Zwaardemaag: boterhampasta van gekookte varkenskop
Mijn tante Marietje is getrouwd met een broer van mijn vader. Ze weet mij daarom soms leuke dingen te vertellen over zijn jeugd. Zo hoorde ik dat ze bij mijn vader thuis vroeger zwaardemaag op de boterham smeerden. Dat maakte mijn oma van een varkenskop!
Zwaardemaag
Met gemengde gevoelens luisterde ik naar de bereidingswijze. Blijkbaar deed mijn oma een varkenskop in een grote pan en kookte die. Alle vlees werd vervolgens van de varkenskop afgeschraapt, en met behulp van bloem maakte mijn oma een soort pasta. Vooral het gelatine-achtige laagje dat zich op de pasta vormde vonden ze om te smullen. En weet je hoe het geserveerd werd? In de varkensmaag… Brrr, ik rilde ervan. Ik besloot het te googelen, en warempel, ik kwam diverse resultaten tegen. Je kunt het zelfs kopen, hoewel het dan maar op een soort ham lijkt.
Het zal vast wel heel voedzaam zijn geweest.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Zwaardemaag heb ik nog nooit van gehoord, maar wel van hoofdkaas. Volgens mij is dat hetzelfde. Mijn ouders maakten het vroeger wel (samen met balkenbrij). Het smaakte een beetje zurig en gelatine-achtig. Ik vond het niet lekker!
Brrr, hoofdkaas. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit hetzelfde is.
Ik heb de Tjechische variant gegeten.
Het is mijn lekkerste vakantieherinnering.
Smakelijke groet,
Wat leuk dat je er zo’n mooie herinnering aan hebt overgehouden Rob!
Mijn schoonvader maakte vroeger ook varkenskop klaar, zelfs de oren werden gekookt.
Brrr….
Zult – zure zult maakte mijn oma van een varkenskop. Lekker!
Hier in DK is zult (sylte) een lekkernij die rond en met kerst gegeten wordt. Op een sneetje roggebrood – met mosterd.
Op die manier wordt in ieder geval wel alles benut.
Volgens mij is dat hier preskop… varkenkop in gelatine,
Zure Zult. Sommige ouderen zweren erbij en klagen dat het vroeger veel lekkerder was. ☻
Mijn ouders maakten dat vroeger ook en noemden het ‘kopkeesse’ (hoofdkaas) : het gehele varken werd verwerkt voor menselijke consumptie, dat is erg positief!
Zelf eet ik al bijna 20 jaar geen vlees.
Ja, dat er niets werd weggegooid is denk ik wel een goede zaak.
Nooit van gehoord en ik heb eerlijk gezegd met een vies gezicht zitten lezen. Het smaakt vast heerlijk, maar van sommige dingen weet ik maar liever niet wat er allemaal in zit en waar het van is gemaakt;).
In Zeeland wordt dat ook hoofdkaas of postekop genoemd. Het is gewoon nog bij de slager te koop, maar ik heb het nog nooit gegeten.
Heerlijk, ik Belgie koop ik het graag in plakken en in Duitsland nemen we potjes mee.
Eigenlijk vind ik alles wat gemaakt wordt van een dier de moeite waard om gegeten te worden. Orgaanvlees eten we ook graag.
Er is in Frankrijk alleen een worstje wat van ingewanden wordt gemaakt : Andouillette. Dat ruikt niet lekker en smaakt net zo.
In de Koreaanse drama’s die ik kijk eten ze ook organen, en zelfs kippenpoten… En dan bedoel ik dus de voeten.
brrrrrrr lijkt me niet zo lekker, mijn ouders maakten zult :-)
ook zo iets :-)
Ik weet nog dat ik een keer als kind uit school kwam en er een vuilniszak op het aanrecht lag, nieuwsgierig maakte ik hem op en daar kreeg ik gelijk spijt van. Er zat een halve varkenskop in en varkenspootjes brrrrrrr. Mijn vader maakte zelf zure zult, hoofdkaas, balkenbrij en bloedworst, allemaal gerechten die ik er maar vies uit vond zien en ook nooit gegeten heb.
Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierigheid een beetje afgestraft werd door je akelige vondst.
Balkenbrij en bloedworst, dat kocht mijn moeder weleens. De bloedworst werd gebakken. Ik vond als kind vooral balkenbrij lekker. Je kon ook hersens kopen herinner ik me nu. Die lagen op zo’n papieren schaaltje.
Nu zie je alleen nog maar kant en klaar voorgesneden karbonades, biefstukken en allerlei fantasie happen bij de slager. Wil je een groot stuk vlees om in de oven te maken dan moet je dat bestellen.
Balkenbrij en bloedworst maakten ze hier thuis vroeger ook klaar inderdaad, van hun eigen varken.
Met kruiden op smaak gebracht, waarom niet. Wij kopen in Duitsland nog vaak zult en bloedworst in glazen potten. Lekker hoor!
Ik moet zeggen dat het me niet erg aantrekkelijk klinkt. Ik denk niet dat ik dit ooit ga proberen, haha!
In Nederland is het vlees bij de supermarkt onherkenbaar verpakt.
Waarbij orgaanvlees en het restafval stiekem verwerkt wordt.
Diervriendelijke groet,
Brrrr…. Dat klinkt altijd zo onprettig. In de Koreaanse drama’s die ik kijk eten ze wel gewoon origineel en herkenbaar orgaanvlees. Ik gruwel ervan.
Jakkes! Bij ons heette dat zult. Voor mij hoeft het niet. Toen mijn vader voor het eerst bij mijn moeder thuis kwam, had mijn oma varkensoren gebakken. Uit beleefdheid zei mijn vader dat hij het erg lekker vond. Mijn oma heeft nog járen varkensoren voor hem gebakken.
LOL. Je arme vader! En je oma maar denken dat ze hem een plezier deed. Ik vind je vader wel enorm aardig klinken!