Neem een geit: een simpele en snelle levensles

neem een geit

Neem een geit.

Het is een verhaal met een levensles, en Claudia de Breij schreef een boek met de titel 'Neem een geit'.

In 2016 schreef ik een post over het fenomeen Neem een geit, en deze week moest ik er weer aan denken vanwege de.... huiver... tandarts!

Hieronder eerst mijn post uit 2016.

Neem een geit

Ik las het verhaal 'Neem een geit' het eerst in een column van Aaf Brandt Corstius. En later kwam ik het opnieuw tegen als de titel van Claudia de Breij's nieuwe boek: Neem een geit: leven voor gevorderden.

Het verhaal van 'Neem een geit' in een notendop

Het verhaal van 'Neem een geit' is heel simpel.

Er is een man die niet gelukkig is met zijn leven. Hij gaat naar een oude wijze man en vraagt om raad. 'Hoe kan ik gelukkiger worden?'
De oude wijze man antwoordt: 'Neem een geit!'
Dus dat doet de man. En die geit is hartstikke vervelend. Hij poept overal, vreet de meubels kapot, kortom hij is heel vervelend aanwezig.Teleurgesteld en boos gaat de man terug naar de wijze man en doet zijn beklag.
Die adviseert vervolgens:'Doe de geit weg.' Dus doet de man de geit weg. En plotseling is zijn leven heerlijk! Zonder die vervelende geit blijft zijn huis lekker schoon, de meubels worden niet meer kapot gebeten, kortom het leven is Goed!

Toen  ik dit verhaal las in de column van Aaf trof het me meteen. Ik vind het echt een prachtig verhaal en ik herken er veel in. Want soms heb ik ook een geit!

Mijn geit

Ik kan me bijvoorbeeld erg zorgen maken over mijn tanden. En dat ik naar de tandarts moet. Daar kan ik me echt wekenlang zorgen over lopen maken. Tot ik mezelf zo zat wordt, dat ik van narigheid de telefoon pak en een afspraak maak bij de tandarts voor controle. Na die controle dans ik dan bijna het pand uit. Zo opgelucht en blij ben ik. En dan voelt mijn leven echt verrukkelijk. Alleen maar omdat de zorg over de tandarts = geit weg is.

Neem een geit Claudia de Breij

In haar boek Neem een geit vraagt Claudia op haar beurt om raad bij wijze mannen en vrouwen. Die wijze mannen en vrouwen zijn eigenlijk bekende Nederlanders. Denk aan Paul van Vliet, Anne-Wil Blankers, Erica Terpstra, Hanneke Groenteman en Nico ter Linden. Ik las elke avond een stukje uit Neem een geit.

Hieronder een overzicht van de 10 levenslessen die mij het meest troffen in Neem een geit.

 1. Hou nooit een compliment voor je: wees gul met complimenten.
 2. Vertrouwen geeft vertrouwen: als je mensen vertrouwen geeft, zullen ze het niet beschamen.
 3. Van narigheid in je leven wordt je een beter ontwikkeld mens.
 4. Opvoeden is gewoon heel moeilijk.
 5. Je hoeft niet alles te kunnen of te doen.
 6. Het eerste jaar na het verlies van een dierbare moet je simpelweg zien door te komen.
 7. Er is een clubje mensen waar je bij hoort. Je hebt ze misschien alleen nog niet ontmoet.
 8. 'Het kan wel slecht met je gaan, maar ze hoeven het niet aan je te zien.' Als je eenmaal in een joggingbroek naar buiten gaat, en niet om te sporten, is het einde zoek.
 9. Je kunt niet veranderen wie je bent, maar wel kiezen wat je doet - en dat is dan ook wie je bent.
 10. Wees mild naar anderen en hun bedoelingen

Neem een geit en de tandarts

Ik ben dus bang voor de tandarts. Dat uit zich niet in vermijden, maar juist in vaak gaan om de angst onder controle te houden. Zo'n vier weken voor mijn volgende afspraak begin ik doorgaans te stressen over de afspraak en me zorgen te maken. Dan doe ik extra mijn best met de Headspace app, en probeer mijn zorg te accepteren maar niet te laten overheersen.

Met matig succes.

Het voordeel van al dat gestress over de tandarts, is de euforie als ik klaar ben en het pand ongeschonden kan verlaten. Maar deze week deed zich mijn grootste onheilsscenario voor:

 • Ze wilden röntgenfoto's maken.
 • Voor de uitslag 'mocht' ik de vólgende dag bellen. (Dus niks opluchting na de controle, maar stress!)
 • Ik bleek twee gaatjes te hebben!
 • Ze hadden pas over een week plek om de gaatjes te vullen. Aargh. Nog 7 dagen stressen en zorgen maken dus.

Dit ben ik:

via GIPHY

En dan nu naar de geit

Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit in vredesnaam met een geit nemen te maken. Maar hier komt het! Nadat ik lekker zat te stressen over het vooruitzicht dat ik nog 7 dagen moest wachten op de tandartsafspraak ging de telefoon.

Het was de tandarts.

Ze hadden een afzegging, en ik kon ineens de volgende dag al terecht.

Ik sprong een gat in de lucht dat ik al zo snel naar de tandarts mocht.

De moraal van dit verhaal

Net als in het verhaal van de geit, is alles relatief. Iets kan eerst zo vervelend zijn, dat het volgende scenario dat je eerst ook waardeloos vond, ineens aantrekkelijk wordt!

Meer weten?

Neem een geit van Claudia de Breij is voor 9 euro te koop bij bol.com of de lokale boekhandel.

Neem een geit

Heb jij wel eens een 'geit'?

N.B. Het goede nieuws is dat ik mijn aanvullende tandartsverzekering er nu al uit heb! En het is pas februari ; )

Vergelijkbare berichten

33 reacties

 1. ik heb zowel letterlijk als figuurlijk een geit.
  Onze twee Hollandse landgeiten heten Wizzy en Woppy en die figuurlijke geit ken ik ook en daar werd ik me bewust van tijdens het lezen van dit heerlijke boek.
  Een aanrader.

  1. Leuk dat jij ook letterlijk geiten hebt Marion : )

   Ze zijn vast niet zo lastig en vervelend als ze worden voorgesteld in dit verhaaltje mag ik hopen.

 2. Dat verhaal van die geit is echt goed! Maar met de nummers 2 en 3 uit het lijstje wijze levenslessen kan ik het dan weer niet zonder meer eens zijn. Vooral niet met nummer 3. Sommige mensen maken gewoon veel ellende mee en ontwikkelen zich niet. En sommige mensen maken veel narigheid mee doordat ze zich niet ontwikkelen.

 3. Mooie lessen. En een heel mooi verhaal ook, denk dat iedereen wel zulke 'geiten' in zijn leven heeft. Stom, omdat ze eigenlijk meestal heel gemakkelijk op te lossen zijn...

  1. Voor dit boek hoef je beslist geen doorgewinterde lezer te zijn. Je kunt bijvoorbeeld elke avond een hoofdstukje lezen voor het slapen gaan. Dan kan je hoofd tijdens het slapen de lessen mooi verwerken : )

 4. Ik had al wel van het boek gehoord en ben nu wel nieuwsgierig geworden. Mooie levenslessen ook. Deze raakt me op de één of andere manier heel erg: Er is een clubje mensen waar je bij hoort. Je hebt ze misschien alleen nog niet ontmoet.

  Weer een boek voor mijn verlanglijstje :)

 5. Nummer 8... echt he, dat roep ik al jaren. Stop er dan maar mee, blijf binnen, het is gedaan met je. Nooit meer doen. En geiten zijn wel heel leuk hoor, maar dan niet in huis. Wij hebben vroeger twee geiten thuis gehad.

  Love As always
  Di mario

 6. Ik beschouw het coronavirus als de geit die momenteel ons leven verzwaart! Had al problemen genoeg om mijn hoofd over te breken zonder corona... Dus zal erg blij zijn als deze geit de deur uit kan...

 7. Mooie vergelijking, maar o, de horror van foto's bij de tandarts. Bij mijn vorige tandarts moest ik ook een dag later bellen. Deed ik dus niet, want ik wist dat ik dan sowieso het haasje was. Bij mijn huidige tandarts kom ik er niet onderuit: die bespreekt de foto's gelijk na het maken met me en dus moet ik dan wel een afspraak maken om gaatjes te laten vullen...Maar blij voor je dat je het weer gehad hebt!

 8. Neuh, in heb eigenlijk nooit geiten. Ik moest wel een beetje lachen om de jouwe. Ik vind het ook altijd wel irritant dat je terug moet komen, hoor. Maar gewoon vanwege de tijd die het kost. Dat boek van Claudia de Breij hoef ik niet te lezen. Met de meeste ‘levenslessen’ die jij opnoemt ben ik het totaal niet eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.