Kunststof kozijnen: is dat een goed idee?

kunststof kozijnen kiezenIn de kerstvakantie klaagde mijn man meermaals over de koude tocht in onze woonkamer. Op onze benedenverdieping hebben we enkel glas, en we vermoeden dat dit de oorzaak is. Je huis goed isoleren is beter voor je energierekening en het milieu. Dus overwegen we om eindelijk dubbel glas te nemen, en dat te combineren met kunststof kozijnen.

Dat laatste is naar aanleiding van een vriendin: zij woont ook op het platteland en heeft gekozen voor kunststof kozijnen omdat die geen onderhoud vragen. Dat spreekt mij erg aan, maar tegelijkertijd vraag ik me af: passen kunststof kozijnen wel bij een landelijk huis op het platteland? En wat zijn precies de voor- en nadelen van kunststof kozijnen? We gaan een offerte aanvragen bij het bedrijf dat mijn vriendin gebruikte.

Om goed beslagen ten ijs te komen, en de juiste vragen te kunnen stellen, heb ik alvast een boel onderzoek gedaan.

Update mei 2019

Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen!

Kunststof kozijnen: voors

Kunststof kozijnen hebben een aantal grote voordelen. Maar het allergrootste voordeel is dat je er na plaatsing jarenlang geen omkijken meer naar hebt. Ik vond de volgende positieve eigenschappen van kunststof kozijnen:

 • Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Dat vind ik niet zo duurzaam klinken. Maar toch worden ze als duurzamer genoemd dan houten kozijnen omdat er hout voor gekapt hoeft te worden.
 • Ze zijn geluiddempend.
 • Ze zijn onderhoudsvrij (ze gaan makkelijk 50 tot 70 jaar mee.)
 • Ze zijn vochtwerend.
 • Ze zijn recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk en passen bij een duurzaam leven.
 • Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
 • Kunststof kozijnen isoleren iets beter dan houten kozijnen. De mate waarin kozijnen isoleren wordt weergegeven in de zogenoemde U-waarde. Hoe lager de U-waarde van de kozijnen, hoe beter de isolatie.
 • Ze kunnen je huis veiliger maken en zo inbraak voorkomen. Hier zijn twee speciaal keurmerken voor: VKG en PolitieKeurmerk.
 • Kozijnen prijzen zijn vaak lager dan die van houten kozijnen.
 • Op het blog Zuinige Man las ik dat als je dubbel glas laat plaatsen je daarna de kozijnen opnieuw moet laten schilderen.

Kunststof kozijnen: tegens

Het grootste nadeel van kunststoffen kozijnen is dat ze… van kunststof zijn. Dat klinkt misschien nogal stompzinnig, maar veel mensen vinden kunststof kozijnen minder authentiek. Ik kijk altijd graag naar het Engelse woonprogramma De Grote Verhuizing met Kirsty en Phil. En in de laatste aflevering die ik zag haalt één van de deelnemers haar huis op voor een huis omdat het jawel, kunststof kozijnen heeft. Als je huis een monument is, dan mag je bijvoorbeeld niet eens kunststof kozijnen plaatsen, maar moet je hout gebruiken. Omdat wij in een verbouwde boerderij wonen, is de vraag of ze wel passen bij ons huis wel een aandachtspunt. Tegelijkertijd heb ik gezien dat je tegenwoordig kunststof kozijnen kunt kopen met een houtnerf. Deze zien er dus heel natuurlijk uit.

Een ander nadeel dat genoemd wordt,  is dat je ze niet goed kunt verven. Maar goed, waarom zou je dat in vredesnaam willen. Ik wil juist graag kunststof kozijnen zodat verven niet meer hoeft. Dus dit nadeel vind ik geen probleem.

Kunststof kozijnen kosten

Er blijken ontzettend veel keuzemogelijkheden te zijn als het gaat om kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen kosten worden onder andere bepaald door:

 • Type kozijn en merk
 • Slot(en)
 • Isolatieglas of enkel glas
 • Scharnieren en profieldiktes
 • Horren/ventilatieroosters
 • Stelkozijnen
 • Draaikiepraam of vast raam
 • Kleuren en andere opties
 • Breedte van de profielen
 • Versteviging van profiel d.m.v. staal

Op kunststofkozijn.net vond ik onderstaand plaatje waarin goed zichtbaar wordt waaruit de kosten voor kunststof kozijnen uit bestaan:

prijsopbouw kunststof kozijnen

 

Ervaringsverhaal van Zuinige man over installeren kunststof kozijnen: lees en huiver

Blogger Zuinige man ging ons voor en besloot afgelopen zomer kunststof kozijnen te laten installeren. In oktober kwamen ze dit doen, maar wat een gedoe! Zijn verhaal heeft me extra alert gemaakt, want ik wil beslist niet dezelfde problemen krijgen als hij. Hij schreef er de volgende post over: Buurman en buurman: ellende met de kunststof kozijnen. De belangrijkste les die ik uit zijn verhaal haal is dat ik goed ga navragen wie de kozijnen komt zetten en wie verantwoordelijk is voor het eindresultaat.

Tot slot over kunststof kozijnen

Op diverse sites staat dat kunststof kozijnen milieuvriendelijker zijn dan houten kozijnen omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en ze onderhoudsarm zijn. Maar volgens Milieucentraal zit er weinig verschil in de ‘milieu impact’. De meningen verschillen dus. Als je voor houten kozijnen kiest is het wel belangrijk dat het hout komt uit duurzaam gekapte bossen. Dit kun je controleren aan de hand van de keurmerken: FSC- of PEFC.

Op basis van mijn research neig ik op dit moment naar kunststof kozijnen omdat die dus onderhoudsarm zijn. In totaal gaat het om 6 ramen: 3 in de woonkamer, 2 in de keuken en 1 in mijn kantoortje.

N.B. Op de site energiesubsidiewijzer kun je kijken of jouw gemeente toevallig subsidie geeft voor dubbel glas en kozijnen. In de gemeente Doetinchem waar ik woon kun je alleen voordelig geld lenen voor ‘energiebesparende maatregelen’. Maar ik houd niet van lenen, dus in ons geval voegt dit niet veel toe.

Leestips

En daarom schiet het bij ons dus nooit op.

Buitenschrijnwerk

De volgende stap is een afspraak maken voor een offerte, zodat we de kosten voor ónze situatie in beeld krijgen. Ondertussen ben ik benieuwd: wat zijn jullie ervaringen met kozijnen? Welk type heb je, en hoe bevalt dat?

44 Comments

 1. Thea
 2. Bieke
  • Bieke
 3. Greet
 4. ingrid
 5. Joannes
 6. Ineke
 7. Juliette
 8. Jouvence.nl
 9. Peter
 10. Marie de Jonge

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh