Gps: waarom wel of juist niet?
Last updated on July 28th, 2023 at 02:16 pm
Ik heb me jarenlang verzet tegen een navigatiesysteem in de auto.
In plaats daarvan gebruikte ik Google maps en printte vervolgens de routebeschrijving uit. Ik had namelijk het idee dat ik van een navigatiesysteem dom en lui zou worden, en dat mijn hersenen er van zouden verweken.
En wat blijkt? Ik had gelijk!
‘Ik weet niet waar ik ben, maar de Tomtom wel.’
Afgelopen vrijdag reed ik met een vriendin mee naar Soest voor een lunch met twee andere vriendinnen die ik nog ken van de middelbare school, en mijn vriendin had een Tomtom in de auto. Op een gegeven moment hadden we geen van tweeën ook maar enig benul waar we waren. Maar klakkeloos volgden wij de aanwijzingen van de Tomtom. Zonder onze hersenen of oriëntatievermogen te gebruiken belandden we uiteindelijk op de juiste plek.
Een navigatiesysteem in de auto heeft dus zeker zijn voordelen!
Maar laten we de voor- én nadelen van een navigatiesyteem in de auto eens op een rijtje zetten.
Voordelen van een navigatiesysteem in de auto
- Een navigatiesysteem leidt je van A naar B. De route is zichtbaar op het schermpje van het systeem, en er is een stem die je vertelt wat je moet doen.
- Doordat iemand vertelt hoe je moet rijden, heb jij je aandacht vrij om op het verkeer te letten. Met een uitgeprinte route, moet je toch regelmatig even op het papier kijken waar je bent. Ik kan me daarom voorstellen dat een navigatiesysteem gunstig is voor de veiligheid op de weg.
- Een navigatiesysteem is flexibel. Als er ineens een omleiding is, of een wegversperring, of je presteert het om toch nog een verkeerde afslag te nemen, dan berekent een navigatiesysteem een nieuwe route. Dit vind ik toch wel het allergrootste voordeel ten opzichte van een uitgeprinte route. Want zo’n uitgeprinte route wordt waardeloos als er een omleiding is.
- Een navigatiesysteem geeft aan hoe lang het nog duurt voordat je bij je bestemming bent. Ik vind het heel belangrijk om ergens op tijd te komen, dus ik vind dat erg geruststellend.
Nadelen van een navigatiesysteem in de auto
- Het wegennet verandert nog wel eens. Daarom moet je een navigatiesysteem regelmatig updaten. Soms zijn hier kosten aan verbonden.
- Ik word er persoonlijk inderdaad dommer van. Omdat het navigatiesysteem de weg vertelt let ik zelf veel minder op de route.
Praktische informatie over navigatiesystemen in de auto
De prijzen van een navigatiesysteem variëren van zo’n 89,99 tot 839,-.
Het navigatiesysteem dat als beste getest werd door de Consumentenbond is de Tomtom Go 5200 en kost 293,-
Bij bol.com vind je maar liefst 1185 artikelen op het gebied van navigatiesystemen.
Mijn conclusie over de voor- en nadelen van een navigatiesysteem in de auto
Ondanks mijn aanvankelijke verzet tegen een navigatiesysteem in de auto vind ik het nu eigenlijk toch wel heel erg handig! Ik heb een slecht richtingsgevoel, en dankzij een navigatiesysteem heb ik minder stress als ik ergens naar toe moet.
Zoals je kunt zien in deze post, heeft een navigatiesysteem in de auto wat mij betreft meer voor- dan nadelen. Wel vind ik dat ik zelf wat meer mijn hersenen moet blijven gebruiken onderweg.
Het antwoord op de vraag in de afbeelding!
Word je dommer van een navigatiesyteem? Ik persoonlijk wel ben ik bang. Maar daar staat tegenover dat ik slimmer rijd : )
Heb jij een navigatiesysteem in de auto? Welke soort?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
GPS is alleen handig als je de weg niet kent. Ik zou hem niet zomaar gebruiken als ik de weg van buiten ken.
Ik heb een TOMTom en voor de buurt waar ik bekend ben gebruik ik hem nooit (weet alles beter) maar ergens waar ik de weg niet weet vind ik het echt een uitkomst! Hoef je niet al rijdend het stratenboek door te bladeren en gestresst achter het stuur te zitten….
Als ik ergens heen moet waar ik nog nooit ben geweest wil ik nog wel eens google maps op mijn telefoon openen, maar het liefst rijd ik zonder. Ik heb vriendinnen die niet zonder kunnen en ook de weg naar mijn huis niet weten zonder dat apparaat en ja, stiekem vind ik dat wel wat dommig.
Ben je net verhuisd dan Eke, dat vriendinnen de weg naar je huis niet weten?
Was het maar waar, ik woon al 12 jaar op dezelfde plek ????
Oh wat erg dat je vriendinnen dan nog steeds weg niet weten! Nu moet ik wel een beetje lachen : )))
Ik heb zelf altijd erg slechte topografische kennis. Een TomTom is voor mij ideaal, want ik weet toch nooit waar ik ben haha. Wel wordt het een probleem als de TomTom niet is geüpdatet en ik bij een afsluiting kom…
Ja, dan wordt je teruggeworpen op je eigen capaciteiten Verena!
Wij gebruiken de app Waze. Hij heeft af en toe aparte routes, maar weet altijd wel de snelste weg. We zouden niet meer zonder kunnen!
Ik ga die app eens even opzoeken Fleur! Bedankt voor de tip.
Tip van de dag: WAZE downloaden, beste navigatie app ooit én gratis!
Ik gebruik mijn smartphone als navigatie. Ik gebruik het programma Magic Earth: deze maakt gebruik van Openstreetmap kaarten, wat inhoudt dat deze te updaten zijn zonder er een cent voor te betalen.
Dat klinkt goed zeg! Maar daarvoor heb je zeker wel wifi nodig? Daar gaat het bij mij vaak mis.
Het kan zowel off- als online gebruikt worden. Bij offline kunnen de kaarten vooraf via wifi gedownload worden.
Oké, dat klinkt goed. Bedankt!
Wij hebben er eentje die heel hard een update nodig heeft.. zo irritant
Wij gebruiken meestal google maps op de gsm. Ook handig.