Wat voor geld type ben jij?

8 geldtypes

Je hebt mensen die moeiteloos hun portemonnee trekken, en je hebt mensen die wekenlang nadenken voordat ze iets kopen. En tussen die twee uitersten zit een heel spectrum aan geld types.

Dit geld type ben ik

Er cirkelen verschillende geld types rond op het internet. Maar ik deed de quiz van HSBC UK. Die quiz kost niet eens 5 minuten tijd om in te vullen, dus dat kwam me goed uit. Want ik heb een hekel aan enquetes invullen.

Mijn uitkomst was dit:

You’re a Self Sufficient Spender!
For you it’s all about being independent and making efficient financial decisions so that you have more time to spend doing what you love. You’re a confident multi-tasker who knows what they want. You’re independent in spirit and like to make things as easy as possible, so you’re a keen online shopper. Although you’re not flashy, investing in quality matters to you and you like to live life your way. You like to be loyal to one supermarket.

Dat klopt redelijk, behalve dat trouw zijn aan een winkel. Dat ben ik totaal niet. Als ik ergens anders een voordeeltje denk te zien, laat ik mijn eigen supermarkt/winkel zo vallen als een baksteen… Tsja, sympathiek klinkt het niet.

Maar laten we eens naar alle 8 geld types kijken.

8 geld types

 1. Driven achiever (15%). Je weet wat je doet als het gaat om geld, en durft risico’s te nemen als je denkt dat het voordeel oplevert.
 2. Self sufficient spender. (14%) Je hebt zelfvertrouwen, bent onafhankelijk en je streeft er naar je leven zo makkelijk mogelijk te houden.
 3. Skilled saver (10%). Je houdt de teugels strak als het om geld uitgeven gaat. Je hebt een duidelijk budget, en daar houd je je aan. Je gooit zo min mogelijk weg, en gebruikt dingen tot het ook echt op is. Je houdt er niet van om geld te verspillen, en je bent dol op koopjes.
 4. Trend Spender (16%). Je bent impulsief in je aankopen. Als je hart ergens sneller van gaat kloppen, dan koop je het. Je motto is: ‘Ik zie het, dus ik wil het.’ Je geeft gerust je geld uit als je iets wilt.
 5. Sensible sage (15%). Spaar nu, geef later uit, is je motto. Je wilt geen schulden, tenzij je het dezelfde maand nog kunt aflossen. Je zoekt altijd naar de voordeligste koop.
 6. Budget guru (7%). Je hebt strenge financiële gewoontes, en vrienden bewonderen je om je financiële discipline. Je houdt je altijd aan je budget en hebt je financiën goed op orde. N.B. Budget guru’s zijn meer geneigd om geld te lenen dan de andere types. Niet om uit te geven, maar om voor dagelijkse benodigdheden te betalen.
 7. Spontaneous spender (9%). Je probeert graag nieuwe dingen. Als je moet kiezen tussen geld besparen of dat nieuwe restaurant uitproberen dan kies je voor het restaurant.
 8. Controlled saver (14%).  Je bent voorzichtig op financieel gebied, en wilt geen risico’s nemen. Je hebt geen interesse in merken, en geeft zelden veel uit. Je bent loyaal aan de merken die je goed kent en die zich bewezen hebben. Je regelt je financiële zaken liever bij een bankfiliaal zelf dan online.

Ik herken mezelf in meerdere geld types

Ik herken mezelf eigenlijk ook wel in de geld types Skilled Saver en Controlled Saver. Ik sluis altijd zoveel mogelijk geld door naar mijn spaarrekening, en geef inderdaad niets om merken. Maar ik koop wel heel graag tweedehands kleding van Laura Ashley via ebay.co.uk. Dat merk ben ik dan weer trouw. En soms kan ik ook wel een Trend Spender zijn. Bijvoorbeeld als ik mooie Uggs zie met van die strikken er op. Dan krijg ik een hebberig gevoel en voel ik een sterke koopdrang. Meestal pas ik dan mijn 24-uurs regel toe.

Bloggers die ik meen te herkennen

Ik lees diverse blogs van mensen die een duidelijke aanpak hebben als het gaat over geldzaken. Zo meen ik Sjoukje van het blog Meer geld, minder stress te herkennen als een Budget guru en Skilled saver. De blogger achter Zuinigaan schat ik in als een Skilled saver. En Valhalla lijkt me een Sensible sage.

Ik merk dat ik niet echt bloggers ken van het type Spontaneous spender ; )

Geld types samengevat

In deze post las je de beschrijving van 8 geld types. Als je wilt kijken welk geld type jij bent, kun je hier de quiz doen. Als je hem doet, kom dan vooral vertellen welk geld type je was : )

Voor het gemak ook even een poll, waarin je jouw uitslag kunt delen:

Welk geldtype ben jij?

 
pollcode.com free polls

Welk geld type ben jij?

Zie ook mijn post over wat je nog kunt met Gescheurd geld en Waar doen ze het van?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik ben volgens de test een sensible sage.
  Ik herken me ook wel in de beschrijving van controlled saver :)

 2. Hoi, ben ik weer! Ik ga geen uitleg geven waarom ik een tijd niet geblogd heb, maar ik kom weer eens af en toe om het hoekje kijken! ;) Tja, een moeilijke keuze wbt dit onderwerp, het is ook maar net of ik een periode hebt of ik wat dieper in de buidel kan tasten! Maar ik ben in het algemeen wel een “Controlled saver”, maar ook wel een beetje een “Self sufficient spender”….het is maar net hoe mijn pet staat!

 3. Vond het moeilijk om hier 1 type uit te kiezen. Ik vind zelf dat ik erg goed ben in het sparen van geld en ik hou mezelf ook streng aan regeltjes. Maar ik hou wel van gadgets en als ik iets echt wil koop ik dat uiteindelijk wel.

 4. Haha, de sponteaneous spender! Heb vaal doelen voor mijn geld maar kom dan vaak tussendoor spontaan iets anders tegen waar het aan op gaat…

 5. Hahaha ik heb de test even gedaan….Skilled Saver ;-) en alles wat ik wel uitgeef gaat met name naar reizen en vegan koken :). Geef niet heel graag geld uit aan dure dingen. Maar soms mag ik iets losser zijn van mijzelf. Koffietjes etc doe ik wel graag ;-)

 6. Wat leuk zeg, zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Ik herken mij in een paar types. Maar wat mij vooral kenmerkt is dat ik heel makkelijk kan sparen als ik een mooi doel heb :) Dit kan een mooie reis zijn of een tas. Terwijl ik soms ook weleens een spontane aankoop kan doen omdat het mij heel simpel gezegd gewoon blij maakt.

 7. Leuk zo’n test: gedaan en ben nu een skilled saver. Geef wel geld uit aan geniet momentjes (ijsje, koffie).

 8. Ik weet niet echt of ik er in eentje pas ik vind het belangrijk om te sparen maar ook belangrijk om te leven en genieten dus zal niet gaan besparen op een lekker restaurant af en toe

 9. Ik ben ook echt van alles wat! Soms kan ik maanden zelfs jaren nadenken! Maar soms denk ik ook “I Need it in my life” nou heb ik geluk dat ik vaak spullen toegestuurd krijgt en ook soms betaald dat zet ik dan wel weer apart!

 10. Pfoe moeilijk om er een te kiezen. Ik merk wel dat het in de loop der tijd bij mij heel erg verandert. Ik kon vroeger heel makkelijk geld uitgeven aan dingen als een dure nieuwe telefoon of tassen vol kleding, maar sinds ik samen ben met mijn vriend kan ik veel beter sparen (hij is een stuk zuiniger dan ik) dus dat is alleen maar goed. Ik spaar nu met een doel: vakantie of dingen voor het huis.

 11. Ik pas niet in een hokje ; ) Ik heb weinig tot geen impulsieve uitgaven, kom goed uit met ons geld en koop wat ik nodig heb en een beetje extra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.