Dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie: waar te beginnen?

energiezuinig

Wij wonen in een huis op het platteland dat in 1935 werd gebouwd.

Mijn gezin woont in het deel waar vroeger mijn oma woonde.De ramen van ons huis zijn nog steeds van enkel glas. In dubbel glas hebben mijn man en ik ons nog niet verdiept. Maar we hebben al wel twee keer een mannetje bij huis gehad om te kijken wat zonnepanelen of een zonneboiler ons zouden kosten.

Het algemene advies luidt echter:

‘Je begint met isoleren, daarna pas andere maatregelen!’

Dit las ik op slimwoner.nl, een website met veel informatie over energiezuinig wonen.

Update mei 2019

Inmiddels hebben we een offerte dubbel glas binnen en hebben we gekozen voor dubbel glas in bestaande kozijnen!

Een energiezuiniger huis? Ja graag, maar….

Mijn man en ik zijn typisch mensen die best graag een energiezuiniger huis willen, maar bij wie het maar niet van de grond komt door twee dingen: geen tijd en gebrek aan kennis.

Manieren om een huis energiezuiniger te maken

Want er zijn veel manieren om je huis energiezuiniger te maken! Zoals:

 • spouwmuurisolatie
 • isolerend dubbelglas
 • bodem- of vloerisolatie
 • dakisolatie
 • ventilatiebox
 • zonneboiler
 • zonnepanelen (zie ook ook mijn post zelf zonnepanelen schoonmaken)

Maar welke maatregelen zijn geschikt voor ons huis? En waarmee zouden we het beste kunnen beginnen? Wat zijn de beste keuzes voor óns huis? En er zijn veel mensen zoals wij die deze vragen hebben.

Voor iedereen die graag energiezuiniger wil wonen, maar niet goed weet waar te beginnen is er nu Hoom: complete begeleiding bij energie besparen in huis. Zij nemen het gedoe voor je uit handen.

energie besparen

Wat heeft Hoom jou als huiseigenaar te bieden?

Hoom heeft energiebesparingscoaches in dienst die je begeleiden om je huis te verduurzamen zoals dat heet.

Dat werkt als volgt:

 1. Je belt naar Hoom en vraagt de energiebesparingscoach vrijblijvend om advies.
 2. De energiebesparingscoach geeft telefonisch advies over welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woonsituatie.
 3. Vervolgens komt de technisch specialist bij je thuis om te kijken of de gewenste maatregel mogelijk is.
 4. De energiebesparingscoach vraagt vervolgens offertes voor je aan. De energiebesparingscoach helpt je de beste offerte te kiezen.
 5. De technisch specialist komt het werk controleren als het klaar is!

Makkelijker wordt het niet wat mij betreft! Dit vind ik nou werkelijk een prachtig staaltje van begeleiding. Alle hinderpalen zoals geen tijd en gebrek aan kennis, waar ik over struikel neemt Hoom voor me weg.

Stel je hebt niet genoeg aan het advies via de telefoon. Dan kun je een huisbezoek aanvragen. De technische specialist komt dan ter plekke je huis bekijken en kijkt wat er mogelijk is als het gaat om energie besparen. Dit is een uitgebreid Energie bespaaradvies.

Samenvatting: je huis energiezuiniger maken

Wil jij graag besparen op je energierekening? En wil jij graag je huis energiezuiniger maken? Maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Of heb je gewoon geen tijd? Dan is het Hoom aanbod iets voor jou.

Je kunt kiezen voor telefonisch contact, en als dat niet genoeg is kun je gebruik maken van hun persoonlijke begeleiding die je stap voor stap op weg helpt naar een energiezuiniger huis.

Want een energiezuinig huis is goed voor je bankrekening en voor het milieu.

Surf voor meer informatie of voor een offerte voor een persoonlijk energiebespaaradvies op maat naar Hoom.

huisvlijt

Is jouw huis geïsoleerd? En hoe?

Similar Posts

18 Comments

  1. Dat is inderdaad belangrijk, en ook meerdere offertes. Helaas is dat juist een boel gedoe vind ik, en vaak is het lastig om ze met elkaar te vergelijken omdat iedereen weer andere termen gebruikt.

   Het idee achter Hoom is dat zij dit deel voor je uit handen nemen.

 1. Ons huis had al spouwmuren (met isolatie erin)en dubbel glas. Wij isoleerden daarnaast het dak. Verder zou vloerisolatie eigenlijk nog wel een fijne zijn…

  Oh ja wat hier ook goed hielp qua isolatie: alle naden dichtkitten en dingen als een borstel in de brievenbus en zo. Dat scheelde flink in het comfort.

  1. Een borstel in de brievenbus vind ik ook een leuke. Die is ook vrij makkelijk en laagdrempelig te regelen. Wat fijn dat jullie huis al aardig goed geïsoleerd was. Dat scheelt weer.

 2. Ons huis had energielabel B toen we het kochten. Bij het zoeken naar een nieuw huis, speelde de energiezuinigheid bij ons mee. We wilden geen huis van voor 1985.
  Wij hebben vorig jaar 12 zonnepanelen laten plaatsen. Ruim genoeg voor onze elektrabehoefte. We houden over. Als we een nieuwe keuken laten plaatsen wil ik op inductie gaan koken. Dat is dan voordeliger en gaat lekker snel en zoveel minder vocht in huis.
  Een dik, gevoerd gordijn bij de voordeur. Overal gordijnen bij de ramen. We hebben een luik op zolder dat we in de avond dicht doen in de wintermaanden, tochtrollen, dekentje op de bank. Scheelt allemaal.
  Ik schreef al eerder dat we de verwarming iets hoger zetten nu. Ik geniet hier enorm van en het hele huis is een stuk warmer. Ook boven, waar we behalve op de badkamer niet stoken.

 3. Ons huis is geïsoleerd.
  10 jaar geleden hebben we dit huis gekocht. Toen hebben we meteen op de bovenverdieping dubbelglas laten zetten. Beneden zat dat er al in.
  In de loop der jaren is daar nog Spouwmuurisolatie en vloerisolatie bijgekomen. Ook is het dak door mijn man vanbinnen geïsoleerd.
  Het scheelt enorm in de stookkosten en het is een stuk behaaglijker in het hele huis.
  Inmiddels hebben we ook al een aantal jaren zonnepanelen op het dak.
  Ook hebben we oude apparaten vervangen voor energiezuinige apparaten. En hebben we nu overal led verlichting.
  Dus scheelt allemaal enorm op onze energierekening.

 4. In Denemarken zijn alle huizen geïsoleerd. Het kan altijd beter, maar het kan ook zover gaan dat er te weinig geventileerd wordt. En dan krijg je schimmel. Dubbel glas (er is zelfs drie-dubbel glas) is wel een zeer goede aanrader. Dakïsolatie ook.

  1. Jeetje, zelfs driedubbel glas! Daar zou ik het denk ik een beetje benauwd van krijgen. Ik krijg het nu al benauwd als de gordijnen dicht zitten…

   En schimmel door gebrek aan ventilatie lijkt me ook niet erg gezond.

 5. Mijn huis is ook oud. De ruiten zijn van enkelglas. Vorig jaar heb ik de spouwmuren laten vullen met glaskorrels. Dat scheelt enorm. Het is precies zoals je zegt: eerst isoleren, dan pas duurzaam opwekken. Anders stook je heel duurzaam de buitenlucht. Muren, dak, vloeren en ruiten. Maar denk niiet alleen in het groot maar ook aan de kleine dingen die je zelf kunt doen en vroeger heel normaal waren. Zoals dubbeldikke gordijnen en naden en kieren dichten. Als je dikke gordijnen 12 uur per dacht dicht hebt in de winter, heb je nauwelijks baat bij dubbel glas.
  In elk geval, goed dat je begonnen bent!

  1. Dat heb je mooi gezegd Mathilde:

   ‘Anders stook je duurzaam de buitenlucht.’

   Ik denk dat dit bij ons een beetje het geval zou zijn als we nu al zonnepanelen kochten.

 6. Hier een huis met bouwjaar 1974. Stevige bouw maar isolatie was nul komma niks. Nieuwe ramen laten plaatsen, platdak laten isoleren en zelf het hele dak geïsoleerd met extra dikke rockwol. Resultaat : enkel ‘s ochtend gaat de verwarming van 16 naar 18 graden, om te douchen. Daarna terug naar 16. We hebben wel een kachel en die gaat rond 14 u aan als het echt koud is. De eamen op de slaapkamers staan de hele dag open, die van onze slaapkamer zelfs dag en nacht. Wij hebben een open benedenverdieping met de trap in de woonkamer. Met de kachel is het warm genoeg, zo’n 20 graden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.