Reacties

Onweer: wat moet je doen als donder en bliksem je overvalt? — 13 reacties

 1. Punt 6: het gaat er om dat zo weinig mogelijk van je lijf de grond raakt. Als je plat languit gaat liggen ben je zo'n 1.70 m x 50 cm, als je op je hurken zit raken alleen jevoeten de grond ds zo'n 30x30 cm.

  • Naar mijn idee, omdat de bliksem door de grond "rolt" zeg maar en als je languit bent is het oppervlak waar de bliksem door heen gaat groter dan als je op je hurken zit en alleen je voeten de grond raken. En als je in open land bent is het ook het beste een lege greppel op te zoeken en daar op je hurken te gaan zitten.
   Ikzelf vind onweer ook een prachtig natuurverschijnsel, en inderdaad als niet iedereen thuis is vind ik het ook minder tenzij ik weet dat ze in de auto zitten.

 2. Het heeft allemaal met geleiding te maken. Waterleidingen geleiden stroom heel makkelijk en water ook. Daarom dus idd niet douchen.

  Tentstokken zijn vaak van metaal: weer de geleiding.

  En hoe kleiner je contact oppervlak, hoe minder stroom er door je lichaam zal gaan als deze inslaat in de grond dichtbij je.

  Een flits gaat ook niet van boven naar beneden maar komt van 2 kanten en maakt dan contact.

 3. Als bliksem in een boom of lantarenpaal slaat gaat het via het grondwater weer omhoog en kan alles wat in de buurt staat raken.
  Heb dit zelf eens meegemaakt toen een boom achter de flat waar ik woonde geraakt werd.
  De bliksem ging via het grondwater naar de kastjes van de kabel en in de hele straat was de apparatuur kapot.Tv,s videos, radios, echt alles was kapot.

  Behalve bij mij,wat een wonder was.
  Want hoewel ik altijd alle stroom overal vanaf haalde was het nog nooit in me opgekomen dat het ook via de kabel kon gebeuren.
  Gek genoeg dacht ik daar die dag opeens wel aan.
  Letterlijk op het moment dat ik de kabel los trok sloeg het met een gigantische klap in.
  De zeker 40 meter hoge boom was compleet doormidden gespleten.
  Je hebt nog nooit iemand zo onnozel naar de kabel in haar hand zien staren.
  Maar mijn spullen waren dus wel gered.

  • Wat bijzonder, dat je net de kabel los trok! Je verhaal is een goede waarschuwing vind ik. Ik wist niet dat de bliksem via het grondwater weer omhoog kan gaan!

 4. Jaaaaa, hier ook een fan van noodweer! Mits ik veilig binnen zit natuurlijk.

  Wij halen altijd overal alle stekkers uit, behalve de koelkast/vriezer vanwege het dooien. Dus verder alles uit: computer, tv, modem, telefoon, oven, lampen, wasmachine. Alleen uitzetten is niet voldoende en het verhaal van Marlien illustreert dat mooi.

  Wij hebben zelf weleens iets dergelijks meegemaakt. We hadden het housewarmingsfeest van ons nieuwe huis. Ik was hoogzwanger. Het hele huis vol visite en BOEM! daar ging de stroom na de zoveelste klap onweer. Het was erg hard en dus zeer dichtbij. Ondertussen regende het als een gek. Wij hebben een GSM mast in de buurt staan die keer op keer de sjaak was. Helaas de trammasten ook; vanaf de bovenste verdieping van ons huis was te zien hoe de kabels in de fik stonden. En dan hadden we dus een huis vol metalheads die bij elke klap onweer steeds harder geen schreeuwen. ;) Het was wel heel gezellig met alle kaarsjes toen de stroom uitviel.

  Ik heb het ook eens meegemaakt toen ik aan het werk was; in mijn uppie met een groep verstandelijk beperkten. Dat vond ik minder leuk. Best eng. Het stormde gigantisch. De flex-medewerker kwam huilend teruggerend vanaf de bushalte. Ze kon niet naar huis en vond het doodeng.

 5. mijn vader was boer en heeft een keer meegemaakt dat tijdens het melken buiten in het weiland het onweer losbarste , hij was net op tijd in een droge greppel gekropen , toen de bliksem in een van de koeien sloeg, het gebeurde ver voor ik geboren was,maar het verhaal maakte enorme indruk toen ik het hoorde ,ik vind onweer prachtig ,maar heb er wel enorm ontzag voor en ben wel voorzichtig als het onweert.

  • er zijn geen domme vragen alleen domme antwoorden, maar goed nee de koe heeft het niet overleefd , was niet alleen heel zielig voor de koe ,maar voor mijn vader als boer met maar een kleine veestapel een grote strop.

 6. Ik ben ooit als kind uit school over een open veld gelopen omdat ik geleerd had dat je niet onder bomen moest lopen als het onweert. De bliksen sloeg naast mij in. Ik ben huilend terug naar school gerend en door mijn moeder van school gehaald :)
  Verder niet meer bang voor onweer, wel voor mijn spullen dus ik haal alle stekkers uit het stopcontact.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder