Boektips

Neem een geit: levenslessen

neem een geitIk las het verhaal ‘Neem een geit’ het eerst in een column van Aaf Brandt Corstius. En later kwam ik het opnieuw tegen als de titel van Claudia de Breij’s nieuwe boek: Neem een geit: leven voor gevorderden.

Het verhaal van ‘Neem een geit’ in een notedop

Het verhaal van ‘Neem een geit’ is heel simpel.

Er is een man die niet gelukkig is met zijn leven. Hij gaat naar een oude wijze man en vraagt om raad. ‘Hoe kan ik gelukkiger worden?’
De oude wijze man antwoordt: ‘Neem een geit!’
Dus dat doet de man. En die geit is hartstikke vervelend. Hij poept overal, vreet de meubels kapot, kortom hij is heel vervelend aanwezig.Teleurgesteld en boos gaat de man terug naar de wijze man en doet zijn beklag.
Die adviseert vervolgens:’Doe de geit weg.’ Dus doet de man de geit weg. En plotseling is zijn leven heerlijk! Zonder die vervelende geit blijft zijn huis lekker schoon, de meubels worden niet meer kapot gebeten, kortom het leven is Goed!

Toen  ik dit verhaal las in de column van Aaf trof het me meteen. Ik vind het echt een prachtig verhaal en ik herken er veel in. Want soms heb ik ook een geit!

Mijn geit

Ik kan me bijvoorbeeld erg zorgen maken over mijn tanden. En dat ik naar de tandarts moet. Daar kan ik me echt wekenlang zorgen over lopen maken. Tot ik mezelf zo zat wordt, dat ik van narigheid de telefoon pak en een afspraak maak bij de tandarts voor controle. Na die controle dans ik dan bijna het pand uit. Zo opgelucht en blij ben ik. En dan voelt mijn leven echt verrukkelijk. Alleen maar omdat de zorg over de tandarts = geit weg is.

Lessen uit Claudia de Breij’s boek Neem een geit

In haar boek Neem een geit vraagt Claudia op haar beurt om raad bij wijze mannen en vrouwen. Die wijze mannen en vrouwen zijn eigenlijk bekende Nederlanders. Denk aan Paul van Vliet, Anne-Wil Blankers, Erica Terpstra, Hanneke Groeteman en Nico ter Linden. Ik las elke avond een stukje uit Neem een geit.

Hieronder een overzicht van de 10 levenslessen die mij het meest troffen.

 1. Hou nooit een compliment voor je: wees gul met complimenten.
 2. Vertrouwen geeft vertrouwen: als je mensen vertrouwen geeft, zullen ze het niet beschamen.
 3. Van narigheid in je leven wordt je een beter ontwikkeld mens.
 4. Opvoeden is gewoon heel moeilijk.
 5. Je hoeft niet alles te kunnen of te doen.
 6. Het eerste jaar na het verlies van een dierbare moet je simpelweg zien door te komen.
 7. Er is een clubje mensen waar je bij hoort. Je hebt ze misschien alleen nog niet ontmoet.
 8. ‘Het kan wel slecht met je gaan, maar ze hoeven het niet aan je te zien.’ Als je eenmaal in een joggingbroek naar buiten gaat, en niet om te sporten, is het einde zoek.
 9. Je kunt niet veranderen wie je bent, maar wel kiezen wat je doet – en dat is dan ook wie je bent.
 10. Wees mild naar anderen en hun bedoelingen

Meer weten?

Neem een geit is voor 19,95 te koop bij bol.com.

Heb jij wel eens een ‘geit’?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik las het verhaal van de geit ook in een column van Aaf Brandt Cortius. Uit de levenslessen spreekt een heleboel levenservaring, ik ga het boek eens opzoeken.

 2. ik heb zowel letterlijk als figuurlijk een geit.
  Onze twee Hollandse landgeiten heten Wizzy en Woppy en die figuurlijke geit ken ik ook en daar werd ik me bewust van tijdens het lezen van dit heerlijke boek.
  Een aanrader.

 3. Dat verhaal van die geit is echt goed! Maar met de nummers 2 en 3 uit het lijstje wijze levenslessen kan ik het dan weer niet zonder meer eens zijn. Vooral niet met nummer 3. Sommige mensen maken gewoon veel ellende mee en ontwikkelen zich niet. En sommige mensen maken veel narigheid mee doordat ze zich niet ontwikkelen.

 4. Wat grappig, mijn moeder vertelde mij dit verhaal laatst en ik heb er echt al zoveel aan gedacht sindsdien. Blijft echt hangen op de één of andere manier, heel nuttig!

 5. Mooie lessen. En een heel mooi verhaal ook, denk dat iedereen wel zulke ‘geiten’ in zijn leven heeft. Stom, omdat ze eigenlijk meestal heel gemakkelijk op te lossen zijn…

  1. Voor dit boek hoef je beslist geen doorgewinterde lezer te zijn. Je kunt bijvoorbeeld elke avond een hoofdstukje lezen voor het slapen gaan. Dan kan je hoofd tijdens het slapen de lessen mooi verwerken : )

 6. Ik had al wel van het boek gehoord en ben nu wel nieuwsgierig geworden. Mooie levenslessen ook. Deze raakt me op de één of andere manier heel erg: Er is een clubje mensen waar je bij hoort. Je hebt ze misschien alleen nog niet ontmoet.

  Weer een boek voor mijn verlanglijstje 🙂

 7. Mooi verhaal van de geit. Ik geef ook de kost aan wat geitjes. Met les 2 ben ik het niet eens, vertrouwen wordt jammer genoeg soms misbruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.