Reacties

Hoe kun je schaduw creëren in je tuin? — 45 reacties

 1. Ook met een parasol heb je kans dat je moet schuiven ;-)
  Als je met een paar onder de parasol zit en de zon draait kom he vroeg of laat toch weer in de zon terecht.

  En als je geen voet hebt voor je parasol moet je niet te veel wind hebben, anders gaat hij met tafel en al ondersteboven.

  Wij hebben in onze tuin een prieel staan. Met gordijnen om dicht te doen bij invallende zon.
  Is het te warm in het prieel? Dan gaan we in de schaduw van het huis zitten.

 2. Wij hebben altijd wel schaduw in de tuin, want er staat aan beide kanten een grote heg. Als ik echt in de schaduw wil zitten ga ik meestal onder de veranda zitten, maar meestal als de zon schijn kies ik toch wel voor een zonnig plekje in de tuin.

 3. Bij ons in de tuin is er overdag amper schaduw. Wij hebben daarom 2 parrasols. 1 in de tafel (wel in een parasolvoet, vanwege wind) en wij zetten er 1 waar onze jongste dochter speelt.

 4. Ha, ik herken me in je intro. Wij hebben nu ook een grote tuin en er is inderdaad altijd ergens schaduw. Bij ons staan er twee grote parasols en ik heb inmiddels aardig door wat de handigste plekken zijn om ze neer te zetten. En als ik toch moet schuiven... ach, dan zie ik dat als een kleine, sportieve actie: altijd meegenomen. ;-)

 5. We wonen op het platteland en hebben best veel ruimte om het huis. Om gesleep met tuinstoelen te voorkomen heb ik twee zitplekken. Aan de keukenkant, daar is tot een uur of half twee schaduw, en in de tuin waar het vroeg in de morgen en na een uur of drie fijn is. Heb geen luxe buiten meubilair. Bij de keuken een houten klaptafeltje met twee stoelen. Indien nodig kunnen daar extra nog keukenstoelen bijgezet. In de tuin en klein model eettafel met dik glazen blad met stoelen. Daar eten we ook vaak. Geen parasols, doeken etc.

 6. Voor mij blijft een boom (of enkele bomen) de ideale (meest aangename) oplossing, bij een eigen huis zou ik dus sowieso daarvoor kiezen. En dan tot die boom groot geworden is behelpen met een parasol.

 7. Hier precies hetzelfde. Ik moet nog steeds een parasol gaan halen maar door de grote tuin is er altijd wel ergens schaduw. Ik ben nu bezig met het opknappen van de buitenkeuken dan heb ik altijd een plekje met schaduw

 8. We zijn op zoek naar een ander huis. In het magazine van ik dacht Vereniging Eigen Huis (het kan ook de Consumentengids zijn geweest...) kwam ik de volgende site tegen: Suncalc.net. Zelf even in google gooien, ik kan de link niet plaatsen.

  Hier kun je inzoomen op je straat of huis, en dan zien hoe de zon langs je huis gaat. Het zou nog perfecter zijn als dat in 3D kon, want je ziet nu alleen de baan van de zon, niet hoe dat zit met eventuele bomen of huizen die zon wegnemen.

 9. Wij zitten onder de kastanjeboom of onder een van de appelbomen; soms in de schaduw van het huis of van de kapschuur. Op twee plaatsen een “vaste” zitolaats (gewoon stoelen met een tafeltje) en we hebben een witte houten tuinbank met een wiel en lange “handgrepen” (zoals bij een kruiwagen) en die rijden we naar de plekken waar we willen zitten! (We hebben ook nog een zweefparasol maar die gebruiken we bijna nooit)

 10. Mijn tuin heeft elk moment van de dag zon. Toen ik hier kwam wonen heb ik de borders voorzien van een tiental bomen. Bomen op stam die niet groter worden dan een meter of zeven. Nu ze volwassen zijn heb ik veel schaduwplekken in de tuin.

 11. Wij hebben een stuk van de tuin overkapt waardoor we eigenlijk altijd schaduw hebben daar, en daar hangen we dan soms nog een stuk schaduwdoek aan om het helemaal af te sluiten van de zon. Zeker met de kids is dat wel fijn, dat ze uit de zon blijven.

 12. Wij hebben s ochtends volle zon in voortuin en s middags tot scavonds laat in achtertuin. In voortuin hebben we mooie overkappig waar we kunnen zitten als echt te warm is

 13. Een schaduwdoek of een parasol vind ik zelf het handigste. Die boom is heel mooi, maar niet echt praktisch. Zitten allemaal beestjes in, dus onder eten of rustig zitten zou ik persoonlijk niet durven. Maar het is wel veel mooier dan een doek of een parasol.

 14. Wij hebben een parasol uit het jaar kruik. En een parasolvoet die zo ongeveer uit elkaar valt. Maar het verzetten daarvan is een crime. Er zitten twee wieltjes onder maar van tuin (betegeld) naar veranda is ingewikkeld omdat er een hoge drempel is. En dat ding tillen heeft mij wat rugpijn opgeleverd :(

 15. Wat een handig overzicht van manieren om schaduw in een tuin te creëren! Het planten van een boom klinkt inderdaad als een prachtige, zij het geduldige, oplossing. En de parasol lijkt een snelle en praktische keuze voor directe schaduw. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken aan uitvalschermen. Bedankt voor het delen van deze tips, ik ga zeker overwegen welke optie het beste bij mijn tuin past!

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder