Woonverzekeringen voor dummies: huren versus kopen
Stel, je koopt voor het eerst in je leven een huis. Dan krijg je automatisch ook te maken met een aantal zogenoemde woonverzekeringen. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. Als je huurt ligt dat anders. Laten we de verschillen wat betreft woonverzekeringen als het gaat om huren of kopen eens op een rijtje zetten. Met een testcase voor een woonverzekering van FBTO!
Huis kopen? 5 woonverzekeringen!
- Opstalverzekering, oftewel huisverzekering. Stel dat je huis afbrandt. Dan kun je dankzij de opstalverzekering het huis opnieuw bouwen. De opstalverzekering/huisverzekering beschermt je tegen water- of stormschade of inbraak. Zie ook brandalarm.
- Inboedelverzekering: deze woonverzekering dekt eventuele schade aan de spullen in je huis, zoals meubels, tapijt, technische apparaten etc.2. De inboedelverzekering dekt vaak alleen schade door externe factoren zoals inbraak of storm. Voor eigen ongelukjes bestaat de allrisk polis.
- Overlijdensrisicoverzekering: Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner en/of kinderen niet in de financiële problemen komen als jij overlijdt. Dankzij de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering kunnen ze dan toch de hypotheek blijven betalen.
- Woonlastenverzekering: dit is een verzekering die je afsluit voor calamiteiten als werkeloosheid, of als je gezondheidsproblemen krijgt en niet meer kunt werken. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat je je maandlasten kunt betalen.
- aansprakelijkheidsverzekering: met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade die je veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders.
Volgens De Consumentenbond is de opstalverzekering/huisverzekering verplicht. De overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat niet meer sinds januari 2018, aldus De Consumentenbond. Maar ze adviseren deze verzekering wel nadrukkelijk. Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie? Dan is de kans groot dat de bank een overlijdensrisicoverzekering eist.
Huis huren?
Als je een huis huurt hoef je in principe eigenlijk geen enkele woonverzekering af te sluiten. Of dat verstandig is, is een tweede. Mijn hurende kind heeft volgens mij geen enkele verzekering op woongebied… Als je gaat huren kun je kiezen voor de volgende verzekeringen:
- Woonlastenverzekering. Stel dat je inkomen wegvalt, doordat je je baan verliest of dat je problemen hebt met je gezondheid. Een woonlastenverzekering zorgt er dan voor dat je toch elke maand de huur kunt ophoesten.
- Inboedelverzekering. Net als huiseigenaren verzeker je met een inboedelverzekering de spullen in je huis. Mocht er iets misgaan, dan kun je alles weer aanvullen.
- Aansprakelijkheidsverzekering. Je moet er niet aan denken, maar stel dat er bij jou een leiding springt. En dat de buren daarvan waterschade hebben. De aansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen deze schade. Zie ook Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?
- Last but not least een rechtsbijstandsverzekering. In principe ben je als huurder beschermd op basis van huurbescherming, maar stel dat je een vervelende huisbaas hebt, en je krijgt problemen. Dan kan een rechtsbijstandsverzekering prettig zijn.
Risico’s voor je huis op een rijtje:
In onderstaande afbeelding zie je wat er allemaal kan gebeuren met je huis.
De proef op de som: wat kost zo’n woonverzekering?
Je kunt online heel makkelijk berekenen hoeveel een verzekering je gaat kosten. Ik nam de proef op de som bij FBTO. Ik koos voor het gemak even voor drie verzekeringen tegelijk: opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dat leverde een maandpremie van 45,61 op. Deze premie wordt beïnvloed door leeftijd, locatie, soort huis, maar ook door hoe je huis beveiligd is! Toen ik bijvoorbeeld invulde dat ons huis voorzien is van een BORG erkende alarminstallatie zakte de premie prompt naar 43,42. Maar toen ik voor de grap invulde dat we een rieten dak hebben, steeg de premie naar 127,78! Een goede reden voor mij om nooit een rieten dak te nemen! Je kunt zo’n woonverzekering dus ook gebruiken om te zien wat je huis veiliger maakt : )
Samenvattend
Het maakt verschil of je een huis huurt of koopt als het gaat om woonverzekeringen. Zo gauw je gaat kopen, krijg je meer verplichtingen op het gebied van verzekeren. Mijn man en ik hebben 4 van de 5 genoemde woonverzekeringen voor huiseigenaren. Alleen de woonlastenverzekering hebben we niet.
Woon jij in een koopwoning of huurhuis? En welke woonverzekeringen heb je?
Deze post kwam tot stand in samenwerking met FBTO.
Hier een koopwoning en eh…eerlijk gezegd heb ik gewoon op de bank vertrouwd bij het afsluiten van de verzekeringen. Die hebben me vast eerder meer dan minder dan nodig is aangesmeerd.
Toch hoop je inderdaad dat ze bij de bank adviseren in het belang van de klant…
Ik heb een uitgebreide rechtsbijstandverzekering en volgens mij ook dezelfde 4 als jullie hebben. Ik vind het toch wel heel prettig om zeker te weten dat alles goed zit.
Eigenlijk nooit over nagedacht dat er verschil zit tussen huur en koop qua verzekeringen maar wel logisch idd. Mijn partner regelt dit altijd.
Een verhelderend artikel. Als het gaat om verzekeringen zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Herkenbaar Marieke. En het is ook best taaie stof om te lezen en tot je te nemen vind ik.
Wij hebben een koophuis en hebben alle verzekeringen. Goed om eens op papier te zien want wat is dit belangrijk!
Wij zijn kort geleden verhuisd van een huurwoning naar een koopwoning. We hebben verschillende verzekeringen afgesloten die jij benoemt!
Hoi Nicole,
Dank je wel voor deze nuttige tips.
Die ga ik gewoon uitprinten.
Hoewel ik wel goed verzekerd ben…
Groetjes van Marlou
Wij zijn van plan een huis te komen in de hele nabije toekomst dus deze tips zijn best interessant om te lezen. Dankjewel! :)
Groetjes,
Marlies
Ik heb een huurwoning momenteel. Hier alleen een inboedelverzekering via Zekur. Ik geloof dat wij samen op 18 euro zitten. Tegen de tijd dat wij een huis gaan kopen(en dat is hopelijk bijna, want ik heb een nieuwe baan) zal ik nog eens goed onderzoek doen naar passende verzekeringen.
ik ben eigenlijk goed verzekerd, behalve de woonlastenverzekering. die heb ik niet. Ik twijfel ook een beetje of ik die moet doen
Wij hebben die ook niet. En als je bijvoorbeeld een spaarpotje hebt voor noodgevallen, kun je het soms ook zelf opvangen.
wat een super goede tips deel je, denk voor mensen zeker handig
Met een inboedel verzekering ben je niet altijd. Het is dus goed om de lettertjes van het polisblad te lezen. Soms moet je een extra kostbaarheden verzekering afsluiten wanneer je boven een x bedrag aan luxeartikelen komt (mobiels, tv, computers ed) ook kun je tegen onderverzekerd verzekeren. Dit doe je door een inboedel/opstal meter in te vullen. Dat een rietendak duurder is in premie is logisch. Het gevaar van de omvang van schade bij een dergelijke dag is aannemelijker dan bij een pannen dak buiten dat ook meer kosten qua vervanging
De kleine lettertjes lezen is altijd belangrijk bij verzekeringen inderdaad. Toen ik ging uitrekenen of een huisdierverzekering verstandig zijn, waren het de kleine lettertjes die ervoor zorgden dat ik het niet deed.
Wij hebben net een huis gekocht en krijgen over een maand de sleutel van ons nieuwe huis. Bovenstaande verzekeringen hebben we inmiddels allemaal afgestreept.
Fijn Janet. Dan kun je je daarna concenteren op fijn wonen en leukere dingen. Veel woonplezier gewenst alvast.
Op dit moment bezig met kijken naar koop woning. Altijd handig om wat tips te krijgen
Huurwoning. Helaas een deel van de verzekeringen moeten stopzetten. Maar ik weet nu in ieder geval dat ik dus geen rieten dak moet nemen :)
LOL : ))) Nee dat zou ik ook niet doen Frederique. Tenzij je lekker veel premie wilt betalen.
Ik zit in een vereniging van eigenaars. In dat geval zijn er wettelijk verplichte verzekeringen als opstal/herbouw/brand/aansprakelijkheid. Kost 500 euro per jaar voor 4 appartementen. Mijn deel (zit in de servicekosten) is 110 euro per jaar. Daarnaast heb ik alleen nog een inboedelverzkering van 100 europ per jaar. Daar zou ik een glasverzekering bij kunnen doen. Heb ik niet In de opstal glasverzekeren is erg duur, omdat dat een soort bedrijfsverzekering is en bedrijven veel glazen wanden hebben. Ons oude pand heeft daarvoor te weinig glas. Andere verzekeringen heb ik niet. Ik heb geen hypotheek en geen familie die er voor opdraait als het met me mis gaat. De inboedeverzekering is al over de top. Ik heb bitter weinig inboedel van waarde en als het mis gaat, koop ik alles bij de kringloop. Verzekeringen beperk ik tot een minimum, omdat ze slecht uitkeren. Bij de VvE-verzekering zit ook een belachelijk hoog eigen risico als percentage op het gehele pand. Dat zijn dingen die je helaas niet kan veranderen.
Wel mooi dat jullie als vereniging van eigenaars de kosten kunnen delen Xmiaar. 110,- per jaar klinkt als goed te doen.
Ik woon in een huurhuis en heb eigenlijk precies alle verzekeringen die je hebt opgenoemd!
Alleen de woonlastenverzekering hebben we niet, maar verder alles goed geregeld dankzij werk, ik werk namelijk bij een assurantiekantoor.
Ah, dat lijkt me dan ideaal Wanda! Dan zit je dicht bij het vuur : )
toen we verhuisd zijn hebben we alles weer eens opnieuw beoordeeld
Een verhuizing kan inderdaad een goede aanleiding zijn om eens goed naar verzekeringen te kijken Ingrid.
Toen we van huur naar koop gingen moest ik even slikken door het aantal verzekeringen… Maar goed, alles is als het goed is goed geregeld!
Mijn ouders hebben hun eigen huis, maar als ik een eigen plek krijg, wordt dat denk ik toch huren.
Het voordeel van huren lijkt me het gevoel van vrijheid. Je kunt veel makkelijker verkassen.
Verzekeren blijf ik altijd een dingetje vinden.. maar wat moet, dat moet????
Ik heb een koophuis en inderdaad ook geen woonlastenverzekering, maar voor de rest alles goed geregeld
Onze huis is een koophuis. Alles dat soort dingen mijn man regelen
Heel eerlijk.. Wij hebben een koophuis en mijn man heeft dit geregeld. Heb serieus geen flauw idee hoe en wat bij ons, erg he! Eye-opener om me toch eens te verdiepen hierin!