Eieren in diskrediet: heb jij jouw eieren gecontroleerd?

eieren niet veilig

Omdat onze kippen weinig leggen op het moment, kocht mijn man bij de supermarkt een doos scharreleieren. Dat is ook wel eens anders geweest. Er was een tijd dat ik eieren invriezen overwoog, zoveel hadden we er...

Helaas blijken het eieren te zijn met de schadelijke stof fipronil. Consumenten wordt aangeraden om deze eieren weg te gooien.

Hoe kijk je of jouw eieren oké zijn?

Heb jij eieren in je koelkast liggen en wil je checken of ze gezond zijn? Kijk dan op het ei voor de code. En google die vervolgens. Op de site van de Rijksoverheid vind je ook een overzicht van codes van eieren die je beter niet kunt eten.

Ik ga de kippen eens hartig toespreken. Want als ik ze bij hen uit het hok kan rapen weet ik precies waar ze vandaan komen.

Zonder code : )

Leestips

Heb jij jouw eieren gecontroleerd?

Vergelijkbare berichten

36 reacties

  1. Normaliter controleer ik het ook niet Tania, maar nu is het groot in het nieuws dat sommige eieren niet geschikt zijn voor consumptie. Vandaar dat ik nu even gekeken heb. En de eieren die we in huis hebben staan inderdaad op de zwarte lijst.

   Leuk dat jullie kippen gaan houden! Ik vind de onze ook een gezellige aanwezigheid.

 1. Het is toch een beetje paniekzaaierij, want ik las, dat al vanaf vorig jaar dit middel gebruikt is, dus al ruim een jaar zijn deze eieren in de omloop en dus niet alleen de recente eieren, wat zoveel wil zeggen, dat allang veel van die eieren geconsumeerd zijn.
  Ik zal niet beweren, dat het gezond is, maar om er zo'n enorm circus van te maken....

  Maar ik maak me wel zorgen over de huidige voedselindustrie, te vaak wordt iets teruggeroepen, omdat er salmonella of de poepbacterie in zit, dat vind ik zelf nog kwalijker, want als ik zoiets koop en thuis meteen lekker op eet, zou ik daar knap ziek van kunnen worden.
  De waarschuwing is ook altijd achteraf en veel mensen zullen het dan al gegeten hebben.
  Ik betrap me er dan ook op, dat ik sommige producten niet meer koop, zeker geen rauw vleesproducten, die niet gebakken hoeven te worden.

  Groetjes Lily

 2. Ik kocht gisteren een doosje biologische eieren bij AH. Men had daar alles al gecontroleerd. Toch heb ik het voor de zekerheid zelf ook nog een keer gedaan. Alles is in orde. Het is kennelijk maar een piepkleine overschrijding van de norm, maar de NVWA kan natuurlijk niet oogjes gaan zitten dichtknijpen, dan is het eind zoek.

 3. Wat een paniekzaaierij. Je moet langdurig en veel eieren eten om er last van te krijgen. De normen hier in Nederland zijn erg (te) streng, voor de nederlandse boeren. En voor het eten wat uit het buitenland komt en wat hier in de supermarkt terecht komt gelden de Nederlandse normen niet. Hier zit waarschijnlijk veel meer rotzooi in.

 4. Kijk je ook even je kippetjes na Nicole? De bloedluis is een echte pest. Wij hebben het al enkele keren gehad. Ze zuigen je kip leeg. Die legt eerst geen eieren meer en gaat dan dood. Gruwelijke dood is dat! We zijn er na de eerste keer wel altijd op tijd bij. Kalk spuiten (daar blijft de luis in vastkleven) en tabakstengels in je hok hangen (die geur kunnen ze niet verdragen). Als de kippen er ook van hebben moet je hen ook behandelen en hun eitjes worden dan niet uitgedeeld hier! Onde de vleugels kijken. En in je hok goed in kieren, hoeken en aan de ruststok kijken. Bloedluis zie je pas als ze rood zien (van het bloed). Oorspronkelijk zien ze wit/licht beige en je ziet ze nauwelijks.

 5. Ik moet zeggen dat ik het ook erg paniekzaaierig vind. Hou me ten goede, ik vind ook dat zoiets niet mag gebeuren maar tegelijkertijd blijven grote groepen mensen allerlei dingen doen en eten en drinken die ook niet bepaald goed zijn voor je gezondheid. B.v. roken, (te)veel alcohol drinken, grote hoeveelheden suiker verorberen, lekker veel vlees zwart blakeren op de barbecue, vuurkorven stoken (fijn stof en roetdeeltjes), allemaal dingen waar je ook kanker van kunt krijgen of andere gezondheidsproblemen, maar daar gaan we gewoon mee door. Maar dat neemt niet weg dat er meer en beter toezicht moet zijn op de voedselproduktie. En over een half jaar zijn we alles weer vergeten tot het volgendevoedselschandaal zich aandient.Leontine

 6. Om eerlijk te zijn heb ik ze niet gecontroleerd. Ik denk dat als we weten wat er allemaal in ons eten terecht komt we niets meer kunnen eten. Ik zag laatst een documentaire over vlees, kip en vis. Het is bijna onverantwoord dat nog te eten. Wat blijft er nog over? Het is wel goed om bewust te zijn waardoor je keuzes kunt maken waar je zelf achter kunt staan. Hoop dat je kippies weer snel aan de leg gaan :)

 7. Wij hebben gelukkig ook eieren van onze eigen kippen, dus hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Moest ik er toch in de winkel kopen, zou ik ze zeker gecontroleerd hebben.

 8. Ik heb direct even gecheckt en wij hebben gelukkig nog goede eieren... Ben dol op mijn omeletje en hoop niet dat ik straks geen eieren meer kan kopen in de supermarkt. Dan mail ik je even voor je adres en kom ik ze bij jou halen ;-)

 9. Ook wij hebben kippen. Ze leggen veel eieren en daar ben ik erg blij mee.
  Eigenlijk zouden die enorme kippenschuren, of hoe heten die verblijven, verboden moeten worden. Veel te veel kippen bij elkaar in een te kleine ruimte, te veel bestrijdingsmiddelen nodig om ongedierte te verdelgen en ziektes tegen te houden. Dat is vragen om moeilijkheden !

 10. Ik zou de eieren niet weggooien, maar terugbrengen naar de winkel. Die heeft tenslotte ondeugdelijke was verkocht. Waarom zou de consument daarvoor dokken? Maar eigenlijk vind ik het allemaal zwaar overdreven.

 11. Mijn eieren uit de supermarkt gaan zo de gft container in. Ik lees vaak reacties dat het allemaal wel meevalt. Ik zit daar anders in. Mijn weinige vertrouwen in de voedselindustrie en controlerende instanties heeft weer een deuk opgelopen. Er wordt meer gerotzooid met voedsel dan de meeste mensen door hebben en dat heb ik aan den lijve letterlijk ondervonden. Ik heb oa glutenintolerantie en verdraag geen dierlijke melk en nog een wat dingen. Ik lees zeer veel etiketten. Ik koop veel dezelfde dingen, maar blijf etiketten controleren en als er 'vernieuwd' op de verpakking staat of de verpakking ziet er iets anders uit dan is er ook vaak een verandering van ingredienten. Toen ik net glutenvrij ging eten reageerde ik enorm sterk op glutenbesmetting. Ik werd regelmatig ziek van producten waarvan ik niet ziek zou kunnen zijn als je naar het etiket keek. Maar vlees en vis wordt regelmatig opgespoten met eiwithoudend (en gluten bevattend) water. Staat vaak niet op het etiket. Gluten worden gebruikt als hulpstof. Staat niet op het etiket. Zo heb ik bij meer producten dat ik ineens eczeem krijg, jeukend bultjes, opgezette buik. Dan weet ik dat er ets met het eten aan de hand was. Ik ben dan waarschijnlijk een kanariepietje in de kolenmijn en krijg sneller dan gemiddeld een reactie. Misschien is dit een voordeel want ik laat die producten dan liggen. Iemand anders die dat niet meteen merkt kan er later nog veel zieker van worden op den diur. Het belang van de consument/burger is ondergeschikt aan dat van de economie. Heb je 'What the health' al gezien? Ziek zijn is een verdienmodel, er is letterlijk een ongezonde samenwerking tussen overheden, patientenorganisaties, voedingsindustrie en pharmaceutische industrie. Niet te geloven, maar het is waar en belangrijk dat mensen hun naiviteit opzij zetten.

 12. Hebben jullie van de gekochte eieren ook gegeten? Hier zijn de eieren nagekeken en al. Toch vraag ik mij af hoe het zit met de producten waar eieren in zijn verwerkt. Ik lees dat het dan niet erg is, maar ik vind de hele situatie maar niets.

  1. Ik blief deze eieren niet meer moet ik zeggen en ga ze niet meer opeten. Of het nou overdreven is of niet, ik wil liever eieren die niet verdacht zijn.

 13. Storm in een glas water, ik erger me aan deze situatie.
  Sensatie in deze komkommertijd, opkloppen, ik heb hier echt zo'n moeite mee.
  Uit mijn hoofd gezegd is het sinds januari pas verboden.
  Er zijn zoveel meer dingen slecht en zoveel slechtere produkten wat men wel eet!
  Ik heb het te doen met de pluimveesector en de boeren die het betreft.
  Wel geeft het te denken, de consument wil alles zo goedkoop mogelijk, liefst grote hopen!!

  1. Ik merk dat het voor mij wel verschil maakt als de overheid er over bericht. Als het nou alleen de Telegraaf was bijvoorbeeld zou ik ook eerder aan sensatiezucht denken.

 14. Wij hebben ook onze eigen kippen en komen om in de verse eieren. Gelukkig dus geen eieren uit de winkel nodig. Ik vraag me wel af hoeveel van de slechte eieren zijn verwerkt in andere producten en of dat dan ook schadelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.