Reacties

De voordelen van kleiner wonen — 54 reacties

 1. MEER!! Definitely!
  We hebben nu een rijtjeshuis van ongeveer 120m2 met 3 kids (7, 8 en 11) en ik word inmiddels gelemaal gek! Ik heb echt meer ruimte nodig.. Binnen en buiten. Ik weet niet waar die drang vandaan komt, maar ik wil zo snel mogelijk verhuizen naar een woonboerderij.

  • We zijn inderdaad aan het rondkijken, maar ook bende aan het ruimen. Wat een troep verzamel je! Echt een hoop! We hebben er al een aantal ritten op zitten naar de vuilstort en kringloop met onze grote landrover. Ik vrees dat we nog een aantal keren moeten. Maar dit compenseert niet voor het gebrek aan natuur en ruimte. Wel zorgt het voor een opgeruimder hoofd. Dat is wel fijn.

 2. Ik ben tevreden met ons kleinere huisje. Wij verhuisden ook van ruim naar kleiner. We moesten een aantal spullen wegdoen, maar dit huis is veel fijner. Daar kan geen ruimte tegenop!

  • We kregen de kans om pal naast mijn ouders te gaan wonen in een betere buurt en in een betere staat woning. Allemaal voordelen voor ons dus en we hebben nimmer spijt gehad! ;)

 3. Het is net op welk moment je het vraagt. Ja, we hebben zat ruimte, we wonen met zijn 2-en in een eengezinswoning. Ruimte zat dus. Nu heeft mijn man een mancave, ik wil een kantoor/boekenkamer en dan hebben we nog de slaapkamer en eigenlijk willen we een logeerkamer of in een inloopkast. Dat is dan de laatste kamer van het huis en dat staat nu al 10 jaar ter discussie. ;)

 4. Wij, we zijn maar met z'n tweeën en de twee katten natuurlijk, zijn bijna drie jaar geleden verhuist naar gelijkvloers vanwege mijn ziekte. Voordeel is dat je minder schoon te maken hebt en dat je heel veel ,,rotzooi,, weg moet doen!

 5. Dat is zeker een schattig huisje! Kleiner zou ik opzich best willen, want hoe meer ruimte je hebt hoe meer je verzameld (althans ik dan). Als we nu kleiner zouden gaan wonen zou ik niet weten waar ik mijn spullen kwijt moet haha

 6. Ik hou van grote lichte huizen met mooi uitzicht , maar helaas is dat niet realistisch en moet ik het doen met de huidige ruimte. Ik heb een gigantisch grote lange tuin , waar wel een stukje vanaf mag en dat zou ik dan graag bij de kleinste slaapkamer aan willen plakken :-)

 7. Ja wij wonen heel klein. We wonen namelijk nu in een soort van vakantiehuisje met twee slaapkamers. Één slaapkamer en een goede tuin extra zou voor mij echt prima zijn. De kamer kunnen we dan gebruiken als werk/rommel/logeer kamer ????en de tuin tja we leven voornamelijk buiten.

 8. Wij woonden hiervoor in een kleiner huurhuis, waar de kinderen een slaapkamer moesten delen. We hebben een zoon en een dochter, dus dat kon niet blijven duren. Toevallig kunnen ook wij, de ouders, niet samen slapen, we hebben hinder van elkaar ;-) Dus toen we verhuisden naar dit huis, kregen we elk een eigen slaapkamer! Daar is ons huwelijk erg van opgeknapt!
  De kinders waren toen nog jonger en hadden veel speelgoed, wat voornamelijk in de huiskamer slingerde. Sinds ze een eigen kamer hebben, zijn we daar van af :-)
  Maar als de kinderen de deur uit zijn, wil ik wel weer kleiner wonen. Een logeerkamer hoeft niet van mij, als we een bedbank of iets anders hebben, kunnen logées in de woonkamer. En ik heb liever een grotere tuin dan een groot huis ;-) De tiny houses vind ik ontzettend leuk, maar daar is ons huwelijk niet tegen bestand, vrees ik :-( Maar hé, wie weet? Tegen die tijd misschien wel <3

 9. Ik zou wel kleiner willen gaan wonen op een appartement met twee slaapkamers en een groot balkon maar ik denk dat ik daar alleen moet gaan wonen want mijn man kan de tuin niet missen,nu is het normaal dat de kinderen hun eigen kamer hebben maar toen ik nog thuis was woonde wij in een hele oude boerderij er was alleen putwater en een toilet buiten ,dus maar een slaapkamer een opkamer en een kleine zolderkamer voor 5kinderen en ouders ,broer op zolder een zus op een slaapzetel in de woonkamer en de rest met 3in een bed en mijn ouders in de slaapkamer en wij vonden dat normaal en trokken onze plan ,daar zou je nu eens moeten afkomen haha

 10. Ik vind het huis waar we nu wonen eigenlijk te groot. Het heeft hele grote ruimtes, maar die had ik liever anders ingedeeld gezien. We hebben in totaal 3 slaapkamers op een perceel van 160m2. Ons vorige huis in NL was kleiner, maar had wel 5 volwaardige slaapkamers! Ik begrijp de Duitse architectuur niet echt...????In de toekomst zou ik kleiner willen wonen!

 11. Die tiny house beweging boeit mij enorm! Elke keer wanneer ik in een vakantiehuisje zit, dan valt mij op hoe efficient het ingedeeld is en denk dat we eigenlijk niet meer nodig hebben. Ik probeer me dan altijd voor te stellen hoe het zou zijn om er het hele jaar te wonen.

  Met het huis waar wij nu wonen ben ik heel tevreden. Als ik droom over een ander huis, dan is dat óf een kleiner huis met meer grond. Óf een heel groot huis waar bijv. ook mijn ouders bij in zouden kunnen wonen.

  • Eén paar van de zeldzame keren dat wij op vakantie gingen, en een week lang ineen grote stacaravan woonden viel het mij ook op dat dit eigenlijk prima ging. Je blijkt dan helemaal niet zoveel nodig te hebben.

 12. Het ligt ook aan de indeling van het huis. Hiervoor woonde ik (alleen) in een huurhuis bovenwoning, met een galerij voor en een balkon achter. De indeling was superhandig, twee verdiepingen met in total 56m2. Beneden één grote kamer met aparte keuken, een trapkast en een halletje met wc; boven een overloopje, badkamer en 2 slaapkamers.

  Nu wonen we in rijtjeshuis, maar zijn we het laatste van het rijtje, met drie slaapkamers boven en eentje beneden. Die kamer beneden heeft geen ventilatie, dus daar kun je niet voor langere tijd iemand laten slapen. We gebruiken 'm als kanoortje en als logeerkamer. De meiden van 5 en 8 slapen nog in een stapelbed, en de kamer ernaast is de logeerkamer voor stellen / langere periodes. Die kamer is alleen te bereiken dóór de kamer van de meiden heen. Ik weet dus nog niet hoe dat later moet, als ze aparte kamers willen en stel dat moment zo lang mogelijk uit. We hebben een echte logeerkamer wel nodig, want mijn ouders zijn er regelmatig een week, en andere vrienden blijven ook regelmatig een nachtje slapen, vooral als ze op vakantie gaan, want we wonen naast het vliegveld :). Groot voordeel van dit huis: de zolder en de garage, en de TUIN! Ik zou niet meer zonder kunnen!

  • Altijd vervelend als een kamer alleen te bereiken is via een andere kamer inderdaad. Is de garage eventueel om te toveren tot slaapkamer? Dat deden wij bij ons vorige huis in de stad.

 13. Wij zijn verhuisd van een klein huurhuisje naar een grotere tussenwoning. Ik ben blij met de grotere kamers, maar onze droom is nog altijd een klein huisje met veel groen er omheen!

 14. Hm wij wonen ook in een rijtjes huis(op de hoek) maar de 2 jongsten delen hun slaapkamer, vanaf de geboorte al dus geen probleem.
  Daarbij logeren kan bij ons altijd, dan word er gewoon een extra matras op de grond gelegd, ouderen mogen dan in een bed van een der onzen, en dan ligt een van ons op t veldbed op de grond.
  Mocht er een gast toch graag een eigen slaapkamer wensen, dan gaat een der kinderen bij de anderen slapen, kortom wij zien het probleem van klein wonen/te weinig slaapkamers niet echt :-)
  Ben wel benieuwd hoe jij het met je zoon hebt opgelost Vlijtig Liesje?

 15. Ik zou liever niet kleiner willen wonen, ben bv echt heel erg blij met de lege ruime zolder voor spelende kinderen, yoga, sport etc.
  Maar groter hoeft ook echt niet.
  We hebben een eengezinswoning van 105 m2 ofzo. 3 slaapkamers en een zolder. ML heeft in een van de slaapkamers een kantoortje waar ook een bed staat voor logé's.

 16. Een half jaar geleden zijn we van een mini appartementje waar we 5 jaar gewoond hebben (zo'n 40 m2) naar een grote mensen huis gegaan (a 105 m2). Ik vind de ruimte heerlijk! Maar veel groter dan we nu hebben hoeft van mij ook niet zo nodig.

 17. Des te groter het huis, des te meer spullen er in passen. Ik spreek uit ervaring. En dat moet regelmatig allemaal schoon en opgeruimd worden. Dus nee, ons huis is groot genoeg ;-)

 18. Ons huis is me aan de grote kant. Ik wil tzt graag wat kleiner gaan wonen. Een tiny house zal het niet worden, of ik moet in een armer klimaat wonen :-)

 19. Ik woon in een schattig houten huisje met veel grond, rust en ruimte eromheen achteraf in het buitengebied. Liever klein wonen en een grote tuin voor mij dan andersom! In een goed half uurtje heb ik mijn huis gepoetst en gezogen, ideaal! :)

 20. Wij zijn verhuist van een groot huis naar een kleiner huis. Vanwege financiële redenen. Het kleine huis bevalt me zo veel beter. Lagere lasten en inderdaad minder lang bezig met het huishouden.

 21. Toen ik een kind was woonden we eerst klein en daarna zijn we groter gaan wonen. Ik vond dat vreselijk ongezellig. Ik denk wel dat iedereen ergens een plaatsje moet hebben maar of dat noodzakelijk een slaapkamer moet zijn weet ik niet.

 22. Ik ben eigenlijk best wel tevreden met mijn appartement, maar ik weet niet of ik zou blijven als ik kinderen krijg, maargoed.. dat zien we dan wel :p. Qua rommel zou kleiner wel beter zijn, maar te klein lijkt me dan ook weer niks. Liefs.x

 23. Ik zou héél graag in zo'n huisje wil wonen, met als voorwaarde dat je veel naar buiten kunt. Dus dan wel in een wat warmer land. En als m'n dochter op kamer is ;-)

 24. Het zou zeker een voordeel zijn, om alleen maar wat minder troep te hebben. Stiekem wil ik eigenlijk een grotere woonkamer, zodat er gewoon twee banken in kunnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>