Meer lezen: hoe krijg je dat voor elkaar?

meer lezen

Ik lees het op menige blog! De verzuchting:

'Ik zou eigenlijk meer willen lezen!'

Maar in de praktijk blijkt dat nog niet zo makkelijk.

Ik herken het helaas zelf ook. Want voor meer lezen heb je tijd nodig. Maar meer nog dan dat: een zekere rust. Bij mij is het vooral een gebrek aan rust dat mij nekt. Dan zit ik net, en dan schiet me iets te binnen en spring ik weer op. En dat terwijl meer lezen hartstikke goed is voor een mens. Je verlengt er zelfs je leven mee, zo gezond is het! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te helpen met meer lezen.

Meer lezen: 9 tips en tricks

 1. Plan een vast tijdstip in om te lezen. Als het eventjes kan, elke dag. Zet daarbij vooral niet te hoog in. Begin bijvoorbeeld met 10 lezen minuten per dag. Dat is genoeg om echt aan het lezen te komen, maar ook kort genoeg om haalbaar te voelen. Want als meer lezen alleen maar voelt als het zoveelste dat je in een dag moet proppen gaat de lol er snel af.
 2. Doe een online cursus snellezen. Bij Soofos hebben ze bijvoorbeeld een Online Cursus Snellezen die als doel heeft om je leessnelheid te verbeteren én tegelijkertijd teksten beter te begrijpen. Deze cursus is ook ideaal voor studerende kinderen, die veel moeten lezen. In deze cursus snellezen wordt de zogenoemde MaxaM-methode gebruikt. Daarbij staan begrijpen en onthouden centraal. Ook leuk dus als je bij een boekenclubje zit!
 3. Kies een comfortabele plek waar je voortaan gaat lezen. Een plek waar je graag gaat zitten. Dat maakt het makkelijker om het ook echt te doen.
 4. Neem een Blendle abonnement. Dat helpt om meer tijdschriften en kranten te lezen.
 5. Kies een boek waar je nieuwsgierig naar bent. Waar je echt zin in hebt om het te gaan lezen. Dus niet een boek waarvan je víndt dat je het moet lezen omdat het zo intellectueel is, of omdat het gepromoot wordt in de media. Het moet een boek zijn dat jíj echt graag wilt lezen. Dan is de kans namelijk veel groter dat je ook echt gaat lezen. Het boek helpt je met meer lezen!
 6. Maak het lezen gemakkelijker met een boekenhouder.
 7. Zorg dat je in contact komt met andere lezers. Dat kan ik de vorm van een boekclub, maar ook prima virtueel. Bijvoorbeeld met de Facebookgroep Samen lezen is leuker. Dit kan werken als een stok achter de deur om een boek te lezen. Maar het kan ook simpelweg helpen omdat je dan met je collega lezers kunt uitwisselen.
 8. Begin een boekenblog! Als je een boekenblog hebt moet je wel gaan lezen. Hoe kun je anders reviews schrijven! Mijn blog Momlit zorgt er voor dat ik minimaal 1 boek per week lees : )
 9. Word lid van de bibliotheek. Het is natuurlijk best mogelijk dat je zegt: 'Joh, ik wil niets liever dan meer lezen, maar ja, boeken zijn duur!' Een lidmaatschap van de bibliotheek lost dit probleem voor je op. Ik heb zelf denk ik al 10.000den euro's bespaard door lid te zijn van de bieb. Je kunt er zelfs gratis e-Books lenen via de online bibliotheek.

Conclusie over meer lezen

Lezen is goed voor je! Het helpt je te ontspannen, het verlaagt je hartslag, je vergroot je woordenschat en je scherpt je geest! In deze post gaf ik 6 tips om je te helpen met meer lezen. Want bovenal is lezen gewoon heel erg leuk : )

Lees ook mijn post over de voordelen van lezen.

Lees jij zoveel als je zou willen?

Vergelijkbare berichten

37 reacties

  1. Drie van mijn kinderen houden ook niet van lezen. Ondanks mijn verwoede pogingen om ze aan het lezen te krijgen. Ik snap niet dat ze het niet leuk vinden.

   Wat vind jij er niet leuk aan mr FOB? Misschien dat ik dan mijn kinderen kan begrijpen : )

 1. Ik probeer altijd voor het slapen gaan te lezen. Wij hebben geen televisie op de slaapkamer. Daar hebben we bewust voor gekozen om niet in de verleiding te komen. Dus even een paar pagina's voor het slapen. Ik merk ook dat ik rustiger wordt en dan makkelijker in slaap val. Soms ben ik wel te moe om te lezen. Maar ik probeer het wel iedere avond vol te houden. Het is ook één van mijn doelen voor deze zomer.

  1. Wij hebben ook bewust geen tv op de slaapkamer. En ik lees ook altijd graag 's avonds nog even. Overdag lees ik graag fictie, maar 's avonds in bed alleen non fictie.

 2. De laatste jaren lees ik terug veel meer en ik denk dat verschillende dingen daartoe bijdragen. Zo ben ik - door slaapproblemen - begonnen met alle schermpjes uit te zetten een uur voor ik ga slapen en behoort lezen dus tot mijn slaapritueel (maar niet in bed).

  Ook hou ik bij wat ik lees en wil lezen op Goodreads en stel ik mezelf ook elk jaar een doel. Je kan volgen hoe je vooruitgang is en wanneer je wat achteroploopt is dat wel een motivatie om weer wat meer tijd te maken. Ook volg ik daar andere mensen en zie ik interessante boeken passeren.

  Ten slotte is ook de aankoop van mijn e-reader een boost geweest. Alhoewel ik nog steeds liefst een "echt" boek vasthoud, heb ik mijn e-reader altijd bij me en lees ik dus ook steeds vaker tussendoor als ik ergens moet wachten.

  1. Goed zeg dat je de schermpjes nu ruim op tijd uitzet Tamara! Het blauwe licht dat ze afgeven kan inderdaad voor slaapproblemen zorgen.

   Leuk dat het je is gelukt om het lezen weer op te pakken!

 3. Ik kom een heel eind denk ik. Ik lees niet vaak overdag een boek, maar wel de krant en tijdschriften en op de pc. Boeken lees ik voornamelijk s'avonds in bed, en ook midden in de nacht als ik wakker word, even snel nog weer een paar bladzijden lezen :-)

  1. Nee, ik moet regelmatig s'nachts naar toilet en dat is beneden. Daarna kan ik vaak niet meteen slapen en dan ga ik even lezen .

 4. Hahaha, ik zal eerlijk zijn, ik MOET lezen, elke dag, anders word ik wat snel geirriteerd, ofzo....
  Nu lees ik zo graag. alles....kan een boek over sterrekunde zijn wat ik toevallig in handen krijg, vakliteratuur, kookboeken :-) of zelfs een boek over techniek, enige wat ik niet lees is horror.
  Juist op drukke dagen, plan ik dingen zo in, door bv te koken in de slowcooker, zodat ik tijd vrij heb om even te lezen :-)
  En ik heb altijd een boek mee,in mn auto, in diverse tassen zitten een boek,tijdens de uren dat de (jongste) kinderen sporten, ga ik lekker lezen :-) dus ....
  Mn e-reader daar ben ik minder dol op, ik lees toch het lekkerst met echt boek van papier :-)

  1. Leuk Sillie, ik ben dus niet de enige die overal kan en wil lezen. Inderdaad is een dag niet gelezen voor mij heel vervelend, maar dat komt eigenlijk nooit voor. Ik ben ook een 'alleslezer'. Geef mij een boek en ik kan uren doorbrengen als het moet. Als ik iemand weg moet brengen en even moet wachten zeg ik: "geeft niks, ik neem wel een boek mee...."
   Soms echter ook wel tot ergernis van de rest van het gezin, want dan was het boek zo mooi, dat de was/strijk/beloofde akties of wat dan ook er bij in zijn geschoten :) Sorry, maar ik kan het niet laten.............

  2. Het laatste boek over techniek ging over de werking van stoomtreinen :-) best facinerend eerlijk gezegd, ik ging daarna nog verder googlen en er zijn ook leuke(re) filmpjes over

 5. Ik heb vroeger heel veel gelezen ik was zelfs lid van een boekenclub het resultaat is een grote boekenwand in de woonkamer ,maar sinds ik chemo heb gehad kan ik me niet goed meer concentreren het boek het smelt van Lize spit ligt hier al een tijdje en ik ben nog niet in de helft vroeger zou dat in een paar dagen uitgelezen zijn

 6. Ik lees met dit weer ook veel, voornamelijk in de tuin, het huishouden schiet er nu wat bij in, maar dat komt door het weer;)
  Mijn ereader staat weer bomvol, heerlijk, ik lees liever dan dat ik tv kijk.

  1. Ik vind dat je in Nederland echt je kans moet pakken om buiten te lezen als het weer het toelaat. Dat huishouden komt inderdaad gauw genoeg weer.

  1. Ja, die schermpjes zuigen je helemaal op VeggieMo. Ik denk 's avonds ook wel eens schuldbewust: 'Ik zou eigenlijk moeten lezen nu in plaats van voor de tv hangen.'

 7. Ik ben zo iemand die dat altijd zegt. Goede tips! Je moet er idd echt tijd voor maken. Ipv te facebooken zou ik beter een boek nemen. Probleem is dat ik totaal niet meer op de hoogte ben van de laatste toppers op literair vlak.

  1. Ja maar Joke, wie zegt dat dit een probleem is? Wat kan het schelen dat je de laatste toppers niet weet. Ik zou gewoon naar de bieb gaan en kijken wat je aanspreekt : )

 8. Ik kom echt leestijd te kort... ik zou echt meer willen lezen, helaas lukt het me gewoon niet. Zelfs niet als ik tijd heb gepland, maar wie weet deze zomer als er meer rust is.

  1. Dat vind ik intrigerend Nathalie. Als je tijd hebt ingepland om te gaan lezen: wat gaat er dan mis? Heb je problemen met je concentratie? Word je gestoord door anderen?

  2. Er zijn elke keer weer zaken die mij van het lezen afhouden, een telefoontje, visite of andere dingen die voorbij komen.

  3. Wij wonen in een appartement, je hoort en ziet elkaar eigenlijk altijd wel... Soms probeer ik het op het balkon als het een beetje weer is, daar zoeken ze me niet direct.

   De telefoon... tja iets met bereikbaar zijn voor wat zaken, maar ik zou de telefoon gewoon niet altijd op moeten nemen.

 9. Handige tips, want mijn boek ligt al een paar weken onaangeroerd op het nachtkastje. Dat is dus niet een goede plek blijkbaar ;-) . Inmiddels wel lid van de bibliotheek, die ik mn voor kook- en bakboeken gebruikt, maar ik zal eens wat dunnere leesboeken uitzoeken. Dan is het boek sneller uit en lijkt mij ook wel te stimuleren om vaker te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.