Regenkleding: regenpakken en regencapes

regenkleding
Oudste dochter in regenbroek
Met bakken komt het uit de hemel. De pittoreske zandweg naar de basisschool school lijkt net een moeras.

Hoe gezellig ik hevige plensbuien normaliter ook vind, als je er dóór moet is het toch minder. ‘Maar,’ zo zeggen de Zweden, Noren of Denen, daar wil ik vanaf zijn, ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’

Regenpakken van de Zeeman

En dit keer ben ik goed voorbereid! Ik heb zo’n grote plastic boodschappentas van de Gamma die helemaal is volgestouwd met regenjassen en regenbroeken. En we hebben er best veel nodig met vijf kinderen.

Een deel hebben we gekregen, maar het grootste deel komt van de Zeeman. En hoewel mijn kinderen zich aanvankelijk met hand en tand verzetten tegen de oncharmante regenpakken, heb ik ze eindelijk zover dat ze zich er gewillig in hijsen. Een dag lang met een plakkerige broek op je benen lopen doet wonderen.

‘Mama gaat ook gewoon door de regen kinderen!’

Zelf zal ik mij zo ook in de stortbuien wagen, want ik ren elke ochtend met de kinderen naar school. Vandaag doe ik dat in een capri-tight van de Acion, een hemd van de Hema, een ademend shirt van de H&M en een zogenaamd regen/sportjack dat ik ooit in de uitverkoop scoorde. Dat jasje gaat door voor regenjas, maar de ervaring heeft me al geleerd dat ik bij hevige regen toch kleddernat word. Maar dat geeft niet, want ik kan me thuis douchen en warme, droge kleding aan doen.

Regencape op de fiets

Gisteren fietste ik 20 km door de regen heen en weer naar de stad. Op de fiets draag ik een regencape, die ik aanschafte voor de duizelingwekkende prijs van 29,95 bij de Halfords. Dat was op een ochtend in februari toen ik meende dat de regen wel meeviel, maar bij aankomst in de stad zelfs mijn onderbroek kleddernat was. Dan is zo’n bedrag van 29,95 ineens overkomelijk. Toen ik gisteren naar de stad fietste met deze cape, vormde zich in het stuk tussen mij en mijn stuur het meer van Galilea. Het viel me mee dat er geen vissen in zwommen. Maar droog bleef ik wel!

Terwijl ik dit type hoor ik de regen nog wat harder tegen de ramen kletteren. Met lede ogen kijk ik naar buiten. Gelukkig ben ik niet van suiker, maar als jullie na deze ochtend nooit meer van mij horen dan ben ik vast veranderd in een suikerbeestje.

Wat hebben jullie op het gebied van regenkleding?
En trekken jullie kinderen regenkleding aan?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik hoor het ook al zo kletteren hier. Mijn auto staat al droog te wachten voor de deur. Kan er niets aan doen ben een mooi weer fietser. Als tiener al. Een keer gefietst met cape en dat was het dan. Een paar uurtjes een natte broek prima en later was er de bus met een grote plu. Ook mijn kids zitten droog op de achterbank of de trein, hier in de randstad kan zoon kiezen met welk vervoer hij naar school gaat. Dochter breng ik elke dag naar school en zij wil vaak fietsen maar dan ziet mama een regenwolk en dan wordt het weer het otootje. Ik ben waarschijnlijk een suikerbeesje dus ik neem maar geen risico ;)

  1. Mijn laarzen staan ook nog steeds te drogen. Ik geloof dat je daar ook hoezen voor kunt kopen: voor schoenen en laarzen. Net zoals die lelijke dingen die je in het zwembad altijd om je voeten moet doen.

 2. hmm hier liggen regenpakken en idd capes/poncho’s (vand e hema-ooit een actie-14,95 euro) worden door den pubers niet vaak aangetrokken, terwijl beide wel een flink stuk moeten, oudste zoon 25 km enkele reis op de scooter, dus je zou denken…. ik ben zelf ook niet zo van de regenkledij want ik vind ze vaak erg zweterig…(maar ik heb altijd mijn auto voor de deur dus ik kan altijd kiezen :-) )

  1. Pubers regenen meestal liever nat dan dat ze een regenpak dragen geloof ik. Hoewel die van mij op dit moment dus eindelijk het licht hebben gezien.

   Regenkleding is inderdaad vaak zweterig, maar ja… Daarom heb ik liever die cape: daar tocht het flink in, dus dan zweet je minder.

 3. De kinderen zijn alleen bij uitzondering over te halen een regenpak te gebruiken. Zelf heb ik een waterdicht jack en bovendien standaard een r.ainy legs in de fietstas. Bij medium tot flinke regenbuien blijf je daar goed droog mee en je hoeft jezelf er niet in te hijsen. Wat ik nog wel eens zou willen is een kek regenhoedje voor bij mijn “nette” regenjas naar het werk. Maar die zie uitsluitend in webwinkels en dat vind ik een drempel. Verder heb ik een stormplu voor het wandelen (fiesters met een plu hebben letterlijk en figuurlijk geen oog voor medeweggebruikers). De beste bescherming bij korte trips blijkt toch meestal buienradar te zijn trouwens ;-)dan kun je tussen de buien door fietsen.

  1. In een echte hoedenwinkel, zoals in Zeddam bijvoorbeeld, kan je vaak leuke regenhoedjes bij de vleet kopen. Tevens is je hoedje dan goed op maat.

 4. Er ligt hier van alles om te zorgen dat iedereen droog overkomt, maar ik vrees dat een sportjack (bijna waterdicht) het enige is wat er wordt aangetrokken en een paraplu voor de haren… Zoonlief boeit het niet dus die wordt gewoon nat.

  Ukkepuk gebruikt de paraplu, maar ja die hoeft maar twee tellen te lopen en is op school… en ik… Manlief heeft haar vandaag naar school gebracht (met plu) en ik sta in de deuropening als ze uit school komt… maar dat is ook als het zonnig is hoor, niet dat je denkt dat ik daar alleen maar in ga staan als het regent, hahaha. Ze vindt zich namelijk al héél groot en vind het stoer om zelf naar huis te lopen :)

  1. Dat is toch wel heel handig, een school op wandelafstand! Dat mis ik op zo’n dag als vandaag wel een beetje.

 5. Onze dochter is op de fiets in haar regenjas naar de basisschool gefietst. Een broek wilde ze niet aan. Daarna muziekles. Eerst ik en dan zij. Manlief zei tegen mij dat ik toch de auto moest pakken. Ik heb hem toch maar gezegd dat ik het niet eerlijk vind ten opzichte van mijn dochter. Die is na mij aan de beurt en zal op de fiets moeten en ik in de auto. Nee, dat doe ik niet. Dus ook mijn regenpak aangetrokken.
  Zoon heeft zich ‘s morgens in een regenbroek gehesen. Twijfelde wel maar was blij dat hij hem aanhad. Daarover heeft hij een regenjack van zijn favoriete voetbalclub. Dat is altijd zonder problemen.

  1. Dat heb ik ook: als mijn kinderen door de regen moeten, vind ik dat ik het niet kan maken om zelf met de auto te gaan. Een extra motivatie om gewoon zelf ook door de regen te fietsen.

 6. hier ligt en hangt van alles om je droog te houden, het meeste is achtergelaten door bezoek: in mijn paraplubak staan 5 paraplus, maar ik heb er nog nooit een gekocht. Met 3 zoons verdwijnt alles net zo hard als dat het binnen komt: ze doen een jas aan en komen zonder jas terug of met een heel andere jas.
  Ik zelf gebruik een goede sport-regenjas en op de fiets een cape. Ik vind die van de Hema niet ideaal, wie weet de beste fietsregencape voor weinig geld?

 7. Voor dat ik kinderen kreeg jaren 20 km per dag gefietst door weer en wind in een dacht ik agu regenpak, die ik nu nog steeds heb. Ik trok de broek s’winters ook aan tegen de kou en wind. Nu gebruik ik het pak nog af en toe maar ben aan een nieuwe toe. Die puberkinderen van mij hebben allebei een regenbroek van de Hema maar dragen deze weinig.
  Groet Thea

  1. Ik had vroeger als brugpieper trouwens zo’n broek van zeilpak stof – vreselijk was dat! Heel zwaar en stijf, het was echt lastig fietsen. De pakken van nu rol je zo op en nemen nauwelijks plaats in. We hebben een aantal gekocht en ook veel gerouleerd binnen de kring van bekenden met kinderen. Net zwemvesten en dat soort zaken, die gingen ook de hele buurt door

 8. Ikzelf heb nog een regenpak liggen uit de tijd dat ik kranten bezorgde. Hij volstaat nog prima! De kinderen hebben geen regenpak maar zitten heerlijk droog in de bakfiets!

 9. hieer hebben man en ik dure agu regenpakken.
  die hebben we denk ik al wel 20 jaar.
  onze zoon draagt wel de broek maar niet de jas.
  de jassen van maak ik zelf waterdicht met harmisol (of de goedkopere van de action) werkt echt goed en nog een fijne bijkomstigheid hij is gelijk vlekwerend.
  gr jenny

 10. Hallo,

  Ben net begonnen aan een baan dichtbij huis. heel fijn want de leaseauto zat er niet bij. In je mantel pak op de fiets in de regen is echt niet fijn. Ik heb een overall aangeschaft super 1 stuk je stapt er zo in en uit.

  groetjes Pien

 11. Ha, die pakken van de Zeeman zijn geweldig! Ik had alleen een broek, gekregen avn mijn zus, en de jas leende ik van mijn man (legerjas, superdegelijk ding). Maar op sommige kwade dagen eist hij zijn jas op en dan benik de beer. Dus ik was blij dat Zeeman ook een volwassen jack had!
  De kinders hebben ook een Zeeman-pak. Die zijn minder enthousiast dan ik, maar ze merken het verschil wel, als ze een keertje koppig weigeren dat ding aan te doen.
  Ik vind het heerlijk! Het kan stralen van de regen, met dat pak aan blijf ik droog. Het enige wat ik nog zou willen heben is een regenrók; dan kan ik die gewoon over de rok aan, i.p.v. steeds de rok uit en de broek over de legging aanhijsen, en dan de rok weer mee in een tas (omslachtig gedoe). Misschien zelf eens eentje knippen uit plastic?

  1. Hoi Irene,

   Die regenrok bestaat wel hoor, AGU had ze vroeger, ik gebruik hem nog steeds, en tegenwoordig hebben ze weer een regenjas waar je een regenrok aan kan ritsen.
   Ik weet het is een duurder merk, maar ik gebruik hem al jaren. Zelfs op de brommer is het ideaal, en een stuk warmer tijdens de koude en/of natte dagen.
   Je hebt met zo’n regenrok inderdaad meer mogelijkheden als met een lange regenjas, wat ook goed werkt over de rok.

 12. IK draag heel vaak regenkleding, maar ik wil toch wel eens iets verduidelijken.
  Veel mensen spreken hier over een regencape die ze dragen op de fiets, maar waarschijnlijk bedoelen ze een regenponcho.
  Een poncho moet je over uw hoofd aantrekken en is dan meestal met een korte rits.
  Een regencape is zoals een regenmantel maar dan zonder mouwen, wel meestal met gaten om de armen door te steken. Een regencape doe je dicht aan de voorkant, soms met rits, vaak met knopen en is meestal toch merkelijk langer dan een regenponcho.
  Vroeger droegen veel mensen regencapes, ik droeg er één als kind en ik heb er nu nog veel. Regenponcho’s draag ik ook op de fiets, dat is dan ook meteen mijn voorkeur bij het dragen van regenkleding (capes te voet, poncho’s op de fiets).
  Een plu is voor mij echt geen optie.

  johan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.