Reacties

Kunststof kozijnen: is dat een goed idee? — 44 reacties

 1. Niet met kunststof, maar wij hebben in onze bestaande houten kozijnen dubbel glas laten plaatsen en dat was helemaal niet duur én heel eenvoudig.
  In de badkamer moet een heel nieuw raam in en daar gaan we wel kunststof nemen, vanwege de vochtige ruimte.

  • Ah, goed om te weten dat dit ook mogelijk is. Goedkoop uit zijn is natuurlijk ook wel prettig. En hoefde je daarna niet alles opnieuw te schilderen Anke?

 2. Wij wonen 2 km van de zee, dus het is of vaak de buitenkant (laten)schilderen, offfff kunststof kozijnen :-)
  Wij hebben sinds 11 jaar kunststofkozijnen, we doen dit gefaseerd, dus de slechtste kozijnen eerst en dan elke 2 jaar een volgende sectie laten doen, zo vonden wij dat de kosten te overzien waren en we toch goed bezig waren, ik moet dus zeggen, het heeft hier flink te lijden door de zoute zeewinden, maar het ziet er nog echt overal prima uit.
  Daarbij ... mijn man is geen klusser..help.... dus die zag er ook erg tegen op, al dat onderhoud.
  :-)

  • Tijdens mijn onderzoek over kunststof kozijnen las ik inderdaad dat mensen die bij de kust wonen baat hebben bij kunststof kozijnen vanwege het weer daar. Goed om te lezen dat ze jullie goed bevallen.

 3. Wij hebben nog geen kunststof kozijnen maar hebben er wel over gesproken. Mijn ouders hebben het wel en zijn er tevreden over, hier is het eigenlijk zo dat het onderhoud nu nog goed te doen is, maar komt hier verandering in dan ga ik het zeker overwegen.

 4. Wij wonen in een oud boerderijtje en de vorige bewoners (boerenechtpaar) hebben ‘n deel van de “deel” verbouwd tot slaapkamer met, inderdaad, kunststoffen kozijnen. De rest van de kozijnen in woongedeelte en deel zijn van hout. Die moeten om de 5 jaar nageken, bijgewerkt en geverfd worden maar wij vinden ze wel mooier! Overal zit wel dubbel glas in, gelukkig.
  Ga je voor gemak dan kies je kunststof, ga je voor authentiek dan kies je voor duurzaam hout!

 5. Wij hebben houten kozijnen en dat vraagt natuurlijk wat onderhoud. Moest ik op een appartement wonen zou ik ook voor kunstoffen kozijnen kiezen, anders neem ik graag het onderhoud van houten kozijnen erbij want het geeft toch dat tikje charme aan je woning.

 6. wij zijn in September verhuisd en hebben beneden kunststof kozijnen Met draaikiep ramen, horren, draaiknoppen aan de binnenkant van de voordeur en achterdeur, dus geen sleutel nodig om van binnen te sluiten. De ramen kunnen ook op ventilatie stand van 8 mm. HR++ glas en extreem goed hang en sluitwerk. Kosten, voordeur met glas ernaast, achterdeur en kiepraam in de keuken. Groot raam in kamer met kleiner kiepraam en achter grote raam met kiep/deur. In een dag was alles geplaatst en o ja, vensterbanken waar nodig in dezelfde kleur als de kozijn van binnen. Buiten idd. houtnerf. Kosten €13.000 maar wat zijn we blij dat we voor dit kleinere bedrijf hebben gekozen. De kozijnen worden in Duitsland gemaakt. Het bedrijf werkt met mensen die uit s Heerenbergh kwamen.. bij jou in de buurt dus.

  • Dat klinkt goed zeg Bieke. En top dat je ook een prijs noemt. Dat is wel een flink bedrag zeg. Weet je toevallig hoe die mensen uit 's Heerenberg heetten? Want dat is inderdaad bij mij in de buurt.

  • hetkozijnenhuys.nl uit Huissen, ze komen thuis opmeten en maken een offerte voor elk afzonderlijk raam/deur. Toen we alles deden beneden hebben ze het bedrag naar beneden afgerond naar €13.000. WE hebben in dit huis al heel wat bezoekers gehad die vroegen wie het geplaatst had.. Het ziet er echt prachtig uit.

 7. Ik lees regelmatig over 70+ meneren die van een ladder vallen tijdens onderhoud.Te duur om te laten doen, dan zelf maar doen, maar dat lijf is oud en stam en er gebeuren dan sneller ongelukken. Dat kunststof kozijnen iets minder mooi zijn,mjah,lijkt me minder doorslaggevend.
  Je kan ook kiezen om boven de kunststof kozijnen te doen en beneden niet(maar wel dubbel glas)
  'Weg naar zelfvoorziening' deed het nog anders, zij isoleerden het woon en leefgedeelte van hun grote woonboerderij...niet het hele pand dus.
  Ik zou zelf huiskamer en keuken aangenaam en comfortabel maken,slaapkamers mogen best koud zijn swinters.
  Inderdaad goed afspreken wat er gebeurt als je een Buurman&Buurman klusser in huis krijgt.

  • Boven is geloof ik wel dubbel glas, en zo niet, dan maakt me dat niet zoveel uit. Daar mag het best kouder zijn wat mij betreft. Op onze zolderkamer is in ieder geval wel dubbel glas weet ik.

 8. Het lijkt mij wel ideaal, nooit meer schilderen en goede issolatie. Ik woon in een huurwoning dus hoef die keuze nu niet te maken, maar voor mij zou kunstof kozijnen juist een pluspunt zijn als ik een huis zou kopen.

 9. wij hebben in ons hele (nieuwbouw)huis kunststof kozijnen met draai/kiep en op de slaapkamers horren. Ze hebben we een houtlook. Ik ben er super blij mee

 10. In mijn vorige huis uit 1930 heb ik houten kozijnen met dubbel glas laten plaatsen. Daarna prachtig in rijtuigengroen en crème kleur geschilderd. Mijn buurman liet ook zijn kozijnen vervangen, ook een jaren dertig huis. Let wel, dit was ruim 30 jaar geleden. Hele iele doch strakke plastic stijltjes, in de kleur melkwit. Niet om aan te zien dus. Ik hou niet van plastic, al zal dat een persoonlijke smaak zijn. Ik moet echter wel toegeven dat ze tegenwoordig hele mooie plastic kozijnen maken in vele kleuren. Je moet echt van dichtbij kijken om te zien of het plastic of hout is.
  Mijn huidige woning uit 1920 hebben mijn voorgangers gelukkig hardhouten kozijnen in laten herplaatsen en bruin gebeitst in de typerende jaren zeventig stijl. Dit heb ik allemaal verwijderd en vervolgens in de kleuren Engels rood en crème geschilderd. Persoonlijk vind ik de kleuren van schilderwerk veel echter en natuurlijke overkomen dan de aanwezige kleurstof in plastic. Ach en schilderen doe je maar eens in de zeven tot acht jaar. En iedereen kan het, jij ook. Even via google de basiskennis opdoen en beginnen. Zeker als je huidige kozijnen nog goed zijn zou ik de sponningen laten uitfrezen en daarin dubbel glas laten plaatsen. Dat scheelt vele duizenden Euro's.

  • Dat is zeker een goede overweging Joannes. Als het goedkoper kan, dan doen we dat natuurlijk liever. Morgen komt er iemand kijken die we om advies gaan vragen. En naar aanleiding daarvan willen we dan een expert laten komen.

 11. Tegenwoordig heb je kunststof kozijnen die niet van hout te onderscheiden zijn. Heel mooi zijn die. Daarnaast scheelt het heel veel schilderwerk. Ik ben dus eigenlijk wel een voorstander voor kunststof kozijnen.

 12. De kozijnen zijn op dit moment nog niet goed. Aankomende maandag komt er een speciaal bedrijf door hun ingehuurd i.p.v. de ingehuurde zzpers en gaan ze de kunststofkozijnen wind dicht maken! Op dit moment komt er nog steeds wind in de slaapkamers waar de nieuwe kozijnen geplaatst zijn. De zzpers werken er niet meer bij het bedrijf waar wij ze gekocht en geplaatst hebben.

  Zijn verder mooie kozijnen hoor.

  Hopelijk is aankomende maandag alles opgelost, want ze gaan ze constructie open maken en isoleren waar nodig, want dat ontbreekt namelijk.

 13. ik zou op de bovenverdieping graag kunststof kozijnen willen laten plaatsen. Maar dat kost nogal wat en er zijn altijd weer genoeg dingen die dan voorrang krijgen haha. Ik houd niet van verven, dus een kunststofkozijn met houtnerf zou ik dan kiezen denk ik.

 14. Hey. Even over de duurzaamheid :) ... Ik ben studente bio-ingenieur.

  De kunststof wordt gemaakt van aardolie. Die komt uit de grond. Het komt dus van CO2-stocks die al tienduizenden jaren in de grond opgeslagen zijn. Indien we er kunststof van maken, worden deze eruit gehaald.
  Kunststof kan je wel recycleren, ja.. Maar dit kan maar een paar keer. Hierna is deze kunststof van onvoldoende kwaliteit om het nog eens te recycleren. Hierna verbrandt (of in het slechtste geval komt dit in de zee terecht) men deze en komt de CO2 in de lucht terecht.
  (CO2 die al tienduizenden jaren in de grond zat, komt nu in de lucht. Bovendien kost het weer duizenden jaren om deze in de grond terug te krijgen. (via het veenvorming proces))

  Als je hout gebruikt, gaat de boom inderdaad verloren. Maar deze groeit wel weer terug. Bomen halen hun CO2 sowieso uit de lucht, dus er wordt nooit CO2 uit de grond gehaald.. Dus een nul-nul operatie. Hoezo zou dit dan minder duurzaam zijn?
  Laat je volgende keer niet vangen!

 15. Net zoals jij heb ik er nog steeds geen. Ik heb een heel groot raam aan de voorkant. Je kan gewoon binnenkijken zo irritant. Maar ik stel het altijd uit om een kozijn te kopen. Ik twijfel gewoon eigenlijk te veel.

 16. Onderstaande reactie kreeg ik van Iris, een studente bio-ingenieur. Zij reageert op het onderwerp duurzaamheid en kunststof kozijnen.

  Even over de duurzaamheid :) ... Ik ben studente bio-ingenieur. De kunststof wordt gemaakt van aardolie. Die komt uit de grond. Het komt dus van CO2-stocks die al tienduizenden jaren in de grond opgeslagen zijn. Indien we er kunststof van maken, worden deze eruit gehaald.
  Kunststof kan je wel recycleren, ja.. Maar dit kan maar een paar keer. Hierna is deze kunststof van onvoldoende kwaliteit om het nog eens te recycleren. Hierna verbrandt (of in het slechtste geval komt dit in de zee terecht) men deze en komt de CO2 in de lucht terecht.
  (CO2 die al tienduizenden jaren in de grond zat, komt nu in de lucht. Bovendien kost het weer duizenden jaren om deze in de grond terug te krijgen. (via het veenvorming proces))

  Als je hout gebruikt, gaat de boom inderdaad verloren. Maar deze groeit wel weer terug. Bomen halen hun CO2 sowieso uit de lucht, dus er wordt nooit CO2 uit de grond gehaald.. Dus een nul-nul operatie. Hoezo zou dit dan minder duurzaam zijn?

  Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Groetjes
  Iris

 17. n Aantal jaar geleden hebben wij dakkappellen geplaatst en toen hebben we voor hout gekozen,zowel de buitenafwerking als de raamkozijnen, omdat het "beter bij de uitstraling van het huis zou passen". (jaren-30 hoekwoning)
  Afgelopen zomer moest de boel hoognodig geschilderd worden, mijn man heeft toen meermalen verzucht: hadden we maar voor kunststof gekozen, wat een werk...
  Dus als ik nog n keer moest kiezen, dan zeker kunststof.

 18. Wat een moeilijke keuze voor je! Je wilt aan de ene kant dat het huis authentiek blijft maar zonder teveel onderhoud. Ik zou net als jou ik hetzelfde dilemma zitten. Veel succes met je keuze! Trouwens ik heb enkele jaren in Doetinchem gewoond toen mijn ex voor De Graafschap speelde!

 19. Goed artikel, de boerderij met kunststof in de gevel lijkt me persoonlijk minder fraai. Toch zie ik het wel soms bij de oude mooie woningen in dorpen. Vooral de reactie van Iris is dan ook interessant over de duurzaamheid in het kader van het aantal keer smelten van kunststof om opnieuw ze te vormen tot de kozijnprofiel vormen. Ik ga uitzoeken hoe vaak dat kan (of wordt gedaan door de leveranciers van dit materiaal).

 20. Goed om te weten dat de kosten voor kunststof kozijnen afhangen van verschillende factoren. Ik ben van plan om in ieder geval isolatieglas te nemen. Binnenkort maar wat offertes aanvragen dus!

 21. Ik zou nooit voor kunststof kiezen; het is niet alleen goedkoop, het ziet er óók goedkoop uit. Zeker bij een vooroorlogs traditioneel pand waar al houten kozijnen in zaten is het 'not done' te kiezen voor kunststof. En al helemaal niet in een vooroorlogse straat (Zie Nassaulaan 21B):

  https://www.google.com/maps/@51.9094598,4.4001537,3a,63.4y,225.03h,104.65t/data=!3m7!1e1!3m5!1sIVFAwywgB1R_sx2hW-fneA!2e0!5s20211201T000000!7i16384!8i8192

  Vergeet ook niet dat kunststof kozijnen niét onderhoudsvrij zijn; je moet ze periodiek oliën. Daarnaast valt een beschadiging niet te repareren. Als slot ben ik ook van mening dat het op lange termijn de prijs van je huis naar beneden haalt; de volgende bewoner zal zo'n kozijn weer willen vervangen voor een houten kozijn. Het voorbeeld van het huis in de Nassaulaan is vlakbij waar ik woon, en ik vervloek de idioot die dat pand zo goedkoop mogelijk wilde opknappen. Omdat een kozijn zo beeldbepalend is voor de uitstraling van een gevel; verstoort kunststof het gevelbeeld totaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder