4 x je bureau optimaliseren

bureau inspiratie

Stel je hebt een bureau.

Maar je zou er wel wat meer ruimte op, en ín willen hebben.

Hoe optimaliseer je dan je werkplek?

4 manieren om je bureau te optimaliseren

Eerst even een impopulaire tip…. Laten we beginnen met de minst populaire tip. En dat is: gooi zoveel mogelijk overbodige zooi weg! Wat heb je er allemaal op liggen? Stel jezelf de vraag:

‘Hoort dat daar echt allemaal thuis?’

Of kan het ook in een kast worden opgeborgen? Of misschien zelfs wel worden weggegooid? Hoe minder je zooi je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen, hoe minder ruimte je nodig hebt! Goed, nu we deze impopulaire tip uit de weg hebben, gaan we door naar de leuke tips!

3 Léuke tips

1. Kies er eentje met opbergruimte

Zoals deze van La Redoute:Screenshot 2022 07 20 at 16.29.22

Screenshot 2022 07 20 at 16.31.16 Screenshot 2022 07 20 at 16.31.33 Screenshot 2022 07 20 at 16.30.56

Wat deze voorbeelden gemeenschappelijk hebben is dat ze opbergruimte bieden. Het ene meer dan het andere, maar allemaal hebben ze vakjes/kastjes.

Even voor het verschil: onderstaand bureautje heeft amper opbergruimte. Deze vind ik vooral heel geschikt voor gekwelde moeders die hevig verlangen naar wat privacy:

Screenshot 2022 07 20 at 16.31.39

2. Benut de ruimte erboven!

Je kunt de ruimte boven je bureautje vergroten, of er maximaal gebruik van maken. De ruimte vergroten kun je bijvoorbeeld doen met een zogenoemd verhoogstuk. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld:

Screenshot 2022 07 20 at 16.35.07

Met zo’n verhoogstuk creëer je als het ware een extra verdieping. Ik heb er ook eentje! Die heb ik ooit gevonden bij de kringloop. Maar hij staat nu in mijn kledingkast, waar ik hem ook intensief gebruik.

Verder kun je de wand waartegen je bureautje staat maximaal benutten door er een kastje op te hangen zoals hieronder:

Screenshot 2022 07 20 at 16.35.16

Of door een soort metalen wandrek:

Screenshot 2022 07 20 at 16.35.25 Screenshot 2022 07 20 at 16.36.00

3. Gebruik opbergbakken en kratjes – maar niet teveel!

Als je vindt dat je onvoldoende lades of bergruimte hebt kun je dit aanvullen met kratjes en opbergbakken. Maar wees hiermee wel voorzichtig. Het kan een valkuil zijn om een heleboel opbergbakken te kopen, en al je zooi daarin te doen in plaats op te ruimen.

Onderstaande pastelkleurige tijdschriftenbak vind ik erg leuk:

Screenshot 2022 07 20 at 16.42.13

Draadmanden zijn ook populair, maar vind ik persoonlijk iets minder, omdat ze al snel een rommelig effect geven.

Screenshot 2022 07 20 at 16.42.24

Hieronder zie je potten voor potloden! Zelf heb ik die niet nodig, want ik type bijna alles op mijn computer. Maar voor schoolgaande kinderen kunnen deze denk ik wel handig zijn. Op die manier kun je pennen, potloden, scharen, plakstiften en dergelijke netjes organiseren.

Screenshot 2022 07 20 at 16.42.37

Bijzondere bureau’s

Wist je dat er ook heuse wandrekken zijn die tegelijkertijd als werkplek kunnen dienen? Zoals onderstaand voorbeeld dat tegelijkertijd een wandrek is:

bureau

Mijn bureau

Het mijne is simpelweg een witte plank die tussen twee muren is geklemd. Aan de achterkant rust hij op een plankje dat in de muur is geschroefd. Links heb ik een ijzeren ladenkastje onder mijn bureau geschoven.

Dat heb ik nog van mijn vader gekregen! Dat ladenkastje zorgt voor de broodnodige opbergruimte. Daarnaast heb ik er rechts een wit draadmandje onder gehangen voor bergruimte.

kantoortje

In de woonkamer

Naast de plank in mijn kantoortje hebben we nog een echt bureautje in de woonkamer staan. Het is zo’n nostalgische met een mooi groen stoffen tafelblad. We kregen het van mijn ouders. Het is er eentje met veel opbergruimte, maar het blad vind ik wel wat klein. Ik gebruik het als plek voor mijn puzzels!

Hieronder zie je het:

puzzel

Zit-sta bureau

Een bijzondere soort is een zit-sta bureau. Dit wordt aangeraden in verband met je gezondheid. Zitten is immers het nieuwe roken, en staan is dan zeker het nieuwe hardlopen? Hoe dan ook, een zit-sta variant lijkt mij drie keer niks. Ik zie mezelf niet de hele dag staand bloggen. Het staan zou me afleiden van mijn werk. Ik zít dan toch liever dan dat ik sta.

Behalve een zit-sta bureau heb je ook nog versies met als stoel een soort fiets. Dat lijkt mij dan fijner. Dan kun je in tenminste wel zitten, en tussendoor makkelijk wat bewegen.

Bureau verhogen: 5 methodes

Stel je bent tevreden , maar je wilt je bureau verhogen. Als een bureaublad te laag zit, kan dit namelijk voor problemen zorgen. Je werkhouding is dan namelijk niet optimaal. Bovendien voelt het niet prettig. Hoe kun je een bureau verhogen?

 1. Zet wieltjes onder elke poot. Dat maak het ook nog mobiel, en het wordt meteen een stukje hoger.
 2. Soms poten zijn in hoogte verstelbaar. Is dat bij jou het geval? Dan is verhogen simpel natuurlijk.
 3. Versnipper een aantal biervieltjes en leg die onder alle poten. Net zo lang totdat je de juiste hoogte hebt bereikt.
 4. Wil je graag een stabureau, en moet het dus flink de hoogte in? Denk dan bijvoorbeeld eens aan bierkratten of van die klossen die ook onder een kraambed worden gezet.
 5. Koop 5 nieuwe, hogere poten en zie onder het bureaublad.

Alternatieve opties zijn een lagere bureaustoel kopen: dan zit je zelf lager en is je bureaublad dus ineens relatief hoger ; )

Of zet een verhoger op je bureaublad, zoals deze:

bureau verhogen

Tot slot

Hoewel veel mensen aan de keukentafel of eettafel werken, is een echt bureau toch wel erg prettig vind ik. Al is het maar voor het onderscheid tussen werk en privé. Maar het kan ook een rommeltje worden of een hot spot voor allerlei zooi.

In deze post las je 4 tips om je werkplek te optimaliseren, en een boel leuke voorbeelden en inspiratie!

Wat voor soort werkplek heb jij?

Similar Posts

16 Comments

 1. Leuke werkplek heb je! Dat draadmandje is wel handig, maar dat kan niet bij mijn bureau. Ik heb ladenkastje eronder en erboven een prikbord. En op mijn bureau een dienblad voor losse dingetjes, een pennenstandaard en een houder met losse papiertjes voor boodschappenlijstjes e.d. Er ligt ook een plastic placemat waar ik mijn kop koffie op zet, zodat er geen kringen in het blad komen. Ook liggen er een agenda en een paar aantekenblocs. Vol dus.

 2. Leuke bureaus om laten zien. En leuke bakjes erbij. Wij hebben grote computer kast met rolluik. In Eiken stijl. Het is heel moeilijk te krijgen. Wij hebben plezier. Je kan veel dingen opbergen en alles in de kast. Heel makkelijk. Leuker ouderwetse bureaus kast met puzzels. Fijne dag.

 3. Mijn oog werd even getrokken naar de puzzel. Zie ik daar nou een ‘gewone’ puzzel en niet één met van die grote stukken? Ben even benieuwd;).
  Het bureau op je allereerste foto vind ik geweldig. Zelf zit ik aan de eettafel, maar ik droom van ooit een huis met een extra kamer, waar ik dan een bureau neer kan zetten met lekker veel opbergruimte, zodat ik er ook mijn hobby’s uit kan voeren.

 4. Ik vind de bureaus die je laat zien prachtig! In onze vorige huis had ik er eentje in de woonkamer. Maar ik zit op mijn werk 3 hele dagen aan een bureau en het bleek dat ik dat thuis eigenlijk haast nooit deed. Thuis zit ik aan de eettafel en als het eventjes kan op de bank met opgetrokken benen….. En mijn bureautje werd een hotspot! Dus op dit moment geen bureau meer voor mij. Ik vind jouw puzzelplek wel heel handig…

  groetjes, Alice K.

 5. Jullie Retro lamp op het nostalgische bureau is schitterend!
  Ik heb een ergonomisch bureau met bureaustoel en behalve mijn laptop een flinke monitor, verder muis, speaker en toetsenbord.
  Ik werk nauwelijks met papier, muv een kladblok en potlood voor snelle krabbels die dagelijks worden opgeruimd. Vrijwel al mijn werk incl dossiers, notities is digitaal. Boven mijn werkblad hangt over de hele breedte een plankje met daarop dierbare foto’s. Het is een efficiënte maar ook prettige werkplek.

 6. Dat oud bureautje ziet er fantastisch uit. Wij hebben ook een heel oud, een familiestuk.
  Zodra onze veranda af is zal het daar een plaatsje krijgen om planten op te zetten.
  Mijn werkbureau… wel graag heb ik daar er zo weinig mogelijk op ligt, maar ik slaag er niet in, het is net op de rommel groeit zoals onkruid.

 7. Ik zat eerst altijd in mijn werkkamer, achter een bureau. Maar sinds ik alleen woon, werk ik gewoon in de huiskamer aan de eettafel. Ik vind dat toch gezelliger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.