Toilet tol bij de Hema 40 cent

toilettol hema

Van de week was ik bij de Hema en ik schrok van de prijs voor toiletgebruik:

Die was ineens 40 cent.

Toilet tol bij de Hema ook voor bezoekers restaurant

Aangezien ik zojuist twee koppen koffie en een stuk appeltaart had afgerekend vroeg ik of de prijs voor het toiletgebruik ook voor de gebruikers van het Hema restaurant gold. Volgens het meisje achter de balie moet je inderdaad ook betalen als je iets drinkt of eet in het Hema restaurant. Eerlijk gezegd vind ik dat weinig sympathiek van de Hema. Normaliter is het toiletgebruik gratis als je ergens koffie drinkt of iets eet. En bovendien vind ik 40 cent gewoon ook best veel. De Consumentenbond noemt dit fenomeen ‘toilet tol‘. Ik vond er een artikel over uit 2004 op nu.nl met daarin 3 organisaties die hun mening geven over toilet tol!

1. De Consumentenbond over toilet tol

In 2004 sprak Juliëtte Oolders van de Consumentenbond zich fel uit tégen de zogenoemde toilettol:

‘Een schoon toilet hoort inbegrepen te zijn. In de horeca moet wc-bezoek gratis zijn. Het is uiterst klantonvriendelijk om de kosten daarvoor te verhalen op de gasten. Al helemaal als de kosten oplopen tot een halve euro. Dat is schandalig.’ (Juliëtte Oolders van de Consumentenbond)

2. De stichting Ombudsman over toilet tol

De stichting Ombudsman concludeerde destijds dat als er een bordje bij de wc staat dat je moet betalen, en je gaat op de wc zitten, er een stilzwijgende, geldende overeenkomst geldt. Maar tegelijkertijd ben je niet verplicht om te betalen. Dus tsja, daar kun je alle kanten mee uit…

3. Koninklijke horeca Nederland over toilet tol

Volgens Koninklijke horeca Nederland zorgt de toilet tol voor veiligheid en schone toiletten. De toiletjuffrouw houdt immers toezicht en maakt de wc’s schoon. Maar zij vonden destijds 20 cent voldoende betaling.

Hoe zit dit wettelijk gezien?

De meeste gemeentes laten het aan de eigenaar van een horeca gelegenheid over of toiletgebruik gratis is of niet. Dit staat in een ‘exploitatievergunning’. Daarnaast moet je je als consumenten houden aan de regels van de ‘horeca exploitant’.

Mijn conclusie over toilet tol

Ik snap helemaal dat cafe’s en restaurant liever niet willen dat iedereen maar binnenloopt om van het toilet gebruik te maken. Zelfs niet tegen betaling. Maar als betalende klant in een horeca gelegenheid vind ik het wel zo sympathiek als daar toiletgebruik bij zit inbegrepen.

Voor mij is de toilet tol een reden om toch weer vaker koffie te gaan drinken bij Bakker Bart. Want niet alleen is daar het tweede kopje koffie gratis, ook het toiletgebruik is er ook gratis : ) En er zitten echt geen junkies in de wc en het is er ook prima schoon!

Lees ook mijn post over de Hema klantenpas.

Leestip: toilet inspiratie

Wat vind jij van toilet tol?

56 Comments

 1. Hanny Janssen
 2. Suzanna
  • Ineke
 3. Kaat
 4. Lucia
 5. Liesbeth
 6. Elly
 7. MLA
 8. Lovely loving cup E and bigger Jeroen
 9. Ilse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh