Traffic builder in de supermarkt? 6 voorbeelden!

traffic builders

Weet jij wat een traffic builder is?

In eerste instantie dacht ik aan een manier om meer blogbezoekers te krijgen. En inderdaad, de term traffic builder wordt inderdaad ook in de online wereld gebruikt.

Maar mij gaat het hier om een zogenoemde traffic builder in supermarkten!

Traffic builder in de supermarkten

Dat supermarkten je proberen te verleiden om meer te kopen wist ik wel. Ik kén de bekende trucjes, en weet bijvoorbeeld dat goedkopere producten laag liggen.

Maar toen ene Sjoerd van de Wouw, campaginer bij Foodwatch een boekje open deed over supermarktpsychologie was ik toch geschokt! Want ze trekken echt alles uit de kast om je als klant te bespelen zeg!

En dat doen ze met zogenoemde traffic builders.

6 x Traffic builder in de supermarkt

 1. De looproute gaat bewust tégen de klok in: uit onderzoek blijkt namelijk dat je dan gemiddeld 3 euro extra uitgeeft!
 2. Er wordt muziek gebruikt om je te verleiden iets te kopen. Zo zorgen Franse chansons voor een goede verkoop van Franse wijnen.
 3. De muziek wordt aangepast aan het winkelpubliek. Zo speelt er na werktijd andere muziek voor tweeverdieners, dan bijvoorbeeld ‘s ochtends als ouderen boodschappen doen. Allemaal om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken.
 4. Boodschappenkarretjes worden steeds breder gemaakt. Weet je waarom? Omdat je dan langer de bodem van het karretje blijft zien. En daardoor denk je dat je nog niet zoveel hebt!
 5. Die handige mandjes met wielen? Die zijn er niet voor jouw gemak. Maar om er voor te zorgen dat je lekker veel boodschappen haalt. Want als je een mandje de hele tijd moet tillen neem je minder.
 6. Ruik je heerlijk vers brood? Grote kans dat dit uit een parfumflacon komt!

Wat kun je nou doen om niet te vallen voor al die psychologische trucs die ze uit de kast halen?

Precies het tegenovergestelde doen natuurlijk.

Zo word je immuun voor traffic builders

 1. Ga je boodschappen doen? Ren dan zo snel mogelijk naar de kassa’s en doe vervolgens met de klok méé de boodschappen. Zo, weer 3 euro minder uitgegeven : )
 2. Zet een koptelefoon op of doe oortjes van je iPod in om zo de verleiding van supermarkt muziek af te weren. Spreek van te voren een motiverende boodschap in: ‘Ik ben immuun voor traffic builders, ik ben immuun voor traffic builders!’
 3. Kies zo’n rottig mandje dat je moet dragen. Dus zonder wielen!
 4. Doe Vick vaporub onder je neus om jezelf immuun te maken voor verleidelijke geuren ; )

Tsja… ik denk alleen wel dat boodschappen doen zo een stuk minder leuk is.

Conclusies over het traffic builder verschijnsel in de supermarkt

Supermarkten bespelen je als een goedkope viool als je ze de kans geeft. Zonder dat je het weet laten ze allerlei psychologische mechanismes op je los. En dat mechanisme heet dus traffic builder.

De positieve kant vind ik dat ze echt proberen om boodschappen doen zo aangenaam mogelijk voor je te maken. De negatieve kant is dat je misschien meer uitgeeft dan je van plan was. Daarom is het goed om je bewust te zijn van al die verborgen verleidingen. En dan kun je er eventueel bewust voor kiezen om er aan toe te geven!

Lees ook: Wat kosten boodschappen gemiddeld per maand?

Wat vind jij van het verschijnsel traffic builder?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik vind deze psychische mindtrucs zo fascinerend! Eigenlijk domweg briljant van de supermarktketens natuurlijk. Ik vind het eigenlijk wel leuk, haha.

 2. Goh, staan de goedkope producten bij jullie nog onderaan? Hier niet, hier hebben ze het omgedraaid, vroeger was het zo: de merknamen, A merken, stonden op ooghoogte, daar vind je nu de eigen merken met name, de goedkope merken staan juist hoog, en de dure merken, vooral bij de koffie, snoep en koek, staan onderaan, opdat de kinderen de merken eruit trekken ipv de goedkopere merken zien of de hele goedkope merken…

  En dat is in heel Almere al zo, al vrij lang zelfs… erg irritant!

  X

  1. LOL, hier dus niet, en vooral de kinderen zullen dus ervoor zorgen dat je… hier willen ze heel graag dat je het eigen merk pakt. ;-)

   X

 3. Goh, ik wist niet dat supermarkten zo te werk gaan. Wel slim. Volgens mij ben ik er niet gevoelig voor. Ik maak meestal een boodschappenlijstje en ga zo kris kras de winkel door. Als ik mijn lijstje heb afgewerkt loop ik nog 1 keer de winkel door of ik echt niks vergeten ben, kijk de roddelbladen even door (ik wordt dan niet verleid om ze te kopen) en ga dan naar de kassa. Ik kom zelden thuis met iets wat ik niet echt nodig had. Aanbiedingen ben ik nog wel eens gevoelig voor.

 4. De trucjes van de supermarkten heb ik ook al eens in Kassa langs zien komen. Als ik eenmaal weet wat er wordt toegepast om ons te verleiden, hoe gemakkelijker ik er boven sta!
  Een poosje terug heb ik het boek De Supermarktleugen gelezen dat was ook interessant, alleen een beetje zwaar om door te komen. Het boek leest niet echt lekker weg.

 5. Ja, ik gebruik altijd een mandje bij het boodschappen doen omdat ik merkte dat ik geneigd was meer te kopen als ik met een karretje liep. Verder vind ik dat soort trucs wel grappig. Ik wist niet dat je flacons broodgeur had (kunnen ze ook mooi gebruiken bij bezichtigingen als er een huis verkocht moet worden – bakgeur schijnt daarbij namelijk ook erg goed te helpen!)

 6. Ik kan normaal gesproken prima mijn boodschappen doen zonder last te hebben van de “verborgen verleidingen”. Maar als mijn jongste dochter mee gaat dan ga ik wel om en heb ik mijn mandje vol met lekkere verleidingen liggen.
  Wel gezellig een keertje maar niet te vaak.

 7. Tegen de klok inlopen wist ik niet, geuren dan weer wel. Wat supers ook doen is eens in de zoveel tijd de winkel anders inrichten, dan moet je zoeken omdat de koffie opeens ergens anders staat. Normaal heb je vaak een vaste route en loop je zonder verder te kijken naar de producten die je nodig hebt. Maar als je opeens moet zoeken. kom je dingen tegen waar je anders zo voorbij loopt en dan hopen ze dat je extra in je mandje gooit. De winkel omgooien is veel werk, maar het is schijnbaar de moeite waard te zijn en meer omzet te geven.

 8. Soms is een glutenvrij, dierlijke melkvrij, suikerarm dieet nog handig ook :-)
  Helemaal als er in het gezin nauwelijks gesnoept wordt, geen chips worden gegeten en geen alcohol wordt gedronken.
  Ik doe wel heel veel boodschappen, maar het grootste deel daarvan vind ik op de groente- en fruitafdeling. En daar ben ik wel heel gevoelig voor aanbiedingen.

 9. Misschien ligt het aan mij maar ik heb het gevoel dat het bij mij totaal niet werkt. :P Ik koop sowieso alleen wat ik nodig heb of waar ik zin in heb, heb een beetje tunnelvisie in winkels. :P Verder is door mijn straatvrees winkelen iets geworden wat ik binnen een paar minuten gedaan heb. Ik weet waar alles ligt en zie de rest niet eens meer en tegen de klok in, ik weet niet waar dit op gebaseerd is, de meeste winkels die ik bezoek (behalve de Dirk hier tegenover) gaan gewoon met de klok mee? En ik loop niet langzamer (schijnt zo te zijn dat je tegen de klok in langzamer loopt), ik vind het vervelend lopen tegen de klok in (misschien omdat ik linkshandig ben en het onnatuurlijk voelt, ik weet het niet haha) dus ik heb gewoonweg minder zin om lang rond te hangen in de supermarkt. Feit; ik geef bij mijn supermarkt (tegen de klok in) nooit meer dan 20 euro uit per keer, maar ga ik naar een Jumbo of Aldi bij mijn ouders in de buurt zit ik tegen de 30 euro, iedere keer. Ik gebruik sowieso altijd een mandje, soms net iets te klein als je een zak aardappels en keukenrol nodig hebt bovenop de andere spullen, maar dan weet ik tenminste dat ik het kan dragen aangezien ik altijd te voet ga.
  Trouwens de supermarkt hier heeft nooit lekkere geurtjes, ruikt gewoon naar ‘supermarkt’ haha. Bij de AH bijvoorbeeld merk ik dat wel altijd.

 10. Ik was altijd erg strikt met boodschappen doen en kocht wat er op mijn lijstje stond. De aanbiedingen had ik thuis al bekeken.
  Nu we het financieel makkelijker hebben laat ik me wel eens verleiden. En daar geniet ik van.

 11. Meestal maak ik een lijstje dat zorgt voor een hoop leed. Ook doe ik boodschappen op een ongunstig tijdstip. Zo lekker tegen het huiluurtje van de jongste zodat ik niet weet hoe snel ik me weer uit de voeten moet maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.