Een badkamer die zichzelf schoonmaakt?

onderhoudsarme badkamer
Jij op de bank, terwijl de badkamer zichzelf schoonmaakt?

Ik pink nog steeds wel eens een traantje weg over de zelfreinigende oven die ik niet heb, omdat ik niet wist dat die bestond. Hierdoor heb ik zo'n ordinaire oven die wil dat ík haar schoonmaak. Wat een gemiste kans! Maar het zette me wel aan het denken: zijn er misschien nog meer van die handige dingen die ik heb gemist?! Bijvoorbeeld een badkamer die zichzelf schoonmaakt na elke douchebeurt?! Nooit meer de badkamer schoonmaken! Het lijkt me wel wat. Een korte speurtocht op het internet stelde me gerust: een zelfreinigende badkamer bestaat nog niet. Dus ik heb (nog) niets gemist. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het schoonmaken van de badkamer zo makkelijk mogelijk te maken.

Wat maakt een badkamer vies?

Laten we eerst eens even inventariseren wat een badkamer vies maakt, en wat je dus dwingt tot schoonmaken.

 1. Staande toiletten: waar de voet van een staand toilet de vloer raakt, zie je vaak viezigheid er omheen.
 2. Badkamermeubels op de vloer: zelfde probleem als bij de staande toiletten. Waar het meubel en de grond elkaar raken houden vuil en bacteriën graag conferenties.
 3. Rondslingerende handdoeken.
 4. Haar in het doucheputje.
 5. Kalkaanslag op.
 6. Tandpasta in de badkamer.
 7. Tandenborstels waarvan de borstels helemaal scheef staan, en die al lang vervangen hadden moeten worden.
 8. Kleine tegels in de badkamer wanden: de voegen kunnen heel vies worden.
 9. Gebrekkige ventilatie, waardoor vocht niet goed weg kan en lekker blijft hangen.
 10. Viezige badkamer mat. Zie ook badmat wassen.
 11. Een douchespons die allang vervangen had moeten worden.
 12. Badkamerspiegels met bruine randen (roest) of 'het weer'.
 13. Bijna lege flessen shampoo, conditioner etc.
 14. Morsig douchegordijn.
 15. Vieze verwarming met roestplekken.
 16. Viezigheid in een douchecabine: daar waar het glas het frame raakt. In die randjes zie je vaak vuil ophopen.

Hieronder even een héle, vieze badkamer die ik vond op Shutterstock:

Vieze badkamer

Nu we weten wat de problemen zijn in de badkamer, kunnen we die vermijden!

Hoe maak je een badkamer die je amper hoeft schoon te maken, of in ieder geval makkelijk?

Weg met overbodige zooi!

De eerste en belangrijkste tip is om je badkamer minimalistisch in te richten. Ik zeg dat ook altijd tegen mijn kinderen: 'Als je een hekel hebt aan opruimen, moet je zorgen dat je niet veel spullen hebt!' Dit principe werkt ook in de badkamer. Neem een grote vuilniszak en doe daarin al die vieze oude tandenborstels, praktische lege verpakkingen, morsige douchespons etc. Beperk de hoeveelheid spullen in de badkamer. Wat er niet staat kan ook niet vies worden, en hoef je dus ook niet schoon te maken.

Ga voor zwevende meubels en toilet voor makkelijk schoonmaken

Kies voor een badkamermeubel en toilet dat zweeft. Daarmee voorkom je het probleem van de viezigheid op de grond waar het badkamermeubel de grond raakt. Bovendien dweilt dat lekker makkelijk. Leuke bonus is dat zwevende meubels de badkamer groter laten reiken. Ik houd van een romantische stijl, maar wil je zo min mogelijk schoonmaakwerk? Kies dan voor badkamermeubels met strakke, rechte lijnen. Die zijn makkelijker schoon te vegen.

Overige tips

 • Kies voor grote tegels in je badkamer, zodat je zo min mogelijk voegen hebt die vies kunnen worden.
 • Last but not least: vervang een viezige, oude verwarming met een designradiator. Die nemen amper plek in, en geven je badkamer klasse.
 • Neem je een douchecabine? Kies er dan eentje met zoveel mogelijk glas, en zo min mogelijk frame. Heb je een hekel aan douchecabines schoonmaken?
 • Neem dan een douchegordijn dat in de was kan.

Onderhoudsarme badkamer samengevat

Ik houd ervan om problemen structureel aan te pakken. Dat is één van de redenen dat ik een groot voorstander ben van routines en gewoontes. Die maken het leven makkelijker. De badkamer is een plek waar je naar toe gaat om schoon te worden, maar bij veel mensen is het ook één van de vuilste plekken van het huis. Dat is een vervelende paradox! In het kader van problemen bij de wortel aanpakken is het de truc om simpelweg een badkamer te maken die niet zo vies kán worden. En als hij al vies wordt, makkelijk en snel is schoon te maken.

Als je nog een badkamer moet laten bouwen, dan zit je dus op rozen. Want dan kun je hem onderhoudsarm laten maken. Heb je al een badkamer? Dan kun je in ieder geval zorgen voor zo min mogelijk zooi, en eventueel kleine aanpassingen doen om je leven als huisvrouw makkelijker te maken.

Zie ook mijn posts over Veel stof in de badkamer en over The Pink Stuff in de badkamer.

Is jouw badkamer onderhoudsarm?

Bron afbeelding vieze badkamer: Shutterstock

Similar Posts

18 Comments

 1. Yep: mijn badkamer is onderhoudsarm. Geen losse spullen en zeer beperkte kastruimte (één spiegelkastje van Ikea waar alles in staat). Schone handdoeken hangen elders (dat beperkt de was ook nog eens ????).

  Oh ja: en uithangeruimte voor de handdoeken van 4 personen en spuuglelijke bruine vloertegels waar je niets, maar dan ook echt helemaal niets op ziet...????

 2. Volgens mij is hij vrij onderhoudsarm, maar ik pleur hem zelf ook steeds weer te vol. Als het huis opgeruimd is, duurt het nog geen uur voordat het net lijkt alsof het nooit gedaan is :(

 3. Ja hoor, zeer onderhoudsarm. Zwevend toilet en lavabo, een hoge smalle Ikea kast die 20 cm van de grond hangt, grote inloopdouche met veel glas en weinig chroom, grote muurtegels én een design radiator. En geen slingerende handdoeken of washandjes want die gaan meteen na gebruik in de wasmand.
  En ik heb ook zo'n pyrolyse-oven die zichzelf schoonmaakt. :-) Gemak dient de mens.

 4. Als iemand toch gaat verbouwen in de badkamer, er bestaan tegels en zelfs een toilet die gladder glazuur hebben en daardoor schoner blijven. Heb je de mogelijkheid voor verbouwen niet, dan kan autowax op de tegels en douchecabine ook zorgen dat je minder hoeft te poetsen(okee,je moet wel eens in de zoveel tijd waxen dus)

 5. Wij hebben sinds deze zomer een compleet nieuwe badkamer, en al deze tips hebben wij ook in praktijk gebracht.
  En we hebben een waterontharder! Geen kalk meer op de badkamertegels (en ook voor behoud van wasmachine vaatwasser etc).
  Ideaal!

 6. Ja ik heb nu eindelijk een onderhoudsarme badkamer!
  Jarenlang hadden we een badkamer met de wc op de grond. En een douchecabine met glazen deurtjes. Die had veel richeltjes, randjes, kit ed. Vreselijk om schoon te maken.
  Sinds afgelopen zomer heb ik een nieuwe badkamer. Met een zwevend toilet. En een inloopdouche. Twee getegelde wandjes, met in elk wandje een ingetegelde nis voor de shampoo ed. Dus ook geen rekjes meer voor de shampoo flessen.
  Als ik hem nu schoonmaak ben ik binnen een uurtje klaar. Zo lekker!

 7. O jakkie, die foto...
  Ik beken dat de badkamer poetsen mijn minst favoriete klus is. Hoewel hij wel redelijk onderhoudsvriendelijk ingericht is, daar ligt het niet aan.
  Ligt aan mij dus :) maar uiteraard, graag of niet, het moet nu eenmaal gedaan worden en dat wordt het dan ook.

  1. O ja, zo'n oven hebben we wel dus, inderdaad heel blij mee. Vooral op een koude winterse dag doen, want het geeft wel een hitte af!

 8. Onze badkamer barst van de kalk. Hard water hier. Daarom is onze volgende grote aanschaf een waterontharder. Met een beetje geluk wordt hij in januari gemonteerd en geleverd. Man besteld via werk en betaald slechts inkoop kosten + 10% en monteerd hem zelf.
  We hebben hier netjes voor gespaard, ook fijn!

 9. een inloopdouche zonder glas gewoon met een tegelwand, echt nog makkelijker om te reinigen want je ziet veel minder de kalkaanslag :)

  kapstokjes voorzien voor de rondslingerende handdoeken :) of een droogradiator ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.