Is het huishoudelijk werk eerlijk verdeeld?

huishoudelijk werk

Ik dacht altijd dat mijn man en ik het huishoudelijk werk aardig eerlijk verdeeld hadden.

Weliswaar doe ik door de week de was, kook ik en maak ik dagelijks de keuken en de wc schoon, maar in het weekend kookt mijn man altijd. Ook doet hij vaak de boodschappen sinds corona.

Mentale last van huishoudelijk werk

Maar in het boek In voor-en tegenspoed maar alleen als jij de afwas doet van Ragna Heidweiller las ik over de zogenoemde mentale last. En dat is meer dan de klusjes die je doet in het huishouden.

De mentale last is…

De mentale last is overzicht hebben van wat er moet gebeuren. Weten wanneer er iemand jarig is, wanneer kinderen naar de kapper moeten, tandartsafspraken boeken en nog veel meer.

Het is het gevoel van eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van huishouden en gezin.

Zoals ik het begrijp is de mentale last ‘de spin in het web’. Degene die het overzicht heeft, en ziet wat er allemaal moet gebeuren.

Dat is dus meer dan ‘helpen met klusjes.’

Het is die klusjes zelf zien, en oppakken!

Hoe zit dat bij jullie? Doe de Huishoudbattle

In het boek wordt verwezen naar een quiz die je kunt doen om te kijken hoe het zit met de taakverdeling van het huishoudelijk werk zit bij jullie thuis. De Huishoudbattle heet het.

Het leuke hieraan is dat het niet alleen focust op klusjes, maar dus ook juist op die mentale last.

En dan blijkt die van mij toch wel wat groter dan die van mijn man:

huishoudelijk werk

Het is de bedoeling dat beide partners de Huishoudbattle invullen. In eerste instantie vond mijn man de test ‘stom.’

In tweede instantie trouwens ook.

Volgens hem zijn de antwoorden namelijk veel te kort door de bocht.

Verdeling huishoudelijk werk volgens mijn man

We kregen al bijna ruzie alleen al over de test, en toen hadden we het over de verdeling van de huishoudelijke taken nog niet eens gehad. Maar goed, hieronder de resultaten van mijn man:

huishoudelijk werk

Zoals je ziet komt zijn inschatting van de verdeling wel ongeveer overeen met die van mij. Bij allebei komt eruit dat de grootste mentale last wat betreft het runnen van het huishouden en het gezin bij mij ligt.

Huishoudelijk werk verdeling bij ons

Ik denk overigens dat dit meer met onze karakters te maken heeft, dan met man-vrouw zijn. En voordat ik de tijd kreeg voor fulltime bloggen, was ik jarenlang fulltime thuis bij de kinderen. Die taakverdeling van toen werkt nog enigszins door.

Bovendien ben ik als zzp’er flexibeler dan mijn man. Hij dient van 8 tot 17 achter zijn bureau te zitten werken.

Voor mijn gevoel zijn de taken bij ons vrij evenwichtig verdeeld. Zelfs al is mijn mentale last blijkbaar groter.

Zegt mijn man

In onderstaand liedje is dat heel anders. Rita Hovink zingt hierin over de blik van een man op huishoudelijk werk. En dat is wel heel irritant!

Er zijn meerdere soorten mentale last

Een belangrijke kanttekening vind ik ook dat er denk ik meerdere soorten ‘mentale last’ zijn. Een partner die de hoofdkostwinner is, zal bijvoorbeeld wellicht óók een mentale last voelen, maar dan over de financiën. In je eentje verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen lijkt me best zwaar.

Doe de huishoudbattle

Heb je zin om te kijken hoe de taakverdeling wat betreft het huishoudelijk werk bij jullie thuis is? Dan is hier de link naar de Huishoudbattle test.

Leestips

Als je de test hebt gedaan, ben ik heel benieuwd naar het resultaat! Deel het als je wilt in de comments.

Similar Posts

13 Comments

 1. Die test heb ik ook een aantal keer gedaan in verschillende jaren. Ik kom er dan niet zo goed vanaf. Mijn mentale last zat een aantal jaar geleden op 98% en ik heb hem een paar weken geleden gedaan en toen was mijn mentale last 83%. De kinderen worden namelijk ouder dus daar kunnen we een paar vragen van overslaan:-) En bij sommige vragen is het samen, hoewel het officieel een taak van man is dien ik hem dan wel mee te helpen, zoals de tuin en het hok. En in vroegere jaren was het ook nog vaak mijn taak en mocht ik blij zijn dat hij meehielp. Vandaar dat het iets gewijzigd is. En wat betreft de auto, we hebben elk onze eigen auto dus we regelen ons eigen auto zelf, ik heb hem alleen niet overgeslagen maar aangegeven samen. Als ik die vragen oversla gaat mijn mentale last weer wat omhoog.

 2. Ooit probeerden we huishouden meer te verdelen. Maar ik ben veel netter,dus nudoe het meeste zelf. Gewoon koffiezetten,was uit machine halen,afwassen,dat doet mijn man. Maar aan de andere kant,ik repareer de kraan niet, zette geen nieuwe trapperas in de fiets en heb gisteren geen dode boom omgezaagd. Ieder doet,waar die goed in is.

 3. Ik zal de test eens invullen. Als ik er goed uitkom, dan laat ik hem Dinnetje ook invullen.

  Love As Always
  Dimario

 4. Bij mij ging het keurig 50/50 totdat ik ook invulde uit de tijd dat we kinderen thuis hadden. Toen werd het 60/40. Aangezien de werkverdeling buitenshuis ook ongeveer zo was, vind ik dat eigenlijk wel een keurige verdeling. (en een aantal zaken had ik achteraf beter aan mijn man over kunnen laten, want die is daar veel preciezer in)

  Maar mijn gevoel klopt dus aardig met de test, dus dat is fijn :-)

 5. Dit hoef ik niet voor te stellen want dan krijgen we ergernis. En de uitkomsten zullen er ook niet anders om worden. De regie, want zo noem ik de mentale last maar, valt bij mij. Mijn man doet wel de beveiligingsupdates en laat de garage beurten doen. Verjaardagen, klikos, abonnementen opzeggen, antwoorden op uitnodigingen voor feestjes, te laat bezorgde kranten melden, kattenbakken doen en zorgen dat er voldoende (ontdooid) brood in huis is en wc papier in de wc ligt, zijn voorbeelden van de huishoudelijke regie die bij mij ligt. Ik vind het wel eens vermoeiend naast mijn fulltime werk maar het heeft niet veel zin om je er boos over te maken. Choose your battles.

 6. Ik woon alleen dus doe mijn eigen huishouden en betaal ook mijn kosten zelf.
  Maaltijden krijg ik nu vrij vaak van iemand waar ik ook wel naar toe ga om samen te eten en een enkele keer ben ik het die voor ons beiden eten maak.

 7. 60/40
  Dat lijkt heel eerlijk, want als ik naar de verdeling van onze werkuren kijk, dan is dat
  40/60
  Prima geregeld dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.