HomeHuishoudenVan gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?    

Comments

Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig? — 21 Comments

  1. Ja, die pannen met bloemetjes zijn veel leuker! Ik kook op gas, maar bij het kopen van pannen valt het me op dat er vaak allerlei tekentjes op de etiketten staan en dat pannen dus geschikt zijn voor meerdere warmtebronnen.

  2. Wij gaan ook overstappen op inductie, tenminste als de energieleveraar wat meewerkt, we hebben drie fasen stroom aangevraagd, maar dat kan nog wel even duren. Bijna al onze pannen werken na een test nog op inductie.

  3. Ik ben een klein half jaar geleden overgestapt op inductie, omdat mijn gasplaat aan vervanging toe was en me ingelezen over inductie, omdat dit zo aangeprezen wordt en ook van het gas af.
    De meeste pannen bleken geschikt te zijn voor inductie en ik heb maar 1 pan hoeven bijkopen.
    Ik vind het koken op inductie ideaal, het kookt sneller en je kunt er hetzelfde mee als op gas, zoals stoofgerechten, makkelijk schoon te maken en op de kookzones heb ik een siliconen matje om krassen op de glasplaat te voorkomen.
    Er is de gedachte, dat de aanschaf ontzettend duur is door de juiste elektriciteitsaansluiting, maar dat geldt alleen voor inductie met veel poespas eromheen, wat een 2-fase aansluiting nodig hebt, maar inmiddels zijn er eenvoudige inductieplaten met een 1-fase aansluiting, wat wil zeggen, dat het gewoon met een stekker in het stopcontact aangesloten kan worden.

    Lily

  4. Ze zijn hier al volop bezig met het aanleggen van warmtenet en in 2023 aan het einde zullen ze hier in flat het gereed maken. Tenminste als 70 procent van de huurders instemmen al denk ik hierbij datz e toch hun zin doen. We zouden een gratis pannenset van de woningcorporatie ontvangen werd ons gezegd bij een kijkmiddag . Maar heb nog een goede nieuwe set in doos die ik eens had aangeschaft omdat ze zo voordelig waren bij winkelketen A.. Van die magneet was mij ook al bekend, maar wel is het zo als men het veel had gebruikt op gas dan kunnen er op bodem toch wat krasjes zitten en die kunnen de inductieplaat beschadigen gaan. Er waren er wel enige waar de magneet op werkte en die ik dus ook kan gebruiken maar vind het wel jammer van mijn trouwe set die ik vanaf mijn trouwen al hebt en er nog heel goed uitzien. Ben nu alleen nu aan die set die ik heb in doos heb ik wel genoeg aan. Zal wel wennen zijn om zo te koken.

  5. Overschakelen is ook ‘t moment om ‘grote kuis’ te houden in de potten/pannen. Hebben we er eigenlijk zóóóveel nodig? Enkele degelijke (ook uit de kringloop) gaan weer jaren mee!
    Lie(f)s.

  6. Ik kook sinds een jaar op inductie. Mijn grijsgewolkte geëmailleerde panen van oma doen het er prima op. Ook de jaren zeventig bloemetjespannen. Ik heb een nieuw melkpannetje gekocht, maar dat was ook omdat de oude krassen had aan de binnenkant. En ik kocht een nieuwe koekenpan, omdat de koekenpannen die ik heb(en wel op inductie kunnen) soms te zwaar voor me worden. Ik moest dus een lichtgewicht koekenpan. Gevonden bij de Hema, in de aanbieding. Dertien euro. Koopje toch?

  7. Probleempje is dat een gascentrale 37 kuub verbruikt om 175kWh te genereren. Op die manier schiet het fossiele verbruik er niet veel mee op en de uitstoot van CO2 vind bij de centrale plaats ipv thuis. Als je zonnepanelen hebt met overcapaciteit, dan is het een ander verhaal en zou je net als ik op de dag (rond 13 uur) moeten koken. Dan schiet het milieu er heel veel mee op.

    Zelf kook ik op gas en verbruik 8 m3 per jaar (als alleengaande. Zou 12 m3 zijn als ik op mijn manier voor 2 volwassenen kook). Daarnaast verbruik ik 20 kWh/jr met de magnetron voor ontdooien en rookworst.) Als ik over zou moeten, dan wordt het inductie met 2 zones. Die kan gewoon op 230V. Ik gebruik in 90% van de gevallen 1 gaspit. Heb er nog nooit 4 gebruikt en 3 was ook jaren geleden. Roerbakken bespaart gewoon het meeste energie. Al dat nederlandse gekook in een bak met water vreet erg veel energie. Iets in een oven stoppen is nog beroerder. Dat maakt een discussie tussen gas en elektrisch futiel.

  8. We koken inmiddels al jaren op inductie, ik zou niet meer anders willen. Toen we overstapten vanaf elektrisch hebben we de pannen die we hadden gewoon één voor één getest op de inductieplaat. Sommigen werkten, andere niet, de pannen die niet werkten hebben we bij de HEMA en de Action vervangen.

  9. 1, 2 of 3 fasen stekker?
    Wij gaan ook nog over op inductie.
    Even op de stekker wachten.
    Huurhuis, dus wachten op…..
    Maar 3 fasen is volgens mij gewoon het beste.
    Qua te leveren vermogen en uiteindelijk zuiniger in gebruik.
    Volgens mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>