Ik heb een Landkaartje gespot + Vlinderstruik
Het is mooi weer, dus besloot ik buiten te lunchen. Je weet wel, verplicht genieten van het mooie weer #sunshineguilt. Terwijl ik daar zo zat, viel mijn oog op een mooie vlinder. Ze had bruine vleugels met witte en oranje patronen.
Sterker nog, er zaten er wel een stuk of drie op de struiken, hun vleugels bewogen zachtjes heen en weer. Aangezien ik natuurlijk weer geen idee had welke vlinder het was, rende ik snel naar binnen om mijn smartphone te halen. Dan kon ik een foto maken en die in Google Images slepen om haar te determineren.
Ik heb een landkaartje vlinder gespot!
Nadat ik de foto succesvol in Google Images had geïmporteerd, ontdekte ik dat de vlinder een zogenoemd Landkaartje is! Ik ben helemaal vergenoegd door zo’n leuke naam. Dat klinkt toch een stuk leuker dan Araschnia levana. Hoewel… voor feesten en partijen kom ik misschien beter voor de dag met teksten als:
‘Ik heb onlangs een Araschnia levana gespot!’
Hoe dan ook, het is altijd weer leuk als het vermaak gratis op straat ligt. Of in dit geval: in onze tuin rondfladdert. Kijk, hieronder zie je de andere twee vlinders die ik zag:
Door alle onheilsberichten over de achteruitgang van de insecten- en vlinderpopulatie in Nederland ben ik altijd erg blij als ik vlinders zie.
Vlinderstruik
Wil jij de vlinders helpen en ook meer Landkaartjes naar je tuin lokken? Dan kun je zogenoemde vlinderstruiken in je tuin zetten. Dat zijn planten die veel nectar geven. Op de site van de Vlinderstichting geven ze een handige lijst met vlinderstruiken:
Winterhei (Erica carnea) bloeit dec.-april
Gelderse roos (Viburnum opulus) bloeit mei-juni | Inheems
Judaspenning (Lunaria annua) bloeit mei-juli | Inheems
Kattenkruid (Nepeta faassenii) bloeit juni-aug.
Lavendel (Lavandula angustifolia) bloeit juni-aug.
Beemdkroon (Knautia arvensis) bloeit juni-okt. | Inheems, maar niet streekeigen
IJzerhard (Verbena bonariensis) bloeit juli-sept.
Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum) bloeit juli-sept. | Inheems
Hemelsleutel (Hylotelephium telephium, synoniem: Sedum telephium) bloeit aug.-okt. | Inheems
Herfstaster (Aster spec.) bloeit sept.-okt.
Klimop (Hedera helix) bloeit sept.-dec. | Inheems

Vlinderstruik planten
Je plant een vlinderstruik het beste in het vroege voorjaar (maart-april) of najaar (september-oktober), wanneer het weer mild is en de grond niet bevroren.
Kies een zonnige plek in je tuin met goed doorlatende grond, liefst verrijkt met compost, en zorg dat de plant voldoende ruimte krijgt om uit te groeien tot 2 à 3 meter hoog en breed.
Plant de struik iets dieper dan in de pot en geef meteen goed water; houd de grond vooral in het eerste jaar vochtig maar niet nat. Een plek uit de wind is prettig, maar niet strikt noodzakelijk. Snoei de vlinderstruik in het voorjaar flink terug (tot ongeveer 30-50 cm) om gezonde groei en mooie bloei te bevorderen. Zo heb je straks een mooie, bloeiende struik die volop vlinders aantrekt!
Vlinder struiken voorbeelden
Onderstaande vlinder struiken kun je onder andere bij bol.com kopen:
Nog een mooie Vlinder struik:
Lees ook mijn post over de keer dat ik het oranjetipje ontdekte!
Welke vlinders heb jij zoal in het wild in Nederland gezien? Ken je het Landkaartje?
Vlinders zijn dol op Seringen struik. Er zijn ook soorten. Leuker foto’s. Er word inderdaad stuk minder vlinders te zien. Slechte jaar….
Mooi al die struiken, ik heb hier voornamelijk een vogeltuin aan de achterkant en een insectentuin aan de voorkant.
Love As always
Dimario
Wat een mooie foto’s! Ik noem een vlinder gewoon altijd een vlinder en geef er geen andere naam aan;).