101 mythes over gezondheid
Last updated on March 25th, 2024 at 01:03 pm
- 101 mythes over gezondheid: wie zit er achter dit boek?
- 101 vragen over gezondheid en 101 antwoorden
- 9 onderwerpen die er voor mij uitsprongen
- Mijn conclusie over 101 mythes over gezondheid
- Een illusie armer zijn zuigt
- Bij mij werkt het wel hoor!
- Praktische informatie over 101 mythes over gezondheid
Ken je dat gevoel van teleurstelling als een idee ontmaskert wordt als onjuist? Dat had ik met het boek 101 mythes over gezondheid van De Consumentenbond.
Daarin behandelen ze 101 mythes over gezondheid. Bijvoorbeeld het idee dat een echinacea helpt om een verkoudheid te voorkomen. Of dat CBD-supplementen helpen tegen chronische pijnklachten.
Lees hier alle onderwerpen die behandeld worden!
101 mythes over gezondheid: wie zit er achter dit boek?
In het boek komen vragen onder andere over alternatieve behandelingen, vaccinaties, beweging en bevolkingsonderzoeken voorbij. Het boek 101 mythes over gezondheid is een vertaling van Wien: Verein für consumenteninformation. Het oorspronkelijk boek is samengesteld door:
‘wetenschappers van medizin-transparent.at, een project van de Oostenrijkse tak van de stichting Cochrane. Cochrane is een internationaal netwerk van wetenschappers en artsen dat zich ten doel stelt actuele informatie over de effectiviteit van gezondheidszorg te verzamelen. Zo toetsen ze onder andere de wetenschappelijke relevantie van allerlei studies.’
De Consumentenbond verwijst in hun vertaling, waar mogelijk, naar de Nederlandse adviezen van de Gezondheidsraad, het RIVM en andere toonaangevende instanties.
101 vragen over gezondheid en 101 antwoorden
Er komen, zoals de titel van het boek al aangeeft, 101 onderwerpen aan bod, met daaraan gekoppeld een vraag + antwoord.
Je hebt bijvoorbeeld het onderwerp Blaasontsteking en cranberry’s. Daaronder staat dan de vraag: ‘Helpen cranberry’s bij blaasontsteking?’ Het antwoord luidt: ‘Onderzoek wijst uit dat cranberrysupplementen effectief kunnen zijn tegen terugkerende blaasontsteking. Als je een blaasontsteking hebt, helpen cranberry’s niet.’
Niet alle ideeën zijn onzin.
Voor sommige blijkt inderdaad wel wat wetenschappelijk bewijs. Maar voor de meerderheid van de onderwerpen geldt dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat iets werkt. Zoals echinacea tegen verkoudheid…
9 onderwerpen die er voor mij uitsprongen
- Helpt acupunctuur tegen hooikoorts? Waarschijnlijk niet.
- Vinden muggen je niet meer lekker als je biergist tabletten slikt? Niet wetenschappelijk bewezen.
- Helpt hop tegen slapeloosheid? Niet bewezen. Zelfs het veelgeprezen melatonine is amper effectief volgens dit boek.
- Slapen mensen slechter bij volle maan? Uit onderzoek blijkt dat de maan geen invloed heeft.
- Helpt meditatie tegen stress? Ook niet overtuigend bewezen! (Wil jij mediteren maar weet je niet hoe? Lees dan mijn post waarin ik twee meditatie apps vergelijk)
- Beschermt vitamine C tegen verkoudheid? Als je de eerste symptomen hebt, ben je al te laat. Lekker dan. Je kunt je verkoudheid blijkbaar wel met ‘een paar uur’ verkorten.
- Kan het BMR-vaccin autisme veroorzaken? ‘Nee. Kinderen die geen BMR-vaccinatie hebben gehad, hebben net zo vaak autisme als kinderen die wel gevaccineerd zijn.’
- Heeft cannabidiol olie (CBD) een positief effect bij chronische pijnklachten? Geen sluitend wetenschappelijk bewijs.
- HPV en het uitstrijkje.
Mijn conclusie over 101 mythes over gezondheid
Na het lezen van dit boek had ik zin om het in een hoek te gooien. Niet dat ik nou alle mythes geloofde, maar met de meeste mogelijkheden wordt behoorlijk de vloer aangeveegd. Het was net alsof ik een flink pak verbale slaag had gehad.
Een illusie armer zijn zuigt
Weet je wat het denk ik ook is… Ik vind het niet fijn als ze me mijn illusie dat ik met echinacea druppeltjes en vitamine C tabletten een griep kan voorkomen ontnemen… Maar nou ja, de waarheid is hard zullen we maar zeggen.
Bij mij werkt het wel hoor!
Ik vermoed dat er mensen zullen zijn die na het lezen van dit boek zullen uitroepen: ‘Dat kan dan allemaal wel zo zijn, maar bij mij helpt het wel hoor!’ In welk geval de makers van het boek waarschijnlijk zullen zeggen: ‘Dat is prima mevrouwtje, maar het is niet wetenschappelijk bewezen.’
En dan scheiden hun wegen.
Praktische informatie over 101 mythes over gezondheid
101 mythes over gezondheid is te koop op de site van De Consumentenbond. Het boek kost 29,- voor niet leden. Ben je wel lid, dan kost het 23,-. Wel heel sympathiek is dat je de eerste 15 bladzijden gratis kunt bekijken!
Zie ook mijn post over het vraagstuk of katoenen zakdoeken beter zijn dan papieren zakdoekjes.
Tip: ik heb de Lifesum app ontdekt! Hij is gratis en geeft informatie over hoe gezond bepaald voedsel is!
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nou, gelukkig geloofde ik in geen van de beschreven mythes. Scheelt dan weer een teleurstelling;). Er is vast wél wetenschappelijk bewijs dat als je het boek echt even tegen de muur had gesmeten, dat het een beetje had geholpen tegen je frustratie;).
: )
nou lekker dan :-)
het beste is je gevoel volgen, luisteren naar je hart… dat weet vaak wel wat goed is
Dat iets niet wetenschappelijk is bewezen wil niet zeggen dat het niet zo is, het zegt alleen dat ze het niet in hun onderzoek konden reproduceren. Misschien was het onderzoek heel beperkt? En wie heeft het onderzoek gefinancierd?
En als melatonine niet zou werken, waarom schrijft het ziekenhuis het dan voor..? Ik denk dat het wat genuanceerder ligt, dat het alleen werkt als je er zelf niet genoeg van aanmaakt. Als je er genoeg van aanmaakt ligt het slaapprobleem ergens anders en gaan melatoninetabletjes niets doen.
Ik ben het met je eens, heel frustrerend dit boek :)
Daar heb je een goed punt Moi.
Eigen ervaring is het beste Nicole.
Fijn weekend.
Wie zegt dat diegene die dit boek schreef gelijk heeft?
Het is ook maar weer de mening van 1 of een paar personen.
Ik ken mensen waaronder mijn doodzieke vriendin die zweert bij wiet olie en ik geloof haar.
Ook ken ik vele mensen die veel aan yoga en meditatie doen en ook hen geloof ik.
Melatonine helpt zeker maar niet voor hele lange tijd.
Ik heb veel baat bij gehad.
Zoals met alles heb je mensen die zeggen dat het goed is en anderen van niet.
Heel wat producten en therapies zijn niet bewezen dat ze helpen. Het voornaamste is dat je je er goed bij voelt.
Wat natuurlijk geen reden is om de traditionele geneeskunde te verwerpen. Dat kan gevaarlijk zijn in sommige gevallen.
Mensen zijn gauw geneigd om dit soort zaken te geloven. Kijk maar naar de rijen met potjes bij het Kruidvat en andere zaken…
En het Kruidvat en consorten gelooft heel graag in gelovers!
Het placebo-effect is een interessant fenomeen. Zo gaf ik mijn kinderen wel eens een vitamine-C tabletje en vertelde dat dit een pilletje was waarvan ze beter werden (bij een verkoudheidje of snottebellen). Hielp altijd. En dat bedje op de bank natuurlijk.
Eigenlijk weten we dat allemaal wel een beetje.
Maar soms wil je nog beter voor jezelf zorgen dan dat je al doet.
Door alle info die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben wordt het je niet makkelijk gemaakt.
Mijn man heeft een reumatische aandoening, veel pijn! Hij slikt sinds 2 jaar CBD-olie en het is niet alleen de pijn die grotendeels verdwenen is maar zijn handen en polsen zijn niet meer opgezwollen! Ik denk dat in veel (niet in alle) gevallen de natuur een remedie heeft!
Ook ik heb n man met fybromyalgie die veel baat heeft bij CBD-olie, weliswaar in meer geconcentreerde vorm als het spul dat je bij de drogist en supermarkt kunt kopen)
Ik ben er van overtuigd dat de farmaceutische industrie niet zit te wachten op “natuurlijke” middeltjes, en dat er daarom al heel gauw gezegd wordt dat er geen “wetenschappelijk” bewijs voor is.
Zelf ben ik ook niet zo’n fan van allerlei vage natuurlijke middelen, maar de CBD-olie is daarop een gunstige uitzondering, ik heb het nl. met eigen ogen gezien hoe mijn man binnen n paar dagen opknapte, veel minder pijnklachten en stijfheid heeft.
Wat fijn Thea en Ineke dat jullie beider partners allebei zoveel baat hebben bij de CBD-olie. Dat lijkt me een zegen.
Ik geloof meer in gezond eten, gezond leven. En daarbij, accepteer als je eens ziek bent. Als je maar weer beter wordt
Love as Always
Di Mario
Jammer dat je het gelezen hebt. ;-)
Bij jou werkt het placebo-effect niet meer.
Nee, inderdaad. Superjammer!
Tja, laat mij maar het placebo-effect blijven volgen.
Stille groet,