Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?
Last updated on October 16th, 2023 at 01:54 pm
- Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?
- Welke materialen zijn geschikt voor inductie?
- Inductie: waarom zou je?
- Van gas naar inductie koken: is inductie goedkoper? Mwah… dat valt tegen.
- Waar kun je inductie pannen kopen?
- Van gas naar inductie koken: samenvattend
Heleen van het blog Pourquoi pas??? vroeg zich in een blogpost het volgende af: ‘Heb je nieuwe pannen nodig als je van gas naar inductie koken overstapt?’
Een goede vraag!
Toen wij tien jaar geleden naar het platteland verhuisden stapte ik ook over van gas naar inductie. Om die reden kocht ik allemaal nieuwe pannen.
Want dat moest voor inductie koken dacht ik.
Maar dat ligt toch wat genuanceerder!
Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?
Zoals zo vaak in het leven is het antwoord op de vraag of je nieuwe pannen nodig hebt als je van gas naar inductie overstapt: ‘Het hangt er vanaf.’ Nou vind ik dat altijd een irritant antwoord. Het doet me denken aan antwoorden als: ‘Het kan vriezen, het kan dooien.’
Maar gelukkig zijn er twee heel praktische checks die je kunt doen om te bepalen of je nieuwe pannen nodig hebt.
- De bodem van de pan moet glad zijn, oftewel niet heel erg vervormd. Een klein beetje vervorming geeft niet, volgens Milieucentraal.
- Doe de magneet test: hang een magneet onder de bodem van de pan. Blijft hij stevig hangen? Dan is de pan geschikt voor inductie. Als de magneet een beetje slapjes blijft hangen is de pan een twijfelgeval.
Welke materialen zijn geschikt voor inductie?
- Gietijzer
- Staal
- Geëmailleerd staal
- Pannen met ijzeren bodem of kern. Zoals Creuset
- Geëmailleerd gietijzer
- RVS
Wat niet kan op inductie: aluminium, glas en koper pannen. Tenzij de fabrikant een magnetische bodem heeft toegevoegd!
Inductie: waarom zou je?
Veel mensen willen helemaal niet op inductie koken. Zij vinden koken op gas fijn. Ik ben er ook zo eentje. Het heeft me volgens mij wel 8 jaar gekost voordat ik niet stiekem terug verlangde naar ons gasfornuis. Maar eerlijk is eerlijk, inductie koken lijkt veel op koken op gas. Bovendien is het echt veel makkelijker schoon te houden. De belangrijkste reden om te kiezen voor inductie koken is dat Nederland van het gas af moet.
Van gas naar inductie koken: is inductie goedkoper? Mwah… dat valt tegen.
Volgens BNR is koken op inductie niet zoveel goedkoper dan koken op gas. Zij vroegen het aan Joyce Donat van de Consumentenbond. En die zegt op hun site:
‘Een inductieplaat verbruikt gemiddeld 175 kilowattuur per jaar, een gaskookplaat rond de 37 kuub per jaar. En tegen de huidige prijzen komt dat volgens de modelcontracten voor beide op ongeveer 170 euro per jaar.’ (Bron: BNR)
Waar kun je inductie pannen kopen?
Je kunt eigenlijk bijna overal inductie pannen kopen. Bij de Action koop je onderstaande pan die geschikt is voor inductie voor 9,95:
Maar bij Ikea koop je een set van 3 pannen voor maar 9,99!
Van gas naar inductie koken: samenvattend
Als je van gas naar inductie koken overstapt is het niet per definitie zo dat je nieuwe pannen moet kopen. Als je pannen een gladde bodem hebben die magnetisch is, kun je ze waarschijnlijk gewoon op je nieuwe inductie fornuis kopen.
In winkels, of tijdens het kringlopen, kun je eenvoudig testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet onder de bodem van de pan te houden. Als hij er stevig tegenaan plakt, is de pan geschikt voor inductie.
Wat ik jammer vind is dat de pannen die geschikt zijn voor inductie doorgaans nogal saai ogen. Waar zijn de leuke pannen met bloemetjes?!
Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, BNR, Coolblue, Pourquoi pas? Consumer Reports, RTL Nieuw, Choice.
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
ik heb ergens gelezen dat dat veel beter is, maar weet het niet
Hier blijven we nog even op gas koken. Het is de schoonste vorm van fossiele energie.
Ja, die pannen met bloemetjes zijn veel leuker! Ik kook op gas, maar bij het kopen van pannen valt het me op dat er vaak allerlei tekentjes op de etiketten staan en dat pannen dus geschikt zijn voor meerdere warmtebronnen.
Ja, vaak kunnen pannen inderdaad op meerdere energiebronnen, maar niet altijd op inductie. Het is dus goed om dit te controleren.
Wij gaan ook overstappen op inductie, tenminste als de energieleveraar wat meewerkt, we hebben drie fasen stroom aangevraagd, maar dat kan nog wel even duren. Bijna al onze pannen werken na een test nog op inductie.
Ik lees in de kranten ook dat het helemaal niet zo makkelijk is om over te stappen inderdaad door allerlei netwerk problemen en dergelijke.
Ik ben een klein half jaar geleden overgestapt op inductie, omdat mijn gasplaat aan vervanging toe was en me ingelezen over inductie, omdat dit zo aangeprezen wordt en ook van het gas af.
De meeste pannen bleken geschikt te zijn voor inductie en ik heb maar 1 pan hoeven bijkopen.
Ik vind het koken op inductie ideaal, het kookt sneller en je kunt er hetzelfde mee als op gas, zoals stoofgerechten, makkelijk schoon te maken en op de kookzones heb ik een siliconen matje om krassen op de glasplaat te voorkomen.
Er is de gedachte, dat de aanschaf ontzettend duur is door de juiste elektriciteitsaansluiting, maar dat geldt alleen voor inductie met veel poespas eromheen, wat een 2-fase aansluiting nodig hebt, maar inmiddels zijn er eenvoudige inductieplaten met een 1-fase aansluiting, wat wil zeggen, dat het gewoon met een stekker in het stopcontact aangesloten kan worden.
Lily
Wat fijn dat je maar 1 pan hoefde bij te kopen Lily! Dat scheelt weer.
Ze zijn hier al volop bezig met het aanleggen van warmtenet en in 2023 aan het einde zullen ze hier in flat het gereed maken. Tenminste als 70 procent van de huurders instemmen al denk ik hierbij datz e toch hun zin doen. We zouden een gratis pannenset van de woningcorporatie ontvangen werd ons gezegd bij een kijkmiddag . Maar heb nog een goede nieuwe set in doos die ik eens had aangeschaft omdat ze zo voordelig waren bij winkelketen A.. Van die magneet was mij ook al bekend, maar wel is het zo als men het veel had gebruikt op gas dan kunnen er op bodem toch wat krasjes zitten en die kunnen de inductieplaat beschadigen gaan. Er waren er wel enige waar de magneet op werkte en die ik dus ook kan gebruiken maar vind het wel jammer van mijn trouwe set die ik vanaf mijn trouwen al hebt en er nog heel goed uitzien. Ben nu alleen nu aan die set die ik heb in doos heb ik wel genoeg aan. Zal wel wennen zijn om zo te koken.
Ik vond het eerst ook wel even wennen, maar het lijkt best op koken op gas eigenlijk.
Ik kook nu zo’n twee jaar op inductie en zou nooit meer anders willen.
Overschakelen is ook ‘t moment om ‘grote kuis’ te houden in de potten/pannen. Hebben we er eigenlijk zóóóveel nodig? Enkele degelijke (ook uit de kringloop) gaan weer jaren mee!
Lie(f)s.
Ik kook sinds een jaar op inductie. Mijn grijsgewolkte geëmailleerde panen van oma doen het er prima op. Ook de jaren zeventig bloemetjespannen. Ik heb een nieuw melkpannetje gekocht, maar dat was ook omdat de oude krassen had aan de binnenkant. En ik kocht een nieuwe koekenpan, omdat de koekenpannen die ik heb(en wel op inductie kunnen) soms te zwaar voor me worden. Ik moest dus een lichtgewicht koekenpan. Gevonden bij de Hema, in de aanbieding. Dertien euro. Koopje toch?
Dat is niet duur inderdaad Greet! Lang leve de Hema : )
Probleempje is dat een gascentrale 37 kuub verbruikt om 175kWh te genereren. Op die manier schiet het fossiele verbruik er niet veel mee op en de uitstoot van CO2 vind bij de centrale plaats ipv thuis. Als je zonnepanelen hebt met overcapaciteit, dan is het een ander verhaal en zou je net als ik op de dag (rond 13 uur) moeten koken. Dan schiet het milieu er heel veel mee op.
Zelf kook ik op gas en verbruik 8 m3 per jaar (als alleengaande. Zou 12 m3 zijn als ik op mijn manier voor 2 volwassenen kook). Daarnaast verbruik ik 20 kWh/jr met de magnetron voor ontdooien en rookworst.) Als ik over zou moeten, dan wordt het inductie met 2 zones. Die kan gewoon op 230V. Ik gebruik in 90% van de gevallen 1 gaspit. Heb er nog nooit 4 gebruikt en 3 was ook jaren geleden. Roerbakken bespaart gewoon het meeste energie. Al dat nederlandse gekook in een bak met water vreet erg veel energie. Iets in een oven stoppen is nog beroerder. Dat maakt een discussie tussen gas en elektrisch futiel.
Niet alle pannen geschikt voor inductie zijn saai. Greenpan mayflower-collectie helaas hangt wel een prijskaartje :-(
17 jaar geleden kwam er een nieuwe keuken en mijn enige wens was inductie
Nooit spijt van gehad…lekker snel
oja en had roestvrijstalen pannen die ik gewoon kon blijven gebruiken.
Zelfs nu na 17 jaar nog steeds dezelfde ;)
Super! Dat is nog eens een duurzame kwaliteit dan Rebbeltje.
We koken inmiddels al jaren op inductie, ik zou niet meer anders willen. Toen we overstapten vanaf elektrisch hebben we de pannen die we hadden gewoon één voor één getest op de inductieplaat. Sommigen werkten, andere niet, de pannen die niet werkten hebben we bij de HEMA en de Action vervangen.
1, 2 of 3 fasen stekker?
Wij gaan ook nog over op inductie.
Even op de stekker wachten.
Huurhuis, dus wachten op…..
Maar 3 fasen is volgens mij gewoon het beste.
Qua te leveren vermogen en uiteindelijk zuiniger in gebruik.
Volgens mij.