De supermarktsurvivalgids

De supermarkt survival gids: reviewIk las een tijd terug het boek De supermarktleugen van Jörg Sipprick en Will Jansen. In dat boek krijg je een kijkje in de manieren waarop supermarkten ons proberen te verleiden lekker veel te kopen, en welke psychologische trucjes daarvoor worden gebruikt. Zoals het fenomeen van een traffic builder. Daarom was ik benieuwd of Teun van de Keuken met De supermarktsurvivalgids nog nieuwe inzichten zou opleveren.

De supermarktsurvivalgids: hoe overleef je de tocht langs de schappen

Het grappige aan De supermarktsurvivalgids is dat hij ook echt een beetje zo voelt. Je gaat als het ware samen met Teun van de Keuken op survivaltocht door een supermarkt. Samen met hem ga je naar binnen door de klapdeurtjes ‘die maar één kant op zwiepen’. Vervolgens ‘loopt’ hij samen met je langs alle afdelingen die je in een supermarkt tegenkomt. Per afdeling krijg je informatie over de producten die er liggen, én de psychologische trucjes die worden toegepast om je te verleiden.

Informatie over onze voeding + psychologische trucs supermarkten

Ik vond de supermarkt survival gids duidelijk meer dan een waarschuwend boek om je te wapenen tegen verkooptechnieken. Teun van de Keuken geeft namelijk ook veel algemene informatie. Zoals welke vruchten je nou wel gekoeld moet bewaren en welke niet. En welk fruit je naast welk fruit mag leggen. Na zijn verhalen over vlees in de supermarkten, heb ik spontaan een aantal vegetarische ‘vleesproducten’ gekocht, want het klonk allemaal best viezig! Zoals:

‘Dit product bevat lijkvocht.’

Brrr! Teun van de Keuken legt verder bijvoorbeeld ook nog uit hoe je een etiket moet lezen.

Opzet van De supermarktsurvivalgids

 • Inleiding
 • Groente en fruitafdeling
 • Vleesafdeling
 • Visafdeling
 • Broodafdeling
 • De zuivelkoeling
 • Water & andere dranken
 • Blijes, pasje,s potjes & zakjes
 • Snoep, koek & chips
 • Diepvries
 • Geneesmiddelen of niet?
 • Kassa

De supermarkt survival gids

7 dingen die mij vooral troffen in De supermarktsurvival gids

 1. Diervriendelijk biovlees is meestal juist slechter voor het milieu. Dieren die op elkaar gepropt zitten in megastallen hebben een kleinere impact op de aarde!
 2. Kipstuckjes zijn amper van echte kip te onderscheiden volgens Teun. Ik heb ze opgezocht in de supermarkt, maar vond er onaantrekkelijk uitzien. Ik heb ze uiteindelijk niet gekocht…
 3. Teksten op de voorkant van verpakkingen hoeven niet waar te zijn, zolang de informatie op de áchterkant maar wel klopt. Voor plaatjes bestaan geen regels. Dus een idyllische foto van kippen op een mooi grasveld voor legbatterij eieren mag best.
 4. Veel meergranenbrood is wit brood met een kleurtje.
 5. Teun van de Keuken zegt dat we in Nederland aan kookangst, glutenangst, zuivelangst, koolhydratenangst en E-nummer angst lijden.
 6. Doe je boodschappen met je kinderen? Geef ze dan NIET hun eigen schattige, kleine winkelwagentje. Zet ze bij voorkeur op het stoeltje in de grote boodschappenwagen. Zo voorkom je dat je kind wordt blootgesteld aan kindermarketing trucs
 7. Wees alert bij de kassa: hier doet de supermarkt nog een laatste poging je te verleiden tot impulsaankopen.

Mijn conclusie over De supermarktsurvivalgids

De supermarktsurvivalgids is een heel uitgebreide gids met informatie over onze voeding en hoe die aan ons gepresenteerd wordt in supermarkten. Het boek is mooi vormgegeven, en leest prettig weg. Het enige dat ik fijn had gevonden was een index achterin, zodat ik bepaalde onderwerpen makkelijk even kon opzoeken. De supermarktsurvivalgids voegt inderdaad wel wat toe aan De Supermarktleugen, omdat het uitgebreider is. Het boek liet mij niet onberoerd, en had onmiddellijk effect op mijn manier van boodschappen doen. Zo had ik ineens interesse in vega producten.

Praktische informatie over De supermarktsurvivalgids

De supermarkt survival gids is voor 20,- te koop bij bol.com.

De supermarkt survival gids

Als jij boodschappen doet in de supermarkt: ben je je dan bewust van de trucjes die ze uithalen om je tot aankopen te verleiden?

Leestips

Zie ook mijn post over eieren invriezen en supermarkt spaar actie.

Similar Posts

30 Comments

 1. Hier nog iemand die sterker is dan de verleidingen.
  Ik eet al veel langer dan 20 jaar geen vlees maar heb nooit vleesvervangers gekocht.
  Ik koop alleen frisdrank of borrelnootjes of iets in die richting als we bezoek krijgen.
  Zelf drink ik alleen water en s morgens koffie. Af en toe thee.
  Klinkt allemaal supersaai maar mijn koffiedrinken is ieder morgen een feestje en water is lekker.
  Ik koop wel mijn brood bij een goede bakker. Ik eet vis en dat komt van de visboer en het vlees voor de man komt bij goede slager.
  Dat kan ik dus betalen door geen troep te kopen.
  We eten gezond en lekker, echt waar.
  Van het geld wat we dan niet uitgeven aan troep kunnen we weer iets leuks doen zoals lunchen, ergens koffiedrinken, theater, bioscoop.
  Vind ik veel belangrijker dan chips of frisdrank.
  fijn weekend.

 2. Nee ik laat me niet snel verleiden. Koop 90% basis produkten en speur graag naar afgeprijsde artikelen maar die koop ik alleen als ik ze ook normaal zou gebruiken.

 3. Haha! Lijkt mij echt een leuk boek! Er zijn inderdaad enorm veel psychologische technieken die worden gebruikt als het gaat om verkoop. Vaak kijken we er onbewust over maar dit kan heel ver gaan. ????

 4. Wat leuk om te lezen! Mijn werk is jaren lang geweest om de mensen te verleiden ;) Hahaha, zorgen dat de mensen, met name bij de kassa, nog een paar leuke impulsaankopen doen ;)

 5. haha geweldig dat er zo’n boek is. Ik ben niet van het shoppen en ga ook altijd met grote vooroordelen de winkel binnen. Mij zal je niet snel impulsaankopen zien doen. Ik kom voor wat ik nodig heb en ben weer weg. Bah… Ik laat winkelen liever aan vriendlief over. Die kan zich er uren vermaken hahaha.

 6. Volgens mij best een leerzaam boek. Ik hou mij altijd eigenlijk wel aan mijn lijstje dus raak niet zo snel in de verleiding andere dingen te kopen. Maar je staat niet altijd stil bij wat je nou precies koopt, wat dat betreft lijkt t me wel iterssant.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.