Zwaardemaag: boterhampasta van gekookte varkenskop

Screen Shot 2019 07 07 at 12.15.48
Bron: Wikipedia

Mijn tante Marietje is getrouwd met een broer van mijn vader. Ze weet mij daarom soms leuke dingen te vertellen over zijn jeugd. Zo hoorde ik dat ze bij mijn vader thuis vroeger zwaardemaag op de boterham smeerden. Dat maakte mijn oma van een varkenskop!

Zwaardemaag

Met gemengde gevoelens luisterde ik naar de bereidingswijze. Blijkbaar deed mijn oma een varkenskop in een grote pan en kookte die. Alle vlees werd vervolgens van de varkenskop afgeschraapt, en met behulp van bloem maakte mijn oma een soort pasta. Vooral het gelatine-achtige laagje dat zich op de pasta vormde vonden ze om te smullen. En weet je hoe het geserveerd werd? In de varkensmaag… Brrr, ik rilde ervan. Ik besloot het te googelen, en warempel, ik kwam diverse resultaten tegen. Je kunt het zelfs kopen, hoewel het dan maar op een soort ham lijkt.

Het zal vast wel heel voedzaam zijn geweest.

 

Similar Posts

27 Comments

 1. Zwaardemaag heb ik nog nooit van gehoord, maar wel van hoofdkaas. Volgens mij is dat hetzelfde. Mijn ouders maakten het vroeger wel (samen met balkenbrij). Het smaakte een beetje zurig en gelatine-achtig. Ik vond het niet lekker!

 2. Zult – zure zult maakte mijn oma van een varkenskop. Lekker!
  Hier in DK is zult (sylte) een lekkernij die rond en met kerst gegeten wordt. Op een sneetje roggebrood – met mosterd.

 3. Mijn ouders maakten dat vroeger ook en noemden het ‘kopkeesse’ (hoofdkaas) : het gehele varken werd verwerkt voor menselijke consumptie, dat is erg positief!
  Zelf eet ik al bijna 20 jaar geen vlees.

 4. Nooit van gehoord en ik heb eerlijk gezegd met een vies gezicht zitten lezen. Het smaakt vast heerlijk, maar van sommige dingen weet ik maar liever niet wat er allemaal in zit en waar het van is gemaakt;).

 5. Heerlijk, ik Belgie koop ik het graag in plakken en in Duitsland nemen we potjes mee.
  Eigenlijk vind ik alles wat gemaakt wordt van een dier de moeite waard om gegeten te worden. Orgaanvlees eten we ook graag.
  Er is in Frankrijk alleen een worstje wat van ingewanden wordt gemaakt : Andouillette. Dat ruikt niet lekker en smaakt net zo.

 6. Ik weet nog dat ik een keer als kind uit school kwam en er een vuilniszak op het aanrecht lag, nieuwsgierig maakte ik hem op en daar kreeg ik gelijk spijt van. Er zat een halve varkenskop in en varkenspootjes brrrrrrr. Mijn vader maakte zelf zure zult, hoofdkaas, balkenbrij en bloedworst, allemaal gerechten die ik er maar vies uit vond zien en ook nooit gegeten heb.

 7. Balkenbrij en bloedworst, dat kocht mijn moeder weleens. De bloedworst werd gebakken. Ik vond als kind vooral balkenbrij lekker. Je kon ook hersens kopen herinner ik me nu. Die lagen op zo’n papieren schaaltje.
  Nu zie je alleen nog maar kant en klaar voorgesneden karbonades, biefstukken en allerlei fantasie happen bij de slager. Wil je een groot stuk vlees om in de oven te maken dan moet je dat bestellen.

 8. Ik moet zeggen dat het me niet erg aantrekkelijk klinkt. Ik denk niet dat ik dit ooit ga proberen, haha!

  1. Brrrr…. Dat klinkt altijd zo onprettig. In de Koreaanse drama’s die ik kijk eten ze wel gewoon origineel en herkenbaar orgaanvlees. Ik gruwel ervan.

 9. Jakkes! Bij ons heette dat zult. Voor mij hoeft het niet. Toen mijn vader voor het eerst bij mijn moeder thuis kwam, had mijn oma varkensoren gebakken. Uit beleefdheid zei mijn vader dat hij het erg lekker vond. Mijn oma heeft nog járen varkensoren voor hem gebakken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.