Onweer: wat moet je doen als donder en bliksem je overvalt?

onweer donder en bliksem

Het regent hier in de Achterhoek (eindelijk!!!) dat het giet, en er is donder en bliksem! Ik ben eerste rang voor het keukenraam gaan zitten, en heb zitten genieten van het onweer. Het was een prachtige voorstelling van moeder Natuur.

Is fietsen in onweer en donder en blisem gevaarlijk?

Maar een kanttekening is dat ik dit soort weer alleen kan waarderen als iedereen veilig thuis is. Anders zit ik in angst, en maak me zorgen waar ze zijn, en of alles wel goed gaat. Want stel dat ze net van school onderweg naar huis zijn of zo, als het noodweer uitbreekt? En nu we op het platteland wonen, moeten ze best hele stukken fietsen waar weinig bomen staan en ze dus letterlijk met kop en schouders overal boven uitsteken. Hoe moet je nou eigenlijk handelen als je buiten bent, en het gaat bliksemen? Is fietsen in onweer gevaarlijk? Ja, dat is het!

Hoe moet je omgaan met onweer en bliksem als je buiten bent?

Ik heb de kinderen bezworen dat ze dan zo snel mogelijk ergens moeten gaan schuilen. Bij een schuur, of desnoods ergens aanbellen. En in ieder geval niet onder een boom gaan staan. En ik weet dat je moet zorgen dat je niet hoger bent dan de dingen om je heen, omdat de bliksem jou dan eerder raakt. Maar het blijft allemaal een beetje vaag, vond ik. Op de site fietsen.nl geven ze maar liefst 20 tips als onweer je overvalt tijdens het fietsen.

Eerste hulp bij onweer als je buiten bent bij donder en bliksem

Deze tips zijn niet altijd even praktisch vind ik. Zoals de tip dat je kettingen en sieraden moet afdoen. Hieronder de 4 tips van fietsen.nl die ik wel heel handig vind:

 1. Stap altijd van je fiets af, en zet hem een eind van je vandaag op de standaard.
 2. Je moet niet gaan schuilen onder iets hoogs in de hoop dat de bliksem daar dan inslaat in plaats van in jou. Tegelijkertijd moet je voorkomen dat jíj het hoogste punt bent maar je mag dan weer NIET plat op de grond gaan liggen. Hoe moet het dan wel? Je moet gehurkt en ineengedoken gaan zitten met je voeten tegen elkaar aan. Het handigst is in een greppel of put.
 3. Neem die gehurkte houding aan, op flinke afstand van een hek of metalen objecten.
 4. Ga niet mobiel bellen! Dat vind ik een hele goede tip, want ik zou denk ik juist gaan bellen van: ‘Help, kan iemand me snel komen ophalen, want er is onweer!’

Praktische adviezen bij onweer en donder en bliksem

Daarom heb ik op internet eens even gezocht naar aanwijzingen hoe je moet omgaan met donder en bliksem. Op veiligheidswijzer.nl vond ik een reeks adviezen. Maar die riepen ook weer nieuwe vragen bij me op. Ik heb ze cursief achter de adviezen gezet.

 1. Blijf uit de buurt van stromend water in de woning. Weet iemand waarom dit is? Is het dan ook gevaarlijk om te douchen op zo’n moment? Volgens tijdschrift Quest is douchen tijdens onweer met donker en bliksem gewoon veilig.
 2. Als u – of iemand anders – buiten bent, ga dan schuilen in een stevig gebouw of in de auto (met gesloten metalen dak). Raak geen metalen delen aan.
 3. Bij zwemmen of varen: ga zo snel mogelijk naar de kant.
 4. Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, hekken, torens, hoogspanningsleidingen enzovoorts. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels e.d. Is dit omdat die kunnen omvallen? Want anders had ik gedacht dat alles wat hoger is dan jou, gunstiger is.
 5. Als u in het bos bent, zoek dan een laag groepje bomen in het laagste deel van het terrein. Nooit onder een alleenstaande boom gaan staan bij donder en bliksem.
 6. Als u in open veld wordt overvallen: ga gehurkt op uw tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen! Dat laatste wist ik ook niet. Weet iemand waarom je niet plat moet gaan liggen? Je bent dan namelijk wel zo laag mogelijk.

Leestip

Waarom ik toch een elektrische fiets kocht. N.B. Een elektrische fiets moet je uitzetten bij onweer met donder en bliksem!

Hoe ga jij om met donder en bliksem, en wat adviseer je je kinderen?

Similar Posts

13 Comments

 1. Punt 6: het gaat er om dat zo weinig mogelijk van je lijf de grond raakt. Als je plat languit gaat liggen ben je zo’n 1.70 m x 50 cm, als je op je hurken zit raken alleen jevoeten de grond ds zo’n 30×30 cm.

  1. Naar mijn idee, omdat de bliksem door de grond “rolt” zeg maar en als je languit bent is het oppervlak waar de bliksem door heen gaat groter dan als je op je hurken zit en alleen je voeten de grond raken. En als je in open land bent is het ook het beste een lege greppel op te zoeken en daar op je hurken te gaan zitten.
   Ikzelf vind onweer ook een prachtig natuurverschijnsel, en inderdaad als niet iedereen thuis is vind ik het ook minder tenzij ik weet dat ze in de auto zitten.

 2. Het heeft allemaal met geleiding te maken. Waterleidingen geleiden stroom heel makkelijk en water ook. Daarom dus idd niet douchen.

  Tentstokken zijn vaak van metaal: weer de geleiding.

  En hoe kleiner je contact oppervlak, hoe minder stroom er door je lichaam zal gaan als deze inslaat in de grond dichtbij je.

  Een flits gaat ook niet van boven naar beneden maar komt van 2 kanten en maakt dan contact.

 3. Als bliksem in een boom of lantarenpaal slaat gaat het via het grondwater weer omhoog en kan alles wat in de buurt staat raken.
  Heb dit zelf eens meegemaakt toen een boom achter de flat waar ik woonde geraakt werd.
  De bliksem ging via het grondwater naar de kastjes van de kabel en in de hele straat was de apparatuur kapot.Tv,s videos, radios, echt alles was kapot.

  Behalve bij mij,wat een wonder was.
  Want hoewel ik altijd alle stroom overal vanaf haalde was het nog nooit in me opgekomen dat het ook via de kabel kon gebeuren.
  Gek genoeg dacht ik daar die dag opeens wel aan.
  Letterlijk op het moment dat ik de kabel los trok sloeg het met een gigantische klap in.
  De zeker 40 meter hoge boom was compleet doormidden gespleten.
  Je hebt nog nooit iemand zo onnozel naar de kabel in haar hand zien staren.
  Maar mijn spullen waren dus wel gered.

  1. Wat bijzonder, dat je net de kabel los trok! Je verhaal is een goede waarschuwing vind ik. Ik wist niet dat de bliksem via het grondwater weer omhoog kan gaan!

 4. Jaaaaa, hier ook een fan van noodweer! Mits ik veilig binnen zit natuurlijk.

  Wij halen altijd overal alle stekkers uit, behalve de koelkast/vriezer vanwege het dooien. Dus verder alles uit: computer, tv, modem, telefoon, oven, lampen, wasmachine. Alleen uitzetten is niet voldoende en het verhaal van Marlien illustreert dat mooi.

  Wij hebben zelf weleens iets dergelijks meegemaakt. We hadden het housewarmingsfeest van ons nieuwe huis. Ik was hoogzwanger. Het hele huis vol visite en BOEM! daar ging de stroom na de zoveelste klap onweer. Het was erg hard en dus zeer dichtbij. Ondertussen regende het als een gek. Wij hebben een GSM mast in de buurt staan die keer op keer de sjaak was. Helaas de trammasten ook; vanaf de bovenste verdieping van ons huis was te zien hoe de kabels in de fik stonden. En dan hadden we dus een huis vol metalheads die bij elke klap onweer steeds harder geen schreeuwen. ;) Het was wel heel gezellig met alle kaarsjes toen de stroom uitviel.

  Ik heb het ook eens meegemaakt toen ik aan het werk was; in mijn uppie met een groep verstandelijk beperkten. Dat vond ik minder leuk. Best eng. Het stormde gigantisch. De flex-medewerker kwam huilend teruggerend vanaf de bushalte. Ze kon niet naar huis en vond het doodeng.

 5. mijn vader was boer en heeft een keer meegemaakt dat tijdens het melken buiten in het weiland het onweer losbarste , hij was net op tijd in een droge greppel gekropen , toen de bliksem in een van de koeien sloeg, het gebeurde ver voor ik geboren was,maar het verhaal maakte enorme indruk toen ik het hoorde ,ik vind onweer prachtig ,maar heb er wel enorm ontzag voor en ben wel voorzichtig als het onweert.

  1. er zijn geen domme vragen alleen domme antwoorden, maar goed nee de koe heeft het niet overleefd , was niet alleen heel zielig voor de koe ,maar voor mijn vader als boer met maar een kleine veestapel een grote strop.

 6. Ik ben ooit als kind uit school over een open veld gelopen omdat ik geleerd had dat je niet onder bomen moest lopen als het onweert. De bliksen sloeg naast mij in. Ik ben huilend terug naar school gerend en door mijn moeder van school gehaald :)
  Verder niet meer bang voor onweer, wel voor mijn spullen dus ik haal alle stekkers uit het stopcontact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.