Hoe houd je je aan je budget?

budgetEen budget klinkt goed. En het is nuttig.

Het nut van een budget

Een budget geeft duidelijk aan hoeveel geld je mag, en kunt uitgeven. Sommige mensen maken zelfs verschillende budgetten voor verschillende soorten uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld een budget maken voor:

Maar een budget maken is pas stap 1! Stap 2 is je er aan houden. En dan blijkt dat dat stap 1 eigenlijk een eitje was. Net zoals goede voornemens maken. Toen je je budget opstelde voelde je waarschijnlijk helemaal goed over jezelf, en heel verstandig.

Er gaat niets boven die warme gloed van zelfvoldaanheid : )

Maar hoe zorg je dat je je ook echt aan je budget houdt?

8 makkelijke manieren om je aan je budget te houden

 1. Zorg dat je budget realistisch is. Je moet jezelf natuurlijk niet opzetten om te falen. Door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik geef voortaan nog maar 30 euro uit aan de wekelijkse boodschappen,‘ is de kans groot dat het budget bij voorbaat gedoemd is tot mislukken.
 2. Werk met weekmenu’s en boodschappenlijstjes, en baseer die op de weekaanbiedingen. Zo voorkom je impulsaankopen, en koop je zo voordelig mogelijk in.
 3. Kijk niet in folders en aanbiedingen. Zo kom je ook niet in de verleiding om dingen te kopen die niet in je budget staan. Neem een standaard boodschappenlijstje mee.
 4. Kies voor meal preppen zodat je daarna niet meer naar de supermarkt hoeft, en dus niet niet in de verleiding kunt komen.
 5. Houd een kasboek bij. Hoewel veel mensen die een snertklus vinden, werkt zo’n kasboek enorm goed om te voorkomen dat je teveel geld uitgeeft. Er zijn mensen die iets niet kopen omdat ze de aankoop niet in hun kasboek willen schrijven.
 6. Doe je boodschappen bij winkels waar je voordelig uit bent. Bijvoorbeeld bij de DM drogist.
 7. Kijk vooruit, en maak een goede planning. Stel je hebt een budget van 40 euro voor vrijetijdsbesteding. En je wéét dat er aan het eind van de maand een leuke film uitkomt waar je graag naar toe wilt. Houd daar aan het begin van de maand alvast rekening mee, door zuinig te zijn met dit potje. Hetzelfde geldt voor verjaardagen en feestjes. Die kun je van te voren zien aankomen. Plan ze alvast in, in je budget! Dan krijg je ook niet het gevoel dat je hele budget in de soep loopt omdat je nu eenmaal niet zonder cadeautje kon komen.
 8. Een boodschappenlijst maken helpt ook enorm.

Conclusie over budgetten

Een budget staat of valt met je er aan houden. Alleen een budget maken, is net zoiets als een goed voornemen maken. Laat het daar niet bij, en zet ook stap 2: houd je er aan! Weet je niet wat een reëel budget is voor boodschappen? Lees dan mijn post Kosten boodschappen per maand. Wat is reëel?

Lees ook mijn post 70 simpele manieren om geld te besparen.

Werk jij met budgetten?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik werk niet met een budget. Maar houd wel alles netjes bij. In het kader we willen meer sparen heb ik pas geleden alle financiën op een rijtje gezet. Gekeken wat we te besteden hebben per maand na alle vaste lasten. Er blijft voldoende over om ook echt te kunnen sparen!
  Maar ik denk wanneer je minder te besteden hebt een budget stellen ook gewoon nodig is. Wil je goed de maand kunnen rondkomen.

 2. Wij hebben een budget, nu nog de kunst om het vol te houden.
  Dat zal het moeilijkst zijn.
  Te vergelijken met afvallen, dat lukt vaak prima. Maar daarna het gewicht behouden is veel moeilijker. Er piept snel iets tussen wat je niet bedacht had.

 3. Nee ik werk niet met budgetten. Alles zit in mijn hoofd en elke maand ben ik weer verrast dat het klopt. ik werk wel met verschillende rekeningen. Als de rekening voor de dagelijkse hap leeg is, merk ik het vanzelf.

 4. Ik werk niet met budget, maar denk altijd 3 keer na voor ik iets koop. Daarbij vraag ik me vaak af of ik het wel nodig heb. Boodschappen doe ik altijd zo voordelig mogelijk, veel huismerken, soms aanbiedingen(als ze echt lonen).

  1. Ik zou me wel voor kunnen stellen dat dankzij een budget het dan weer makkelijker is om te beslissen of je iets zult kopen Irene. Als het budget het toelaat kan het dan.

 5. Ik lees hier boven dat er weinig mensen zijn die met een budget werken, maar het lijkt mij zo fijn aangezien ik nou eenmaal grenzen nodig heb, haha. Ik ga je tips zeker gebruiken aangezien ik al van plan was om in ieder geval met een boodschappen budget te gaan werken.

 6. Fijne tips! Ik werk over het algemeen ook niet met een budget. Soms is het even nodig en dan let ik extra op mijn uitgaven, maar meestal blijf ik gelukkig al aardig ‘binnen de lijntjes’.

 7. Ik werk ook met budgetten. Ze zijn niet allemaal even strikt maar het boodschappen budget is dit jaar een aandachtspunt en wil ik echt streng volgen.

 8. Ik maak een maandmenu om mijn budget in het oog te houden. Kledij word vaak 2de hands gekocht zodat er centjes over zijn voor dure aankopen zoals schoenen of winterjassen.

 9. Ik werk ook steeds meer met een budget. Ik merk gewoon dat wanneer ik het niet bijhou het ongemerkt aan andere dingen opgaat. Deze maand dus weer een strak budget.

  1. Heel verstandig Saar. Hoewel je tegelijkertijd ook wel echt geld kunt besparen bij de Action. Je moet alleen erg oppassen dat je niet van alles koopt dat je niet nodig hebt.

 10. Ik heb geen budget maar hou wel een excelllijst bij. Ik zou toch ook met een budget moeten gaan werken. Ik denk dat ik dan meer overhou iedere maand ????

 11. Wij hanteren wel een budget en ik vind dat erg prettig. We hebben voor boodschappen bijvoorbeeld een aparte rekening. Op is op; dan leer je het wel ????

  1. Een aparte rekening voor de boodschappen hebben wij ook. Dat is erg prettig vind ik. Zo houd je die uitgaven goed gescheiden en duidelijk in beeld.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.