Reacties

Superfood: bestaat dat wel? — 31 reacties

 1. Ik moet altijd in de winter erg uitkijken met ziek worden, ivm mijn longziekte, en veel bewegen helpt in ieder geval. Maar wat dacht je van rust! Als ik me niet helemaal in orde voel ga ik een paar avonden vroeg naar bed en meestal gaat het dan een stukje beter!

  • Voldoende slaap is inderdaad belangrijk voor de weerstand. Gebrek aan slaap kan je hormoonhuishouding verstoren en je kunt er daardoor zelfs dikker van worden.

   Fijn dat je manieren hebt gevonden die helpen bij je gezondheid Nancy.

 2. Als je het zo eens goed bekijkt kun je beter of poorfood praten als voedsel wat bewerkt is en niet meer veel voedingswaarde heeft en gewone natuurlijke producten zien als: gewone natuurlijke producten.

  • Dat is waar Dolf. Maar dat 'bekt' niet zo lekker natuurlijk : )
   En er valt geen geld te verdienen met poorfood.

   Hoewel ik het wel een leuke term vind : )

 3. Ik denk dat er voedingsmiddelen bestaan die extra gezond zijn, maar ik zal niet snel gojibessen of rauwe cacao kopen ofzo. Ik kijk naar wat ik van de gewone voedingsmiddelen extra nodig heb. Dat is nu met de kou anders dan in de zomer. Dus lekker verwarmend eten. Zo aten we gisteren aardappelkugel (joodse aardappelschotel met ei, ui en knoflook) en daarbij spruitjes en wortelen. En vanavond hete bliksem.
  Op dat lijstje staan producten waar ik vraagtekens bij heb. Vis is tegenwoordig vaak vervuild met zware metalen en microplastics. Druiven staan bekend om de grote hoeveelheden pesticiden die erop zitten. Heel veel mensen verdragen geen melkproducten.
  Het blijft vooral belangeijk om naar jezelf te luisteren wat jouw lichaam aangeeft wat gezond voor je is. Gistermiddag had ik pannenkoeken gebakken. Zoon en ik eten allebei glutenvrij. Ik had de pannenkoeken gemaakt van boekweit, rijstmeel, amandelmelk, water en ei. Erop aten we avocado, tomaat, basilicum, rucola, vegan parmezaanse kaas (gemalen ongezouten noten, edelgistvlokken, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder en zout). Zoonlief en ik waren het er over eens, van dit eten voelde je de kracht je lichaam in komen. En het was nog superlekker ook :-)

  • Wauw, dat zijn nog eens goed belegde pannenkoeken die jij maakt VeggieMo! Ik kom niet verder dan bloem met ei en dan over de pannenkoek stroop.

   Op jouw manier zijn ze echt heel voedzaam.

   Hete bliksem eet ik ook regelmatig, maar die aardappelkugel kende ik nog niet. Leuk gerecht!

 4. Voor mij is de term superfood allemaal commercie.
  Mensen leven en hun koopgedrag is zo anders dan pakweg 40 jaar geleden en hoe kort is dit nog maar geleden.
  Het is wat je schrijft, leg jezelf de dicipline op van elke dag beweging en buitenlucht, kook elke dag, leef sober, neem rust en ga op tijd naar bed, probeer regelmatig te leven.
  Al met al is dit soms al moeilijk in ons dagelijkse leven in de hektiek van de samenleving, doch in mijn geval ook door onregelmatge werktijden.
  Sinds ik geen nachtdiensten meer werk voel ik me veel beter.
  Ook de verleidingen zijn legio in de winkels.
  Ik gebruik honing om de havermout s morgens te zoeten en doe er chiazaad door, dit denk al een jaar of 5, ook ondertussen uit gewoonte.
  Ik gebruik sinds een jaar magnesium ivm kramp in kuiten, heb nu na wandeltochten geen kramp meer, vit C en vit D.
  Verder gewoon veel groeten en fruit.
  Vooral probeer ik zoveel mgl onbewerkt te eten.
  Het voordeel hiervan is dat je in de winkel aan veel kan voorbij lopen.
  Ziek en verkouden ben ik bijna nooit.

  • Wat fijn dat de magnesium helpt tegen kramp in de kuiten Marrian. Mijn man heeft een paar flinke kuiten en wordt soms 's nachts wakker van kramp. Misschien is dat ook wel wat voor hem. Ik ga hem tippen!

 5. Superfood is echt supergezond voor je - als je een junkfoodmens bent, zeg maar zoals de gemiddelde amerikaan eet. Dan is superfood een geweldige winst.
  Maar voor iedereen blijft gelden dat als je ruim groenten en fruit eet, goed je volkorentjes binnenkrijgt en vet+suiker beperkt je gezond blijft. Of je dat nu doet met aardappels&appels of gojibessen maakt volgens mij niet uit.
  Voor sommige mensen is het makkelijker om te veranderen als ze zichzelf daarmee luxe voelen - en dan is superfood een goede truuc. Als het helpt, is het voor een goed doel (hun gezondheid). En dat marketeers hun salaris dan ook krijgen, zie ik dan maar als bijkomende schade.

 6. Ik geloof wel,dat bepaalde groenten en fruit iets meer vitaminen,mineralen en sporenelementen bevatten dan anderen. Die eet ik regelmatig. Zoals knoflook,broccolikers en blauwe bessen.

 7. Ik denk dat, als je er een gezonde en gevarieerde voeding op nahoudt, zo weinig mogelijk industrieel bewerkte producten en 'pakjesvoeding' eet al die zogenaamde 'superfoods' niet nodig hebt om gezond te zijn en voldoende weerstand op te bouwen.

 8. Als gewichtsconsulent werk ik met de richtlijnen goede voeding en schijf van 5 ( ouderwets i no, maar zeker wel bruikbaar) dus ik volg het advies van het voedingscentrum. Wel gebruik ik bijvoorbeeld zelf elke dag een schepje lijnzaad in mijn yoghurt. En denk absoluut dat er voeding is die erg goed voor je zijn, maar gevarieerd eten is nog steeds het beste en eerlijk is eerlijk * even afkloppen* ik ben weinig ziek,

  • Het beroep van gewichtsconsulent lijkt me best pittig in deze tijden. De ene na de andere ontwikkeling volgen elkaar op. De schijf van vijf is in ieder geval een richtlijn die de tand des tijds goed heeft doorstaan.

 9. Ik geloof ook niet zo in de superfoodrage.. Maar wel in gezond en gevarieerd eten.. Zo eten wij ieder dag fruit en verse groenten (oke oke soms stiekem wel eens frietjes of een pizza).
  Daarnaast merk ik dat mijn weerstand nu echt ruk is, maar de combi van werken, een gezin en ook nog een studie is voor mijn weerstand teveel.

 10. Ja, het is eigenlijk net zoals iedere hype rondom eten; gewoon gezond en gevarieerd eten is het beste. En ik vind het ook wel het handigste. Ooit zei een voedingsdeskundige bij Oprah; als je weet waar het vandaan komt, dan is het gezond. Dat probeer ik aan te houden en is ook wel lekker overzichtelijk :-)

 11. Ik mis boerenkool. Is ook superfosfaat.

  Alle jaren werd ik verkouden. Sinds vorig jaar eet ik veel mandarijnen. Dit jaar pers ik ook citroen uit.
  Tot nog toe ben ik niet verkouden.

  Vorig jaar en dit jaar braken ook de nagels niet af.

 12. Tja, superfoods... Ik eet graag gezond en met variatie in mijn menu. In de loop der jaren heb ik vooral leren luisteren naar mijn lichaam; waar reageert mijn lichaam goed op en ik vermijd waarop mijn lichaam niet goed reageert. Nadenken en voelen en 'luisteren' zijn dingen die ik belangrijk vind.

  • Naar je lichaam luisteren hoor ik inderdaad vaak. Dat is iets dat ik zelf nog wel lastig vind. Vaak beschouw ik mijn lichaam als een vehikel om van A naar B te komen... En dat ik gezond moet houden.

   Ik mag er eigenlijk wel wat meer aandacht aan besteden.

  • Meer aandacht besteden heeft mij verder gebracht in het begrijpen van hoe mijn lichaam reageert op voeding. Succes! Ik vind het een interessant proces.

 13. Wij als gezin eten de laatste tijd nauwelijks nog pakjes. Ik geloof in verse en zo min mogelijk bewerkte producten. Fijn dat die dan super genoemd mogen worden haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder