Reacties

De supermarktleugen: boerenbedrog en 9 verkooptrucs — 43 reacties

  • Dat hebben ze in de supermarkt vast niet voorzien! Want als jij twee karretjes moet duwen, wordt het meer gedoe en koop je misschien minder. Ik voorzie mini parkeerplaatjes voor kleine winkelwagentjes halverwege de supermarkt ; )

 1. Ik kende het niet nog niet, maar ik vind het geweldig! Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik niet zomaar iets koop omdat het toevallig in de aanbieding is. De dingen die vaak in de aanbieding zijn, zijn vaak ook E-nummers en andere onzin. Niet altijd...maar vaak wel. Handig boek voor mensen die geen flauw idee hebben hoe het achter de schermen gaat. Jouw artikel past dan ook perfect bij dat van mij wat ik vandaag publiceerde! ????

 2. Ik ben juist dol op die kleine wagentjes. Zoon doet dan veel leuker mee met boodschappen doen en blijft beter bij me. Enne.... Extra spullen gaan mooi niet mee.

  De man gooit wel altijd extra spullen in het karretje. Met hem boodschappen doen is een stuk duurder!

  • LOL. Jouw man is dus juist de droom van de supermarkt marketers : )

   En hoe doe je dat met de spullen die je zoon in zijn wagentje heeft gedaan? Haal je die er meteen weer uit? Of pas bij de kassa?

 3. Die broodlucht werkt vaak wel bij mij want inderdaad het ruikt zo heerlijk. Nu moet ik eerlijk bekennen dat boodschappen doen het werk is van mijn man en ik maar heel af en toe met hem mee ga, bij ons is het dus echt omgedraait als ik mee ga kopen we vaak iets anders dan anders dus duurder uit.

 4. De broodluchten bij de supermarkten(tegenwoordig ook al bij de Lidl) maken me juist misselijk. Beetje teveel geur naar mijn smaak.
  Nog een truuk die ik hier niet zie staan is, alle vers, vlees, kaas, groenten, zuivel, staat tegen de buitenmuren...alle verpakte waren staat in paden daartussenin. Omdat ik geen pakjes en zakjes en kant en klaar koop kan ik die middenpaden dus altijd ontlopen.

  Groet,Greet

 5. Met een strict dieet is het echt een groot voordeel dat supermarkt trucs minder effect hebben. Verder ben ik heel doelgericht aan het boodschappen doen. Ik ben het langste bezig op de agf afdeling.
  Morgen ga ik met manlief naar de supermarkt. Gaan we met de auto omdat het op de fiets te zwaar is. Manlief staat meestal op zijn smartphone te kijken als ik de kar vol laadt. Zelfs hij staat niet naar allerlei lekkere dingen te zoeken. Soms vraag ik hem welke vleeswaren hij zin in heeft. Maar dan volgt er bij nieuwe dingen altijd een controle van het etiket.

 6. Ik werk met een lijstje, de boodschappen schrijf ik door de week heen op een whiteboard en uiteraard neem ik soms wel meer mee, maar dan meestal met de gedachte "o ja, dat heb ik ook nog nodig, maar was ik vergeten".
  Ik heb ook geen budget om mij te buiten te gaan aan teveel aankopen.
  Pinnen doe ik maar zelden en heb een bepaald bedrag in de portemonnee, waarmee ik het die week moet doen!
  Pinnen vind ik het grootste gevaar van teveel aankopen, mijn ervaring is, dat het geld er dan veel sneller doorheen gaat. En al lijken het soms kleine bedragen 1+1 loopt toch altijd snel op.
  Een vast bedrag in de portemonnee maakt kritischer ;)

  Als alleenstaande zijn ook niet alle aanbiedingen even zinvol, want wat moet ik met 2+1 gratis en ook ga ik er vaak vanuit, dat het nog wel een keer in een andere aanbieding voorbij komt, die voor mij zinvoller is, mits ik dit nodig heb.
  Een karretje neem ik niet meer, wel soms zo'n sleepmandje als ik bv aardappels nodig heb en daarmee niet wil sjouwen, dus doorgaans gewoon in mijn handen en dan kun je echt niet zoveel meenemen :P

  Laat ik erbij zeggen, dat ik het nooit breed heb gehad, ook niet toen ik nog een gezin had, waardoor je vanzelf kritischer wordt in je aankopen, een tweede natuur geworden...

  Groetjes Lily

  • Zo'n sleepmandje vind ik ook altijd een handige tussenvorm. En je hoeft het gewicht tenminste niet te dragen.

   Ik herken het concept van een vast geldbedrag. Maar bij mij verdwijnen contanten altijd heel snel. Daarom werkt bij mij pinnen beter. Dan kan ik tenminste nog zien waar het gebleven is.

 7. Hahhaa zo herkenbaar dat laatste: mijn vriend sjeest altijd de supermarkt door, terwijl ik nog rustig sta te bedenken wat ik ga koken, welke producten ik daar voor nodig heb etc.

 8. Haha, ik kende ze nog niet zo, maar onbewust wel hoor. Ik herken ze wel allemaal en ik ben totaal niet verbaasd. Het principe van de indeling ken ik wel.
  Wat het laatste betreft is het overigens andersom bij ons: in de supermarkt ben ik de efficiente winkelaar die zich aan het lijstje houdt, en vriendlief degene die onderweg allerlei extra dingen in het wagentje gooit XD

 9. Ik bezoek diverse supermarkten en kan er moeiteloos compleet doorheen lopen (dus alle gangpaden) zonder ook maar iets te kopen. Ik weet ook de prijsverschillen tussen de supermarkten. Vaak zijn de huismerken uit dezelfde fabriek. AH en Jumbo zijn redelijk duur met hun huismerken. Regionale ketens als Vomar, Deen en Deka zijn dan vaak goedkoper.

  Ik ga op pad zonder enig boodschappenlijstje. Wel kijk ik voor vertrek even in m'n koelkast en het voorraadkastje of ik iets mis. Reclamekrantjes krijg ik niet en neem ik niet mee. In de winkel koop ik alleen aanbiedingen als ik toch al van plan was om het te kopen.

  Verder ga ik te voet en wil ik niet teveel dragen. Dus gebruik ik zo'n sleuremmer die niet boven de rand uit mag komen. Grote aanbiedingen als 4 flessen frisdrank (6kg) ga ik niet meeslepen. Dan maar iets minder korting. Daarbij zijn de huismerken vaak goedkoper en vrijwel nooit in een dergelijke reclame te vinden.

  Ben ook zo door de supermarkt. Het enige 'problempje' zijn de goedkope chocoladeplakken aan het eind. Juist die dingen van rond de 40 cent per ons vind ik lekker, maar is niet bepaald bevorderlijk voor mijn buikomvang. Boodschappen doe ik alleen. Ik vind het vreselijk om een meeloper (m/v/uk) te hebben. Dat schiet niet op en geeft onnodig gezeur.

  Soms zie ik een baby in een winkelwagentje en verwacht dan dat ie onder in het krattenvak van de embalator wordt gepropt voor wat statiegeld. ;-)

  • Wat knap dat je alle prijzen ongeveer in de je hoofd hebt. ik heb dat een tijdje ook geprobeerd, maar het lukte met uiteindelijk niet goed. Maar het lijkt me ideaal als je de prijzen in je hoofd hebt.

   Die goedkope chocoladeplakken intrigeren me. Zijn dat repen? Of is het koek? Ik ken ze niet volgens mij.

  • Het zijn gewone repen, maar dan een maatje groter en erg plat. Komen vaak uit Duitsland onder de merken Mauxion of Confina. Is nog een stuk goedkoper dan de huismerken en ik vind het lekkerder dan Verkade (te vet). Toevallig liep ik vandaag door een nieuwe Lidl. Die had ook zoiets, maar dan 5 ct duurder dan Vomar of Jumbo.

   De prijzen weet ik niet exact, maar wel binnen 10%. We hebben hier ook een nieuwe Spar en ik schrok er van hoe duur die was. Vroeg of dat speciale binnenstadprijzen waren vanwege langere openingstijden. Maar dat was toch echt niet het geval.

 10. Wij gaan altijd samen naar de supermarkt er is altijd wel wijn en koffie te proeven en we hebben een lijstje waar we ons gewoonlijk aan houden we gaan gewoonlijk om de drie weken naar de colruyt voor de grote dingen zoals melk drank en koffie zodat de voorraad is aangevuld en voor kleinere gingen eens per week naar de kleine super in het dorp en naar de plaatselijke bakker en beenhouwer ,brood in de vriezer voor een week en ook het vlees en normaal hebben we de groenten uit de tuin.

 11. Zie de supermarkt als je tegenstander. Als je de taal van je vijand beheerst is dat een goede manier om er met je eigen strategie voordeel uit te halen. Ben je terdege bewust van de vele professioneel ontwikkelde psychologische valstrikken en valkuilen die ze op zeer slinkse wijze speciaal voor de doorsnee argeloze consument ontwikkeld hebben.
  Een van de basisvoorwaarden is dat boodschappen doen nooit, maar dan ook nooit leuk mag zijn.
  Ik maak dankbaar gebruik van de strategische fouten die een aantal supermarkten maken om tijdens het spitsuur, vanaf circa 16.00 een grote horde vakkenvullers loslaten die je bij elk rek in elke willekeurige gang gruwelijk in de weg staan. En dat wekt natuurlijk irritatie op.
  Zie dat echter als een groot voordeel. Door hun meer dan hinderlijke en dominante aanwezigheid wil je zo snel als mogelijk de winkel uit en beperk je je aankopen dan ook tot het strikt noodzakelijke.

  • LOL. Wat een leuke manier om naar die irritante vakkenvullers te kijken inderdaad. Bij mij staan ze er ook vaak voor. En ik snap best dat ze hun werk moeten doen, maar tegelijkertijd denk ik wel eens: 'Ik ben toch een klant?'

 12. Fijn boek! Ik heb het bij de tweedehands winkel gekocht voor 1 Euro. Staat ook veel in over toevoegingen in levensmiddelen ect.

  Ik heb er veel aan gehad!

 13. Dit is echt té leuk. Ik werk in de marketing-communicatie en veel van deze trucs kon ik al een beetje. Maar die decompressiezone is nieuw voor mij. Ik vind het altijd hilarisch al die marketing trucs. Ze werken, want zelfs iemand die zelf dit soort dingen ontwikkeld (ik zei de gek) trapt er geheel bewust telkens weer in. :)

 14. Interessante weetjes. Ik ben blijkbaar een mannelijke winkelaar, want ik koop echt alleen wat er op mijn lijstje staat. En ik zag pas bij de Jumbo hier in de buurt dat de indeling van voor naar achter in de winkel nu op volgorde van de dag staat: eerst de ontbijtspullen, dan alles voor lunch en dan alles voor avondeten. Zelfs de groenten staan daar net voor de kassa. Ik vond het eigenlijk best een handige indeling.

 15. Bij ons in het dorp is de Coop supermarkt recent veranderd in een Plus. Met de verbouwing is ook de looprichting veranderd van tegen de klok in naar met de klok mee. Ik merk dat ik dat heel onhandig vind. Ook loop ik me nog steeds mottig te zoeken naar bepaalde producten. Hoewl het al een aantal maanden geleden is kan ik nog steeds veel producten niet vinden. Ik kom vooral bij de Plus vanwege goede aanbiedingen. De rest van de boodschappen doe ik bij de Lidl en de Boni.

 16. Ik doe de meeste boodschappen online, daardoor hebben we weinig impulsaankopen. Ik heb een vaste lijst met dingen die we heel veel kopen / nodig hebben en daarnaast maak ik een weekmenu en koop ik de dingen die daarvoor nog nodig zijn.

 17. Haha, hier is het juist de man die zich laat verleiden om meer te kopen en iets nieuw uit te proberen.
  Zelf heb ik een lijstje op volgorde en werk dat af
  Gr Roos

 18. Inmiddels herken ik minder in dit verhaal. Komt door de zelfscan, waardoor er geen wachtrijen meer zijn. 113 is een beetje veel voor een boek. ;-)

  In de krapste, dichtstbijzijnde en populairste supermarkt zie ik nog maar zelden een winkelkarretje. Daar is het simpelweg te krap voor. 98% komt te voet of op de fiets en dan voldoet een sleuremmer of mandje prima.

  Het meest rare vind ik dat kleine eenheden erg duur zijn. Grote pot augurk 99 cent, halve pot 90 cent. 100 grote filterzakjes 83 ct, 100 medium 94 cent. Klein alleen bij speciaalzaken 80 voor 150 ct.

 19. Whaha! Leuk om te lezen! Ik loop altijd een hele rare route en haal eerst de zware dingen. Daarna pas groente en fruit. En ik koop eigenlijk nooit iets wat niet op mijn lijstje staat. De gratis hapjes neem ik ook nooit want dat vind ik vies. Dus de trucjes werken niet bij mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder