Het boek en het badwater: eBooks versus papieren boeken

eBooks vs. papieren boeken

Lisa Kuitert is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en maakt zich kwaad over de terugdringing van het papieren boek. Daarom schreef ze er een boek over: ‘Het boek en het badwater.’

Ze wil met dit boek opkomen voor papieren boeken. Niet omdat Lisa tegen eBooks is, zeker niet. Die hebben ook hun voordelen, maar papieren boeken bieden dingen die eBooks en ereaders niet kunnen vervangen.

eBooks versus papieren boeken

Zelf lees ik pas sinds een maand of 6 regelmatig eBooks. Tot die tijd lag mijn eReader in de kast te verstoffen. Ik gaf de voorkeur aan een papieren boek. Maar toen ontdekte ik de wondere wereld van de gratis eBooks en las ik steeds meer via mijn eReader.

En ook al vind ik papieren boeken nog steeds authentieker en leuker, ik kan niet ontkennen dat ik eBooks steeds meer begin te waarderen. Evenals mijn eReader. Omdat ik me een beetje heen en weer getrokken voel door papieren boeken en de lokroep van de eBooks was ik erg benieuwd wat Lisa Kuitert te vertellen had over papieren boeken.

Lees ook Boeken schoonmaken!

Hieronder de punten die mij het meest opvielen in Het boek en het badwater.

Het boek en het badwater

Opvallende punten uit Het boek en het badwater

 1. Papieren boeken hebben volgens Lisa als voordeel dat je ze ziet. Als je in een boekhandel of bibliotheek komt kan je oog plotseling op een boek vallen, waarop je het wilt lezen. ‘Papieren boeken vergroten de kans dat je iets onverwachts en bruikbaars vindt terwijl je op zoek was naar wat anders.’ Dit type serendipiteit is veel lastiger bij eBooks.
 2. Een papieren boek is anders dan de digitale versie ervan. Lisa vergelijkt het met de originele Nachtwacht (papieren boek) en foto van de Nachtwacht op een koektrommel (eBook).
 3. eBooks hebben een aantal voordelen: zoekfunctie, teksten vergroten, een verlicht scherm dat een lamp over overbodig maakt en heel veel boeken binnen handbereik.
 4. Als het gaat om illegaal downloaden van eBooks dan is het crime genre oververtegenwoordigd. Lisa concludeert dat dit blijkbaar boeken zijn waarvoor mensen niet te veel willen betalen.
 5. Er zijn aspecten aan een boek die je niet kunt digitaliseren, zoals de geur.
 6. Boeken zijn meer dan alleen tekst. Het gaat ook om de verpakking. Een eBook is in de eerste plaats een tekstervaring, het apparaat is steeds hetzelfde.
 7. Mensen die veel lezen zijn doorgaans invoelender dan mensen die weinig lezen.
 8. Als je niet leest zie je een papieren boek toch nog staan.
 9. Jonge kinderen lezen graag, en vaak meer dan volwassenen. Maar aan het eind van de basisschool lezen kinderen veel minder.
 10. Sinds 2001 zakken de prestaties van Nederlandse basisschoolleerlingen als het gaat om lezen.
 11. Overal waar de internetverkoop van boeken toeneemt, groeit de liefde voor de boekhandel.
 12. Het verval van een winkelbuurt wordt vaak afgelezen aan het verdwijnen van een boekwinkel. Als die sluit, is dat vaak het begin van het einde.
 13. Lezers die papieren boeken lezen weten vaak beter hoe dik een boek is, en waar ze zijn gebleven.
 14. Illegale downloaders van eBooks zijn vaak ook grote kopers.

Lees ook mijn post over de vraag: Is een e-reader duurzamer dan papieren boeken?

eBooks en privacy: lees en huiver

Er was één punt dat Lisa Kuitert noemt waarvan ik schrok. Daar wil ik even een alinea aan wijden!

Want wist jij dat aanbieders van eBooks zoals Amazon zomaar boeken van je eReader kunnen afhalen?! Of dat je leesgedrag wordt bijgehouden?

Volgens Lisa maken uitgevers gebruik van watermerkbeveiliging waardoor je als lezer geregistreerd staat. Ze schrijft dat je leesgedrag wordt bijgehouden, je leestempo, waar je stopte in het boek en of je andere bestellingen hebt gedaan. En, en nu komt het: die gegevens worden vervolgens verhandeld. Lekker dan!

Ook kan het zo zijn dat aanbieders zoals Amazon besluiten om boeken van je eReader te verwijderen. Dat gebeurde in 2009 met het eBook 1984 van Orwell. De rechten waren niet goed geregeld. Harry Potter boeken en werk van Ayn Rand werden ook om auteursrechtelijke redenen verwijderd. En Apple verwijderde een eBook van Heleen van Royen vanwege verwijzingen naar pornosites in de tekst.

Het boek en het badwater

Lisa Kuitert vindt dat eBooks zeker veel te bieden hebben, maar ze kunnen nooit papieren boeken helemaal vervangen. En dat moet dus ook niet geprobeerd worden. Ik ben het met Lisa eens. Er gaat niets boven het gevoel van een echt boek in je handen, wat niet weg neemt dat ik ook de genoegens van eBooks heb ontdekt.

Zie ook mijn post over gratis e-books downloaden!

Praktische informatie over Het boek en het badwater

Het boek en het badwater is voor 13,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar. Het wás ook verkrijgbaar als eBook, maar op dit moment niet meer.

9200000045945208 1

Lees tip: mijn post over een ebook abonnement en Gratis boeken lezen.

Similar Posts

20 Comments

 1. Als ik het succes van grote boekwinkels zie (Donner o.a.) en de enorme stapels boeken over alles en nog wat, lijkt het papieren boek nog lang niet weg. Een e-reader is makkelijk, maar een echt boek heeft een ziel en zou ik niet graag missen.

 2. Mijn e-reader zou ik niet willen missen. Ik woon in het buitenland en kan via een abonnement zo veel boeken downloaden als ik wil. Voor mij is dat een uitkomst, heb mijn hele leven al veel gelezen en kan op deze manier Nederlandse boeken lezen terwijl de kosten binnen de perken blijven.
  Papieren boeken zijn veel mooier natuurlijk, maar zoals in het boek ook staat : het gaat om de inhoud en niet om de verpakking !

 3. Gratis e-books? Ik zou niet weten waar ik die kan vinden. Tip misschien???
  Ik koop ze nu en ik vind ze best duur. Maar e-books zijn zo handig op vakantie.

  1. Je kan voor 10 euro per maand bij bol.com een abonnement nemen en onbeperkt boeken lezen. Je kan dit elk moment stopzetten. Ik vind een e reader erg prettig, een boek neemt veel ruimte in en is soms moeilijk vasthouden.

  2. ik ben fan van kobo plus. Zelf zoek ik op de website van bol naar nieu te lezen boeken en kijk dan ook bij de tips van “andere lezers lazen ook van deze schrijfster” Of ik zoek speciaal op thema/ zoekwoord. Maar gratis is het natuurlijk niet.
   Papieren boeken “bladeren” beter of even snel terug naar xx pagina’s terug om nog eens na te lezen. Of als er een stamboom/ woordenlijst enz. in staat. Ebooks lenen via kobo doe ik veel en als ze niet bevallen zijn ze zo weer verwijderd. Maar net als in een echte bieb, ze hebben niet alles

 4. Oh yes, ook ik ben nog steeds groot fan van papieren boeken. Als ik een boek koop, is het sowieso een papieren exemplaar. Bij de bieb leen ik wel digitale boeken, maar daar zou ik dus geen geld aan uitgeven. Het grote voordeel van digitaal lezen vind ik wel het lampje in m’n eReader. Soms denk ik dat ik gewoon twee boeken ga lezen: Een ‘echte’ voor lekker op de bank en een digitale voor in bed;).

  1. Bij ons in de bib (in België) kan je helaas alleen papieren boeken lenen. Ik vind dat een beetje vreemd, in tijden waar alles digitaal verloopt. Maar ze willen er niet aan.

 5. Deze dame slaat een punt over: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je een tekst die je van papier leest beter onthoudt dan een tekst die je van een scherm leest.

 6. E reader.
  heb nog wel wat papieren boeken hoor, maar die zijn opgeruimd.
  geen boekenkast ook meer in huis.
  Ik zweer bij een E reader.

 7. Je kan op een kindle uitzetten dat hij van alles bijhoudt. Hoe uit het dan daadwerkelijk staat weet ik niet. En je kan natuurlijk de wifi uitzetten.

  Ik houd heel veel van papieren boeken maar in de bieb hier is alles Noors (duh) en ik lees dat niet zo snel als Engels of Nederlands, dus ik ben gek op e-books. Ook handig als je in bed leest, qua niet zo zwaar.

 8. Ik ben dol op mijn ereader op mijn iPad mini. Ik lees eigenlijk nooit meer echte boeken. Vooral het tijdens het lezen op Google zoeken vind ik erg leuk. Wel valt me op dat ik vaak de titel niet weet van het boek dat ik aan het lezen ben.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.