Reacties

Sparen voor je kinderen? — 38 reacties

  1. Ik heb wel voor de kinderen gespaard ja. Ik heb er 2, nr 1 studeert maar heeft nog een basisbeurs, werkt erbij, en ik betaal college en boekengeld. Hij is t huis uit maar woont heel goedkoop. Met een bijdrage van ons ouders hoeft hij geen schulden te maken. Nr 2 doet nu eindexamen, zelfde afspraak. Krijgt alleen geen basisbeurs meer. Aangezien er zo ontzettend veel kinderen op hbo en universiteit zitten (400.000 of zo?????) kunnen die nooit allemaal een geweldige baan vinden dat ze fluitend 50.000 kunnen afbetalen, ik geloof er niks van. Dus ik help ze, en daar spaar ik al 20 jaar voor. Dat lenen, ik weet het niet. Heb zelf mijn studie betaald met 2,5 dag werk per week maar heel weinig schuld (afbetaald meteen bij eerste baan was speciale antiek toen met korting). Zie mensen om me heen met hypotheek, kleine kinderen, en studieschuld.

    Dat nieuwe leenstelsel zou zo fantastisch zijn "want ze krijgen toch een goede baan" dat geloof ik niet.

    • *speciale aktie * ooit om met korting in 1x je studieschuld af te betalen

    • Klopt, in een VPRO uitzending die ik laatst bekeek werd gesteld dat de komende 10 jaar door robotisering in NL wel 2 a 3 miljoen banen verloren zullen gaan. Vooral op mbo en hbo niveau, maar ook een aantal universitaire opleidingen zullen weinig baankansen meer bieden. Het is de uitzending Tegenlicht van 22 maart jl.

    • Ik heb ook gehoord dat er veel 'mode studies' zijn waar studenten waarschijnlijk nooit een baan mee zullen vinden...

      Die uitzending ga ik zeker eens bekijken. Bedankt voor de tip!

  2. Wij sparen ook voor de kinderen, maar ik weet niet of we het hele benodigde bedrag bij elkaar krijgen, wat dat tegen die tijd dan ook zal zijn. We rekenden op een kindje erbij en kregen er twee ;) dus dat kun je niet voorzien!
    Onze eigen ouders hebben voor ons de studies en rijbewijs etc betaald en dat zou ik ook graag voor mijn eigen kinderen willen doen, maar we willen ook nog gewoon leven! Ik las laatst een verhaal van een moeder waarbij haar droger kapot was, maar ze wilde geen nieuwe kopen omdat ze dan even niet kon sparen voor haar kind.. Dat vind ik wel erg ver gaan. We sparen voor ze en kijken hoever we komen, maar niet alles hoeft ervoor opzij gezet te worden. Gelukkig kunnen we het tot nu toe gewoon prima doen!

    • Dat vind ik een mooi uitgangspunt Samen besparen. Je hoeft er als ouders ook weer niet alles voor opzij te zetten. Ook ik had ouders die mijn rijlessen, rijbewijs en studie betaalden. Ik heb echt geboft vind ik, en had dan ook geen studieschuld.

  3. Hier ook studerende kinderen. Twee afgestudeerd en een die volgend jaar een masteropleiding begint. Wij betaalden het collegegeld en een bijdrage als ze uitwonend werden. Kan mij niet voorstellen dat het 50.000 euro gekost heeft. Wel was het zo dat toen oudste zoon een appartement ging kopen in de hypotheekaanvraag werd gevraagd of er een studieschuld was. Die werd dus duidelijk meegenomen in de aanvraag. Mijn kinderen hebben geen studieschuld.

    • Dan zou je een studieschuld minder gauw verwachten Nicole. Ik dacht altijd dat als je maar thuis blijft wonen, en zeker met een baantje er bij dat je de kosten redelijk kunt dekken. Maar dingen zijn zelden zo simpel als ze lijken, dat blijkt dan maar weer!

  4. Ik hoop dat we tegen die tijd nog in Noorwegen wonen, maar hier hoef je niet echt wakker te liggen van studiekosten. Wel als ze daarvoor op kamers gaan, die zijn schrikbarend duur. Daarvoor is er ook hier studiefinanciering. Maar ja, als ze 19 zijn -de tijd dat ze hier kunnen kiezen voor universiteit- is dat misschien hier ook wel veranderd, al die mooie regelingen.

    Mochten we weer in Nederland wonen dan zal ik wel proberen ze te ondersteunen, financieel. Ik wil niet dat ze op hun 23e, fris afgestudeerd, al beginnen met een financiële molensteen om hun nek. Maar dan moeten ze er ook zelf wel wat voor doen (bijverdienen) en drie avonden uit, dure kleding en andere luxe mochten ze daar gevoelig voor zijn, mogen ze dan heus zelf betalen.
    Opa en oma riepen al gelijk dat zij wel zouden betalen, maar ja, dat vind k niet iets om rekening mee te houden.

    • Dat financiële molensteengevoel heb ik ook Valhalla. Ook al zegt iedereen steeds tegen me dat ik het gewoon moet zien als een investering in de toekomst. En dat is het natuurlijk ook. Maar het psychologische effect van een schuld, op jonge leeftijd, lijkt mij gewoon niet fijn.

  5. Wij sparen elke maand EUR 15 pp voor onze twee kinderen. Tegen de tijd dat ze op zichzelf gaan wonen (zijn nu 10 en bijna 16) hebben ze dan een bijdrage voor de eerste kosten. Mijn ouders hebben voor alle kleinkinderen een studieverzekering afgesloten en van zoon is dat inmiddels vrijgekomen. Dit staat te wachten voor zijn rijbewijs en eventuele studiekosten. Hij doet vmbo T en wil daarna (hij moet nog een jaar) een mbo opleiding doen iets met computers. De kosten zullen voorlopig nog wel meevallen. Op zijn huidige school was drie dagen Ommen het enige spannende uitje en de kosten daarvan waren lager dan EUR 100.
    Voor dochter ligt het nog open. Zij heeft veel moeite met rekenen maar scoort super hoog op spelling en taal/lezen. Ze wil kapper worden en dan weer juf dus nog maar even zien.
    Ik vind sparen voor de kinderen belangrijk maar ik leef zelf ook nog. Zoon krijgt ruim zakgeld (EUR 50 per maand) en daarvan spaart hij ook zelf. Binnenkort gaan we zijn kamer veranderen en hij heeft zelf goed gespaard daarvoor.

  6. Wij sparen maandelijks een klein bedrag voor de kinderen. Soms krijgen ze iets extra's en dan gaat in een spaarpot en wordt ook op de rekening gezet.
    Het is geen groot bedrag wat we maandelijks sparen, maar het is in ieder geval wel iets!

  7. Alle hbo opleidingen liggen dusdanig in de buurt dat het reizen maximaal een half uur met de trein is. Onze kids gaan dus niet op kamers. Een opleiding kost gemiddeld 2000 euro per jaar excl. boeken. Ik maak me er niet druk om. Per maand leggen wij een bedrag van 250 euro aan de kant. Echter worden daar nu ook extra schoolkosten van betaald. Daarnaast, ALS zoonlief als eerste gaat studeren, zit dochterlief nog 2-3 jaar op de Havo of VWO. In die jaren sparen wij vrolijk verder voor dochter. Die 2000 euro kunnen wij zo betalen, ook zonder al gespaard te hebben. Desnoods van vakantiegeld. We zien wel, maar 50.000 euro is belachelijk bij gewone opleidingen.

    • Een half uur reizen is makkelijk te doen inderdaad. Mijn middelste zoon reist met de trein ongeveer 50 minuten, en hij moet een half uur naar het station fietsen. Hij houdt niet zo van sporten, dus dat fietsen is perfect!

  8. Vanaf dat ze geboren zijn, leg ik al geld op zij. Hier kunnen ze eventueel van gaan studeren, maar ook andere grote uitgaven van doen. Wat studie betreft weet ik nog niet wat ze willen tegen die tijd. In de omgeving zijn verschillende HBO's en universiteiten. Maar grote kans dat ze aan de andere kant van het land iets willen doen. Ik hoop ze een mix mee te geven van dat ik in best wel wil bijspringen, maar dat niet betekent dat ze maar telkens hun handje moeten ophouden bij papa en mama voor geld.

    • Nee, kinderen moeten ook leren om zelfstandig te functioneren, en zichzelf te redden inderdaad. Je bewijst ze ook weer geen dienst door alles voor ze te doen of te regelen.

  9. Wij zijn bij geboorte van (nu) kleuter ook gaan sparen voor 'later'. We sparen de kinderbijslag die we per 3 maanden krijgen. Waar we het precies voor sparen weten we nog niet; studie, rijbewijs, 'startkapitaal' bij trouwen of samenwonen.....

  10. Ik vind dit een heel interessant onderwerp.

    Het liefst zou ik mijn kinderen laten studeren zonder studieschuld. Zelf heb ik deels een studieschuld weten op te bouwen en heb ik het zelf betaald.

    Ik hoop dat mijn kinderen net als ik niet kunnen wachten om te gaan werken. Zelf was ik 14 jaar en vond geld verdienen heel leuk.

    • Mijn kinderen zijn ook begonnen met een bijbaantje op hun dertiende. Folders bezorgen. De extra inkomsten zijn heel welkom voor ze. En daarnaast benadruk ik ook altijd dat het een goede ervaring is, en dat het laat zien dat ze bereid zijn aan te pakken.

  11. Ik ben meteen vanaf de geboorte de kinderbijslag gaan sparen voor de kinderen. Ze zijn nog jong, 6 & 2. Maar de oudste is wel een goede leerling en wil graag dierenarts worden. Als hij dit inderdaad haalt gaat dat aardig wat kosten maar ook het voortgezet onderwijs gaat wat meer kosten dan als je vmbo gaat doen. Wat ik trouwens zelf heb gedaan en onze duurste reis was 100 gulden, naar Belgie.
    En als ze niet goed kunnen leren dan kan het nog voor het rijbewijs gebruikt worden, want dat vinden wij ook erg belangrijk.
    Mijn ouders hebben ons vroeger bij de opleidingen ook altijd financieel ondersteund.

    • 100 gulden is een koopje. Mijn dochter deed vmbo en dat kostte 2x 250 euro voor een reisje naar Tsjechië en Londen.

      Als je kinderen niet gaan studeren is een rijbewijs inderdaad ook een prachtige bestemming voor het geld.

  12. Over de kosten die geen 50.000 zouden bedragen:
    Ik heb zelf voor mijn dochter (die geen basisbeurs krijgt en niet in de buurt gaat studeren,
    dus op kamers moet, helaas is haar studierichting alleen Leiden of Groningen is niet te reizen) de volgende berekening gemaakt:
    5 jaar lang:
    collegegeld 2000 per jaar
    boeken 600 per jaar
    kosten v e kamer 300 (minimaal) x 12 = 3600 euro per jaar
    telefoon of internet of zoiets 25 p. m. x 12 = 300

    Dan zit je op totaal 32.500 euro en heb je nog geen enkele verzekering, geen eten, geen enkel kledingstuk in de wasserette, niet naar de kapper, geen kleren, geen reisgeld als je ov-kaart niet geldt, en dan nog de luxe dingen: van uitgaan
    t/m vakantie.
    Als je voor dat alles 300 euro per maand rekent waarvan je 50-60 euro wegzet voor
    tegenvallers en/of vakantie, kom je per jaar op 3600 x 5 (jaar).
    Maakt totaal 50.000 euro.

    Ik heb voor beide kinderen niet zoveel gespaard, maar ze moeten ook zelf werken, en laten zien dat ze aanpakken, dan blijf ik mijn deel bijdragen.

    Er zijn studenten die lenen elke maand het maximum van 500-600-700 euro, gaan daarvan
    op vakantie, lang leve de lol, en zo ben ik zelf niet opgevoed en mijn kinderen ook niet.
    Dan zit je in 5 jaar nl. wél aan 42.000 euro schuld NETTO.

    Ik ben niet optimistisch over de toekomst omdat er ook op dit moment 700.000 studenten zijn op hbo en wo niveau. Die krijgen natuurlijk nooit allemaal een "vette" baan hoor!

    • Veel geld, ik weet het.Helaas kan ik hier niet "quoten" met een link, maar google eens op "diploma-inflatie" dan ontdek je allerlei artikelen dat inmiddels 40% (!!!) van de mensen in een hbo/wo diploma heeft. Voor zoveel mensen is echt géén werk op het niveau (financieel) dat ze zo'n studieschuld "eventjes afbetalen", dat "zo'n lening investering in later is met toch een goede baan" wordt door weinig mensen met kennis van de arbeidsmarkt nog geloofd. Omdat ik mijn kinderen niet met zo'n molensteen wil afleveren, heb ik dit uitgerekend met het boekje van het Nibud ernaast. Ik geef ook budget-adviezen dus weet er mss iets meer van.
      Die uitgaven per maand van 300 zijn echt minimum. Reken ook je eigen risico vanaf je 18e erbij voor de zorgverzekering (40 p.m.) iets met je tandartskosten regelen, enz. Ik ben er fel op tegen dat mijn kinderen moeten lenen voor die studie die zo gedevalueerd is/zal zijn. Ze moeten dus werken en ze zijn heel blij dat ik voor ze gespaard heb.
      Overigens zeg jij altijd dat je geen verstand van financiën hebt, maar je doet het hartstikke goed hoor!

  13. In de 70-er jaren waren we daar nog niet zo mee bezig. Toen was er nog een redelijk ruime studiefinanciering mogelijk. Wel altijd kleine bedragen in potje gedaan voor rijbewijs, we kaarten toen veel en dat geld ging in de pot. Was net genoeg voor dochters rijopleiding en examen, gelukkig slaagde ze de eerste keer want ondertussen waren we gescheiden en was het niet mogelijk geweest verder te lessen. Ik vond dat ook leren autorijden bij de studie hoorde.

    • Wat een originele methode om geld te sparen : ) En het was ook nog een behoorlijk bedrag geworden dan als er een rij opleiding en examen van betaald konden worden.

      Leuk hoor!

  14. Goh, daar zijn we momenteel nog niet zo mee bezig, maar ik denk wel dat we in de toekomst een centje opzij gaan zetten zodat we de studies van de kids kunnen betalen. Maar als het systeem zoals nu blijft in België (studiebeurs en dergelijke) zou dat wel moeten lukken.
    Hoop ik :-)

    • Ja België klinkt als een behoorlijk walhalla als het om studeren gaat! Als mijn jongste dochter wil gaan studeren, moeten we denk ik zeker ook maar eens in België gaan kijken!

  15. Wij sparen ook voor M. Het is niet veel, maar wat we kunnen missen iedere maand. En we sparen inderdaad voor de toekomst zoals een opleiding. We hebben gelukkig nog even, want hij is pas vier. Ik had geen studieschuld en heb mijn opleiding zelf betaald. Ik kreeg wel een aanvullende beurs omdat mijn vader was overleden en daarmee kon ik het ook zelf betalen.

  16. Voor 2 van de 5 kinderen hebben we het collegegeld en de boeken betaald en ze zijn blij dat ze geen studieschuld hebben,voor de jongste die in september gaat studeren gaan we dat ook doen,voor een deel hebben we dat gespaard en een klein bedrag van het vakantiegeld betaald.

    Ze hebben /hadden wel een bijbaantje want in mijn ogen is het een slechte zaak om alles door papa/mama/of opa en oma te laten betalen.

    Wat we wel hebben gehoord is dat studiegenoten met een aanzienlijke schuld begonnen door telefoonabonnementen en gingen rijlessen met de creditkaart van de bank dus een stukje omgaan met geld krijg je ook van thuis mee lijkt me toch?

    • Yikes! Studenten met een creditkaart vind ik al niet zo'n goede combinatie. En een schuld vanwege een telefoonabonnement vind ik ook echt zonde. Maar inderdaad, ik hoor er ook regelmatig over in de media...

      Wat dat betreft heb je als ouders toch echt een belangrijke taak om je kind(deren) te leren goed met geld om te gaan. Dat is denk ik even belangrijk als financieel ondersteunen.

  17. Even over de grens kijken idd. Er zitten veel nederlanders bij onze dochter op unief. Voor een studiebeurs vallen wij helaas uit de boot, maar gelukkig heeft de dochter een studie gekozen in antwerpen en kan ze makkelujk pendelen. Voor de richting architectuur betalen we vanaf volgend schooljaar 890 euro, en dat is dan een dure studie. Je moet hierbij nog wel een ferm bedrag aan materiaal rekenen, toch een dikke 1000 euro. Maar gelukkig geen kot (kamer) te betalen en een abonnement van het openbaar vervoer valt best mee, die hebben de andere kinderen ook nodig hier. Van studieschuld hadden wij nog nooit gehoord voor we over de grens heen keken! Wij vinden dat raar en eigenlijk best wel erg, dat je aan het leven moet beginnen met een strop om je nek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder