Eerste mobiele telefoon voor je kind: waar moet je aan denken?

smartphone kind

Als ik het me goed herinner kreeg mijn oudste dochter haar eerste mobieltje pas toen ze naar de middelbare school ging. Maar mijn jongste zoon had er al eentje in groep 8. Dat was een simpele flip-phone, waarmee je eigenlijk alleen maar kon bellen.

De verkeerde smartphone….

Die flip-phone was achteraf bezien geen handige keuze. Want bij de kennismaking met zijn nieuwe klas van de middelbare school, was mijn zoon de enige die niet mee kon doen met de whatsapp groep die ter plekke werd gemaakt. En anno 2017 is whatsapp gewoon een veelgebruikte manier van onderling contact houden van middelbare scholieren.

Ik heb naar aanleiding hiervan zelfs nog een waarschuwende post geschreven, om je kind de juiste smartphone te geven!

Onderstaand artikel kreeg ik van Raoul. Hij geeft een belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten als je een mobieltje koopt voor je kind.

Eerste mobiele telefoon voor je kind: waar moet je aan denken?

Dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen, is te zien aan cijfers van KPN. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar.

Tegenwoordig kijken we er niet meer raar van op als kinderen van 11 jaar rondlopen met de nieuwste smartphones. Veel ouders vinden het fijn als ze hun kinderen kunnen bereiken. Wat dat betreft is de telefoon een nuttige aanschaf. Maar voordat je kind aan zijn of haar eerste mobiele telefoon begint, is het goed om over een paar zaken na te denken.

In deze post deel ik enkele tips.

1. Waar gaat je kind de telefoon voor gebruiken?

Een belangrijke reden voor de aanschaf van de eerste mobiele telefoon voor ouders is de bereikbaarheid van hun kind. Het is fijn als je kind even kan bellen om te vertellen dat het veilig is aangekomen. Maar de telefoon wordt in de praktijk ook voor andere zaken gebruikt. Daarom is het handig om alvast na te denken waar het toestel voor wordt gebruikt. Als je weet waar het toestel voor gebruikt gaat worden, dan maakt dat de zoektocht naar het juiste toestel, een stuk makkelijker.

2. Welk toestel kies je?

Het nadenken waarvoor een mobiele telefoon wordt gebruikt, helpt ook bij de toestelkeuze. Wil je kind naast bereikbaar zijn ook graag foto’s maken? Dan is een goede camera belangrijk. Is internet onderweg een optie, dan valt de keuze al snel op een smartphone. Kies je ervoor om een nieuwe telefoon aan te schaffen, of is de oude telefoon van een van de ouders wellicht nog een optie. Op onze website vind je een uitgebreid overzicht van telefoontoestellen, zodat je op basis van de voorkeuren gemakkelijk een keuze kan maken.

3. Sim Only abonnement of prepaid

Naast de toestelkeuze, moeten er ook gekozen worden tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel.

 • Een prepaid SIM-kaart moet je telkens handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat je kinderen meteen leert om te gaan met geld.
 • Met een SIM-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, hiermee kan je internetten en bellen, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet wel zelf voor het telefoontoestel zorgen.
 • Tenslotte kun je kiezen voor een abonnement, afhankelijk van het telefoontoestel betaal je het toestel in 1 keer of per maand.

Lees ook mijn post Prepaid of abonnement.

4. Wifi vs. 4G

Tegenwoordig kun je bijna overal buitenshuis met je mobiele telefoon internetten, met een 4G abonnement van KPN kun je daarmee eenvoudig online. Mocht je kind dit nog niet nodig hebben, dan kun je kiezen voor een abonnementsvorm waarbij je alleen kan bellen en sms’en. Uiteraard kan je zoon of dochter wel gebruik maken van WiFi om te internetten.

Maak duidelijke afspraken

Misschien is dit niet het leukste onderdeel, maar toch erg belangrijk. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag de mobiele telefoon aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat het de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen. Telecomprovider KPN geeft ook veel tips rondom kinderen en mobiele telefoons. Deze tips zijn te vinden op KPN Beleef.

Nawoord van mij

Mijn kinderen hebben inmiddels allemaal een heuse smartphone in combinatie met een prepaid SIM-kaart. Ze bellen er zelden mee. Contacten gaan vooral via whatsapp. Daarmee kunnen ze zowel gratis bellen, als berichten versturen.

Ze hebben hun toestel inmiddels zelf gekozen, want ze weten er meer van dan ik….

Voor mijn jongste zoon is zijn smartphone een belangrijk instrument voor contact met zijn klas. Zo deelt iedereen via de whatsapp groep zijn of haar cijfer, wat ik best bijzonder vind. Mijn twee dochters die in het buitenland zitten gebruiken hun smarthone om me te bellen via Whatsapp, en met mijn oudste zoon drink ik op vrijdagochtend altijd virtueel koffie via de videochat van Whatsapp : )

Leestips

Prepaid zonder verplicht opwaarderen

Alternatieven voor whatsapp

Whatsappen via computer

Vanaf welke leeftijd kregen jouw kinderen een mobieltje? En wat voor soort?

Similar Posts

75 Comments

 1. In deze tijden is het kopen van een telefoon voor je kinderen inderdaad een pak lastiger. Ik kreeg mijn vaders Nokia 3310 (baksteen) op m’n 12 om inderdaad te laten weten of ik veilig op school aangekomen was. Bedankt voor je nuttige artikel! Ga ik zeker in het achterhoofd houden als ik zelf ooit kinderen heb :)

 2. Ik heb/wil geen kinderen, maar ik vind 11 jaar wel heel erg jong! Tegenwoordig zijn ze ook niet meer tevreden met een klap telefoontje volgens mij haha!

 3. veel van mijn vrienden zitten nu met het probleem gaan we ons kind al een mobiel geven of niet. prepaid bellen ze zo leeg maar abonnement gaan ze weer dik overheen. moeilijk keuze

 4. Voor ouders een informatief en leuk artikel. 11 is jong maar tegenwoordig lopen ze nog eerder met een smartphone. Wat ik me afvraag is waarom je als ouder de hele tijd wil weten waar je kind is. Toen ik jong was kon dat ook niet en ging het ook prima. Je ziet ze vanzelf weer thuis of bij het ophalen.

 5. Interessant! Wij hebben hier de regel dat ze op hun 12e verjaardag een mobiele telefoon krijgen. Een simpel modelletje, maar wel met what’s app inderdaad, haha. Dat is bij alle drie de oudsten goed gegaan. De jongste, 2,5, is er gelukkig nog lang niet aan toe!

 6. Hier hebben beide jongens een smartphone, maar dat komt omdat mijn man dicht bij het vuur zit, anders hadden ze er echt nog geen een gehad. Alhoewel de oudste krijgt nu voor zijn verjaardag een sim kaart. Hij blijft tegenwoordig vaker even alleen thuis en aangezien e geen huistelefoon mee hebben vind ik het el fijn als ik dan contact met hem kan hebben.

 7. Dit lijkt me een moeilijke keuze! Ik vind die mobiele telefoons bij kinderen helemaal niet zo prettig, maar je wilt inderdaad niet dat je kind zichzelf sociaal als het ware buitensluit. Zelf kreeg ik hem op mijn 18e en daar was ik toen totaal niet blij mee. Dus mijn ervaring is ook echt niet meer van toepassing in deze tijd ;-)

 8. Vind dit altijd een lastig probleem. Aan de ene kant lijkt het me onzin om mijn kind zo vroeg een telefoon te geven, maar aan de andere kant vallen ze er compleet buiten…

 9. toevallig hadden mijn collega’s met kinderen het hierover. die van mijn collega krijgt er eentje als die 10 wordt. Persoonlijk zou ik kiezen voor prepaid en wifi. :) en een niet te hip model haha

 10. Mijn dochter is pas 4 jaar, dus dit is voor mij gelukkig nog niet aan de orde. Ik zag wel bij mijn neefje dat die een telefoon kreeg voor zijn 11e verjaardag. Hij zit ook in groep 8, dat lijkt me wel een mooi moment om een telefoon te krijgen.

 11. Gelukkig is onze dochter momenteel nog klein, maar als peuter weet ze maar al te goed dat de telefoon ook iets leuk is om mee te bellen en te spelen. Zelf hebben wij altijd het idee gehad dat onze kinderen een eigen gsm krijgen als ze alleen naar school gaan, maar wie weet hoe het de komende jaren nog evolueert… Binnenkort krijg je er misschien standaard eentje in je kraampakket mee. ;-)

 12. Hier zijn we ons aan het oriënteren op een mobiel. Waarschijnlijk krijgt zoon mijn oude en koop ik een nieuwe. Zoon is 9 en zit in groep 7. Ik vind groep 8 een mooi tijdstip om een mobiel te geven, dus niet leeftijdafhankelijk maar groep. Als je zoals sommigen zeggen pas met hun 12e, dan krijgt hij er pas als hij naar de 2e op VO gaat, rijkelijk laat omdat ook veel dingen op VO via de telefoon/apps gaat. Maar in groep 8 kun je ze mooi begeleiden in hoe er mee om te gaan en nog niet zoveel invloed van anderen als op het VO, denk ik en hoop ik.

 13. Ik heb geen kinderen maar wel neefjes en nichtjes! en inderdaad in tijden van vandaag is het maken van afspraken zeer belangrijk! Natuurlijk teveel regeltjes kunnen er ook voor zorgen dat het net leuk wordt om deze te omzeilen :)

 14. Het is zo’n gek idee dat kinderen tegenwoordig een mobiel hebben. Maar goed, dat zal ik wel zeggen omdat ik bijna 40 ben hahaha. Ik heb zelf geen kinderen, dus ik hoef mezelf er gelukkig niet al te druk over te maken ;)

 15. Al mijn 3 kinderen hebben een smartphone/iPhone met een goedkoop abonnement. Ze zijn 7, 10 en 13. De jongste 2 mogen ze niet naar buiten nemen.

  Vanaf groep 6 zitten ze in klassenapps. En de oudste zit ook in een klasse app met de mentor erbij. Het is onvermijdelijk tegenwoordig.

  1. wow, vanaf groep 6 al een klassenapp? Ik heb er trouwens niks op tegen hoor als mijn dochter een smartphone zou hebben, maar vanaf groep 6 al, best wel vroeg.

 16. Leuk om eens bij stil te staan. Ik kreeg mijn eerste telefoon toen ik naar de middelbare school ging. Inmiddels is er ook zoveel veranderd.

 17. Hier gelukkig nog niet aan de orde maar tegen die tijd gaan we denk ik wel voor een telefoon waar je in ieder geval mee kan appen en beeldbellen want niks is fijner dan weten waar je kind is.

  Ik mocht vroeger geen mobiele telefoon, moest maar zorgen dat ik iemand tegen kwam met een telefoon als er wat was.. Toen ik ging werken als 13 jarig meisje in de kassen heb ik toch maar van mijn eerste zuurverdiende centjes een telefoon gehaald… Toen mijn ouders er eenmaal achterkwamen dat ik hem had, tsja toen vonden ze dat toch wel prettig en betaalde ze beltegoed voor me…

  Dus de onze krijgen echt wel een telefoon als ze in groep 7/8 zitten..

  1. Wel sympathiek van je ouders dat ze erkenden dat het toch wel handig was en dat ze je beltegoed toen betaalden. Goed gedaan trouwens dat je hem zelf bij elkaar verdiende.

 18. Ik kreeg zelf een mobieltje toen ik een jaar of 12 was. Toen ik dus naar de middelbare school ging. Volgens mij had ik toen een Nokia met een prepaid kaart.

 19. Vanaf groep 6 een klasse app maar ook media lessen waar ze ‘m gebruiken. Het huiswerk vanaf groep 7 is digitaal.
  En vergeet niet dat er steeds meer kinderen met 11 al op de middelbare zitten er wordt meer versneld en minder kleutergedoubleerd.

  Met prepaid kun je ook nog voor verrassingen komen te staan omdat de internetsessie niet bij het bereiken van de data-limiet wordt afgebroken maar gewoon doorloopt en dat alleen een nieuwe sessie niet kan worden opgestart. Kun je zomaar een negatief te goed hebben van meer dan € 100.

 20. Ben blij dat ik hier voorlopig nog niet aan hoef te denken! Lijkt me echt lastig, überhaupt om hem een telefoon te geven. Al die invloeden…

 21. Interessante discussie inderdaad. Ik merk dat ik er soms een beetje anders tegenaan kijk dan heel veel andere ouders. Mijn zoontje is 5 en heeft nu een ‘eigen telefoon’. Dat wil zeggen: een oude telefoon van ons die thuis blijft en waar hij muziek op mag luisteren, foto’s mag maken en waarmee hij ons kan whatsappen. Als ik dit vertel zijn er heel veel mensen die hier heel gek van op kijken, maar wij hebben dit met een bewust doel gedaan.
  Omdat hij puur alleen op ons wifi kan, gebeurd er niets waar ik niet vanaf weet. Hij is helemaal beschermd en hij mag (en kan) er alleen op als wij erbij zijn. Ik merk dat hij er nu al best goed mee omgaat door de regels die we hebben afgesproken. Zoals: je mag tijdens de lunch en uit school een berichtje naar papa sturen (dat is bijna altijd een smiley), foto’s maken mag altijd en de rest moet je vragen.
  Het doel was om ‘m zo relaxt mogelijk te leren omgaan met een apparaat dat van nature veel aandacht van je vraagt. Ik hoop dat wij op deze manier kunnen leren dat er regels aan verbonden zijn en dat het normaal is dat je niet zomaar altijd je telefoon erbij pakt.
  Natuurlijk moet iedereen doen wat ‘ie wil (ik ben me er ook van bewust dat er heel veel mensen zijn die niet zomaar een telefoon ‘overhebben’) maar ik merk dat veel ouders heel bang zijn als ze hun kind vanuit het niets een telefoon geven en dat de kinderen dan niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Naar mijn idee kun je dat op deze manier vrij goed aanleren vanaf een leeftijd dat ze niet anders gewend zijn dan naar je te luisteren :-)
  Net zoals dat je ze nu hun kamer leert opruimen,als je daarmee begint als ze 12 zijn hebben ze daar dan meestal niet zoveel zin meer in. :-D

 22. Ja heel lastig. toen ik zelf 12-13 was kreeg ik een telefoon dit omdat ik met de trein ging. Maar tegenwoordig is alles anders. Ik zou zelf kiezen voor een wat ouder toestel en een goedkopere abonnement

 23. Thuis gebruik mijn zoon onze oude smartphone (zonder SIM-kaart) en de batterij gaat snel leeg. Als niet gelijk opladen dan de smartphone werkt het niet meer ha..ha.. Hij gebruik hem voor als speelgoed of wat foto`s/filmpje. Naar buiten neem hij niet. Ik heb nog geen idee wanneer hij een smartphone krijgt. Zie het wel.

 24. Euh, als ze 18 is? Grapje. Maar zonder gekheid. Ik wil mij hier van te voren goed over inlezen. Want met internet en camera’s krijg je ook de gevaren van oversharing, pesten en nog veel meer. Ik wil dat ze eerst duidelijk wordt voorgelicht (door ons) wat de gevaren kunnen zijn. Maar ook de voordelen qua bereikbaarheid, veiligheid. Van mij mag ze het nog niet als ze heel jong is. Denk ik. Maar goed. Ze is pas 5.

 25. Ik kreeg ook mijn eerste mobieltje toen ik ongeveer 11 was volgens mij. Gewoon voor een eventueel noodgeval, maar nu heb je natuurlijk ook internet op alle telefoons dus ja. Dan is het wel anders.

 26. De oudste is 11 en heeft nu twee jaar de oude iPhone van ons. Voor kerst krijgt ze een Huawei met abonnement. Ze gaat er super mee om. De kleine is bijna 4 zit op een oude tel met WiFi. Haar leren we beetje bij beetje wat wel en niet mag. Ze heeft natuurlijk nog geen whatsapp ofzo. Maar is aan het leren welke filmpjes wel, wat mag niet etc. Als ik begin als ze puber is hoort ze me niet meer. Nu zit het er dan gewoon in. En als ik naar de oudste kijk, komt dat dan echt helemaal goed

 27. Ik had mijn eerste mobieltje op mijn 12 jaar, toen ik naar de middelbare school ging en iedere dag de bus moest nemen. Mocht er iets fout gaan of ik miste de bus, dan kon ik tenminste mijn ouders verwittigen. Tegenwoordig vind ik wel, als ik rondkijk, dat veel kinderen dit al op veel te jonge leeftijd krijgen. Zeker als zij ook 4G hebben en overal toegang hebben tot het internet. Alles gaat zo snel dat je kind in no time beter op de hoogte is van veel verschillende kanalen en websites die niet allemaal even positief zijn. Hoewel het internet een wonderlijke plek is, bevat het ook vele duistere hoekjes :).

 28. Ik had mijn eerste mobiel toen ik 12 was. Mocht er iets verkeerd gaan onderweg naar de middelbare school dan was at wel makkelijk. Mijn kindjes zijn er nu echt nog te jong voor vind ik persoonlijk maar over een aantal jaar zullen ook zij er aan gaan.

 29. Onze oudste heeft hem sinds groep 7 en was daarmee de een-na-laatste. Ik vind het nog steeds absurd om je basisschoolkind een telefoon mee te geven van een paar honderd euro, maar je kan er bijna niet omheen helaas.

 30. Moeilijk vraagpunt, maar goed dat je deze tips schrijft. Ik vind vooral de afspraken hoe je met een mobiel omgaat ook belangrijk. Een kind moet dit ook respecteren en opvolgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.