Ken jij de valkuil van de verzonken kosten?

verzonken kosten

Verzonken kosten zijn kosten die je in het verleden gemaakt hebt.

En deze gemaakte kosten zouden eigenlijk geen invloed moeten hebben op je keuzes.

Bas Haring schreef een boek over economie in Jip en Janneke taal: Waarom cola duurder is dan melk. Precies mijn niveau als het om economie gaat! Hij geeft het volgende voorbeeld over verzonken kosten.

De verzonken kosten van Bas Haring

Bas Haring had een oude auto. En die moest gerepareerd worden. Bas wist niet wat de reparatie zou gaan kosten. Maar hij nam zich voor niet meer dan 1000,- aan de auto uit te geven. Meer vond hij de auto niet waard. Gelukkig kostte de reparatie maar 500,- en dus liet hij hem uitvoeren.

Maar toen hij de auto ging ophalen kreeg hij slecht nieuws. Tijdens de reparatie hadden ze nog een ander mankement gevonden! En om dat te repareren was een reparatie nodig van 1500,-!

'Laat ik het maar doen,' dacht Bas. 'Dan heb ik die 500,- tenminste niet voor niets uitgegeven.'

Hij betaalde dus 2000,- auto aan reparatiekosten voor een auto, die hem maar 1000,- waard was.

Wat ging er mis?

De denkfout die Bas maakte had te maken met de eerder genoemde verzonken kosten

Bas zegt dat hij de volgende denkfout maakte: het liet het verleden (het feit dat hij al 500,- aan de auto had uitgegeven) een rol spelen bij het bedrag dat hij in het heden voor iets over had. Hij had het verleden moeten laten voor was het was, en zichzelf moeten vragen:

'Heb ik 1500,- over voor de reparatie van mijn auto?'

Dan had hij nee gezegd, en was hij maar 500,- armer in plaats van 2000,-

De Engelsen hebben een treffende uitspraak om verzonken kosten te beschrijven:

'Throwing good money after bad.' 

Verzonken kosten in de supermarkt en bij bioskoopkaartjes

Psychologe Roos Vonk kent het fenomeen van verzonken kosten ook.

Stel, je staat in de rij bij de supermarkt. En uiteraard sta je net in de rij die helemaal niet opschiet. Stap je over naar een andere rij? De meeste mensen blijven toch in dezelfde rij staan. Je moet dan weer opnieuw beginnen in een andere rij. Bovendien heb je nu al tijd geïnvesteerd in je huidige rij. Je hebt als het ware verzonken kosten gemaakt in die langzame rij.

Nog een leuk voorbeeld:

Je hebt bioscoopkaartjes gekocht voor een film. Vervolgens hoor je van een goede vriend dat het echt een waardeloze film is. Eigenlijk heb je nu helemaal geen zin meer om te gaan. Maar je gaat toch omdat het anders 'zonde is van de bioscoopkaartjes'. Weer laat je 'verzonken kosten' een rol spelen bij je beslissing.

Verzonken kosten en ik

Ik hoop natuurlijk dat ik me niet laat beïnvloeden door verzonken kosten. Maar ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken. Want ik heb zeker wel het idee dat als ik ergens eenmaal in geïnvesteerd heb, of nou tijd en geld is, het zonde is om het los te laten.

Laat jij je beïnvloeden door verzonken kosten?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik weet niet of die reparatie van de auto verzonken kosten zijn, ik heb in ieder geval geen ander autootje voor 2000 euro.
  Brommobielen zijn "in" en daardoor belachelijk duur, zelfs 2-de hands.
  De garage van Bas lijkt mij ook een dure vink en ook dat is een punt: de ene garage is de andere niet en als je er zelf geen verstand van hebt, kan makkelijk het vel over de oren gehaald worden, iets wat ik zelf heb meegemaakt en nu gelukkig wel een goede en eerlijke garage heb.

  Op een of andere manier vind ik de voorbeelden niet zo treffend voor "verzonken kosten", want een vriend kan het een waardeloze film vinden, maar zou jij dat ook vinden?
  Ieder een eigen smaak nietwaar, ik kijk naar films en series, waar een ander misschien niets aan vind, maar die ik superleuk of mooi vind...

  Achter een andere rij aansluiten bij de kassa heeft ook weinig nut, want als een klant voor jou in die nieuwe rij wat problemen heeft met wat dan ook, ben je net zoveel, zo niet meer tijd kwijt dan dat je in de oude rij was blijven staan.
  Geduld is een schone zaak ;)

  Ik kan me dan ook niet zo goed iets voorstellen bij verzonken kosten, wel bij teleurstellende aankopen, zoals bv mijn combi wasmachine als ook mijn koel\vries-combinatie, die te klein blijkt.

  Groetjes Lily

 2. Ja, met een auto is het zo lastig om te bepalen wanneer je beter een andere kunt kopen of toch maar een reparatie. Wisselen in een wachtrij heb ik vaak goed gedaan, maar het leverde vaak niet veel op. Als de rij ongeveer even lang is, ga ik naar de kassa waarvan de cassiere het aardigst vind of de persoon voor mij en hoeveel zit er in de karren :-)
  En die bioscoopkaartjes, wie zegt dat ik die film niet leuk zou vinden. Ik ga trouwens al jaren niet meer naar de bioscoop omdat ik al die indrukken niet kan verwerken. Toevallig zitten manlief en zoons nu gezellig met zijn drietjes in de bioscoop. Gebeurt niet vaak dat ze alledrie dezelfde film willen zien. Meestal gaat mijn man alleen met de oudste.

 3. Ik heb last van de verzonken kosten bij de spullen in mijn huis ik kan niets weggooien omdat ik weet dat ik er voor betaald heb. Ondertussen kost het dan veel moeite om de boel netjes en aan kant te houden en lees ik jaloers mee op de blog van Valhalla. Wie weet misschien ooit ????

 4. Ik begrijp het idee, maar de voorbeelden sluiten niet echt op mij aan. Ik heb geen auto, kan goed inschatten of het zinnig is om iets te laten maken of nieuw te kopen en heb alle tijd en laat dus vaak iemand met minder voorgaan in de rij. Daarbij zijn de rijen minimaal omdat ik weet op welk moment een bepaalde winkel het wat rustiger heeft. Ook een reden dat ik doorgaans niet naar een AH ga.

  Daarbij kan ik erg veel zelf repareren, met het voordeel dat het dan beter is dan daarvoor. Ik vind repareren ook leuk. Ergens een nachtje over slapen doet ook wonderen.

  Toch zal ook ik wel eens een onhandige keuze maken omdat ik ergens al tijd en/of geld in heb geïnvesteerd. Waarschijnlijk overkomt dat iedereen wel eens op zwakkere momenten.

 5. Mooi artikel en ik denk dat we er allemaal wel eens last van hebben. Zou dit ook opgaan voor relaties? Als je al zoveel in iemand hebt geïnvesteerd dat je dan tegen beter weten door blijft gaan, omdat je dit en dat al hebt gedaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.