Wavegordijnen - Doe de wave met je gordijn

Wavegordijnen

Ken jij zogenoemde wavegordijnen?

Jana schreef er een artikel over voor Huisvlijt.

Ik heb nu even de gordijnen dicht

Sinds het plotselinge overlijden van onze dochter Lucy heb ik permanent de gordijnen van onze woonkamer dicht.  Want ik voel me zo onbeschermd als ze open zijn... Zelfs al woon ik op het platteland.

Het zijn hele lichte, voile gordijnen, dus er komt nog genoeg licht binnen.

Als ze dicht zijn geven ze me een gevoel van veiligheid. Alsof ik me kan terugtrekken uit de wereld in een soort veilige cocon.

Jana heeft die zorgen niet.

Zij schreef onderstaande vrolijke artikel over Huisvlijt over zogenoemde wavegordijnen.

Zijn je ramen klaar voor een moderne make-over?

Ik houd wel van wat verandering op zijn tijd. Ik vind het erg leuk om af en toe mijn interieur om te gooien en de sofa op een heel nieuwe plek te zetten, bijvoorbeeld. De meest recente mogelijke verandering die in me opkwam? De ramen!

Nee, niet de ramen zelf – dat kost me een arm en een been. Nee, ik zou graag de raamdecoratie anders aanpakken. Wat moderner en slimmer. Dit is wat ik in mijn zoektocht tegenkwam!

Ga voor golven

Iets waar ik nog nooit van gehoord had, maar dus meteen honderd procent verkocht aan ben: wavegordijnen. Wat? Wel, dat dacht ik dus ook. Tot ik ze zag. Ik had ze al gezien in hotels en chique restaurants: de rijkelijke lange gordijnen die in verticale golven vallen. Ongelofelijk mooi en dus ook gewoon mogelijk in je leefruimtes en slaapkamers.

Zelf ben ik erg fan van deze wavegordijnen in neutrale kleuren. Zo kan je ze in de woonkamer in een zacht beige te nemen, dat licht de ruimte mooi op. In de slaapkamer mag het dan weer wat donkerder: navy of zelf antraciet zijn prachtig en geven de slaapkamer die knusse hotelvibe waar je zo van kan genieten op reis.

Denk aan de zon

Vroeger dacht ik bij raamdecoratie enkel aan de winter. Als het licht binnen brandt en buiten is het donker, kijkt iedereen recht je woning binnen. Als je net als ik op je privacy gesteld bent, doe je dan graag de gordijnen wat dicht. Maar de laatste tijd merk ik dat ik de overgordijnen ook in de zomer sluit. Ze zorgen namelijk dat het overdag niet te warm wordt in onze slaapkamer en de woonkamer.

Nu zou ik dus graag het raam verduisteren met zonwerende screens. Die kan je gewoon op maat laten maken, dat ziet er erg strak en modern uit! Zeker in combinatie met de prachtige wavegordijnen, vormen ze het perfecte duo tussen zonwering en luxe.

Meer groen!

Ik ben er dus van overtuigd dat ik mijn raamdecoratie aanpak. Maar toen bedacht ik dat mijn vensterbanken wel wat meer groen kunnen gebruiken! Ik heb best wat plantjes in huis. Maar planten op mijn vensterbanken leven nooit lang. Of dat nu ligt aan het feit dat je geen goede plant mom bent, of dat de hittegolven het moeilijk maken, er is wel wat aan te doen!

Laat je goed informeren bij een tuincentrum. Kies plantjes die geschikt voor een plek in de vensterbank. Het ene raam – op het noorden bijvoorbeeld – is het andere niet. Denk maar aan vol zonlicht op het zuiden. Daar heb je echt aangepaste plantjes voor nodig. Op Fleur & flower vind je een overzicht van planten die geschikt zijn voor een leven in een vensterbank! Zie ook je vensterbank decoreren.

Ik zie het al helemaal voor me: overdag mooi gefilterd zonlicht door de screens, licht dat zachtjes op mijn nieuwe plantjes valt en ’s avonds heerlijk genieten van die prachtige wavegordijnen.

Nawoord

Dankjewel Jana voor je enthousiaste post over wave gordijnen. Ik had er nog nooit van gehoord moet ik bekennen, en heb wat meer informatie opgezocht.

Wat is een wavegordijn?

Een wavegordijn heet zo vanwege de golvende plooi die er aan de bovenkant van het gordijn met een transparante band wordt ingestikt. Vervolgens worden er waveglijders/wave runners in het wave gordijnband gezet. De meest gebruikte afstand tussen de 'wave runners' oftewel de gordijnhaken is 6 tot 8 centimeter. En die glijders maakt je vervolgens vast aan de gordijnrail.

Dat is inderdaad wel even wat anders dan mijn Xenos gordijnen. Dat is zo'n lussengordijn. Ik kocht ook een gordijnroede bij de Xenos destijds, en die haal ik dan door de gordijnlussen heen. Als ik plooien wil, dan moet ik het gordijn op strategische plekken naar elkaar toe trekken.

Een wavegordijn oogt inderdaad wel wat 'rijker' en luxueuzer dan mijn Xenos gordijnen en Xenos gordijnroede. En het isoleert natuurlijk ook veel beter. Dat is prettig met de hoge energieprijzen.

Lees ook mijn ultieme gids voor je gordijnen wassen!

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik heb ook alleen maar wintergordijnen maar in de zomer mis ik vaak toch bescherming tegen de zon.

 2. Jeetje, ik ben even hier niet geweest en lees net het verschrikkelijke bericht.
  Aller eerst heel veel sterkte en kracht toegewenst.
  Ik kan mij heel goed voorstellen dat je de gordijnen nog even dicht wilt laten en in je eigen cocon wilt verblijven. Geef het de tijd!!

  Om terug te komen op je oorspronkelijke blog: Ik dacht dat al onze gordijnen op deze manier gestikt en opgehangen zijn. Maar ik denk dat ik in de war ben met een vlinderplooi.

 3. Ik snap wel dat je liever op dit moment even de gordijnen wilt dicht doen. Het komt wel weer..

  Love As Always
  Dimario

 4. Allereerst nog gecondoleerd en ja, dat je de gordijnen nu even dicht houdt, snap ik hoor. Even in je eigen bubbel om dit verlies een plekje te geven...

 5. Dat klinkt magisch en wat een mooie foto! Wanneer we onze raamdecoratie gaan vervangen, gaan we hier zeker naar kijken. Bedankt voor de tip!

 6. Het ziet er wel mooi uit. Ik heb in de woonkamer plissé gordijnen. Ik wil er nog steeds inbetween gordijnen voor. Maar ik kan niet kiezen wat....

 7. Wij hebben kamerhoge zware gordijnen, ze golven ook maar laten bijna niets van de buitenwereld door. Daar kan je je ook fijn achter verstoppen

 8. Jeetje... gecondoleerd met het overlijden van je dochter. Wat vreselijk verdrietig voor jullie. Ik denk dat ik mijn shutters dan ook een tijdje niet open zou doen thuis. Die wave gordijnen laten wel mooi licht in huis schijnen. Moge de mooie herinneringen aan jouw dochter net zo licht op jouw hart schijnen.

 9. Ik heb ook niet eerder van wavegordijnen gehoord. Ik kan me wel goed voorstellen dat je de gordijnen nu dicht wilt houden.

  1. Gecondoleerd! Ik kende de gordijnen wel maar geen idee dat ze zo heten. Het ziet er wel mooi uit!

 10. Aan de afbeelding te zien hebben wij thuis ook wave gordijnen hangen.
  Heel veel sterkte met het verlies van jullie dochter.

 11. Dat de isolatie beter is dan je huidige gordijn is wel fijner. We hebben aan de voor en achterzijde off white gordijnen waar ik blij mee ben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.