Een badkamer die zichzelf schoonmaakt?

Ik pink nog steeds wel eens een traantje weg over de zelfreinigende oven die ik niet heb, omdat ik niet wist dat die bestond. Hierdoor heb ik zo’n ordinaire oven die wil dat ík haar schoonmaak. Wat een gemiste kans! Maar het zette me wel aan het denken: zijn er misschien nog meer van die handige dingen die ik heb gemist?! Bijvoorbeeld een badkamer die zichzelf schoonmaakt na elke douchebeurt?! Nooit meer de badkamer schoonmaken! Het lijkt me wel wat. Een korte speurtocht op het internet stelde me gerust: een zelfreinigende badkamer bestaat nog niet. Dus ik heb (nog) niets gemist. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het schoonmaken van de badkamer zo makkelijk mogelijk te maken.

Wat maakt een badkamer vies?

Laten we eerst eens even inventariseren wat een badkamer vies maakt, en wat je dus dwingt tot schoonmaken.

 1. Staande toiletten: waar de voet van een staand toilet de vloer raakt, zie je vaak viezigheid er omheen.
 2. Badkamermeubels op de vloer: zelfde probleem als bij de staande toiletten. Waar het meubel en de grond elkaar raken houden vuil en bacteriën graag conferenties.
 3. Rondslingerende handdoeken.
 4. Haar in het doucheputje.
 5. Kalkaanslag op.
 6. Tandpasta in de badkamer.
 7. Tandenborstels waarvan de borstels helemaal scheef staan, en die al lang vervangen hadden moeten worden.
 8. Kleine tegels in de badkamer wanden: de voegen kunnen heel vies worden.
 9. Gebrekkige ventilatie, waardoor vocht niet goed weg kan en lekker blijft hangen.
 10. Viezige badkamer mat.
 11. Een douchespons die allang vervangen had moeten worden.
 12. Badkamerspiegels met bruine randen (roest) of ‘het weer’.
 13. Bijna lege flessen shampoo, conditioner etc.
 14. Morsig douchegordijn.
 15. Vieze verwarming met roestplekken.
 16. Viezigheid in een douchecabine: daar waar het glas het frame raakt. In die randjes zie je vaak vuil ophopen.

Hieronder even een héle, vieze badkamer die ik vond op Shutterstock:

Vieze badkamer

Nu we weten wat de problemen zijn in de badkamer, kunnen we die vermijden!

Hoe maak je een badkamer die je amper hoeft schoon te maken, of in ieder geval makkelijk?

Weg met overbodige zooi!

De eerste en belangrijkste tip is om je badkamer minimalistisch in te richten. Ik zeg dat ook altijd tegen mijn kinderen: ‘Als je een hekel hebt aan opruimen, moet je zorgen dat je niet veel spullen hebt!’ Dit principe werkt ook in de badkamer. Neem een grote vuilniszak en doe daarin al die vieze oude tandenborstels, praktische lege verpakkingen, morsige douchespons etc. Beperk de hoeveelheid spullen in de badkamer. Wat er niet staat kan ook niet vies worden, en hoef je dus ook niet schoon te maken.

Ga voor zwevende meubels en toilet voor makkelijk schoonmaken

Kies voor een badkamermeubel en toilet dat zweeft. Daarmee voorkom je het probleem van de viezigheid op de grond waar het badkamermeubel de grond raakt. Bovendien dweilt dat lekker makkelijk. Leuke bonus is dat zwevende meubels de badkamer groter laten reiken. Ik houd van een romantische stijl, maar wil je zo min mogelijk schoonmaakwerk? Kies dan voor badkamermeubels met strakke, rechte lijnen. Die zijn makkelijker schoon te vegen.

Overige tips

 • Kies voor grote tegels in je badkamer, zodat je zo min mogelijk voegen hebt die vies kunnen worden.
 • Last but not least: vervang een viezige, oude verwarming met een designradiator. Die nemen amper plek in, en geven je badkamer klasse.
 • Neem je een douchecabine? Kies er dan eentje met zoveel mogelijk glas, en zo min mogelijk frame. Heb je een hekel aan douchecabines schoonmaken?
 • Neem dan een douchegordijn dat in de was kan.

Onderhoudsarme badkamer samengevat

Ik houd ervan om problemen structureel aan te pakken. Dat is één van de redenen dat ik een groot voorstander ben van routines en gewoontes. Die maken het leven makkelijker. De badkamer is een plek waar je naar toe gaat om schoon te worden, maar bij veel mensen is het ook één van de vuilste plekken van het huis. Dat is een vervelende paradox! In het kader van problemen bij de wortel aanpakken is het de truc om simpelweg een badkamer te maken die niet zo vies kán worden. En als hij al vies wordt, makkelijk en snel is schoon te maken.

Als je nog een badkamer moet laten bouwen, dan zit je dus op rozen. Want dan kun je hem onderhoudsarm laten maken. Heb je al een badkamer? Dan kun je in ieder geval zorgen voor zo min mogelijk zooi, en eventueel kleine aanpassingen doen om je leven als huisvrouw makkelijker te maken.

Is jouw badkamer onderhoudsarm?

Bron afbeelding vieze badkamer: Shutterstock

18 Comments

 1. Greet
 2. Mieke
 3. Grietje
 4. Opnaareenkoophuis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh