Reacties

Toilet tol bij de Hema 40 cent — 56 reacties

  • Ja, dat vind ik dus eigenlijk ook mr FOB. Het blijkt voor mij echt wel een reden te zijn om ergens anders koffie te drinken. Want van koffie moet ik natuurlijk ook altijd plassen!

 1. Ik vind het niet meer dan normaal om te betalen voor het toilet als ik er niets drink. Ergens iets drinken én dan nog moeten betalen voor het toilet vind ik erg ongastvrij en doe ik niet.
  Als dat verplicht is, dan drink ik mijn kopje thee / koffie elders.

 2. Ja, jammer dat je bij de Hema moet betalen, vind ik ook niet zo handig. Op stations betaal je vaak € 1,- of zelfs meer en dat vind ik duur, maar als ik hoge nood heb, betaal ik dat graag :-)

  • Wauw, 1 euro is best veel inderdaad. Maar als je echt moet betaal je dat wel. En in zo'n geval heb je ook niet eerst daar een kopje koffie gedronken of zo; je maakt alleen gebruik van het toilet. En dat is anders vind ik.

 3. Bij ons in de buurt zijn de meeste Hema toiletten toegankelijk via een poortje waar je 50 cent in moet doen. Je krijgt dan een bonnetje en daarmee krijg je de 50 cent weer terug als je een kop koffie drinkt. En dat hoeft niet op dezelfde dag.

  • Dat is dus nog duurder! Fijn dat je je geld de volgende keer terug kunt krijgen, maar ik vind ook dit niet klantvriendelijk. Ik weet zeker dat ik dat bonnetje zou verliezen... Veels te veel gedoe ook.

  • Bij onze McDonalds kun je inderdaad ook gratis. Maar dat ligt misschien ook aan de locatie? Die van ons zit niet in de stad. Dus de mensen die er komen eten er denk ik standaard iets.

 4. Als je iets eet of drinkt hoort het gratis te zijn iets met service ofzo.. Ik snap dat je iets moet betalen als je alleen naar de wc moet. Hier in Spanje is al het toilet bezoek gratis al werken sommige van de macdonalds nu wel met een code. Eerst iets kopen en op de kassabon staat een nr wat je dan moet intoetsen de code is maar een keer te gebruiken. Dus als je een familie hebt mag er maar een persoon naar de toilet..

  • Ik vind het slim van die code. Maar wel waardeloos als je met het hele gezin daar bent zeg! Zeker met kleine kinderen, die misschien ook wel moeten.

 5. Ik vind het bizar dat je moet betalen voor toiletbezoek als je ergens iets eet of drinkt. Als je alleen maar binnen komt om het toilet te gebruiken, dan vind ik het al een ander verhaal, dan vind ik het best logisch. Ik ben ook best bereid te betalen voor mijn toiletbezoek als ik verder nergens gebruik van maak.

 6. Vanaf het moment dat ik uit ging, werd het een doorn in mijn oog. Je betaald entree, je betaald voor je drankje en soms tot wel 2 euro voor de wc die er niet uitziet. Dat winkels als de Hema zich nu ook tot die praktijken verlagen vind ik verschrikkelijk. Net nu stations van Shell allemaal geïnstalleerd beginnen te worden met een 2-the-loo of hoe het ook precies heet. 50 euro cent in de poort, je krijgt een bonnetje en dat is meteen 50 cent te goed in de shell winkel en te besteden in 3 maanden. Die toiletten zien er nog 10x beter uit dan de gemiddelde horeca of warenhuistoilet.

 7. Och dat is al jaren in Arnhem. Ik wilde toen niet betalen omdat inderdaad als je ergens eet of drinkt dan moet de horeca voor toiletten zorgen. Maar als je dan weer niet betaald heb je er de toiletjuffrouw mee en dat is dan ook weer niet aardig. Ik herinner me trouwens net dat t bij de MC Donald was.

 8. In Leiden heeft de Hema dit ook. Compleet met 'toiletmeneer' die er heel streng op is. Kinderen krijgen wel weer een snoepje en het is erg schoon. Ik ben na een Hema-ontbijt gewoon gegaan zonder te betalen, toen hij er niet zat...ik stond er de vorige keer erg van te kijken dat je moest betalen na een Hema-lunch...

 9. Vaak is het dan ook zo dat er wel iemand zit maar dat die er GEWOON zit... Dat vind ik dan ook niet kunnen. Als ik ergens iets drink of eet zou het gratis mogen zijn. Moet ik betalen dan wil ik ook wel dat het effectief proper is... en ik vind het zeker niet erg te betalen als ik geen klant ben.

 10. 40cent is een vreemd bedrag. De meeste betaalde toiletten die ik ken zijn 50 cent en dat kan dan met 1 muntje. Van een Hema in een buurdorp wist ik dat het gratis was voor de restaurantbezoekers, maar dat toilet is dan ook in het restaurant. Hier in Alkmaar zit tussen het restaurant en de toiletten een meter of 60 winkel en dan lijkt me dat lastig controleren. Ik weet overigens niet hoe ze het daar doen.

  Wel weet ik dat de toiletten op (Nederlandse en Duitse) stations 50cent zijn en dat de grote stadsbibliotheek dat hier ook vraagt via een deur die alleen open gaat als je er eerst 50 cent in stopt. Bij de parkeergarage gaat het hier net zo. Bij een flink winkelcentrum aan de zuidkant is het gratis. Die hebben een prachtige en erg goed onderhouden toiletgroep voor 6 vrouwen, 6 mannen en iemand in een rolstoel die allemaal simultaan kunnen uitwerpen. Alleen zit dat boven in een uithoek en niemand weet die te vinden. Je ziet er hooguit 2 personen tegelijk, maar vaker ben ik de enige. Terwijl er een AH-XL met 12 kassa's onder zit.

  • '....voor 6 vrouwen, 6 mannen en iemand in een rolstoel die allemaal simultaan kunnen uitwerpen.' Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik me hier bij voor moet stellen... :-)

  • Nooit van 'uitwerpselen' gehoord?

   Ik bedoelde aan te geven dat ze alle 13 tegelijk kunnen zitten, maar dat kan natuurlijk ook op een paar zitbanken. ;-)

 11. Het is vaak onbegrijpelijk dat je moet betalen om naar het toilet te gaan. Zeker met kids is het vaak een echte nood om op een proper toilet te geraken. Het is nu eenmaal menselijke behoefte waar je niet onderuit kan.

  • Uit alle reacties begrijp ik dat de Hema geen landelijk beleid heeft. Ik denk dat alle Hema's het zelf mogen weten hoe ze het invullen. Best apart, aangezien ze verder overal vrij uniform zijn!

 12. Nog even wachten tot de 'juiste' leeftijd, ik moest onlangs snel naar het toilet en reed langs bij Mc Donalds. Bestelde een capucino ennrekende €0,69 af. 65+ korting.
  Het kan zijn dat mijn moestuin outfit en mijn rimpels een geweldige indruk hebben gemaakt!

 13. Erg prijzig en totaal onnodig als je daar al iets hebt gekocht! Bij Bakker Bart heb ik ooit eens gratis onze dochter mogen verschonen, want toen ik bij Kruidvat schone luiers kocht, mocht ik haar niet eens daar verschonen, belachelijk! Ieder met kleine kinderen op de fiets weet hoe vervelend het is voor een kleintje om nog 5 km met een enorm vieze luier te moeten rondlopen :(... Ik maak dus graag reclame voor onze bakker Bart; die snapt het tenminste :)!

  • Wat aardig van Bakker Bart. De Bakker Bart hier is net vernieuwd en heeft een heel ruim toilet met aankleedkussens om kinderen op te verschonen en alles.

 14. Leuke blog om te lezen! Weer een nieuw woord geleerd 'toilettol' :D

  Maar idd een beetje raar dat het voor restaurant gebruikers niet gratis is... Hema krijgt de koude douche ;)

 15. Hier krijg je een bonnetje dat je kunt besteden in het restaurant. Dan vind ik het wel best, je kunt het geld immers terugkrijgen bij de koffie Niet alles hoeft gratis vind ik, ik vind 40 cent ook niet zoveel.

  • Niet alles hoeft gratis inderdaad. Maar als je iets gebruikt in een horeca gelegenheid vind ik dat het toiletgebruik wel gratis en inbegrepen zou moeten zijn.

  • Ik weet niet.... Dan krijg je weer anderen die klagen dat iedereen betaalt voor het toiletgebruik, zelfs als je daar geen gebruik van maakt. Dat je dan eigenlijk korting op je drankje zou moeten krijgen. Ik ben bijzonder blij als een toilet goed is ingericht, en vooral als het goed schoon is. Ik heb daar wel 50 cent voor over.

 16. In onze stad kost een toiletbezoek bij de Hema 35 cent. Ik drink elke zaterdag koffie bij de Hema en maak geregeld gebruik van het toilet. Nooit over nagedacht eigenlijk, dat dat raar is om te betalen! Vaak geef ik 50 cent, en dat doe ik vooral omdat de toiletmeneer zo ongelooflijk vriendelijk en klantgericht is. Na ieder toiletgebruik maakt hij het toilet schoon. Ze zijn zo brandschoon, echt ongelooflijk. Ik gun hem het allerbeste, daarom geef ik met liefde 50 cent.

 17. Ik vind het ook altijd zo raar dat je moet betalen als je ook al iets in het restaurant koopt. Met kleine kinderen gebeurt het helaas toch best vaak dat ze even snel naar het toilet moeten... als het kan loop ik inderdaad ergens anders naartoe (bijvoorbeeld de bieb) maar dat kan niet altijd als ze hoge nood hebben ;)

 18. Inderdaad begrijpelijk dat niet iedereen naar het toilet komt. Maar restaurant gebruikers hebben toch wel recht op een gratis toilet bezoek.
  Ik vind 0,40 ook best al veel, maar tegenwoordig is het zelfs al vaak 0,50!

 19. Om die reden alleen al drink ik geen koffie meer bij de HEMA. Mijn horeca verbruik vind dus elders plaats waar ik na aankoop consumptie vrij gebruik kan maken van het toilet. Die vaak toch iets schoner is dan de HEMA (in mijn stad).

  Vind dat t een service is. Mocht ik geen consumptie hebben verbruikt vind ik het logisch dat ik toch wel voor de dienst moet betalen. Hoewel ik 0,40 eurocent best veel vind. Het wordt niet eens na ieder gebruik gereinigd.

 20. Wat opvallend veel mensen die het niet eens zijn met betalen voor toilet. Je wil volgens mij niet weten hoeveel toiletgasten sommige horeca krijgen. Hoeveel liter water kost dat wel niet? Dat zijn kosten die toch betaald moeten worden. Als we het niet moeten betalen via een bijdrage, dan word het wel bij de prijs van drankjes en eten opgedrukt. Als er een toiletjuffrouw is, dan vind ik het niet meer dan normaal dat je haar geld geeft.
  Mijn tips voor gratis toiletgebruik: ziekenhuis, gemeentehuis, universiteit.Daar valt het niet op als je zo binnenloopt.

  • Maar zit het niet al bij de prijs van de drankjes in Anita? Dat lijkt mij dus wel.

   Ik merk dat ik het echt niet prettig vind dat die toiletjuffrouw daar zo dwingend zit met haar schoteltje en de boodschap dat ik 40 cent moet betalen terwijl ik daar wat gedronken heb.

   Anders is het als ik er niks koop verder. Dan betaal ik graag.

 21. Uit eventuele schaamte is toilet in openbare bedrijven al een drempeltje.Nou èn!!!

  30cent voor gebruik andermans toilet:
  Logisch, als geen-klant dat 30€cent betaald. Logisch is ook 50€cent!
  Een kopende-klant MOET NOOIT BETALEN!
  Gratis, en dat is de service!!!
  Mogen HEMA-kopende mensen ook voordelen hebben....Ja!

 22. Ik ben toiletdame bij een hema. Ik krijg geen vast loon, mijn loon is de 50 cent per klant, kinderen tot 12 en verschonen gratis inclusief doekjes en luierzakjes gratis. Voor dat geld moeten we zelf schoonmaakmiddelen betalen, liggen er maandverband,tampons en inlegkruisjes (die we ook zelf betalen) klaar, wordt er na ieder bezoek gedesinfecteert, staan er lekkere geurtjes op het toilet en printen we ook nog de kleurplaten en krijgen de kinderen een snoepje en staat er altijd wat lekkers voor volwassenen klaar. Daar maken we dagen van 6 tot 12 uur (koopavonden) voor en ruimen we heel wat viezigheid op. Daarnaast krijgen we een hoop klanten die "niks"bij hebben na het lossen, een hoop gezeur en venederingen te slikken. De grootste zeurders en viezerikken die niet willen b etalen jatten wel het hele bakje met maandverband en tampons leeg, hebben zich klem zitten vreten en lopen met tasjes van douglas etc. Ooit was het gratis en toen was het te vies om je hond er te laten schijten en klaagde iedereen steen en been. Nu is het superhygyenisch, loop je geen risico op hepatitisch, chemoresten en andere ziektes (die lopen wij wel) en dan dit gezeur. Mensen hebben het goed tegenwoordig maar die 50 cent is teveel. Wat ik hier ook allemaal lees en wat ik meemaak vind ik te triest voor woorden. Thuis kan je niet eens gratis naar het toilet! Beschaving is nog maar een heel dun laagje hoor. En je bent niks verplicht, dan loop je lekker door naar de v&d ofzo. Ik vind de viezigheid ruimen niet zo erg maar de mentaliteit van mensen raakt mij diep. Ik zit daar voor mijn inkomen en als je mij niet betaald of stiekum snel gaat als ik even een nieuwe wc rol haal steel je indirect van mij en mijn collega's! Of zou jij het pikken als je baas eind van de maand zegt, sorry, je loon is 2300 maar ik heb maar 1600 voor je of ik vind het teveel betaald? Dit moest ik echt even kwijt! Ik zit daar niet omdat stront ruimen mijn hobby is of omdat ik een strontfettish heb, ik doe vies maar nuttig werk ipv in de bijstand te zitten! Denk daar maar eens aan als je weer eens op de bahamas zit met je cocktail of 200 euro stuk gooit bij de douglas!

  • Dankjewel voor je reactie Ilse. Dat klinkt niet bepaald als een pretje. Geen vast salaris van de Hema, en als betaling die 50 cent per toiletbezoek lijkt me een onzeker bestaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder