Reacties

Dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie: waar te beginnen? — 18 reacties

  • Dat is inderdaad belangrijk, en ook meerdere offertes. Helaas is dat juist een boel gedoe vind ik, en vaak is het lastig om ze met elkaar te vergelijken omdat iedereen weer andere termen gebruikt.

   Het idee achter Hoom is dat zij dit deel voor je uit handen nemen.

 1. Ons huis had al spouwmuren (met isolatie erin)en dubbel glas. Wij isoleerden daarnaast het dak. Verder zou vloerisolatie eigenlijk nog wel een fijne zijn...

  Oh ja wat hier ook goed hielp qua isolatie: alle naden dichtkitten en dingen als een borstel in de brievenbus en zo. Dat scheelde flink in het comfort.

  • Een borstel in de brievenbus vind ik ook een leuke. Die is ook vrij makkelijk en laagdrempelig te regelen. Wat fijn dat jullie huis al aardig goed geïsoleerd was. Dat scheelt weer.

 2. Ons huis had energielabel B toen we het kochten. Bij het zoeken naar een nieuw huis, speelde de energiezuinigheid bij ons mee. We wilden geen huis van voor 1985.
  Wij hebben vorig jaar 12 zonnepanelen laten plaatsen. Ruim genoeg voor onze elektrabehoefte. We houden over. Als we een nieuwe keuken laten plaatsen wil ik op inductie gaan koken. Dat is dan voordeliger en gaat lekker snel en zoveel minder vocht in huis.
  Een dik, gevoerd gordijn bij de voordeur. Overal gordijnen bij de ramen. We hebben een luik op zolder dat we in de avond dicht doen in de wintermaanden, tochtrollen, dekentje op de bank. Scheelt allemaal.
  Ik schreef al eerder dat we de verwarming iets hoger zetten nu. Ik geniet hier enorm van en het hele huis is een stuk warmer. Ook boven, waar we behalve op de badkamer niet stoken.

  • Warmte is toch wel heel prettig inderdaad. Je voelt je dan behaaglijker en het is ook gezelliger.

   Heerlijk dat je zonnepanelen hebt. Ik blijf er van dromen!

 3. Ons huis is geïsoleerd.
  10 jaar geleden hebben we dit huis gekocht. Toen hebben we meteen op de bovenverdieping dubbelglas laten zetten. Beneden zat dat er al in.
  In de loop der jaren is daar nog Spouwmuurisolatie en vloerisolatie bijgekomen. Ook is het dak door mijn man vanbinnen geïsoleerd.
  Het scheelt enorm in de stookkosten en het is een stuk behaaglijker in het hele huis.
  Inmiddels hebben we ook al een aantal jaren zonnepanelen op het dak.
  Ook hebben we oude apparaten vervangen voor energiezuinige apparaten. En hebben we nu overal led verlichting.
  Dus scheelt allemaal enorm op onze energierekening.

 4. In Denemarken zijn alle huizen geïsoleerd. Het kan altijd beter, maar het kan ook zover gaan dat er te weinig geventileerd wordt. En dan krijg je schimmel. Dubbel glas (er is zelfs drie-dubbel glas) is wel een zeer goede aanrader. Dakïsolatie ook.

  • Jeetje, zelfs driedubbel glas! Daar zou ik het denk ik een beetje benauwd van krijgen. Ik krijg het nu al benauwd als de gordijnen dicht zitten...

   En schimmel door gebrek aan ventilatie lijkt me ook niet erg gezond.

 5. Mijn huis is ook oud. De ruiten zijn van enkelglas. Vorig jaar heb ik de spouwmuren laten vullen met glaskorrels. Dat scheelt enorm. Het is precies zoals je zegt: eerst isoleren, dan pas duurzaam opwekken. Anders stook je heel duurzaam de buitenlucht. Muren, dak, vloeren en ruiten. Maar denk niiet alleen in het groot maar ook aan de kleine dingen die je zelf kunt doen en vroeger heel normaal waren. Zoals dubbeldikke gordijnen en naden en kieren dichten. Als je dikke gordijnen 12 uur per dacht dicht hebt in de winter, heb je nauwelijks baat bij dubbel glas.
  In elk geval, goed dat je begonnen bent!

  • Dat heb je mooi gezegd Mathilde:

   'Anders stook je duurzaam de buitenlucht.'

   Ik denk dat dit bij ons een beetje het geval zou zijn als we nu al zonnepanelen kochten.

 6. Hier een huis met bouwjaar 1974. Stevige bouw maar isolatie was nul komma niks. Nieuwe ramen laten plaatsen, platdak laten isoleren en zelf het hele dak geïsoleerd met extra dikke rockwol. Resultaat : enkel 's ochtend gaat de verwarming van 16 naar 18 graden, om te douchen. Daarna terug naar 16. We hebben wel een kachel en die gaat rond 14 u aan als het echt koud is. De eamen op de slaapkamers staan de hele dag open, die van onze slaapkamer zelfs dag en nacht. Wij hebben een open benedenverdieping met de trap in de woonkamer. Met de kachel is het warm genoeg, zo'n 20 graden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder