De kunst van simpel koken van Alice Waters

De kunst van simpel koken

Simpel. Eenvoudig. Weinig ingrediënten. Het zijn toverwoorden voor mij als het gaat om kookboeken. Geen wonder dat ik het boek De kunst van simpel koken van Alice Walters meenam uit de bibliotheek. Ondanks het intimiderende uiterlijk van dit boek. Lees nu mijn ervaringen met dit kookboek, dat belooft: Notities, lessen en recepten uit een heerlijke smaakrevolutie.

De kunst van simpel koken

Op basis van de titel verwachtte ik een boek met mákkelijke recepten voor eenvoudige, maar lekkere maaltijden. Voor dummies. Maar het gaat hier om meer dan mákkelijk koken. Alice Water bedoelt met simpel koken vooral koken met simpele, lokale ingrediënten en methodes. Een soort 'terug naar de basis'. Alice Walker zegt:

'Als je de beste, smakelijkste ingrediënten hebt, kun je de bereiding heel eenvoudig houden. Je gerechten zullen heerlijk smaken omdat je echt proeft wat erin zit.'

Ze heeft de volgende 6 richtlijnen:

 1. Eet lokale en duurzame producten
 2. Eet seizoensproducten
 3. Haal de producten en ingrediënten uit je eigen tuin
 4. Conserveer, composteer en hergebruik
 5. Kook en eet samen
 6. Eten is bijzonder

Je vindt in De kunst van het simpel koken 250 recepten voor van alles en nog wat. Van salades tot taarten, tot visgerechten.

Opzet van De kunst van simpel koken

Hieronder een overzicht van de inhoud van het boek. Deze geeft een goed idee wat je aan recepten kunt verwachten:

Zoals je ziet is het dus een heel compleet kookboek. Ook al heb je verder geen enkel kookboek in je kast staan, dan heb je met De kunst van het simpel koken van Alice Walker alsnog genoeg. Volgens mij kom je er makkelijk je leven mee door, met elke dag een smakelijke maaltijd.

Filmpje met Alice Walters

In onderstaand filmpje hoor je Alice Walters en krijg je een goed beeld van haar visie op voeding.

Dit kookboek en ik

Ik voel me net een peuter, maar mijn eerste gedachte toen ik het boek opensloeg was:

'Aaaah, er staan geen plaatjes in!'

Hoewel er zeker argumenten zijn voor kookboeken zonder plaatjes, vind ik het juist altijd leuk om te kijken naar de gerechten. Ik vind het handig als ik kan zien hoe het resultaat eruit moet zien. Verder komt dit kookboek van Alice Walters op mij over als een heel gedegen, verantwoord en goed kookboek. Met andere woorden: ik vind het een klein beetje intimiderend. Dat ligt niet aan Alice Walker, maar aan mij. Alice Walker houdt duidelijk echt van koken, en van ingrediënten bij elkaar zoeken en bereiden. Ik niet zo erg.

Het viel me overigens op dat Alice Waters niet bepaald bang is voor roomboter en zout.

Mijn conclusie over De kunst van simpel koken van Alice Walters

Ik vind dit een goed kookboek. Ik denk dat het vooral leuk is voor mensen die erg houden van koken. Die interesse hebben voor alles rondom koken. Van boerenmarkten afstruinen voor de juiste lokale producten, tot het uitgebreid klaarmaken van het voedsel. Tegelijkertijd lijkt het me ook een degelijk boekwerk om aan een kind mee te geven dat op kamers gaat. Alice Walters schrijft zelf hierover:

'Dit boek is voor iedereen die wil leren koken of zijn kookkunsten wil verbeteren.'

Zelf breng ik dit boek zonder spijt weer terug naar de bibliotheek. Voor mij past het niet bij eenvoudiger leven, omdat ik het te moeilijk vind. Qua opzet doet het me soms denken aan de kookboeken van Sylvia Witteman. Zij schrijft ook vrij verhalend, en er staan ook geen foto's bij. Alleen is Sylvia Witteman dan weer erg grappig.

Praktische informatie over dit kookboek

De kunst van simpel koken van Alice Waters is voor maar liefst 41,99 te koop bij bol.com. Hoewel ik dit boek zelf niet zou kopen, is het dit geld wel waard denk ik, want het is echt een degelijk kookboek.

Lees ook mijn post over een eenvoudiger leven!

Similar Posts

16 Comments

 1. Oei, kookboeken zonder plaatjes vind ik een misser, eerlijk gezegd. Ik kijk in bijvoorbeeld studieboeken nooit naar de plaatjes, maar in een kookboek vind ik foto's toch wel een erg handige bijkomstigheid. Ik vrees trouwens dat kookboeken hun langste tijd gehad hebben. Ik merk in ieder geval bij mezelf dat ik recepten sneller op internet opzoek dan in een kookboek en ik denk dat ik daarin lang niet de enige ben.

 2. Ik kook alleen nog maar via het WWW. Het is veel eenvoudiger om te zien hoe het moet dan het uit een recept te moeten maken. En voor die prijs en dan zonder plaatjes... Toch leuk dat jij dat wel bekeken hebt.

 3. als je alles in huis hebt, is bijna alles simpel en smaakvol te maken :-)
  mensen doen vaak té moeilijk, met verse spulletjes heb je zo een zalige maaltijd op tafel

 4. Zonder plaatjes maar wel met zout en roomboter... Hm, ik weet het niet. Ik haal overigens ook alle recepten van internet. Daar staan er soms zelfs filmpjes bij!

 5. Ik heb een goed basiskookboek die gebruik ik als het nodig mocht zijn.
  Met verse ingrediënten kun je al heel gauw zelf een smakelijke maaltijd maken.

  Maar wel leuk dat je dit boek laat zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.