Wanneer kan je kind alleen thuisblijven?

kind alleen thuis

Eén van de dingen waarmee ik als moeder met kleine kinderen het meest heb geworsteld, was het gebrek aan vrijheid.

Als je kleine kinderen hebt, ben je met handen en voeten gebonden. En omdat ik er op een gegeven moment 5 had, was ik beperkt in mijn mogelijkheden om met ze op stap te gaan. Daar kwam bij dat mijn man pas om 19.45 thuiskwam.

Soms waren de dagen dan wel eens lang.

Zeker toen ik op een gegeven moment hardlopen ontdekte, en moest wachten tot mijn man thuiskwam zodat ik even kon gaan rennen. Want ik durfde de kinderen natuurlijk niet alleen te laten. En als zijn trein dan vertraging had, baalde ik soms echt enorm.

Je kind alleen thuis laten: een gevoelig onderwerp

Je kind alleen thuis laten is een gevoelig onderwerp. Zo nu en dan haalt het zelfs de kranten als uitkomt dat een moeder haar kind even alleen heeft gelaten om bijvoorbeeld een snelle boodschap  te doen. Of om oudere kinderen naar school te brengen.

De reacties liegen er meestal niet om en variëren van ‘Wat een monster!’ tot ‘Ze is gestoord’.

Annemarie van het platform Oudermatch schreef voor Huisvlijt een artikel over dit onderwerp!

Wanneer kan mijn kind alleen thuisblijven?

De kids alleen thuis laten. De meeste ouders krijgen al rillingen bij de gedachte alleen. Je bent niet in de buurt als ze het hele huis afbreken of zichzelf bezeren. Maar is het echt zo gevaarlijk? Of zijn het slechts hersenspinsels van een bezorgde mama? Het is natuurlijk niet niks.

Toch heeft het een groot voordeel als je kindje zo nu en dan op zichzelf past: Je geeft vertrouwen en hierdoor ontwikkelt hij een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wanneer is je kleintje hier klaar voor? En hoe laat je het huis achter? Oudermatch.nl helpt je op weg met tips en richtlijnen.

Wanneer mag je een kind alleen laten volgens de wet?

Het is in Nederland niet wettelijk vastgelegd vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. Wel staat in de wet dat een hulpbehoevende niet zonder toezicht mag. Dit geeft je als ouder de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen wanneer de kids groot genoeg zijn om een avondje op zichzelf te passen.

Experts raden aan om je kind pas vanaf een jaar of 10 alleen thuis te laten.

Toch gebeurt dit in veel gezinnen al eerder. Voel zelf of je kroost hier klaar voor is. De leeftijd zegt namelijk niet alles. Sommige kinderen hebben al eerder een goed verantwoordelijkheidsgevoel, anderen zijn er op die leeftijd misschien nog niet aan toe.

Wat zeggen Nederlanders?

RTLNieuws hield een poll over deze vraag, en dit is wat mensen vonden:

kind alleen thuis
Bron: RTLNieuws

Aandachtspunten

Leeftijd is dus niet het belangrijkste. Maar welke factoren spelen nog meer een rol?

Hieronder vind je een lijst met vragen die je jezelf kunt stellen en je zullen helpen in het maken van een beslissing:

 1. Vindt je kind het goed om alleen thuis te zijn?
 2. Vind je dat je kind zelfstandig is en over het algemeen volwassen gedrag vertoont?
 3. Woon je in een rustige en voornamelijk veilige wijk, waar weinig criminele activiteiten plaatsvinden?
 4. Is het helder dat de deur op slot gaat? En dat deze niet geopend mag worden voor vreemden?
 5. Zijn medicijnen en schoonmaakmiddelen goed opgeborgen?
 6. Woont er een kennis of buurman in de buurt die kan helpen in geval van nood, en is deze ingelicht?

Bouw het rustig op

Blijf de eerste keren niet uren weg, en blijf in de buurt. Ga bijvoorbeeld een uurtje koffie drinken bij de buurvrouw of even snel een boodschapje doen om de hoek. Hebben ze je niet in paniek opgebeld, ruzie gemaakt of de muren besmeerd met vingerverf? Dan kun je het langzaam gaan opbouwen.

Regels en verantwoordelijkheden

Het is goed voor de ontwikkeling van je kind dat hij leert om te gaan met regels en verantwoordelijkheden. Als je besluit de kids alleen te laten, bespreek dan samen wat wel en niet mag en waarom. Geef het gevoel dat je ze vertrouwt. Ze kunnen het echt wel!

Leg uit waarom de deur niet geopend mag worden voor vreemden en waarom spelen met de oven geen goed idee is. Vertel waarom het belangrijk is dat de telefoon altijd wordt opgenomen; dit is namelijk de enige manier om snel in contact te komen in geval van nood.

Heb je twee of meer kids rond de leeftijd van 10 jaar? Geef eentje dan de ‘hoofdverantwoordelijkheid’. Doe dit alleen als je het gevoel hebt dat beide kinderen hier klaar voor zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de oudste op zijn kleine zusje van 3 past. Maak samen afspraken over de snacks en bedtijd. Hij zal zijn taak serieus nemen en zijn uiterste best doen om de avond (of middag) vlekkeloos te laten verlopen.

Het huis achterlaten

Controleer of eventuele alarmen en rookmelders functioneren. Laat een opgeladen telefoon achter en leg daarnaast een lijst met spoednummers. Vermeld ook het 1-1-2 nummer. Ook al gedraagt je kind zich als een pre-puber, eenmaal in paniek kan hij deze drie cijfers wel eens vergeten.

Geef ze iets om te doen, zoals een knutselwerkje of zet een leuke film op. Zo zijn ze lekker bezig en voelen ze zich op hun gemak als je de deur uitgaat. Zorg ervoor dat ze niet met potten en pannen in de weer hoeven. Geef ze een warme maaltijd op voorhand, bestel een pizza of flans een koude pasta in elkaar.

Toch nog een oppas?

Zijn je kids te jong, of vind je het zelf nog veel te spannend? Je kunt altijd nog een oppas in de arm nemen. Ben je nog op zoek? Gebruik dan een platform zoals Oppassite Sitly. Hier vind je snel een goede babysitter uit de buurt.

Misschien kan de oudste het oppas vak van een professional leren en later het stokje van haar overnemen.

Nawoord van Vlijtig Liesje

Ik vind kinderen alleen thuis laten eng. Toen ik zwanger was van mijn vijfde kind zijn we zelfs van school veranderd om de logistiek eenvoudiger te maken, zodat ik de baby nooit alleen hoefde thuis te laten. Ik herken me dus wel in de poll van RTL Nieuws waarin een meerderheid een kind pas alleen zou laten vanaf 12 jaar.

Het beste lijkt me een systeem waarbij je iemand inschakelt die een oogje in het zeil houdt. Bijvoorbeeld een buurvrouw of collega moeder. Of desnoods inderdaad een oppas.

Hoe ga jij om met het vraagstuk: Wanneer kan een kind alleen thuis blijven?’ Hoe heb jij dit aangepakt?

Similar Posts

20 Comments

 1. Moeilijk onderwerp zeg! Ik begrijp je volkomen dat je wacht tot minstens 12 jaar. Voor mij duurt het nog wel even tot mijn kleine meisje 12 is. Ze is pas 1 jaar. Ik denk dat ik een nanny cam gebruik tegen die tijd. Vooral voor de 1e x.

  1. Het is zeker een moeilijk onderwerp. Zelf ervaarde ik vooral een spanningsveld tussen rust voor de kinderen en hun veiligheid. Je wilt ze ook niet telkens meeslepen, maar alleen thuisblijven kan als ze klein zijn ook nog niet.

 2. Onze meiden zijn 10 en 8. Ze blijven wel eens alleen thuis.
  Eerst bleef de oudste alleen als ik de jongste weg bracht voor een speelafspraakje.
  Daarna samen als ik boodschappen ging doen.
  En nou ook ‘S avonds. We wonen in een klein dorpje. En buurvrouw weet er dan van af.
  Achterdeur is gesloten. Voordeur van het slot zodat ze wel naar buiten kunnen als dat nodig zou zijn. Ze weten onze telefoonnummers. En die van oma die 3 minuutjes lopen afstand woont.

  Gisteren was ook een voorbeeld. Ik ging uit eten. 17:15u gegaan.
  Mijn man naar het kickboksen. 18:15u gegaan. 20:15u was hij terug.
  De meiden hebben tv gekeken met een zal chips en lekker drinken.
  Dat gaat goed samen. En is weer net gemakkelijker voor ons ????

 3. Zelf heb ik geen kinderen, dus ik kan niet spreken vanuit het oogpunt van een ouder. Ik denk wel dat ik het zou doen zoals mijn ouders het bij ons hebben gedaan. Ze hebben heel sterk naar de “volwassenheid” en zelfstandigheid per kind gekeken.
  Zelf was ik vrij jong zelfstandig genoeg om alleen te zijn, beter gezegd, ik paste op mijn 11de al op en was alleen thuis als oppas voor mijn zusjes toen ik 10 was. Is dit erg jong, misschien wel, maar voor mijn leeftijd was ik wijs. De middelste was stil, timide en introvert, die was er rond haar 13de pas aan toe en de jongste, tja, die liep niet in 7 maar 14 sloten tegelijkertijd. Die is er eigenlijk nooit aan toegewenst ;).
  Kortom, in mijn ogen komt het erop neer dat je geen leeftijdsgrens moet trekken en zeggen vanaf 12 kan je alleen blijven, vanaf 16 uitgaan, etc. Ieder kind is anders en ieder kind ontwikkelt zich anders. Misschien heb ik makkelijk praten doordat ik geen kids heb, maar weet wel dat zowel mijn zusjes als ik de manier zoals mijn ouders het bij ons hebben gedaan en ook hebben overgedragen altijd hebben begrepen.

 4. Mijn zoon is nu 10,5 en het is jaren geleden geleidelijk gegaan. Even naar de supermarkt zonder hem, hier aan de overkant van de straat, de hond uitlaten in een straal van een halve kilometer om het huis. Ik nam mijn telefoon mee en hij keek wat tv met de telefoon naast zich om te bellen als er wat zou zijn. Dat ging altijd goed en hij vond het ook niet erg of eng. Uiteraard wist hij dat hij niet open mocht doen als er aangebeld werd en vertelde ik hem hoe hij het huis zou kunnen uitvluchten mocht er (op onverklaarbare wijze) brand uitbreken. Ik ga nooit als hij alleen thuis is het dorp uit dus ben altijd in de buurt en het beperkt zich tot boodschapjes, de hond uitlaten of bijvoorbeeld een gesprek op school. Voor andere activiteiten buitenshuis schakelen we als oppas oma in of een van de oudere (bijna volwassen) zussen.

 5. Heel lastig onderwerp inderdaad, maar op dit moment is het voor mij duidelijk, ik laat ze gewoon niet alleen. Veel moeders vonden/vinden het maar raar dat ik mijn tweeling niet even laat slapen als ik de grotere kids ga halen van school. Hoewel ik het soms zielig voor hen vind dat ze met die slaperige koppies de kou in moeten, zou het gewoon niet goed voelen om ze laten liggen.

  1. Ik snap je helemaal Liselotte! Dat was voor mij destijds een reden om van school te switchen. Ik had maar 1 baby en die legde ik in de wandelwagen te slapen. En ik kon de kinderen lopend naar school brengen en weer ophalen. Zo had de baby er nauwelijks last van: die sliep gewoon door tijdens het halen en brengen. Het werkte precies zoals ik had gehoopt.

 6. Mijn twee oudsten mochten pas alleen thuis blijven vanaf twaalf jaar, maar ik vind -zoals je ook belicht- dat dit afhankelijk is van meerdere factoren. Het ene kind is hier al sneller aan toe dan het andere kind. Ikzelf ben nogal een ongeruste moeder, dat speelt ook mee natuurlijk ;-) Mijn jongste is zes en ik heb de luxe dat mijn oudste zoon al zeventien is, hij kan dus vaak wel even oppassen als ik snel een boodschap wil doen.

 7. Ik was heel jong al zelfstandig en mocht dus al vrij jong wel even thuisblijven.

  DL is nu 7,5 en ik denk dat als ik nu even gauw iets zou moeten halen in de supermarkt ofzo ze wel even thuis kon blijven. Maar ik heb de noodzaak nog nooit gevoeld.

  Daarentegen, toen ik zo oud was zwierf ik in een straal van een paar kilometer rond mijn huis. DL mag nog niet zelf de “grote” 50 km weg oversteken en mag alleen naar het pleintje in de buurt en niet verder. Haha. De tijd is toch wel veranderd!!

 8. Interessant onderwerp! Hier verbleef mijn 9-jarige al eens een halfuurtje alleen. De telefoon en mijn nummer lagen mooi klaar op tafel, bellen mocht echt zoveel als hij daar behoefte aan had. Toen ik thuis kwam zat hij gewoon tv te kijken. Ik was eigenlijk wel trots.

 9. Ik heb net van mijn oudste gehoord dat mijn schoonzus haar op haar zusje en nichtjes laat passen als schoonzus even naar de bakker of supermarkt gaat. Dochter is nu 8, de drie andere meisjes zijn 2, 3 en 5; maar dit doet schoonzus al twee jaar!

 10. Dochter is nu tien en wil echt niet meer mee boodschappen doen denk dat ze al wel een jaar of drie alleen thuis blijft ben er dan met ong een half uur weer. Voordeur zit op slot ze kan de achtertuin is als er nood is die is groot en diep.hier ook langzaam op gebouwd . Ook lag de jongste eerder wel eens alleen in bed als ik in 10 minuten de oudste van school haalde. Deed dan altijd wel even een alarm op de telefoon zetten die om 15.45 uur afging met de melding dat dochter alleen op bed lag. Nu slaapt ze niet meer zo vast en doe ik dit niet meer , ze kan nu ook zelf uit bed komen .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.