Regenlaarzen: draag jij ze?

regenlaarzen

Draag jij regenlaarzen?

Ik eigenlijk zelden tot nooit. Hoewel ik wel een paar knalgele enkel regenlaarsjes heb. Die kreeg ik een paar jaar geleden van de ANWB in combinatie met een knalgele regenjas om te testen. Maar ik draag die regenlaarsjes eigenlijk ook nooit. Ik ben bang dat ik er blaren in krijg, en zweetvoeten.

Maar dat neemt niet weg dat regen laarzen wel degelijk handig kunnen zijn. Als het buiten nat en modderig is, houden ze je voeten goed droog. Bovendien hoef je dan je ‘mooie’ schoeisel niet aan bloot te stellen aan nattigheid en viezigheid.

De Engelse Kate Middleton wordt regelmatig op de foto gezet terwijl ze regenlaarzen draagt. Ook op lange wandelingen bijvoorbeeld. Dus blijkbaar kan dat wel met regenlaarzen. Hoewel de  regenlaarzen van Kate Middleton waarschijnlijk wel even van ander materiaal zijn dan de laarzen van de plaatselijke Scapino of Welkoop ; )

Hieronder zie je Kate met haar rain boots:

Embed from Getty Images

Regenlaarzen: wat zijn aandachtspunten bij aankoop?

Stel nou dat je denkt: ‘Ik heb zin om een paar regenlaarzen te kopen!’ Wat zijn dan handige aandachtspunten bij aankoop? Ik zocht het voor je uit.

 1. Het materiaal: je kunt doorgaans kiezen uit rubber, E.V.A materiaal, pvc of een andere kunststof.
 2. Laarzen van PVC zijn goedkoper, maar laarzen van natuurrubber zitten vaak lekkerder en je zweet er minder in.
 3. De maat. Helaas kan het erg verschillen per merk hoe een laars uitvalt. Het beste is dus ter plekke passen. Kan dat niet? Kijk dan wat andere kopers van een laars over de maatvoering zeggen. En als je geluk hebt, staat er een maattabel bij met het aantal centimeters van de voetlengte + de bijbehorende maat. In het algemeen kun je regen laarzen het beste een halve of hele maat groter kopen. Maar goed, dat hangt dus erg van het merk en het model laars.
 4. De pasvorm: het is wel zo prettig als een regenlaars een beetje comfortabel zit. Je hebt ook van die regen laarzen waarbij je sokken uitgaan als de pasvorm niet goed is.
 5. Een aftrap rand aan de achterkant. Volgens het NRC heeft een goede laars een aftrap rand. Dat wil zeggen dat je de laars uit kunt doen door hem met je andere voet af te trappen. Zo hoef je niet te bukken of je handen vuil te maken om de laarzen uit te trekken.
 6. Het NRC zegt trouwens nog een paar interessante dingen zoals dit: ‘Laarzen met delen van Gore-tex, bedoeld om ventilatie mogelijk te maken, zijn nodeloos kwetsbaar.’Volgens hen ventileert een laars al van zichzelf via de bovenkant. Elke keer dat je een stap zet maak je een pompende beweging waarbij de lucht er via de bovenkant van de laars uit kan. Daarom raden ze ook af om de laars aan de bovenkant strak te trekken met veters.
 7. Het uiterlijk van de laarzen. Je bent tegenwoordig echt niet meer veroordeeld tot die standaard legergroene regenlaarzen. Ze zijn te koop met bijvoorbeeld bloemetjesmotief, en in verschillende modellen en kleuren. En voor kinderen geldt dit al helemaal. Hieronder een voorbeeld van een kinder regenlaarzen van Jayno.nl die 9,95 kosten: regenlaarzen kinderen
 8. De prijs. Prijzen voor laarzen verschillen enorm. Een paar kinder regenlaarzen van de Zeeman heb je voor zo’n 5,-. Of onderstaande regenlaarsjes van de Hema, die momenteel zelfs maar 2,- kosten: regenlaars HemaMaar er zijn ook veel duurdere regen laarzen, zoals die van Kate Middleton. Die vind je bij lechameau.com voor zo’n 180 Engelse ponden.
 9. De hoogte van de laars: je hebt enkel laarsjes voor de regen, maar ook kniehoge regenlaarzen.
 10. Sommige regenlaarzen zijn van binnen gevoerd. Dat zit lekkerder en is warmer, dan een laars zonder voering.

Een alternatief voor regenlaarzen: regenhoezen voor schoenen

Stel nou dat je regen laarzen te duur of een gedoe vind en gewoon je eigen schoenen wilt dragen: weer of geen weer. Dan zijn regenhoezen voor schoeisel een goed alternatief voor regen laarzen. Charmant zijn ze niet, maar wel makkelijk vind ik. En als je eenmaal binnen hebt, trek je ze meteen uit.

regenhoezen schoenen
Deze regenhoezen voor schoenen kosten 15,95 bij bol.com

Welke maat regenlaarzen kind?

In principe is de schoenmaat van je kind hetzelfde als de maat voor regenlaarsjes. Dus als je kind bijvoorbeeld schoenmaat 35 heeft, begin dan met regenlaarjes te passen in maat 35. En let erop dat je kind bij de tenen nog een duimbreed ruimte over heeft.

Het is dus niet zo dat regenlaarzen standaard een maat groter gekocht moeten worden.

Let wel op: verschillende merken laarzen vallen soms kleiner of juist groter uit. Gebruik de schoenmaat van je kind dus als leidraad, maar houd er niet krampachtig aan vast als je laarzen voor je kind gaat kopen.

In onderstaand filmpje zie je hoe je thuis de voeten van je kind kunt opmeten:

Laarzen samenvatting

Regenlaarzen houden je voeten droog. En afhankelijk van de uitvoering soms ook warm. Door regenlaarzen te dragen voorkom je bovendien dat je ‘goede’ schoenen eraan gaan of waterschade oplopen. Zelf draag ik eigenlijk nooit laarzen omdat ik ze niet prettig vindt zitten. Daarom kies ik zelf liever voor regenhoezen.

In deze post las je 10 handige aandachtspunten als je regenlaarzen gaat kopen!

Lees ook mijn ervaringen met een zogenoemde regenrok!

Draag jij regenlaarzen? En zo ja, welk type of soort?

Similar Posts

11 Comments

 1. Ja die draag ik. Als ik de hond uitlaat en het nat is dan gaan ze aan. We lopen niet over de paadjes, dus een goed paar laarzen is dan erg prettig. ‘Mijn’ merk is Nokian. Comfortabel van temperaturen ver onder nul tot in de zomer als het regent. Ideaal. En het zijn niet van die plastic ‘plankjes’, ze lopen ook gewoon goed.

 2. Ik had een paar (winter) regenlaarzen van Il.se Jacob.sen, mooie rode! Nu die versleten zijn wil ik een paar leren regenlaarzen van Z.oo proberen. Zomers draag ik all-weather sandalen en in de moestuin (als het nodig is) groene regenlaarzen!

 3. Ik heb geen regenlaarzen. Gewoon goede leren schoenen kunnen ook wel wat hebben. En ik heb geen hond die uitgelaten moet worden. Dus lange wandelingen in de regen die ik toch niet.

  Die regen overschoenen van bol.com zijn alleen naar voor op de fiets. Voor onder een regenbroek. Zodat het regenwater dat van je broek afloopt niet je schoenen in loopt. Die zijn beslist niet geschikt om hele stukken mee te lopen. Dan zijn ze zo kapot.

 4. Ik kan niet meer zonder mijn regenlaarzen :) Wanneer we gaan wandelen met de hond draag ik niets liever meer. Zo makkelijk om overal doorheen te kunnen ploeteren zonder aan je schoeisel te moeten denken.

 5. Draag altijd mijn laarzen als ik in de tuin werk. En ze gaan standaard mee op de vakantie. Wandelen doe ik liever op mijn Lowa’s.
  Ik heb leuke blauwe, ooit een keer gekocht in een schoenenzaak.

 6. Ik heb er geen maar ik wil graag eens regenlaarzen, hip om in het bos te wandelen of in de modder te spelen. Ik moet er dringend eens werk van maken, dank je wel voor de tips.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.