Top 3 voedingsmiddelen waardoor je toegevoegde suiker eet

verstopte suikers

Stel je voor: je denkt dat je heel gezond bezig bent, maar er zit suiker verstopt in je voedsel…

Verborgen suikers zie je niet, maar je lichaam wel.

Volgens het RIVM komt de meeste verstopte suiker, die we dus min of meer per ongeluk eten, uit 3 soorten voedingsmiddelen.

En dat zijn:

 1. Zuiveldrankjes, frisdranken en sappen
 2. Gebak en koekjes
 3. Snoep en zoet broodbeleg

De top 3 verstopte suikers en ik

Ik vind het een fijn lijstje! Want ik drink toch al nooit meer zuiveldrankjes en frisdranken. Wel drink ik ‘s middags graag een glas versgeperste sinaasappelsap. En ja, daar zit suiker in…

Gebak en koekjes eet ik maar weinig. Alleen een klein stukje kruidreepkoek bij de koffie. Van koekjes en gebak kan ik verder prima afblijven. Ik vind ze de calorieën en bijbehorende schuldgevoel zelden waard.

Mijn probleem zit in groep 3

Mijn probleem zit bij punt 3… Ik eet namelijk heel graag Venz hagelslag op mijn boterham ‘s ochtends. En ik houd ook erg van snoep. Denk aan chocola, gummiebeertjes, salmiaksnoepjes, lollie’s en natuurlijk chips. Hoewel die laatste hartig zijn, zit ook daar suiker in.

Hoe verminder je de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt?

Gewapend met deze kennis kunnen we aan de slag om de hoeveelheid suiker die we binnenkrijgen te verminderen! Laten we ze eens op een rijtje zetten.

Zo krijg je minder toegevoegde suikers binnen

 1. Doe geen suiker meer in thee of koffie.
 2. Vervang frisdranken zoals Fanta en Cola door water. Zelf drink ik graag spa rood. Vervang zuiveldrankjes door karnemelk of gewone melk.
 3. Eet liever een sinaasappel dan dat je het sap drinkt. De hele sinaasappel is namelijk gezonder, en geeft bovendien een voller gevoel.
 4. Vervang vruchtenyoghurt en fruitkwark voor magere yoghurt of gewone kwark. Zie ook fruit met weinig suiker.
 5. Zet je zelf op rantsoen als het gaat om lekkere koekjes! Of bak ze zelf, maar dan zonder toegevoegde suikers.
 6. Vervang granola en cruesli met muesli. Aan granola en cruesli is namelijk vaak suiker toegevoegd.
 7. Snoep minder!
 8. Lees etiketten op potten groentes en dergelijke en check ze op suiker. Kies vervolgens de versie met de minste suiker.

Conclusie over verstopte suikers

In deze post las je de top 3 van voedingsmiddelen waarmee je ongemerkt suiker binnenkrijgt. Ik vind het zelf een handig houvast om te weten waar ik op moet letten om suiker te minderen!

Leestip: appeltaart bakken zonder suiker

Welke van de 3 groepen is voor jou herkenbaar?

Similar Posts

66 Comments

 1. Goed artikel. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust hoe veel suiker er verstopt zit in ons eten. Helemaal geen suiker hoeft echt niet, minder suiker wel!

 2. Groep 3! Ik vind zoetbeleg heerlijk en vleesbeleg mwoahhh..Overigens weet ik wel dat dat veel suikers in zitten, dus echt verstopt kan ik het niet noemen ;)

  1. Zelfs in vleeswaren zit suiker verstopt!en heel veel zout… niet gezonder dan hagelslag…

  2. Dan zou ik maar eens goed kijken op de verpakkingen. Bedenk dat alle ingredienten die eindigen op -ose suikers zijn. B.v. sucrose, dextrose, maltose, glucose, fructose etc.

 3. Gelukkig kan je daar tegenwoordig zelf heel goed de juiste info over vinden. Goed dat eens onder de aandacht te brengen als reminder????

 4. Ik gebruik geen suiker maar zoetjes, maar volgens mij is dat ook niet zo goed.
  Zuiveldrankjes drink ik nooit en van het snoepen ben ik even af en dat gaat goed. Ik merk dat nu ik minder zoet eet, ik er ook minder naar taal.

 5. alle fruit kun je beter eten dan drinken, ik eet bijna een jaar doordeweeks koolhydraatarm nu. granola kun je best eten als je het zelf maakt! en pasta etc mijden, veel koolhydraten!

 6. Maar in snoep en zoet beleg is suiker toch niet echt verstopt? Wat dacht je van boterhamworst en ander hartig beleg? Dat zijn pas stiekeme suikers..

 7. Er zit overal suiker in, in kruidenmengsels, bouillon, brood, pindakaas, vleeswaren. Ik eet al jaren zo veel mogelijk suikervrij en dan kun je vrijwel niets meer kopen ????. Ik maak om die reden veel zelf, ook dingen waar wel suiker in hoort zoals chocopasta omdat ik dan liever een gezondere variant met minder suiker maak (en zonder palmolie wat ze echt overal in stoppen)

  1. De 100% pindakaas van de appie is echt 100 % puur, geen zout, geen suiker en vooral geen palmolie toegevoegd. Hij is niet zo duur en regelmatig in de bonus. Ik voeg vaak extraatjes toe aan pindakaas zoals speculaaskruiden, grof gemalen koffie of voor mijn man een pittig indisch kruidenmengsel. Kruidenmengsels maak ik allemaal zelf, zonder zout of suiker.

 8. Ik eet momenteel redelijk koolhydraatarm. Als ik iets met toegevoegde suikers eet ben ik me dat bewust.
  Ik had ook het idee dat ik best gezond at.
  Sinds ik me hier aan houd ben ik al 9 kilo afgevallen.
  Al trakteer ik mezelf echt wel eens op een ijsje , een glaasje wijn of wat pure korrels hagelslag over de yoghurt.
  Zo af en toe mijzelf iets gunnen , zorgt ervoor dat het heel goed voltehouden is.
  Als ik bij iemand anders eet pas ik me aan , thuis pak ik de draad weer op.

 9. Ik drink thee altijd zonder suiker en drinken wij af en toe frisdrank (als uiteten, verjaardag ofzo). Maar tegenwoordig lees ik op verpakking dat er zit minder suiker in.

 10. Goed stuk! ????
  Ik denk, dat wat jij schrijft over zelf dingen, zoals koekjes (maar ook vele andere maaltijden bijvoorbeeld) zelf te maken, weet je veel beter wat erin gaat en kan je het onder controle houden.
  Neemt niet weg, dat ik een wit bolletje met roomboter en xxl hagelslag heeeeerlijk vind… ????

 11. In sommige dingen zit suiker, dat is nogal voor de hand liggend. Ik laat niet alles staan om dat te voorkomen, maar ik gebruik wel zo min mogelijk. En thee of koffie drink ik tegenwoordig al zonder suiker.

 12. Een blog die voor mij is geschreven! Haha. Vorig jaar moest ik van de psychiater afvallen. Dat is ongeveer met 8 kg gelukt. En dat alleen maar door minder frisdrank en snacks te eten.

 13. Suiker zit tegenwoordig echt overal in. Zo zonde! Ik let er tegenwoordig ook steeds beter op, al is de verleiding in deze periode soms moeilijk te weerstaan…

 14. Voor mij zijn ze alle drie herkenbaar haha! Alleen ben ik me wel bewust van het feit dat ze veel suiker bevatten, dus ik probeer al die dingen met mate te eten.

 15. Ik ben dol op alle soorten snoep en chocolade maar probeer het wel te beperken. Gelukkig drink ik alleen water, koffie zwart zonder suiker en thee zonder suiker! Koekjes en gebak met mate………
  In de meeste groenten in pot en blik is suiker toegevoegd. Ook in bijna alle vleeswaren zit suiker!!
  We eten geen groenten uit pot of blik en ikzelf eet geen vleeswaren en alleen zelfgemaakte jam met weinig suiker op mijn brood of kaas.

 16. Tja, ‘t is wat met die suiker… Op de één of andere manier hebben we het ook wel weer nodig anders wordt je zo slap als een vaatdoek. Zelf bakken is dan nog het veiligst; weet je tenminste wat erin zit en of je eventueel de suiker kunt vervangen. En tip voor op je pannekoek: maple syrup in plaats van suiker. LEKKERRR! Kan zelf namelijk niet van zoetigheidjes afblijven hoor, maar dat zullen de zwangerschapshormonen wel zijn. Goed excuus. Fijn artikel, thanks!

  1. En maple syrup is geen suiker? Veel mensen denken dat dat honing en agavestroop en maple syrup een goede vervanging voor suiker zijn. Niet dus, het is evengoed puur suiker. Je lichaam maakt echt geen onderscheid tussen diverse soorten suiker.

  2. Officieel niet nee, maar ik merk duidelijk het verschil. Met mate gebruik van oerzoet en agave gaat goed. Honing niet, geraffineerde suiker niet. Van de eerste krijg ik veel slijmvorming, van de tweede gaan mijn darmen klieren en ik krijg continu honger. Ik moet trouwens ook opletten dat ik niet teveel dadels of rozijnen eet. Ook dat bevat veel suiker.

  3. In jouw geval gaat het er dan om hoe je het verdraagt. Ik bedoelde het meer ivm de kcal, gewichtsbeheersing en zo. Dan maakt het echt niet uit in wat voor vorm je de suiker binnenkrijgt. En bij het merendeel vd mensen zal het daar toch om gaan als ze suiker willen beperken.

 17. Ja, het is echt bizar waar suiker allemaal in zit. Mijn valkuil is ook chips ;-) lekker bij een wijntje af en owww ja, hagelslag is bij mij favoriet op een eierkoek en in die eierkoek zit natuurlijk ook weer suiker… dubbelop dit haha. Gelukkig lukt het me verder goed om producten te vervangen en kan snoep en koekjes goed laten staan ;-)

 18. Mijn valkuil zit ook zeker in groep 3. Ik kan een snoepkont zijn en chips heb ik soms gewoon nodig. Toch kan ik als ik echt wil er best goed afblijven, maar het is zo nu en dan zo lekker he

 19. Snoep en koek weten de meeste mensen wel, maar ook gezonde sapjes en smoothies zitten vol suikers. Deels natuurlijk, maar ook daarvan kun je meer binnen krijgen dan goed voor je is. Eet liever fruit in de natuurlijke vorm

 20. in de meeste dingen zit suiker….
  Ook in sambal, ketjap, ketchup, mayonaise, potten met peulvruchten, potten met saus voor de macaroni ect.
  Het makkelijkste is zo veel mogelijk zelf maken dan weet je waar je suiker aan toevoegt.

 21. Ik eet eigenlijk bijna nooit snoep, maar ik vind chocolade pasta zo af en toe wel erg lekker op broos. Verder eet ik vaak havermout met fruit, granola of muesli. Met magere yoghurt of melk.

 22. ik eet al zolang ik me kan herinneren venz hagelslag op brood s-morgens, zo lekker.

  Moet kunnen een kwestie van keuzes maken denk ik.

  Bewust eten en drinken is denk ik het belangrijkst.
  Soms is iets gewoon de zonde waard

 23. Ik sta niet voor niks zoveel in de keuken ;-) Ik koop wel augurken en ketchup met suiker. Ik koop het niet met zoetstoffen. De mayo koop ik zonder suiker. Van snoep koop ik pepermunt. We doen maanden met een pakje. Voor manlief en oudste zoon heb ik drop in huis.
  Mijn jongste zoon en ik verdragen suiker niet goed. Zoonlief nog minder dan ik.
  Afgelopen weekend heb ik koekjes gebakken. Glutenvrij, zonder vet, zonder toegevoegde suiker. Ze zijn nog lekker ook :-) Ik maakte ze van haver, banaan, rozijnen en een beetje vanille (echte).

 24. Dit wist ik eigenlijk al. Goed om er bewust mee bezig te zijn. Ik eet van mezelf niet veel zoetigheid, maar ook hartig en vetten daarin zijn niet goed. Zolang je het niet te veel eet, vind ik er niets mis mee. Aan alles zit wel iets verkeerds.

 25. Ik ben sinds september vegan en probeer ook weinig suikers te eten. Dat voelt super goed! maar ik mis ook wel af en toe een lekkere boterham met chocopasta in de ochtend en ook een glas sinaasappelsap.

 26. Oeps… in vers geperste jus zit meer suikers? Dat wist ik niet joh, ik pers ook regelmatig sinaasappels namelijk uit, dat vind ik een stuk lekkerder dan zo een sinaasappel op eten.

 27. Dit is toch niet ontzettend verstopt, tenminste in zoet beleg of snoep of koek lijkt me toch logisch dat er suiker in zit. Maar ook in pakjes honig oid zit vaak suiker, dat is nog veel meer verstopt.
  De tweede categorie is trouwens wel mijn valkuil. ;)

 28. Eerlijk gezegd is het niet zo heel verwonderlijk, toch? Echt verstopt zitten de suikers niet in drankjes die gemaakt worden uit zoete ingredienten :S Of koekjes. Of Venz hagelslag. Chocola, met name melk chocola, is nou eenmaal minstens voor de helft suiker. Witte chocola nog meer. Daarbij: melkchocola nodigt altijd uit tot dooreten. Tenminste, dat merk ik als het paaseitjes-tijd is. Binnen een mum van tijd is de halve zak leeg.
  Het blijft een kwestie van balans. Als de Venz hagelslag heilig is (en dat kan ik goed begrijpen) dan kan je een keuze maken: wel een boterham met hagelslag, maar geen koekjes de rest van de week. Of neem pure hagelslag. Of extra puur. Krijg ik altijd veel meer een chocoladekick van, eerlijk gezegd.
  Gelukkig word ik altijd misselijk van die yoghurt/zuiveldrankjes. Die drink ik dus echt nooit. En sap heel weinig, omdat ik veel fruit eet. Ik ben ook over snoep en koekjes gegroeid, en chocola eet ik met mate en dan minstens 72% puur (vaak 85%). Verder heb ik een zak suiker en een zak basterdsuiker in de kast staan… die er al 2 jaar staan. Om even aan te geven hoe weinig suiker we gebruiken. Kwestie van wennen. Toen ik nog thee en koffie met suiker dronk, ging het natuurlijk wel harder.

 29. Eigenlijk vind ik de hele anti-suiker campagne een beetje vervelend worden. Leg fabrikanten liever meer regels op dan bij elk product een berg suikerklontjes te gooien. Ik ben een zoetekauw dus maak me bijna overal aan schuldig. Behalve punt 1: ik drink alleen water en thee. Heel soms sinaasappelsap omdat ik het erg lekker vind. En ik probeer met alles maat te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.