Hoe kun je schaduw creëren in je tuin?

Schaduw creëren in je tuin
Nu is er nog schaduw, maar hoe zit dat straks?

Ik krijg straks bezoek. De tuintafel is schoongemaakt en staat klaar! Het is een tuintafel met een parasolgat. Maar ik maak me een beetje zorgen:

Want de tuintafel staat nú nog in de schaduw, maar hoe lang duurt dat nog?

Mijn man weet dat soort dingen altijd wel. Die kijkt dan gewichtig in de lucht en zegt iets als: De zon gaat díé kant op, dus dáár komt de schaduw!’ Maar mijn man is nu naar zijn werk.

Dus ik vrees dat het bezoek en ik straks met z’n alleen de tuinmeubels moeten verslepen omdat het te heet wordt in de zon. En ik heb nog steeds geen parasol of iets dergelijks. Dat komt eerlijk gezegd door het platteland! Onze tuin is dermate groot dat er altijd wel ergens een plek is waar wél schaduw is. Maar voortdurend het tuinmeubilair verslepen is eigenlijk ook niet handig.

Dus wil ik mij toch eens verdiepen in manieren om zélf schaduw te creëren in de tuin. Zodat de tuinstoelen op hun plek kunnen blijven staan als de zon er te hard op schijnt.

Er blijken vele opties te zijn om schaduw te creëren in je tuin!

Zo creëer je schaduw in je tuin!

1. Plant een boom

Dit vind ik ook meteen de mooiste methode! Je plant een boom, en laat die groeien in de vorm van een parasol. Ik was laatst bij iemand op bezoek en die had platanen. Met stokken werden de takken in de gewenste richting geleid. Er zijn overigens meerdere bomen die geschikt zijn als parasol. Hieronder een voorbeeld van eentje die nog wel een tijdje moet groeien:

parasolboom
147,50 bij tuinplantenwinkel.nl

Helaas vergt deze oplossing wel veel geduld! Je bent zo een paar jaar verder, voordat je ook echt schaduw hebt. Maar mooi is het wel!

2. Koop een parasol

Een parasol heeft wel direct effect. Je koopt er eentje, zet hem in je tuin en voila! Instant schaduw. Wij hebben een goedkope witte plastic tuin tafel van de kringloop met in het midden een gat. Daar zou ik dus zo een parasol in kunnen zetten. Ik heb dan hopelijk niet eens een parasolvoet nodig. Parasols zijn een snelle, makkelijke  en relatief voordelige manier om een schaduwplek te maken.

parasol
34,95 bij tuinmeubelen.nl

3. Een schaduwdoek of zonnezeil

Een schaduwdoek is voor mij een relatief nieuw fenomeen. Het wordt ook wel zonnezeil genoemd. Zoals de naam al zegt, is het een doek waarmee je schaduw creëert. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en prijzen. Bij bijvoorbeeld Ikea koop je een simpele witte schaduwdoek vanaf 29,95, maar bij de Action heb je er eentje voor 4,92:

schaduwdoek action
4,92 bij de Action. N.B. De stokken worden er niet bij verkocht!

Op de site van VTWonen staat een tutorial om zelf een schaduwdoek te maken. Op z’n simpelst kun je zelf een grote lap stof boven je hoofd hangen en dat als schaduwdoek gebruiken. Het enige lastige lijkt me om een goede constructie te maken om de doek aan op te hangen.

Hieronder een mooi voorbeeld van mensen die creatief waren met doeken en op die manier schaduw maakten in hun tuin:

4. Partytent of ‘gazebo’

In het Engels heten ze gazebo, maar in het Nederlands partytent. Ik vind dat eigenlijk niet zo’n goede naam, want ik associeer partytent met feestjes. Terwijl ik het hier vooral bedoel als systeem om schaduw te creëren in je tuin. Hoe dan ook, bij bol.com kun je onderstaande partytent kopen voor 27,33. Niet duur dus. Zeker niet als ik dat vergelijk met die schaduwdoek van Ikea die 29,95 kost!

Party tent
27,33 bij bol.com

5. Zonwering in de vorm van markiezen

Bij ons huis in de stad hadden we oranje markiezen. Die zaten er nog toen we het huis kochten. Het was een makkelijke manier om schaduw te maken vlakbij het huis. Elke keer als de zon opschoof, deed ik de zonwering gewoon een stukje lager. Bijkomend voordeel van deze zonwering vond ik dat het binnen koeler bleef.

6. Maak een ‘schaduw dagboek’

Houd bij wanneer, en waar er schaduw is in je tuin. Het nadeel aan deze methode is alleen wel dat dit steeds verandert! Naarmate de zomer vordert, veranderen de momenten van schaduw. Hoewel deze methode op de korte termijn dus wel werkt, is hij op de wat langere termijn toch niet zo handig.

7. Leg je tuin aan met schaduwrijke plekken

Net als tip nummer 1 is dit een tip die een grote tijdsinvestering vraagt. En eigenlijk ook een grote tuin. Je kunt je tuin zo inrichten dat er altijd wel overal een plek is met schaduw. Zet op verschillende plekken tuinzitjes neer. Elke keer dat je het ergens te warm krijgt, kun je dan op een andere plek in je tuin waar schaduw is gaan zitten.

Mijn conclusie over schaduw creëren in je tuin

In deze post gaf ik een overzicht van manieren om schaduw in je tuin te creëren. Zeker als je een wat kleinere tuin of balkon hebt, kun je afhankelijk zijn van hulpmiddelen als je wat schaduw wilt hebben.

Naar aanleiding van mijn research heb ik besloten dat voor ons een parasol het handigst is. En dan eentje die ik door het gat van onze tuintafel kan zetten, en die onderaan dus een beetje een scherpe punt heeft zodat je hem een beetje in de grond kunt duwen. Ik heb de rode parasol bovenaan deze post gekocht, maar dan in appeltjesgroen! Het grote voordeel is dan dat we dankzij de parasol de hele zomer op die plek kunnen zitten, en dat ik niet elke keer de heleboel hoef te verschuiven.

Heb jij een balkon en geen tuin? Lees dan mijn post Je balkon gezellig maken!

Heb jij veel schaduw in je tuin? En wat gebruik jij om het te creëren?

Similar Posts

45 Comments

 1. Ook met een parasol heb je kans dat je moet schuiven ;-)
  Als je met een paar onder de parasol zit en de zon draait kom he vroeg of laat toch weer in de zon terecht.

  En als je geen voet hebt voor je parasol moet je niet te veel wind hebben, anders gaat hij met tafel en al ondersteboven.

  Wij hebben in onze tuin een prieel staan. Met gordijnen om dicht te doen bij invallende zon.
  Is het te warm in het prieel? Dan gaan we in de schaduw van het huis zitten.

 2. handige tips, wij hebben eengrote parasol en dat is welza makkelijk omdat ik hem kan verrijden als ik ergens anders wil gaan zitten

 3. Wij hebben altijd wel schaduw in de tuin, want er staat aan beide kanten een grote heg. Als ik echt in de schaduw wil zitten ga ik meestal onder de veranda zitten, maar meestal als de zon schijn kies ik toch wel voor een zonnig plekje in de tuin.

 4. Bij ons in de tuin is er overdag amper schaduw. Wij hebben daarom 2 parrasols. 1 in de tafel (wel in een parasolvoet, vanwege wind) en wij zetten er 1 waar onze jongste dochter speelt.

 5. Ha, ik herken me in je intro. Wij hebben nu ook een grote tuin en er is inderdaad altijd ergens schaduw. Bij ons staan er twee grote parasols en ik heb inmiddels aardig door wat de handigste plekken zijn om ze neer te zetten. En als ik toch moet schuiven… ach, dan zie ik dat als een kleine, sportieve actie: altijd meegenomen. ;-)

 6. We wonen op het platteland en hebben best veel ruimte om het huis. Om gesleep met tuinstoelen te voorkomen heb ik twee zitplekken. Aan de keukenkant, daar is tot een uur of half twee schaduw, en in de tuin waar het vroeg in de morgen en na een uur of drie fijn is. Heb geen luxe buiten meubilair. Bij de keuken een houten klaptafeltje met twee stoelen. Indien nodig kunnen daar extra nog keukenstoelen bijgezet. In de tuin en klein model eettafel met dik glazen blad met stoelen. Daar eten we ook vaak. Geen parasols, doeken etc.

 7. Voor mij blijft een boom (of enkele bomen) de ideale (meest aangename) oplossing, bij een eigen huis zou ik dus sowieso daarvoor kiezen. En dan tot die boom groot geworden is behelpen met een parasol.

 8. Zo’n doek lijkt me nog wel wat. We hebben een parasol, maar daar heb je als je met een paar mensen bent altijd wel plekken die geen schaduw hebben.

 9. Hier precies hetzelfde. Ik moet nog steeds een parasol gaan halen maar door de grote tuin is er altijd wel ergens schaduw. Ik ben nu bezig met het opknappen van de buitenkeuken dan heb ik altijd een plekje met schaduw

 10. We zijn op zoek naar een ander huis. In het magazine van ik dacht Vereniging Eigen Huis (het kan ook de Consumentengids zijn geweest…) kwam ik de volgende site tegen: Suncalc.net. Zelf even in google gooien, ik kan de link niet plaatsen.

  Hier kun je inzoomen op je straat of huis, en dan zien hoe de zon langs je huis gaat. Het zou nog perfecter zijn als dat in 3D kon, want je ziet nu alleen de baan van de zon, niet hoe dat zit met eventuele bomen of huizen die zon wegnemen.

 11. Wij zitten onder de kastanjeboom of onder een van de appelbomen; soms in de schaduw van het huis of van de kapschuur. Op twee plaatsen een “vaste” zitolaats (gewoon stoelen met een tafeltje) en we hebben een witte houten tuinbank met een wiel en lange “handgrepen” (zoals bij een kruiwagen) en die rijden we naar de plekken waar we willen zitten! (We hebben ook nog een zweefparasol maar die gebruiken we bijna nooit)

 12. Mijn tuin heeft elk moment van de dag zon. Toen ik hier kwam wonen heb ik de borders voorzien van een tiental bomen. Bomen op stam die niet groter worden dan een meter of zeven. Nu ze volwassen zijn heb ik veel schaduwplekken in de tuin.

 13. Oh ja een plataan! Zo mooi! Heerlijkste manier om in de schaduw te zitten, mee eens! En in afwachting ..een parasol dan maar haha

 14. Wij hebben een stuk van de tuin overkapt waardoor we eigenlijk altijd schaduw hebben daar, en daar hangen we dan soms nog een stuk schaduwdoek aan om het helemaal af te sluiten van de zon. Zeker met de kids is dat wel fijn, dat ze uit de zon blijven.

 15. Hier een tuin op het zuiden. Vroeger ideaal maar met deze warme periode te erg. Nu een parasol maar we denken aan zo’n boom.

 16. Super tips! De boom vind ik de ‘mooiste’ oplossing maar duurt inderdaad wel een tijdje. Wij hebben een overkapping wat ook wat schaduw creëert :)

 17. Wij hebben s ochtends volle zon in voortuin en s middags tot scavonds laat in achtertuin. In voortuin hebben we mooie overkappig waar we kunnen zitten als echt te warm is

 18. Een schaduwdoek of een parasol vind ik zelf het handigste. Die boom is heel mooi, maar niet echt praktisch. Zitten allemaal beestjes in, dus onder eten of rustig zitten zou ik persoonlijk niet durven. Maar het is wel veel mooier dan een doek of een parasol.

 19. Wij hebben een parasol uit het jaar kruik. En een parasolvoet die zo ongeveer uit elkaar valt. Maar het verzetten daarvan is een crime. Er zitten twee wieltjes onder maar van tuin (betegeld) naar veranda is ingewikkeld omdat er een hoge drempel is. En dat ding tillen heeft mij wat rugpijn opgeleverd :(

 20. Wat een handig overzicht van manieren om schaduw in een tuin te creëren! Het planten van een boom klinkt inderdaad als een prachtige, zij het geduldige, oplossing. En de parasol lijkt een snelle en praktische keuze voor directe schaduw. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken aan uitvalschermen. Bedankt voor het delen van deze tips, ik ga zeker overwegen welke optie het beste bij mijn tuin past!

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.