook pas 7. Mijn zoon las, toen hij nog op de basisschool zat regelmatig maar dat is nu sinds een paar jaar helemaal over. Lezen is zooo saai... aldus 14 jarige zoon. Ben het niet met hem eens!

 11. Leuk onderwerp! Ik ben zelf ook dol op de bibliotheek.
  In de tijd dat ik bijna geen geld had, bezuinigde ik op mijn abonnement door het op te zeggen. Toen er een abonnementsvorm kwam waarbij je alleen voor het geleende boek betaalde, was ik de eerste die zo'n abonnement had. Ik leende hooguit 12 items per jaar.

  Nu hebben we als gezin een groot abonnement. Voor 60 euro per jaar mogen we 50 items lenen en voor maximaal 6 weken. We hebben er gratis een tweede pas bij aangevraagd. Eerst had ik voor beide dochters een gratis abonnement, maar ik was vaak te laat met terugbrengen (want leentijd 3 week) en had daardoor te vaak boetes. Per saldo is dit abonnement voor ons goedkoper. En praktischer. Hup alles op één pas.

  1. Ze variëren nog best veel met de abonnementsvorm Anita! Hier is nu nog 1 abonnementsvorm. Ik betaal zo'n 40 euro per jaar, en daarvoor kan ik dan maximaal 20 boeken lenen.

   Het erge is dat ik vaak nog aan de limiet zit ook... Ik zie altijd zoveel leuke boeken in de bieb!

 12. Ik ga ook graag naar de bieb. Daarmee bespaar je én geld en boekenkastruimte. Anders zou het huis dankbaar dicht slibben. Bovendien vind ik het een inspirerende omgeving voor kinderen. Ze kunnen er van alles vinden en zijn zo met boeken bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.