Mijmertijd

mijmertijdAls het even kan neem ik elke dag 45 minuten mijmertijd.

's Ochtends bij de koffie om 10 uur. En 's avonds rond een uur of half zeven. Dan zet ik de eierwekker op 30 minuten ('s ochtends) of 15 minuten ('s avonds), zet klassieke muziek aan en dan zet ik het op een mijmeren. Terwijl ik de klassieke muziek over me heen laat komen, staar ik in verte en laat mijn gedachten de vrije loop. Soms pas ik wat technieken toe die ik heb geleerd van Headspace.

In het begin is het meestal een beetje ongemakkelijk. Dan schieten me ineens allerlei dingen te binnen die ik nog wil of moet doen. Of ik krijg ineens allerlei blog ideeën. Daarom leg ik mijn Moleskine naast me. Ik krabbel het idee op het papier en mijmer weer verder.

En dan duurt het meestal niet lang of ik voel mezelf rustiger worden. Ik realiseer me hoe fijn ik daar zit, en hoe mooi we wonen.

Mijmeren versus mediteren

Ik mijmer liever dan dat ik mediteer! Want bij mediteren heb ik altijd het gevoel dat ik mijn hoofd moet leegmaken, en me juist moet losmaken van mijn gedachten.

In de Dikke van Dale wordt mijmeren omschreven als:

'Stil en vaag peinzen, in een min of meer weemoedige stemming.'

Vervolgens zocht ik natuurlijk mediteren op. Dat wordt omschreven als:

'Peinzen over'!

Nou ja zeg, blijk ik al die tijd toch te mediteren. Alleen klinkt mijmeren veel relaxter en minder intimiderend vind ik. Bovendien kan ik daarbij tenminste lekker in mijn leunstoel zitten. En hoef ik niet op zo'n meditatiekussentje te knielen of zo.

Mijmertijd: wat het me oplevert

 • Mijmertijd helpt me even pas op de plaats te maken. Even stil te staan bij mijn dag en mijn leven.
 • Mijmertijd helpt me tot mezelf te komen. Op een gegeven moment kom ik mezelf tegen.
 • Mijmertijd helpt me de gebeurtenissen van de dag te verwerken
 • Mijnmertijd levert me allerlei nieuwe ideeën op.

Zie ook mijn post over hobby's. of volg het stappenplan in mijn post Hobby's zoeken!

Doe jij wel eens aan mijmertijd of aan mediteren? Waarom wel of juist niet?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik neem eigenlijk nooit mijmertijd en ik mediteer ook niet. Ik heb dagen dat de hele dag door er van alles door mijn hoofd spookt van blog ideeën tot dingen die ik nog moet doen. Eigenlijk zou ik daar gewoon eens rustig de tijd voor moeten nemen. Goed idee, mijmertijd.

  1. Wat bij mij erg helpt is de ideeën opschrijven. Ik heb een fijne Moleskine agenda, en daar kladder ik alle ideeën in. Ook erg handig als ik een keer zonder inspiratie zit. Dan kijk ik in mijn moleskine voor ideeën.

   En opschrijven geeft rust in je hoofd.

 2. Als de kinderen 's avonds op bed liggen en de keuken opgeruimd is ga ik op de bank zitten en ga even lekker voor me uit staren. Er komt dan zo'n rust over mij heen, want stil wat het de hele dag niet is. En daarna als ik niet te moe ben kan ik nog een werkje oppakken, maar meestal pak ik een boek, borduurwerkje of N.etflix. Gelukkig zijn de kinderen nog klein en liggen voor half 8 op bed als manlief thuis is, als ik het alleen moet doen ben ik 10 over 7 alweer beneden. Zaterdag mag de oudste opblijven en dan mis ik mijn momentje wel.

  1. Oh heerlijk Janneke! Dat voor me uit staren doe ik ook. Ik snap helemaal wat je bedoelt met de rust die over je heen komt. Als ik even over het moeilijke moment heen ben, merk ik dat ook.

 3. Ik doe dit eigenlijk niet maar het spreekt mij wel aan. Als ik onder de douche sta dan en dan eindelijk een moment voor mezelf heb zet ik wel altijd muziek op dus misschien doe ik dit dus wel ;-)

  1. Ja, soms moet je het even herkennen! Ik denk bij mediteren altijd meteen aan van die meditatiekussentjes en met een rechte rug in kleermakerszit zitten. Maar er zijn denk ik meerdere vormen. Voor jou is het douchen!

 4. Wat goed om een mijmertijd in je dagelijkse bezigheden in te plannen! Het lijkt me in het begin best moeilijk, omdat je het aanvankelijk misschien als verloren tijd ziet (tenminste ik zou ook zoiets hebben van: eigenlijk moet ik dit of dat nog doen...), maar ik denk dat het juist ook heel veel oplevert aan energie, inwendige en uitwendige rust, goede ideeën, relativering van allerhande zaken etc. Ik ga eens kijken of en hoe ik zoiets (en ook met klassieke muziek, want ik heb massa's klassieke cd's, maar gebruik ze luister ze bijna nooit:)) kan gaan inpassen in m'n dagelijks leventje! Dank je voor de tip!

  1. Inplannen is volgens mij de sleutel tot succes. Door het een vast onderdeel te maken van je dag doe je het tenminste ook echt.

   Het levert inderdaad nieuwe energie, ideeën en rust op.

 5. Ik heb die momenten ook. Heerlijk even rusten niksen. En peinzen inderdaad. Het lukt hier niet elke dag maar dan mis ik dat echt.

 6. Heel hip[ want in de flow stond er ook al eens iets over, en idd ik vind het ook lekker, ff lummelen :-)

 7. Oja, ik kan niet leven zonder die momenten. Ik neem minstens om de twee uur een pauze van tien minuten, die vul ik op met lezen, schrijven of mijmeren. En wanneer ik ga werken twee keer per dag op de trein.

 8. Ja hoor, dat doe ik ook geregeld. Al toen ik een jaar of 10 was. Dan ging ik zitten op de bank en deed ik een half uur lang helemaal niks behalve een beetje 'dagdromen'. Vaak zo net voor etenstijd. Fijn weekend!

 9. Jeetje wat een goed onderwerp!
  Er is veel te winnen met mijmeren, in deze stressvolle tijd.
  Ik doe het de hele dag door, tijdens rustige momenten. Het geeft me een gevoel dat ik goed bezig ben.Er borrelen dan allerlei gedachten op waar ik wijzer of vrolijker van word .
  Aan te bevelen!
  Succes allemaal!

  1. Ik denk dat door de altijd aanwezige smartphone mijmertijd belangrijker is dan ooit. Maar ook lastiger om te verwezenlijken. Want in een verloren moment pak je misschien al gauw je smartphone in plaats van dat je even voor je uit gaat zitten staren.

   Goed van je dat je regelmatig rustige momenten pakt in je dag!

 10. O, wat ben ik jaloers! Ik geef mezelf die tijd niet, en ooit krijg je daar een weerbots van dat het niet normaal meer is. Dat zou ik echt willen leren, maar ik kan geen 5 minuten blijven zitten. Als de kinderen in bed liggen : dat gaat hier ook niet op, mijn oudsten zijn zelfs nog wakker als ik ga slapen. De jongste haalt alle energie zo uit je lijf...hij is nu 6,5 en ik kijk er echt naar uit dat hij wat ouder is en zichzelf kan bezighouden (nee, dat kan hij nog steeds niet, tenzij achter één of andere tablet/pc en ik heb er een hekel aan dat hij daaraan zit. ik krijg hem er namelijk niet meer achteruit;) ) Lezen doe ik graag en geregeld, zo heb ik toch wel fysieke rust, maar dat is niet hetzelfde he. Wéér met 'iets' bezig.

  1. Ik heb ook wel momenten dat ik wil zeggen: ' Jongens haal eens een touw en bindt me vast aan de stoel, want ik sta steeds op!' Blijven zitten is best lastig. Maar als je nou de eierwekker zet op bijvoorbeeld 10 minuten dan wordt het misschien makkelijker. En het is normaal dat je de eerste minuten steeds de impuls hebt om op te staan. Dat hoort er bij. Als je het even volhoudt dan voel je daarna de rust!

 11. Ik vind het knap dat je dit iedere dag 45 minuten doet. Zou ik ook moeten doen maar gun me de tijd er niet voor. Hoe doe je dat met je kinderen, s' morgens zijn ze naar school maar s' avonds, storen ze je dan niet ?

  Groet Thea

 12. Wat een goed idee om op vaste tijden 'mijmertijd' te nemen., Mijn probleem is dat ik veel te lang mijmer. Dat gaat vanzelf. Ik zit bv, aan de keukentafel en drink koffie. Mijn brein gaat in de mijmer/mediteer stand en het komt vaak voor dat ik een uurtje ofzo later nog vredig uit het raam zit te staren. Terwijl ik nog zo van plan was om mijn ochtend nuttig te besteden ! Ik ga ook de kookwekker gebruiken , goed idee.

  1. Ik vind dat je je ochtend ook nuttig besteed hebt als je een uurtje mijmert Louloudi. Maar een kookwekker kan helpen als je het wat korter wilt houden.

 13. Goh wat heerlijk! Goed dat je dat doet, zou ik wel vaker willen doen. Het is inderdaad heel makkelijk om de smartphone weer te pakken... Maar ik ben wel benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt om half 7 's avonds! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.