Elektrische gordijnrails schoonmaken

elektrische gordijnrails
Voorbeeld elektrische gordijnrails

Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig!

Er bestaan zelfs heuse elektrische gordijnrails. Met zo'n elektrische rail kun je je gordijn met behulp van een afstandsbediening of een app sluiten of openen. Je hebt al zo'n gordijnrail voor bijvoorbeeld 319,-. En die is geschikt voor de 'meest voorkomende gordijnsoorten'. Hier onder een voorbeeld van zo'n elektrische gordijnrail:

rhs curtain track

Maar hoe houd je zo'n elektrische rail schoon? Elektriciteit en water zijn immers een slechte combinatie. Rick mailde me onderstaande post waarin hij uitgebreid uitlegt hoe je elektrische gordijnrails schoonmaakt.

Elektrische gordijnrails schoonmaken

Geen enkel huis is vrij van stof. En gordijnrails zijn plekken waar zich vaak ongemerkt stof verzamelt. Gelukkig bereik je bij elektrische gordijnrails al een heleboel met simpelweg afstoffen. Hier onder een overzicht van do’s, en vooral ook don’ts voor het schoonmaken van elektrische gordijnrails.

Hoe zitten elektrische gordijnrails in elkaar?

Wanneer je thuis een systeem zoals de rails van MySmartDeco hebt hangen, zal dit bestaan uit een combinatie van:

 • wandbeugels
 • gordijnrails
 • motor

De gordijnen worden afhankelijk van het type horizontaal of verticaal aan de gordijnrails bevestigd. Om elektrische gordijnrails schoon te maken hoef je dit systeem gelukkig niet eerst uit elkaar te halen. Je kunt met eenvoudige middelen vaak al het meeste vuil verwijderen.

Begin met afstoffen

Vocht en gordijnrails zijn geen goede vrienden, begin daarom eerst met afstoffen. Gebruik daarvoor een zachte borstel. Wanneer het vrij stoffig is, zou je een kruimelzuiger bij de gordijnrails kunnen houden, dan dwarrelt het stof niet door de hele ruimte.

Neem dus geen emmer met sop!

Afhankelijk van het materiaal kan dit ernstige schade toebrengen aan de gordijnrails. Zo kan er corrosie ontstaan bij metaal, of de oppervlakte van het kunststof kan worden aangetast.  Bovendien kan er water in de motor terechtkomen en zorgen voor kortsluiting in de motor. In dat geval heb je een nog veel groter probleem dan stof op de gordijnrails...

Opletten met olie!

Wanneer een elektrische gordijnrail niet meer zo soepel loopt kan het verleidelijk zijn om er een paar druppels olie op te smeren. Maar dat is niet verstandig. Olie lijkt éven te werken maar heeft na verloop van tijd juist een averechts effect. Dat komt omdat stof zich zal gaan hechten aan de olie. Hierdoor wordt het een kleverige smeerboel, en dat is erg lastig om te reinigen. Daarnaast is de kans groot dat de olie op de rolgordijnen of vouwgordijnen zal komen wat vlekken tot gevolg heeft.

Met een beetje siliconenspray kun je wel de elektrische gordijnrails stofvrij maken en weer soepel laten lopen.

Siliconen trekt geen stof aan en is ook niet vet. Beperk het gebruik wel tot een minimum.

Elektrische gordijnrails uit elkaar halen

Een systeem zoals MySmartDeco is gemaakt om zelf te installeren, met een minimum aan onderdelen. Je kunt een dergelijk systeem niet alleen eenvoudig installeren, je kunt het ook weer eenvoudig loshalen. Heb je het idee dat je met een zachte borstel niet overal goed bij komt? Dan kun je het systeem tijdelijk uit elkaar halen om het echt grondig te reinigen. Maar doe dit niet vaker dan bijvoorbeeld 1 keer per jaar. Bij onzorgvuldig gebruik kan het systeem uit balans raken en daardoor niet meer goed functioneren.

Elektrische gordijnrail in actie zien?

In onderstaand filmpje zie je een mevrouw elektrische gordijnrails installeren, en vervolgens laat ze ze met behulp van een afstandsbediening elektrisch sluiten!

Professioneel elektrische gordijnrails laten reinigen

Wanneer een stoffer echt niet genoeg is, is professionele reiniging de beste oplossing. Dit is gelukkig niet vaak nodig. Zie je op tegen de kosten? Een professionele schoonmaakbeurt kan de levensduur van het systeem aanzienlijk verlengen. Het is dus zeker geen slechte investering.

Kies wel voor een schoonmaakbedrijf dat ervaring heeft met elektrische gordijnrails!

Er moet rekening gehouden worden met de juiste aanpak zodat de elektronica niet wordt aangetast.

Gordijnen reinigen

De algemene stelling is: maak schoon maar doe het voorzichtig. Het zou immers zonde zijn als de elektrische gordijn installatie beschadigd zou raken. Dat geldt overigens ook voor de raamdecoratie. Wanneer je lamellen, rolgordijnen of bijvoorbeeld plissés hebt hangen zul je deze op de juiste wijze moeten behandelen. Let daarbij op het materiaal en de voorschriften voor reiniging. Bij houten jaloezieën schoonmaken mag je bijvoorbeeld beslist niet een al te natte doek gebruiken!

Overweeg of het nodig is het materiaal los te koppelen, of dat je er zo bij kan. Ook hierbij is de zachte en droge aanpak doorgaans de meest effectieve methode. Ga in ieder geval niet wrijven met een natte doek wanneer je een vlek ziet, je zult daarmee de vlek alleen maar uitsmeren en groter maken. Wanneer je gebruikt maakt van schoonmaakmiddelen moet je ook rekening houden met het elektrische railsysteem, zorg dat deze niet aangetast wordt.

N.B. Als je je gordijnen schoonmaakt, kun je mooi ook meteen ramen lappen.

Samenvattend

Om zo lang mogelijk te genieten van elektrische gordijnen is de zachte aanpak de beste. Stof de gordijnrails regelmatig af met een zachte borstel en voorkom zo ernstige vervuiling. Schakel bij twijfel altijd een professional in.

Lees ook over je luxaflex schoonmaken met Dasty.

Wat vind jij van elektrische gordijnrails?

Similar Posts

25 Comments

 1. Jeetje wat een hoogprijskaartje hangt er aan zo'n automatische gordijnrail. Ik ken een collega die heeft het voor elkaar kregen met behulp van een raspberry pie en een microfoontje. Als hij zegt goede morgen gaan de gordijnen open als hij zegt goede nacht gaan de gordijnen dicht.

 2. Ik vind al die elektrische bedieningen niet per se nodig. Voor de tv is het natuurlijk super handig, maar gordijnen kan ik zelf nog wel dicht doen! :-) Meer nog, ik vind het super fijn om 's avonds de gordijnen te sluiten! Alsof ik de buitenwereld hiermee even af kan zetten.

 3. Handig voor hele hoge ramen of wanneer je door lich ongemakken of invaliditeit je handen / armen niet kunt gebruiken.
  Het schoonmaken wordt zover ik weet ook niet meer dan eens per jaar, hooguit 2x p/j gedaan en lijkt mij vanzelfsprekend dat je weet hoe dit het beste moet, in ieder geval dat de leverancier je hier uitleg over geeft.
  Voor ons niet nodig, wij hebben altijd roedes muv slaapkamers en stokken aan de gordijnen, zodat we niet met de handen aan de gordijnen hoeven te komen.

 4. jemig geen idee dat dit bestond. Eigenlijk heb ik er nooit aan gedacht om mijn gordijnnrails schoon te maken. Ik zal eens kijken hoe stoffig ze zijn.

 5. Tot zojuist heb ik oprecht nooit geweten dat dit bestond. Ik heb een houten stok met daarin de gordijnen. Met van die ronde gaten bovenin. Xenos, een tientje per pak, haha

 6. Ik heb het filmpje even gekeken. Zou een hoop schelen als de bank voor de ramen zou staan, maar dat is bij ons niet het geval. Moet je die dingen schoonmaken? :-p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.