Cadeautje voor de gastvrouw?

Cadeau gastvrouw

Elke maandagochtend drink ik samen met drie collega-moeders koffie. Dat doen we om de beurt bij elkaar thuis, en telkens is één van ons de gastvrouw. Als we bij elkaar komen nemen we nooit iets mee voor de gastvrouw. Daar zou ook geen beginnen aan zijn, bij wekelijkse bezoekjes.

Maar je hebt ook bezoekjes waarbij je wel degelijk iets kunt meenemen voor de gastvrouw. Voor mij geldt tenminste wel dat, als ik ergens niet zo vaak kom, bijvoorbeeld 1 keer per jaar, ik het dan wel netjes vind om ‘iets’ mee te nemen. Behalve mijzelf natuurlijk ; ) Mensen met veel zelfvertrouwen zullen misschien zeggen:

‘Ik ben zo leuk, het is al een cadeau op zich als ik op bezoek kom, dus dat is genoeg!’

Maar veel mensen zullen misschien toch een cadeau voor de gastvrouw of gastheer willen meenemen. Doorgaans is dat een aardigheidje.

Cadeautje voor de gastvrouw of gastheer: maar wat dan?!

Het cadeautje waarmee ik meestal kom aanzakken is een bos bloemen. Een bos bloemen toont de gastvrouw dat je moeite hebt gedaan, en ze ogen vrolijk. Nou zit beslist niet iedereen te wachten op zo’n vrolijke ruiker. Mijn schoonvader vindt bloemen bijvoorbeeld ‘zonde van het geld,’ en is niet te beroerd om dit de gulle gever te laten weten. Ook weet ik dat sommige bezoekers van Huisvlijt een boeket bloemen een kwalijke zaak voor het milieu vinden. Het punt is alleen: als je geen bloemen geeft, wat geef je dan wel?

Dan kom ik al snel uit op een doos bonbons, of een fles wijn. Zo zie ik het tenminste vaak in Amerikaanse films en series. Maar anno 2019 zijn veel mensen bezig met gezond leven en zitten daarom niet te wachten op een doos met vette chocola. En van wijn heb ik zelf totaal geen verstand, dus dat vind ik lastig om te geven. Tenzij een fles van de Aldi prima is, maar ik vermoed van niet.

Zelf kreeg ik recent een prachtig bosje bloemen (ik word daar wél blij van) en een mooie tulband van een echte bakker. Superleuk, hoewel het natuurlijk ‘niet had gehoeven’.

Wanneer breng je iets mee, en wanneer niet?

Als het gaat om de vraag: breng je een cadeau mee voor de gastvrouw of gastheer, dan spelen daarbij een aantal factoren een rol:

 • Hoe vaak je elkaar ziet. Als je elkaar maar 1 keer per jaar ziet, dan is de kans groter dat er iets wordt meegebracht.
 • De afstand. Hoe groter de afstand, hoe groter de kans op een cadeautje voor de gastvrouw/gastheer.
 • Het type dat de gastvrouw is. Als je weet dat iemand net Marie Kondo heeft gelezen en haar hele huis heeft ontruimd, dan zul je minder snel ‘iets leuks’ voor  in het huis geven. Dat hoop ik tenminste voor die gastvrouw.
 • Het type dat je zelf bent. Misschien vind je het wel onzin dat je iets mee zou moeten nemen, of heb je er simpelweg het budget niet voor.
 • De kringen waarin je je beweegt. In sommige sociale kringen heersen andere normen als het om cadeautjes gaat dan in andere.

Cadeautje meenemen als je op bezoek gaat? Tot slot

Ik heb het nagezocht en kon nergens een officiële regel vinden dat je iets moet meenemen als je ergens op bezoek gaat, maar dat wil niet zeggen dat het geen ongeschréven regel is natuurlijk. Afhankelijk van de situatie of de mensen waarom het gaat, kun je al dan niet iets meenemen. Wat mij betreft geldt uiteindelijk dat het belangrijkste is dat je meebrengt toch jezelf is.

Zelf neem ik bij sporadische bezoekjes toch graag ook ‘iets aardigs’ mee voor de gastvrouw.

Veel cadeautjes kun je net iets extra’s geven met washi tape! Zie ook mijn posts over Cadeautje inpakken en zelfgemaakte cadeautjes.

Hoe ga jij hiermee om? Neem je wat mee voor een gastvrouw/gastheer? En zo ja, wat?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ik ging meteen nadenken na het lezen van je stukje.Mijn schoonzus neemt vaak bloemen uit de berm mee of iets zelfgebakken. Ik ben daar altijd blij mee.
  De wilde bloemen doe ik in een vaas buiten op een tafel en dat staat zo leuk.
  Zelf neem ik altijd iets mee voor de gastvrouw.
  Ik bedenk iets wat bij haar past, biologisch sapje, iets voor het huisdier, een mooi magazine.
  Ik heb ook heerlijke zeepjes in huis.
  De schoonzus van een vriendin maakt die met kruiden van eigen tuin.
  Ze zijn prachtig om te zien en te ruiken.
  Zo is er bijv. koffiezeep met een koffieboon erin of een edelsteen erin en zelfs goudpoeder.
  Oh en schoonzus neemt ook regelmatig een stek of zo uit eigen tuin mee.

 2. Ik laat het afhangen v d situatie. Bv bij verhuizing laatst zo’n mooie watekaraf voor water met fruit ( kruidvat 9,95). Voor de kinderen potloden en een boekje.
  Ik jeb een bak met kleine kadootjes voor kinderen die koop ik van oudsher op voorraad bv potloden, lidl, 1 euro, verf, stiften. Oude behangrol ook altijd leuk erbij.
  Ik geef nooit eten of drinken je weet het nooit met die allergieën. In het voorjaar vindt iedereen tulpen leuk.
  Ik zorg altijd voor een voorraadje voor de kinderen en voor de volwassenen kijk ik vooraf al bij Action, Lidl of Hema.

  Fijne dag verder!

 3. Dit vind ik dus altijd heel lastig. Ik ben zelf iemand die totaal niet denkt aan cadeautjes. Ik ga zelfs soms naar een verjaardag en bedenk dan in de auto dat ik geen cadeau heb. Zelf verwacht ik dus ook niets en in mijn familie was iets meenemen niet gebruikelijk. Nu probeer ik er wel op te letten, maar het gaat niet ‘vanzelf’. En ja, ik geef ook wel graag iets met chocola, maar met al dat gedoe over eten tegenwoordig durf ik dat dus niet echt meer.

 4. We gaan niet zo vaak ergens op bezoek. Ik vind het lastig om dan wat uit te zoeken om mee te nemen. Ik denk dat een bloemetje altijd wel kan.

 5. Bermbloemen of bloemen uit de pluktuin(met een aantal buren een stuk grond ingezaaid met bloemen) iets uit de moestuin, zelfgemaakte jam,rabarbermoes of appelmoes, een soepje of salade. Bij iemand die het financieel lastig heeft neem ik ook wel een kilo kaas mee,van de boer of een weckpot gevuld met noten.

 6. Ik neem alleen iets mee als we te eten zijn gevraagd of bij ziekenbezoek.
  Bij normale vriendschappelijke bezoekjes over en weer hebben we die plichtpleging afgeschaft.

 7. Ik vind dit echt een leuk bericht. Dank je wel. Ooit nam iemand versgeplukte bloemen mee uit haar eigen tuin. Dat vond ik ontzettend leuk.

  Maar het hoeft niet.Mijn moeders liefdestaal was cadeautjes krijgen. Daar hield ik op het laatste rekening mee. Hoe blij kun je iemand maken met een klein gebaar.

  1. Wat leuk dat je rekening houdt met iemands liefdestaal Aritha. Op die manier kun je heel goed aansluiten bij iemand en hem of haar blij maken : )

 8. Mijn broer neemt altijd iets voor me mee (ze logeren ook met enige regelmaat bij ons) en hoe lief ook: van mijn hoeft het niet. Het is een kado voor me om ze bij ons te hebben. Bij familie onderling zou ik het liever achterwege laten. Ik zou het liefst willen dat we gewoon bij elkaar kunnen aanschuiven.

 9. Ik laat mijn cadeautjes altijd afhangen van degene voor wie het is en van de gelegenheid, dus mijn ‘repertoire’ aan cadeautjes is nogal divers: bloemen, wijn, tijdschriftenbon, een bierpakketje, een levensmiddelenpakket wanneer ik weet dat de ontvanger op de centen moet letten, bloemen voor de buitenbakken, een pot met drop, chocolade, een bijzonder zeepje… En wat altijd ook een succes is, is een pak koffiebonen van een bijzondere soort (moet je natuurlijk wel zeker weten dat de ontvanger een bonenapparaat heeft). Dat laat ik dan bij de koffiewinkel mooi verpakken met nog wat snoeperij erbij.

 10. Neem vaak wat mee. Wordt blij van t geven. Een bos bloemen, een aardbeienplant. Een fles rode wijn (uit de Duitse Lidl).
  Een mooie bloem met wat groen…

 11. Ik geef heel graag. Krijgen moet ik soms nog wat leren….

  Ik probeer iets origineels mee te brengen voor mensen die ik goed ken en graag zie, eigen aan de persoon. Het vraagt vaak denkwerk en rondkijk-werk.

  Bloemen vind ik zelf altijd prachtig, maar in mijn ogen soms net iets te weinig origineel.

  In de zomer geef ik graag een terrasplant.

 12. Ik neem zelden iets mee, en baal eigenlijk flink van alle onmogelijke meuk die ik in de loop der jaren van diverse bezoekers heb gehad. Je bezoek is meer dan genoeg cadeautje, zeg ik altijd.

 13. Ha! Eindelijk nog iemand die niet van bloemen houdt! Voor mij hoeft dat ook niet. Inderdaad; zonde! Geef dan maar een plant. Ik breng alleen iets mee als ik iemand lang niet gezien heb. Gewoon een kleinigheidje waarvan ik weet dat iemand dat leuk vindt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.