Chateau Meiland verhuizen: wat je van hen kunt leren!

verhuistips chateau meiland

Een slordige 1.503.000 mensen keek naar de laatste aflevering van Chateau Meiland. In dit vierde seizoen verhuist de familie vanuit Frankrijk terug naar Nederland. En natuurlijk werd ook deze verhuizing uitgebreid in beeld gebracht.

Als het om verhuizen gaat is de familie Meiland wat je noemt ervaringsdeskundigen.

Ze zijn al vele malen verhuisd.

Bij de verhuizing van Nederland naar Frankrijk, twee jaar geleden, zag je dat er niet zo aan af… Zo verliep het inpakken  van de spullen in de verhuiswagen erg chaotisch. Maar bij deze verhuizing verliep het een stuk soepeler.

Daarom hieronder een aantal handige verhuistips en observaties op basis van de verhuisperikelen van de familie Meiland!

Chateau Meiland verhuizen: wat je van hen kunt leren!

‘Heel anders, je leert ervan. Op de heenreis hadden we allemaal losse dozen. Hebben we van geleerd. We hebben nu heel veel op pallets gezet. Met folie zo eromheen, als Peter komt, kan hij zo met de pompwagen onder zo’n pallet omhoog zo huppekee in de camion.’

 1. Begin op tijd met de voorbereidingen. Martien begon ruim van te voren met spullen inpakken voor de verhuizing.
 2. Let op dat je geen dingen inpakt die je nog nodig hebt.
 3. Kwetsbare spullen zijn ingepakt in bubbeltjes wrap. Verhuisdekens zijn hier ook erg geschikt voor! Een verhuisdeken beschermt kwetsbare hoeken en zorgt voor een zachte buffer om spullen. Je kunt er meubilair, schilderijen en andere breekbare spullen mee beschermen. Verhuisdekens voorkomen bovendien krassen.
 4. Reserveer als het even kan een aparte plek in je huis om alle spullen die je alvast hebt ingepakt neer te zetten, zodat je er in het dagelijks leven geen last van hebt. Zeker als je nog bezichtigingen hebt in verband met een verkoop is het zaak het huis zoveel mogelijk netjes te houden. Probeer zoveel mogelijk looproutes goed vrij te houden. Martien kan op een gegeven moment niet meer via de kortste weg naar de rest van het huis omdat er dozen staan.
 5. Het is handig als je spullen zo dicht mogelijk bij de uitgang van je huis staan en de verhuiswagen als die komt. Dat scheelt sjouwwerk.
 6. Eén van de beste verhuistips van de familie Meiland vond ik toch wel het gebruik van pallets! Ze hebben hun spullen op pallets gestapeld. De verhuizer hoeft daardoor alleen maar de pallets inclusief alle spullen in de verhuiswagen te zetten! Het scheelt enorm veel gesjouw. Martien: ‘Heel anders, je leert ervan. Op de heenreis hadden we allemaal losse dozen. Hebben we van geleerd. We hebben nu heel veel op pallets gezet. Met folie zo eromheen, als Peter komt, kan hij zo met de pompwagen onder zo’n pallet omhoog zo huppekee in de camion.’
 7. Vul een aparte doos of tas voor spullen die je op de dag van de verhuizing nodig hebt en voor onderweg. Zo pakt Martien een pak spekjes voor in de auto in zijn tas, een zonnebril en kleding voor de overnachting in een hotel die ze moeten doen voor de overdracht.
 8. Er is aan het eind altijd nog wel een la of kast die nog helemaal vol blijkt te zitten. Zo opent Martien een keukenla die nog compleet gevuld is met kruiden: ‘Oh, dan krijgen we dit.’ Wees dus voorbereid op verrassingen en dat net als je denkt dat je alles hebt, er toch niets moet worden ingepakt.
 9. De familie Meiland gebruikt lange, doorzichtige plastic rolboxen om spullen in te doen. Deze worden met stevig tape extra dichtgeplakt.
 10. Dit keer hebben ze matrassen helemaal in plastic gewikkeld. Bij de verhuizing van Nederland naar Frankrijk hadden ze de matrassen onbeschermd in de verhuiswagen gedaan, en dat leverde behoorlijk vieze matrassen op in het eerste seizoen van Chateau Meiland. Vooral omdat de matras te zwaar bleek om te tillen, en ze hem dus over de vieze vloer naar boven sleepten… (Lees ook het stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda!)Verhuisdekens kun je overigens ook goed gebruiken om zware spullen als het ware te slepen. Je zet een zwaar bureau bijvoorbeeld op een verhuisdeken en trekt hem met deken en al naar de juiste plek.
 11. Zorg dat de verhuiswagen goed bij je huis kan komen. Bij de familie Meiland stonden bij de verhuizing naar Frankrijk bijvoorbeeld bomen in de weg. Er moesten eerst takken worden afgezaagd voordat de verhuiswagen erdoor kon. En bij de verhuizing naar Hengelo kon de verhuiswagen het terrein bij het nieuwe huis niet op vanwege een paaltje!
 12. Het hoofdeinde en voeteneinde van een bed worden door Martien Meiland en zijn dochter Montana aan elkaar gemaakt met simpel plastic huishoudfolie! De schroeven van het bed plakken ze met plakband aan het hoofdeinde. Zo blijven alle onderdelen keurig bij elkaar.
 13. De familie Meiland heeft stoffen banken ingepakt in plastic om het te beschermen tegen viezigheid.
 14. Wees bereid om keuzes te maken bij een verhuizing. Bij de familie Meiland blijkt toch weer niet alles in de verhuiswagen te passen. Daarom laten ze bijvoorbeeld spullen voor Kerst en de winter voorlopig nog even in het chateau. Het plan is om die later te verhuizen.
 15. Het moment dat de verhuiswagen vol spullen dicht gaat kan best even emotioneel zijn. Een verhuizing luidt toch het eind van een tijdperk in. Bij het sluiten van de verhuiswagen zegt Martien: ‘Ik vind het gewoon vreselijk.’

De laatste weken voor de verhuizing

Hieronder een filmpje van de laatste weken voor de verhuizing.

Tot slot

Of je nou van Chateau Meiland houdt of niet, het geeft op z’n minst een goede impressie van verhuizen ; ) Zie ook het boek van Erica Meiland.

Houd je van emigraties naar Frankrijk? Dan is Kasteelvrouw Emmy ook iets voor jou.

Praktische informatie

Het inpakken van de verhuiswagen en het vertrek uit Frankrijk zie je in de aflevering van 19 oktober 2020. De aankomst in Nederland is te zien in daaropvolgende aflevering. Je kunt ze allemaal zien via tvblik.nl.

Lees ook: Checklist verhuizen: gratis downloaden en printen en alles over een Housewarming.

Wat zou jouw ultieme verhuistip zijn?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik kijk altijd naar hun. Ik vind grappig leuke programma om te zien. Zit handig tips erbij. Verhuizen kost geld. 1 aflevering kost 50.000 euro’s. Daar kunnen wat verdienen. 22 en 23 december krijgen weer te zien. Kerst… Volgende begin van jaar maken hun weer afleveringen op de tv. Ik kijk naar uit. Groetjes,

 2. Het zal te duur zijn maar als ik moest verhuizen huurde ik het liefst een verhuisbedrijf in. Zoeen die alles voor je inpakt. Paar keer gezien bij familie, zo handig.

 3. Handig, zo’n lijstje. Er komt heel wat kijken bij een verhuizing, dat heb ik gemerkt toen mijn moeder verhuisde. Je moet aan van alles en nog wat denken. Fijn om dan een houvast te hebben.

  Het programma heb ik nooit gezien. Als ik die man zie dan heb ik al gegeten en gedronken. Ik kijk trouwens nooit naar die reality bagger, om het even wie eraan meedoet.

 4. Heb ze in het begin wel gevolgd, in het programma ik vertrek.
  Maar verhuizen, nee dat doe ik niet meer, woon gelukkig prima.
  Mijn laatste vertrek zal op zijn hoogst naar een verzorgingshuis gaan en dan hoop ik dat alles wordt geregeld. Hans

 5. Het ging, verrassend genoeg;), inderdaad best soepel. Dat idee van een kamer vast vol zetten met spullen die je niet meer nodig hebt en al inpakt, vind ik briljant. Het kan maar vast ingepakt zijn.

 6. Ik ben dol op verhuizen! Ik zou eigenlijk wel weer een keer willen. We wonen nu al bijna vier jaar in hetzelfde huis. ;-) Goede tip: investeer in goede verhuisdozen (te huur bij verhuisbedrijven) en gebruik bij voorkeur dezelfde soort. Dat stapelt makkelijker. En zorg voor voldoende broodjes/koeken en koffie voor de hulptroepen, he! Chateau Meiland kijk ik trouwens nooit. Ik trek dat écht niet dat hysterische gedoe van die familie. Ik zou niet voor mezelf instaan als ik zo’n man en dochter in huis rond had lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.