Robots om het huishouden makkelijker te maken?

robotIk geef het schoorvoetend toe: ik lees graag artikelen over robot grasmaaiers en stofzuiger robots.

Want stiekem lijkt het me superhandig. Het is de ideale huishoudelijke hulp!

Zo'n apparaat dat stilletjes door je huis of tuin gaat, en de boel netjes maakt. Zeker zo'n grasmaaier lijkt me wel wat. Ideaal toch dat zo'n ding zonder zeuren even het gras voor je maait? Heel anders dan mijn zonen, die altijd grote hanekammen laten staan omdat ze niet netjes maaien. Of mijn man die altijd maar een stukje doet, en de rest 'een andere keer'.

De opkomst van de huishoudelijke robots

Steeds meer menselijke handelingen worden geautomatiseerd in de vorm van robots. Het is een vorm van externaliseren. Daarmee bedoel ik niet de geavanceerde robots die je op televisie ziet. Zoals in de documentaire Ik ben Alice. Alice is een robot die lijkt op een mens. Ze helpt ouderen om zich minder eenzaam te voelen. Ik heb het over automatische apparaten die ons leven makkelijker maken. En dan niet een elektrische grasmaaier, maar een robot grasmaaier. Geen stofzuiger, maar een robot stofzuiger. Kortom huishoudelijke robots!

Wat is een robot?

Wikipedia omschrijft een robot als volgt:

'Een robot is een programmeerbare machine die verschillende taken uit kan voeren.'

Een robot kan zichzelf aansturen en reageren op de omgeving. Omdat ze 'intelligent' zijn kunnen ze werk van je overnemen. Dat hoeft niet per sé te betekenen dat zo'n robot er als een mens uit ziet. Niemand verwart een robot grasmaaier met een mens bijvoorbeeld.

Vertrouw je een robot wel?

Robots worden steeds slimmer en gaan dus nauwkeuriger te werk. Maar kun je zo'n robot echt vertrouwen? Wie de Terminator films heeft gekeken zal zich eerst eens achter het oor krabben! En ik vraag me toch wel een beetje af of zo'n stofzuiger wel net zo goed in de hoekjes zuigt als ik. In de grasmaai capaciteiten van een robot heb ik dan weer meer vertrouwen. Leuk weetje:

Stofzuiger robots zijn de meest geliefde robots onder Nederlandse consumenten!

Wat kost zo'n robot nou?

Een robot stofzuiger kost gemiddeld tussen de 80,- tot 400,- euro. Een robot grasmaaier kost tussen de 700,-  tot 1700,-. En ik heb begrepen dat je dan ook nog een kabel moet ingraven, zodat de robot weet tot hoever hij moet maaien. Dus je moet zelf ook nog wat doen eerst. Daarnaast moet je rekening houden met de energiekosten die bij het gebruik van zo'n huishoudelijke robot komen kijken. Want aan gemak hangt helaas een prijskaartje. Voor hetzelfde bedrag kun je misschien ook wel een schoonmaakster inhuren. Wil je toch een huishoudrobot? Kies dan voor energie vergelijken. Een nieuw energiecontract kan namelijk soms honderden euro's per jaar besparen. Zo kun je misschien de kosten voor zo'n robot terug verdienen.

Conclusie over robots

Robots die het huishouden kunnen doen zijn in opkomst. Maar naast de aanschafprijs, kosten ze ook nog eens geld wat betreft energiekosten. Net als een koelkast of afwasmachine heeft zo'n robot namelijk energie nodig om te werken. Het is belangrijk om die 'verborgen' kosten mee te tellen als je een robot hulpje overweegt. Op https:/www.energie-vergelijken.com kun je makkelijk zoeken naar de goedkoopste energieleverancier.

Ondanks de energiekosten zou ik best een stofzuiger robot of een grasmaai robot willen!

Geen zin in een robot, maar wel in praktische tips? Lees dan eens de boeken van Els Jacobs, de Huishoudcoach!

Zie ook Sien de robot stofzuiger en Je huishouden makkelijker maken.

Wat vind jij van huishoud robots? Heb je er toevallig eentje? En hoe bevalt dat?

Similar Posts

22 Comments

 1. Zo'n stofzuigrobot lijkt me wel wat! 80 euro vind ik wel een prima prijs, maar 400 euro vind ik echt te gortig. Ik vraag me alleen af of zo'n robot wel goed in alle hoekjes kan komen en de trap wordt natuurlijk ook een lastig verhaal. Ik houd het toch maar bij ouderwets stofzuigen.

  1. De trap doet hij denk ik niet inderdaad. De hoekjes weet ik niet. Voor 80 euro vraag ik me af of hij het ook echt goed doet. Maar 400, vind ik ook te veel.

 2. Ik heb er geen. Lijkt me opzich wel handig, maar toch denk ik dat zo'n stofzuiger niet overal komt... ik zou het wel eens willen proberen om te testen.

 3. Ik ken veel mensen hier die een stofzuigerrobot hebben en die willen hem nooit meer kwijt. Schijnt vooral formidabel te zijn om honden-en katteharen op te zuigen. Ik heb er geen....

 4. Ik hoef geen stofzuigerrobot. Ik heb dan steeds het idee dat ik erover struikel en dat ik hem in de gaten moet houden. In vijf minuten heb ik de kamer geveegd en dat vind ik wel zo praktisch.
  Ik vind de wasmachine een soort robot waar ik erg blij mee ben :-)

 5. Ik heb een robotstofzuiger. Daarnaast heb ik ook een robot die mijn vaat wast en een robot die de was voor me doet. ;) Dat zijn tenslotte ook apparaten die menselijke taken uit handen nemen :D

 6. Ik heb echt een hekel aan stofzuigen.. Maar ik denk dat ik het uiteindelijk toch liever zelf doe, omdat ik anders weer bang ben dat het niet goed gebeurt haha

 7. Onze robot stofzuiger doet (bijna) elke avond een rondje door de woonkamer en keuken! Ideaal! Zo nu en dan laat ik hem ook boven los. Van de trapvallen doet hij gelukkig niet! Natuurlijk komt hij niet in de kleine hoekjes en zullen banken, stoelen en de trap nog steeds zelf gedaan moeten worden. We hebben hem nu 3 jaar en helaas wel een beetje aan vervanging toe. Ik zou er zeker weer 400,- voor neerleggen, maar zou dan ook wel kiezen voor een dweilfunctie ;D

 8. Wij hebben er ook één, ideaal! En wij vinden het ook al het geld waard. Een nieuwe stofzuiger kost toch ook zo een paar honderd euro? Ten minste, die van ons is heel goed en gaat zo zes jaar mee met flinke zuigkracht. Dan is zo'n robotstofzuiger toch zeker ook al het geld waard, zeker als die iedere dag het huis zo goed stofzuigt. Zelfs als de schoonmaakster is geweest (ja, ik ben Verwend met de grote V) zuigt hij nog stof op! Wij hebben speciaal voor de robotstofzuiger een hogere bank gekocht, haha. Ik moet wel alsnog met de hand stofzuigen vanwege de broodkruimels en af en toe even tussen alle bankkussens. Ik kan me wel voorstellen, dat als je het niet zo breed hebt, dit er allemaal niet gauw voor over hebt. Maar spijt zul je er in ieder geval niet van krijgen.

 9. Zou best wel een robotstofzuiger willen hebben, maar met de 3 haarballen hier in huis gaat dat echt niet werken.
  Zeker nu ze allemaal weer lekker in de rui zijn niet, kan al 2 x per dag stofzuigen en moet hem ook echt elke dag leeggooien (en heb een grote nilfisk stofzuiger) af en toe vraag ik me wel eens af of die beesten onderhand niet kaal moeten zijn.

 10. Ik sluit me bij mirjam aan. Misschien over een paar jaar. Dan zijn ze goedkoper, zuiniger en waarschijnlijk ook nauwkeuriger. Ben ook bang dat ik er heel lui van word (hoewel met etende kleintjes zo'n volautomatisch apparaat misschien toch geen overbodige luxe is haha)

 11. Ik ben er nog niet zo van onder de indruk. Ja als je eerst al je meubelen uit je woonkamer weghaalt, dan werkt het wel, in een lege ruimte. Maar probeer maar eens onder een bankstel te stofzuigen. Je bent alsnog net zo lang bezig aangezien je de open ruimtes ook zelf in no time klaar hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.