Woonverzekeringen voor dummies: huren versus kopen

woonverzekering

Stel, je koopt voor het eerst in je leven een huis. Dan krijg je automatisch ook te maken met een aantal zogenoemde woonverzekeringen. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. Als je huurt ligt dat anders. Laten we de verschillen wat betreft woonverzekeringen als het gaat om huren of kopen eens op een rijtje zetten. Met een testcase voor een woonverzekering van FBTO!

Huis kopen? 5 woonverzekeringen!

 1. Opstalverzekering, oftewel huisverzekering. Stel dat je huis afbrandt. Dan kun je dankzij de opstalverzekering het huis opnieuw bouwen. De opstalverzekering/huisverzekering beschermt je tegen water- of stormschade of inbraak. Zie ook brandalarm.
 2. Inboedelverzekering: deze woonverzekering dekt eventuele schade aan de spullen in je huis, zoals meubels, tapijt, technische apparaten etc.2. De inboedelverzekering dekt vaak alleen schade door externe factoren zoals inbraak of storm. Voor eigen ongelukjes bestaat de allrisk polis.
 3. Overlijdensrisicoverzekering: Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner en/of kinderen niet in de financiële problemen komen als jij overlijdt. Dankzij de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering kunnen ze dan toch de hypotheek blijven betalen.
 4. Woonlastenverzekering: dit is een verzekering die je afsluit voor calamiteiten als werkeloosheid, of als je gezondheidsproblemen krijgt en niet meer kunt werken. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat je je maandlasten kunt betalen.
 5. aansprakelijkheidsverzekering: met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die je veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders.

Volgens De Consumentenbond is de opstalverzekering/huisverzekering verplicht. De overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  is dat niet meer sinds januari 2018, aldus De Consumentenbond. Maar ze adviseren deze verzekering wel nadrukkelijk. Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie? Dan is de kans groot dat de bank een overlijdensrisicoverzekering eist.

Huis huren?

Als je een huis huurt hoef je in principe eigenlijk geen enkele woonverzekering af te sluiten. Of dat verstandig is, is een tweede. Mijn hurende kind heeft volgens mij geen enkele verzekering op woongebied… Als je gaat huren kun je kiezen voor de volgende verzekeringen:

 1. Woonlastenverzekering. Stel dat je inkomen wegvalt, doordat je je baan verliest of dat je problemen hebt met je gezondheid. Een woonlastenverzekering zorgt er dan voor dat je toch elke maand de huur kunt ophoesten.
 2. Inboedelverzekering. Net als huiseigenaren verzeker je met een inboedelverzekering de spullen in je huis. Mocht er iets misgaan, dan kun je alles weer aanvullen.
 3. Aansprakelijkheidsverzekering. Je moet er niet aan denken, maar stel dat er bij jou een leiding springt. En dat de buren daarvan waterschade hebben. De aansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen deze schade. Zie ook Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?
 4. Last but not least een rechtsbijstandsverzekering. In principe ben je als huurder beschermd op basis van huurbescherming, maar stel dat je een vervelende huisbaas hebt, en je krijgt problemen. Dan kan een rechtsbijstandsverzekering prettig zijn.

Risico’s voor je huis op een rijtje:

In onderstaande afbeelding zie je wat er allemaal kan gebeuren met je huis.

Woonverzekeringen

De proef op de som: wat kost zo’n woonverzekering?

Je kunt online heel makkelijk berekenen hoeveel een verzekering je gaat kosten. Ik nam de proef op de som bij FBTO. Ik koos voor het gemak even voor drie verzekeringen tegelijk: opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dat leverde een maandpremie van 45,61 op. Deze premie wordt beïnvloed door leeftijd, locatie, soort huis, maar ook door hoe je huis beveiligd is! Toen ik bijvoorbeeld invulde dat ons huis voorzien is van een BORG erkende alarminstallatie zakte de premie prompt naar 43,42. Maar toen ik voor de grap invulde dat we een rieten dak hebben, steeg de premie naar 127,78! Een goede reden voor mij om nooit een rieten dak te nemen! Je kunt zo’n woonverzekering dus ook gebruiken om te zien wat je huis veiliger maakt : )

Samenvattend

Het maakt verschil of je een huis huurt of koopt als het gaat om woonverzekeringen. Zo gauw je gaat kopen, krijg je meer verplichtingen op het gebied van verzekeren. Mijn man en ik hebben 4 van de 5 genoemde woonverzekeringen voor huiseigenaren. Alleen de woonlastenverzekering hebben we niet.

Woon jij in een koopwoning of huurhuis? En welke woonverzekeringen heb je?

Deze post kwam tot stand in samenwerking met FBTO.

Similar Posts

35 Comments

 1. Hier een koopwoning en eh…eerlijk gezegd heb ik gewoon op de bank vertrouwd bij het afsluiten van de verzekeringen. Die hebben me vast eerder meer dan minder dan nodig is aangesmeerd.

 2. Ik heb een uitgebreide rechtsbijstandverzekering en volgens mij ook dezelfde 4 als jullie hebben. Ik vind het toch wel heel prettig om zeker te weten dat alles goed zit.

 3. Ik heb een huurwoning momenteel. Hier alleen een inboedelverzekering via Zekur. Ik geloof dat wij samen op 18 euro zitten. Tegen de tijd dat wij een huis gaan kopen(en dat is hopelijk bijna, want ik heb een nieuwe baan) zal ik nog eens goed onderzoek doen naar passende verzekeringen.

  1. Met een inboedel verzekering ben je niet altijd. Het is dus goed om de lettertjes van het polisblad te lezen. Soms moet je een extra kostbaarheden verzekering afsluiten wanneer je boven een x bedrag aan luxeartikelen komt (mobiels, tv, computers ed) ook kun je tegen onderverzekerd verzekeren. Dit doe je door een inboedel/opstal meter in te vullen. Dat een rietendak duurder is in premie is logisch. Het gevaar van de omvang van schade bij een dergelijke dag is aannemelijker dan bij een pannen dak buiten dat ook meer kosten qua vervanging

  2. De kleine lettertjes lezen is altijd belangrijk bij verzekeringen inderdaad. Toen ik ging uitrekenen of een huisdierverzekering verstandig zijn, waren het de kleine lettertjes die ervoor zorgden dat ik het niet deed.

 4. Wij hebben net een huis gekocht en krijgen over een maand de sleutel van ons nieuwe huis. Bovenstaande verzekeringen hebben we inmiddels allemaal afgestreept.

 5. Huurwoning. Helaas een deel van de verzekeringen moeten stopzetten. Maar ik weet nu in ieder geval dat ik dus geen rieten dak moet nemen :)

 6. Ik zit in een vereniging van eigenaars. In dat geval zijn er wettelijk verplichte verzekeringen als opstal/herbouw/brand/aansprakelijkheid. Kost 500 euro per jaar voor 4 appartementen. Mijn deel (zit in de servicekosten) is 110 euro per jaar. Daarnaast heb ik alleen nog een inboedelverzkering van 100 europ per jaar. Daar zou ik een glasverzekering bij kunnen doen. Heb ik niet In de opstal glasverzekeren is erg duur, omdat dat een soort bedrijfsverzekering is en bedrijven veel glazen wanden hebben. Ons oude pand heeft daarvoor te weinig glas. Andere verzekeringen heb ik niet. Ik heb geen hypotheek en geen familie die er voor opdraait als het met me mis gaat. De inboedeverzekering is al over de top. Ik heb bitter weinig inboedel van waarde en als het mis gaat, koop ik alles bij de kringloop. Verzekeringen beperk ik tot een minimum, omdat ze slecht uitkeren. Bij de VvE-verzekering zit ook een belachelijk hoog eigen risico als percentage op het gehele pand. Dat zijn dingen die je helaas niet kan veranderen.

 7. Heel eerlijk.. Wij hebben een koophuis en mijn man heeft dit geregeld. Heb serieus geen flauw idee hoe en wat bij ons, erg he! Eye-opener om me toch eens te verdiepen hierin!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.