Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?

Last updated on October 16th, 2023 at 01:54 pm

gas naar inductie koken

Heleen van het blog Pourquoi pas??? vroeg zich in een blogpost het volgende af: ‘Heb je nieuwe pannen nodig als je van gas naar inductie koken overstapt?’

Een goede vraag!

Toen wij tien jaar geleden naar het platteland verhuisden stapte ik ook over van gas naar inductie. Om die reden kocht ik allemaal nieuwe pannen.

Want dat moest voor inductie koken dacht ik.

Maar dat ligt toch wat genuanceerder!

Van gas naar inductie koken: nieuwe pannen nodig?

Zoals zo vaak in het leven is het antwoord op de vraag of je nieuwe pannen nodig hebt als je van gas naar inductie overstapt: ‘Het hangt er vanaf.’ Nou vind ik dat altijd een irritant antwoord. Het doet me denken aan antwoorden als: ‘Het kan vriezen, het kan dooien.’

Maar gelukkig zijn er twee heel praktische checks die je kunt doen om te bepalen of je nieuwe pannen nodig hebt.

  1. De bodem van de pan moet glad zijn, oftewel niet heel erg vervormd. Een klein beetje vervorming geeft niet, volgens Milieucentraal.
  2. Doe de magneet test: hang een magneet onder de bodem van de pan. Blijft hij stevig hangen? Dan is de pan geschikt voor inductie. Als de magneet een beetje slapjes blijft hangen is de pan een twijfelgeval.

Welke materialen zijn geschikt voor inductie?

  • Gietijzer
  • Staal
  • Geëmailleerd staal
  • Pannen met ijzeren bodem of kern. Zoals Creuset
  • Geëmailleerd gietijzer
  • RVS

Wat niet kan op inductie: aluminium, glas en koper pannen. Tenzij de fabrikant een magnetische bodem heeft toegevoegd!

Inductie: waarom zou je?

Veel mensen willen helemaal niet op inductie koken. Zij vinden koken op gas fijn. Ik ben er ook zo eentje. Het heeft me volgens mij wel 8 jaar gekost voordat ik niet stiekem terug verlangde naar ons gasfornuis. Maar eerlijk is eerlijk, inductie koken lijkt veel op koken op gas. Bovendien is het echt veel makkelijker schoon te houden. De belangrijkste reden om te kiezen voor inductie koken is dat Nederland van het gas af moet.

Van gas naar inductie koken: is inductie goedkoper? Mwah… dat valt tegen.

Volgens BNR is koken op inductie niet zoveel goedkoper dan koken op gas. Zij vroegen het aan Joyce Donat van de Consumentenbond. En die zegt op hun site:

‘Een inductieplaat verbruikt gemiddeld 175 kilowattuur per jaar, een gaskookplaat rond de 37 kuub per jaar. En tegen de huidige prijzen komt dat volgens de modelcontracten voor beide op ongeveer 170 euro per jaar.’ (Bron: BNR)

Waar kun je inductie pannen kopen?

Je kunt eigenlijk bijna overal inductie pannen kopen. Bij de Action koop je onderstaande pan die geschikt is voor inductie voor 9,95:

Van gas naar inductie koken

Maar bij Ikea koop je een set van 3 pannen voor maar 9,99!

Van gas naar inductie koken

Van gas naar inductie koken: samenvattend

Als je van gas naar inductie koken overstapt is het niet per definitie zo dat je nieuwe pannen moet kopen. Als je pannen een gladde bodem hebben die magnetisch is, kun je ze waarschijnlijk gewoon op je nieuwe inductie fornuis kopen.

In winkels, of tijdens het kringlopen, kun je eenvoudig testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet onder de bodem van de pan te houden. Als hij er stevig tegenaan plakt, is de pan geschikt voor inductie.

Wat ik jammer vind is dat de pannen die geschikt zijn voor inductie doorgaans nogal saai ogen. Waar zijn de leuke pannen met bloemetjes?!

Schermafbeelding 2010 05 12 om 10.58.03

Gebruikte bronnen onder andere: Milieucentraal, BNR, Coolblue, Pourquoi pas? Consumer Reports, RTL Nieuw, Choice.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

21 Comments

  1. We koken inmiddels al jaren op inductie, ik zou niet meer anders willen. Toen we overstapten vanaf elektrisch hebben we de pannen die we hadden gewoon één voor één getest op de inductieplaat. Sommigen werkten, andere niet, de pannen die niet werkten hebben we bij de HEMA en de Action vervangen.

  2. 1, 2 of 3 fasen stekker?
    Wij gaan ook nog over op inductie.
    Even op de stekker wachten.
    Huurhuis, dus wachten op…..
    Maar 3 fasen is volgens mij gewoon het beste.
    Qua te leveren vermogen en uiteindelijk zuiniger in gebruik.
    Volgens mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.