Is te laat komen een keuze?

te laat komen

In het tijdschrift Zin las ik in de probleemrubriek een brief van ene Rogier. Deze Rogier komt altijd en overal te laat. Hij vraagt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does of hij tips voor hem heeft om voortaan op tijd te komen. Daar kan van der Does kort over zijn: ‘Nee.’ Hij vraagt kritisch: ‘Ben je ooit te laat gekomen op een sollicitatiegesprek? Of op een diploma uitreiking? Waarschijnlijk niet.’ Te laat komen is volgens Willem van der Does geen kwestie van trucs, maar simpelweg een besluit.

Je moet gewoon het besluit nemen dat op tijd komen hoogste prioriteit heeft.

Is op tijd komen een keuze?

In principe ben ik het wel met van der Does eens. Ik heb moeite met mensen die altijd te laat komen. Ik vind dat respectloos. Als je bijvoorbeeld weet van jezelf dat je altijd overal te laat komt, kun je ervoor kiezen om vroeger van huis te gaan. Precies zoals van der Does zegt: het is een kwestie van het belangrijk genoeg vinden om op tijd te komen. Kom je dan nog te laat? Dan vind je de tijd van een ander blijkbaar niet belangrijk genoeg om op tijd te komen*.

Wat vind jij: is op tijd komen een keuze?

*Het gaat in deze post over structureel overal te laat komen. Dus niet over 1 keer te laat komen door onvoorziene omstandigheden.

Similar Posts

28 Comments

 1. Structureel te laat komen is een keuze. Af en toe kan gebeuren (bij mij wel vaker sinds ik kinderen heb).

  Sommige momenten zijn wel lastiger om op tijd te komen. Ik ben geen ochtendmens en op tijd op school komen met twee (aangeklede, gevoede, gekapte) kinderen mét lunch mee vind ik soms echt een uitdaging. Wel eentje waar ik erg mijn best voor doe trouwens.

  1. Ik legde altijd alles de avond van te voren klaar zodat de ochtend niet stresserig zou verlopen. Dat werkte bij mij gelukkig goed, en ik kon dan prima op tijd op school zijn.

 2. Ik ken veel mensen met adhd/add en autisme, of combinatie daarvan.In die groep komt te laat komen op sollicitatie, vliegveld, of diploma-uitreiking echt voor.
  Veel van hen hebben geen goed gevoel van tijd. Denken dat ze voor het opstaan en douchen en eten een half uurtje nodig hebben, als je ze laat timen blijkt het een uur te zijn. Geen goed besef van tijd en de tijd die je nodig hebt om ergens te komen verkeerd inschatten, is dan het probleem. Dat kan je een beetje aanpakken door alles regelmatig echt te timen. Het probleem van inschatten zal niet overgaan, maar kan wel een beetje bijgestuurd.Bij de incidentele afspraak gaat het dan alsnog vaak mis, want het is geen onderdeel van de dagelijkse structuur.
  Ikzelf ben dan weer zo’n mens wat altijd te vroeg is.Ook irritant, maar vooral voor mezelf.

 3. Ik ben altijd te vroeg. Ik heb een hekel aan mensen die altijd te laat zijn.
  De volgende uitspraak heb ik ooit ergens gelezen, geen idee waar.

  “Als je te laat komt steel jij de tijd van andere mensen.”

  Dat vind ik een hele goede. Dit geldt voor mensen die vaak te laat komen, niet voor die ene keer dat er een hele goede reden is om te laat te komen.

 4. Ik had ooit ene vriendin die dat structureel deed omdat ze wist dat ik toch wel zou wachten. Tot ik het niet meer deed omdat ik waar we naartoe moesten net even belangrijker vond. Te laat komen kan altijd eens gebeuren, maar als je weet dat die brug open kan staan moet je dus altijd 10 minuten eerder weg.

 5. Ik ben het met Greet eens dat er mensen zijn voor wie het geen keuze is, maar er is ook een grote groep mensen die te laat komen gewoon omdat ze denken dat het geen probleem is. Zelf ben ik altijd veel te vroeg, omdat ik niet te laat wil komen doordat ik een aansluiting mis in het ov of omdat ik de weg niet weet. Ik ben dus degene die altijd op anderen moet wachten, maar dat vind ik altijd nog prettiger dan ergens net op tijd of te laat te komen.

 6. Ik heb een hekel aan mensen die te laat komen… Ik ben er toch ook op tijd? En dat soms met peuter, peuterdriftbui, onverwachte poepluiers en weet ik het wat. Oké, soms ben ik ook een kwartier te vroeg, maar ik kies er echt voor om op tijd te zijn.

 7. gek genoeg kom ik vaker op tijd nu we kids hebben.. nu ben ik gedwongen om meer tijd te nemen voor de voorbereidingen ;) wat dat betreft lijk ik op de mensen zoals greet het omschrijft.. geen inschatting van hoe lang ik duur.. denken dat ik alleen maar dit hoef.. dus 2 minuten voor vertrek beginnen.. oh oops, ik moet ook nog dit en dat en zus en oh wat moet ik mee… met kids ben ik meer voorbereid en calculeer ik tijd in voor hun buien van geen zin, uitleg nodig hebben over waar we heen gaan, moe zijn, iets kwijt zijn, gewoon kind zijn etc ;) en toen ze jonger waren poepluiers.. en omdat ik geen ochtendmens ben maar mn oudste wel, ging ik ook savonds beter voorbereiden (tassen klaarzetten voor zover mogelijk met eventueel een lijstje voor de volgende ochtend, agenda checken (hoe laat is de afspraak etc) kleding klaarleggen voor de volgende dag.. heerlijk scheelt allemaal veel tijd smorgens! ) dus deels een keuze.. vooral het willen erkennen dan kan je uitzoeken wat het probleem is (niet belangrijk vinden, verkeerd inschatten van tijd of bezigheden voor je weg moet, slechte voorbereiding etc ) en sommige dingen (een ongeluk op de snelweg en daardoor 2 u file) zijn niet altijd in te calculeren ;) een brug, stoplichten, poepluiers (ja ook die als je weg moet.. :p) driftbuien etc zijn “in te plannen”

 8. Ja .Het is een keuze om de tijd van een ander te stelen. Woonde ooit eens achter een parkeerautomaat in het centrum van Amsterdam. Dat ging de hele avond door. Lieg telefoontjes : Ik kom er aan hoor. Kon geen parkeerruimte vinden. Dat weet je dat in een buurt die in 19 honderd nog wat gebouwd is weinig parkeer ruimte is.Toen hadden ze nog geen auto,s. Daar zul je tijd voor moeten in ruimen om een stukje te lopen.

 9. Ik vind op tijd komen gewoon uit beleefdheid. Zo onrespectvol als iemand te laat komt. Ik kende zo iemand vroeger, altijd te laat of de slechtste smoejes verzinnen. en soms kwam die zelfs niet meer opdagen. Je snapt wel dat die vriendschap niet lang meer heeft geduurd.

 10. Ik kom alijd te vroeg, evenals mijn broers en zussen. Mijn moeder, altijd bang dat we te laat kwamen, op school, naar sport, naar de kerk, de bus etc, stuurde ons van kleins af alltijd vroeg de deur uit! Het is er zo ingesleten dat ik het niet afleren kan!

 11. Ik woonde op 10 minuten loopafstand van mijn werk en toch kwam ik bijna elke dag te laat. Niet veel, een minuut of vijf, er werd door mijn leidinggevende enorm over geklaagd ! Al jaren werk ik daar niet meer en het gekke is dat ik helemaal geen laatkomer ben, overal op tijd kom ook al is het nog zo vroeg. Dus ja ik denk dat laatkomen een keuze is, bewust of onbewust.

 12. Ha, ik heb ooit ergens gelezen dat laatkomers optimisten zijn. Omdat ze denken dat ze tijd genoeg hebben en geen tegenslagen verwachten.

 13. Ben ik het volledig mee eens. Te laat komen is een keuze, incidenten zijn vaak onmacht. Ik hou er ook helemaal niet van om te laat te komen en kom dus ook nooit te laat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.