Is het rendabel om zelf je energie op te slaan met een thuisbatterij?

energie opslaan met een thuisbatterij

Er is trammelant in zonnepanelenland. Door de terugleverboete krabben veel mensen zich achter de oren: hoe voorkom je dat je zonnepanelen je geld gaan kosten in plaats van besparen? Eén manier is zelf je energie opslaan. Maar is dat rendabel? Onderstaand gastartikel gaat over deze vraag.

Is het rendabel om zelf je energie op te slaan met een thuisbatterij?

De energieprijzen worden er niet goedkoper op en het netwerk is steeds vaker overbelast – waardoor energie terugsturen ook al geld begint te kosten. Niet wonderlijk dat veel mensen serieus beginnen nadenken over eigen energieopslag. Een batterij lijkt dan een logische stap: je slaat je zelf opgewekte stroom op en gebruikt die wanneer jij dat wil. Maar is dat ook financieel interessant? En waar moet je rekening mee houden?

Hoe wordt je energie precies opgeslagen?

Wie zonnepanelen heeft, wekt overdag vaak meer stroom op dan hij op dat moment verbruikt – zeker als je buitenshuis werkt. Zonder batterij gaat die energie naar het net, wat je geld kan opleveren, maar ook kan kosten. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je dat overschot tijdelijk kan opslaan. Zo gebruik je eerst je eigen stroom ’s avonds of op een moment dat je verbruik hoger ligt.

Dat betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet én een lager bedrag ziet op je energiefactuur. Zeker met het verdwijnen van terugdraaiende tellers en het toenemende belang van het capaciteitstarief, wint energieopslag aan belang.

Je verbruik speelt een grote rol

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt sterk af van je verbruikspatroon. Gebruik je vooral ’s avonds veel stroom? Dan is opslag zeker interessant. Denk aan een gezin dat kookt, wast en elektrisch laadt na zonsondergang. Ook als je met een warmtepomp verwarmt, stijgt je verbruik en dus het nut van opslag.

Voor wie overdag thuis is en stroom rechtstreeks kan gebruiken, is het voordeel kleiner. De batterij helpt dan vooral om pieken af te vlakken of tijdelijk stroom op te slaan voor later. Laat je daarom goed adviseren op basis van je echte verbruiksgegevens.

Hou rekening met de kostprijs

Een thuisbatterij is een flinke investering. De prijs hangt af van de capaciteit (uitgedrukt in kWh), het merk en het type batterij. Voor je beslist, vraag je dus best een duidelijke offerte thuisbatterij, met alle kosten en specificaties netjes opgelijst.

Kijk niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar de levensduur, het rendement en eventuele onderhoudskosten. Sommige modellen verliezen op termijn opslagcapaciteit, andere zijn onderhoudsvrij en gaan makkelijk tien jaar mee.

Premies en terugverdientijd

In sommige gevallen zijn er nog premies beschikbaar voor thuisbatterijen. Die maken de investering een stuk interessanter. Ook hier geldt: informeer je goed via officiële instanties of via je installateur. Houd wel rekening met veranderende regelgeving: subsidies kunnen plots verdwijnen of aangepast worden.

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt sterk af van je situatie. Met veel eigen verbruik, een goede batterij én zonnepanelen kan dat tussen de 7 en 10 jaar liggen. Zonder zonnepanelen of met een beperkt verbruik duurt het langer voor je je investering terugverdient.

Nawoord

zonnepanelen

Toen wij na ruim vijftien jaar wikken en wegen eindelijk de sprong durfden te wagen om zonnepanelen te kopen, deden we dat als investering in de toekomst. We hoopten onze energiekosten in de toekomst lager te kunnen houden. Maar nu is er de zogenoemde terugleverboete: als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je gebruikt, moet je hiervoor betalen. Een thuisbatterij wordt vaak als oplossing geopperd.

Het idee van een thuisbatterij vind ik heel aansprekend. Het heeft ook iets logisch: wat je niet meteen gebruikt, sla je op en bewaar je voor later! Het is een vorm van voorraadbeheer! Veel mensen hebben een voorraadkast met voedsel en wc-papier. Dus waarom dan ook niet een voorraad aan energie aanleggen? Dus waarom dan ook niet een voorraad aan energie aanleggen? Maar helaas is het een stuk ingewikkelder om zonne-energie op te slaan dan voedsel en wc-papier.

Thuisbatterij is een flinke investering

Om te beginnen kost een thuisbatterij een boel geld. Volgens de Consumentenbond ben je gemiddeld €4000 en €6000 kwijt aan een thuisbatterij. En dan volgt vervolgens de teleurstelling dat de gemiddelde thuisbatterij eigenlijk helemaal niet zoveel energie kan opslaan. Gemiddeld maar voor één à twee dagen. Het is dus niet zo dat als de apocalyps komt, jij nog maandenlang schaterlachend je lampen kunt laten branden en koken op je inductiefornuis. Bovendien gaat zo’n thuisbatterij gemiddeld korter mee dan zonnepanelen!

terugleverboete meme

Hoe kies je de juiste thuisbatterij?!

De Consumentenbond benadrukt dat het belangrijk is om je thuisbatterij goed af te stemmen op je zonnepanelen. Dat doe je op basis van de opbrengst van je zonnepanelen en je stroomverbruik.

1. Opbrengst zonnepanelen

De Consumentenbond geeft hiervoor een rekenvoorbeeld:

Heb je 10 zonnepanelen van 400 Wp? Dan leveren ze samen 4000 Wp, oftewel 4 kWp aan vermogen. (De ‘k’ staat voor 1000.)

Dat betekent een thuisaccu van 4 tot 6 kWh. Toen wilde ik natuurlijk weten wat voor thuisbatterij wij dan nodig zouden hebben voor onze twintig zonnepanelen. Ik heb geprobeerd om het zelf te berekenen, maar kwam er niet uit. Dus heb ik het aan ChatGPT gevraagd en die kwam tot deze conclusie:

‘Voor jouw installatie van 20 zonnepanelen die gemiddeld 5.082 kWh per jaar leveren, past een thuisaccu met een capaciteit van ongeveer 5,5 tot 8 kWh.’

2. Je stroomverbruik

De tweede factor is je stroomverbruik. Kijk hoeveel stroom je per dag gebruikt (dat zie je op je energierekening of slimme meter). Neem dan 60 tot 80% van dat getal om te weten hoe groot je batterij ongeveer moet zijn. Gebruik je per dag 10 kWh? Dan past daar een accu van 6 tot 8 kWh bij.

Thuisbatterij: De Voor- en Nadelen op een Rij

✅ VOORDELEN

🔋 Eigen stroom opslaan
Gebruik overdag opgewekte zonnestroom wanneer je het zelf nodig hebt.

📉 Minder terugleveren
Je bent minder afhankelijk van het stroomnet.

💡 Noodstroom (soms)
Bij stroomuitval blijf je stroom houden – als je accu dat ondersteunt.

🧠 Slim energiegebruik
Slimme accu’s laden op als stroom goedkoop is, en leveren bij duurdere tarieven.

🌱 Groener energiegebruik
Je helpt mee aan een stabieler en duurzamer elektriciteitsnet.

💰 Energie verhandelen
Soms kun je verdienen aan slim laden/ontladen op de energiemarkt.

🚗 Auto als accu
Met bidirectioneel laden kan je elektrische auto je huis van stroom voorzien.

❌ NADELEN thuisbatterij

🔌 Niet volledig zelfvoorzienend
Je blijft afhankelijk van het net, zeker in de winter.

⏳ Beperkte opslagduur
Accu’s leveren vaak maar 1 à 2 dagen stroom.

⚠️ Geen standaard noodstroom
Niet elke batterij kan stroom leveren bij uitval.

💸 Hoge kosten
Thuisaccu’s zijn nog duur en kennen een lange terugverdientijd.

🌍 Milieu-impact
Productie kost veel energie en gebruikt schaarse grondstoffen.

🔥 Veiligheidsrisico’s (bij lithium-ion)
Risico op oververhitting, vooral bij slecht geplaatste accu’s.

🏠 Installatie vereist vakman
Veilige installatie op een koele, geventileerde plek is cruciaal.

📏🔋 Grootte en gewicht
Thuisbatterijen zijn vaak groot en zwaar, vergelijkbaar met een cv-ketel, wat ruimte en stevige montage vereist.

📞 Misleiding door verkopers
Pas op voor opdringerige of misleidende verkoop aan de deur of telefoon.

Wat zijn jouw ervaringen met je zonnepanelen en overweeg je een thuisbatterij?

5 Comments

  1. Ik ben heel blij dat ik me om dit soort dingen niet druk hoef te maken. Mijn stroomverbruik is zo laag dat zonnepanelen voor mij totaal niet zouden lonen.

  2. Ik heb de indruk dat het er naar toe gaat dat ik straks met die terugleverboete mijn zonnepanelen beter uit kan zetten.

    Ben blij dat ik nog steeds op gas kook. Helemaal met de te verwachten wiebelstroom.

  3. Great post, Nicole! You explained the pros and cons of home batteries so clearly. I loved the pantry comparison. It’s helpful to see that while storing your own energy sounds ideal, it really depends on your usage and budget. Thanks for the clear info!

  4. Wij wonen op een recreatiepark en betalen 62,5 cent per Kwh en hebben zonnepanelen. Wij denken dus anders over de terug verdienkosten omdat wij veel meer per Kwh betalen dan normaal.
    Maar wij zijn ons nog aan het inlezen daarover.

  5. Wij hebben dit niet. Zonnepanelen kunnen niet hebben. Gaat moeilijk denk ik…… Wij kijken altijd wat er elke dag gebruiken. Zo houden erbij. Zuinig leven dus. Fijne dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.