Huidverzorging: over schuldgevoel en 5 is genoeg

dr. Jetske's huidboek

Omdat ik regelmatig meedoe aan Facebook threads kom ik op blogs die ik normaliter zorgvuldig links zou laten liggen. Zoals beauty blogs. Dankzij de Facebook threads word ik gedwongen posts te lezen over oogschaduw, lippenstiften en huidverzorging. Zo verken ik nieuwe horizonten waar ik nooit eerder ben geweest ; )

Op z’n minst maakt dat me ervan bewust dat mijn persoonlijke verzorgingsroutine nogal summier is. Of beter gezegd ‘niet-bestaand.’ Ik douche, smeer me in met doucheschuim en dat is het.

Met het vage idee om mijn leven te beteren nam ik uit de bibliotheek Dr. Jetske’s Huidboek mee. Dr. Jetske werkt als arts-onderzoeker cosmetische dermatologie, en bracht in 2010 haar eigen verzorgende cosmeticalijn uit. Iemand met grondige wetenschappelijke én praktische kennis leek me dus.

Hieronder vind je mijn verslag van het boek Huidverzorging van dr. Jetske. Om te beginnen met een heel praktische statement van dr. Jetske:

Deze 5 producten zijn genoeg voor je huidverzorging

Om je huid goed te verzorgen heb je genoeg aan deze 5 producten:

 1. Cleanser
 2. Toner
 3. Exfoliant
 4. Moisturizer: crème die het vocht in je huid vasthoudt.
 5. Zonnebrandcrème

Vijf producten klinkt handig en overzichtelijk. Maar voor iemand als ik zijn het er toch best veel. Eerlijk gezegd: té veel. Niettemin: op beautyblogs zie ik dat veel mensen inderdaad wel een stuk of 10 potjes in huis hebben. Voor hen is 5 dus misschien al een verbetering.

In de winkel: zo kies je het juiste product voor je huidverzorging

Producten voor je huid hoeven beslist níét allemaal van hetzelfde merk te zijn vertelt Dr. Jetske. Dat vond ik handige informatie, want ik heb ergens altijd het idee dat alles van ‘dezelfde lijn’ gebruiken beter is. Maar dat is dus niet zo!

Het gaat allemaal om de ingrediënten van een product.

Voordat je een product koopt is het belangrijk dat je de ingrediënten bestudeert. Dr. Jetske’s noemt maar liefst een stuk of 54 ingrediënten die ongewenst zijn! Een heleboel daarvan klinken inderdaad nogal chemisch en eng, zoals oxybenzone. Maar er staan ook dingen tussen waarvan ik dacht dat ze juist wel goed waren zoal tea tree oil, eucalyptus en lavendel.

Geen crème in een potje!

Koop vooral geen crème in een potje adviseert Dr. Jetske! Kies voor crème in een luchtdicht of airless pompje. En anders in vredesnaam maar een tube. Want in zo’n verpakking komt je huidverzorging niet in aanraking met lucht en blijft het beter. Bovendien is het hygiënischer. Kijk dat is informatie waar zelfs ík wat mee kan! Vermijd verder producten met een roze, blauw of groen kleurtje. Schrap ook producten met een geurtje.

Lijst met producten die je onbezorgd kunt gebruiken voor je huidverzorging

Aan het eind van het hoofdstuk schrijft Dr. Jetske’s zeer terecht dat het je als lezer misschien een beetje duizelt van alle dingen waarop je moeten letten als je huidverzorgingsproducten wilt kopen. Daarom geeft ze een link naar haar website voor een up-to-date lijst met goede huidverzorgingsproducten. Dus ik daarheen, want ik was inderdaad nogal overweldigd.

Op haar site vond ik inderdaad producten. Maar het viel me wel op dat die bijna allemaal van haar eigen merk waren. Dat snap ik ergens ook wel, want ik neem aan dat ze op basis van haar kennis goede producten heeft kunnen maken. Maar de prijzen van die producten vond ik best hoog.

Mijn conclusie over Dr. Jetske’s Huidboek

Dr. Jetske’s Huidboek is een informatief en grondig boek over hoe je het beste je huid kunt verzorgen. Dr. Jetske vertelt waarom het zo belangrijk is, en waar je op moet letten.

‘Je huid is je jas. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf.’

Voor mensen met interesse in huidverzorging is dit boek denk ik super leuk en interessant om te lezen. Ik denk dat zij er echt van zullen genieten.

Voor nitwits als ik is het een beetje veel allemaal. En het geeft me ook een gevoel van onbehagen, omdat ik zo faal op grote schaal… Het boek kan een schop-onder-de-kont-effect hebben. Maar zelf haak ik af op de ‘maar’ 5 noodzakelijke producten.

Niettemin: dat ligt aan mij. Niet aan het boek. Dat is volgens mij echt wel goed.

Praktische informatie over Dr. Jetske’s Huidboek

Dr. Jetske’s Huidboek is voor 14,95 te koop bij bol.com. Ik vind dat een vriendelijke prijs voor een dergelijk uitgebreid boek.

Hoe ziet jouw huidverzorging er uit? En hoeveel potjes heb jij ervoor in huis?

Voor budgetvriendelijke huidverzorging kun je goed terecht bij de DM drogist! Wil je mooie krullen? Probeer dan eens heatless curls.

Lees ook mijn post over blauwe Nivea als dagcreme.

Similar Posts

31 Comments

 1. Haha! Ehhhh… ik smeer na het douchen wat creme op mijn gezicht. Niet eens specifieke gezichtscreme. Zonder zooi erin, dat dan wel. Zie daar mijn hele routine ;)
  Ik hoor regelmatig dat ik zo’n mooie huid heb. Volgens mij is dat vooral genetica en gezond leven. Ik ben nog nooit dood gegaan door het feit dat mijn creme in een pot zit en niet in een tube. :-P

 2. Ik vind het heel erg belangrijk dat in een dagcrème zonnebescherming zit, dus die kies ik sowieso altijd. Verder gebruik ik een vette crème die de couperose tegen zou moeten gaan en voor ‘s nachts een nachtcrème. En ik ga absoluut niet in de zon zonder zonnebrandcrème, maar dat komt vooral doordat ik met mijn medicijnen niet in de volle zon mag en doe ik dat wel, dan moet ik me goed beschermen.

 3. Ik weet niet of ik dit boek zou aanschaffen. Producten zijn toch voor iedereen erg persoonlijk, ieder huidtype is anders. Ik gebruik in ieder geval micellair water, toverhazelaar, zonnebrandcrème, moisturizer, milde face wash en heel soms een dag/nachtcrème. Best veel eigenlijk zo op een dag.

 4. Ik ben nog steeds van mening: hoe minder producten hoe beter! Ik geloof allemaal niet in die onzin en je smeert alleen maar chemische troep op je huid. Kan niet goed zijn, je huid red het prima zonder. Maar dat is mijn mening natuurlijk :)

 5. haha, wat een leuk blog! ik heb nl precies hetzelfde, met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van deze nieuwe wereld die huidverzorging heet. Maar jij doet tenminste onderzoek. Hulde!En wees gerust; ik vind maar 5 artikelen er 4 teveel!

 6. Ik gebruik haar produkten al heel wat jaar en het voldoet mij heel goed!je huid knapt er echt van op!

 7. Investeren in een goede hydraterende zonnebrand is een fijn alternatief voor zonnebrand en moisturizer. Scheelt weer een potje. Op het strand je huid lekker insmeren met zand. Leuk en babyskin

 8. Hahaha ik snap jou zo!! Ik ben een ramp in huidverzorging en heb ook een minimale beauty routine. Ik doe een gezichtsmassage en als gezichtscreme gebruik ik of argan olie, castor olie of shea butter. Dus ik zou zelf weinig hebben aan dit boek haha.

 9. Hahaha ik snap jou zo!! Ik ben een ramp in huidverzorging en heb ook een minimale beauty routine. Ik doe een gezichtsmassage en als gezichtscreme gebruik ik of argan olie, castor olie of shea butter. Dus ik zou zelf weinig hebben aan dit boek haha.

 10. Zou niks voor mij zijn, zo’n boek en die producten al helemaal niet. Ik gebruik zo weinig mogelijk en zo natuurlijk mogelijk. Momenteel is dat een shampoo bar en af en toe eens shea butter :-)

 11. I love it! Ik ben al een tijdje helemaal overgeschakeld op de Jetske Ultee, Paula’s Choice, Uncover, .. methode en mijn huid ziet er beter uit dan ooit!

  Ik zie veel reacties over “natuurlijke” verzorging, en schrik daar een beetje van. Het is namelijk helemaal niet zo dat “natuurlijk” beter is voor je huid. Veel van die natuurlijke producten zijn zelfs erg schadelijk. Informeer jullie, mensen!

 12. Ik gebruik alleen kokosolie en haal dat met een theelepeltje uit de pot. Ik gebruik geen make up. Ik zit weinig in de zon, drink geen alcohol en eet/llef gezond. Ik heb een huid die er jong uit ziet en heb nauwelijks rimpels.

 13. Ik ben het met je eens dat vijf producten toch nog best veel is hoor. Ik was mijn gezicht onder de douche met een face wash. Na het douchen smeer ik het in met een cc cream en pas voor het slapen gaan haal ik een reinigingsdoekje over mijn gezicht en klaar.

 14. Eh welgeteld 1 potje haha zo’n blauwe Nivea weet je wel. Ik ben echt geen Beautyproductenmens.

 15. Ik gebruik altijd de creme van Yves Rocher,en dat bevalt goed,ik wissel het af met verschillende soorten,soms als het in de aanbieding is,je krijgt zelfs spullen gratis,dan krijg je een dure creme die je gratis krijgt,meestal die je in het verleden wel eens besteld hebt. Yves Rocher vind ik heel goed,omdat ze vaak spullen cadeau geven. ook wel leuke sieraden,parfum of andere dingen die je eerder besteld hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.