Sparen voor je kinderen?

studieschuldVolgens het Nibud is er ruim 50.000,- nodig om een vierjarige studie + het levensonderhoud van een kind dat op kamers gaat te betalen. Even tellen: ik heb 5 kinderen, dus dat is 5 keer 50.000,- oftewel 250.000,-. Daar kun je een heel behoorlijk huis voor kopen!

De meeste ouders zijn dan ook al aan het sparen voor hun kind(eren). Om precies te zijn 8 op de 10. Bijna de helft spaart specifiek voor een studie of opleiding.

Nou is het Nibud altijd vrij royaal in hun berekeningen. Bovendien herinner ik me nog dat iedereen ook riep dat baby’s heel duur zijn. En dat viel enorm mee. Eerlijk gezegd vond ik het tot nu toe allemaal goed te doen. Hoewel ik inderdaad wel merk dat de kosten stijgen nu de kinderen ouder worden. En die kosten komen inderdaad vooral voort uit school en opleiding.

Schoolreisje naar Rome: 640,-

Zo moet mijn jongste dochter volgend jaar mee op schoolreisje naar Rome. Ik heb de acceptgiro al een paar weken op mijn bureau liggen. Want sinds dat vreselijke vliegtuigongeluk in de Alpen vind ik die hele Rome reis maar niks. Uiteindelijk zal ik heus wel braaf betalen, maar ik moet mezelf nog even overwinnen.

Studiekosten: de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend

Mijn oudste dochter woont thuis en combineert een vertaalopleiding Engels met een baantje. Ik betaal de opleiding, en ze heeft verder geen kosten. Dus dat gaat denk ik geen 50.0o0,- kosten. Mijn oudste zoon volgt een driejarige mbo-opleiding tot game-developer. Als hij klaar is wil hij een baan zoeken. Lukt dat niet, dan overweegt hij de hbo-variant er achteraan te plakken. Maar als hij inderdaad een baan vindt als programmeur, dan vallen de kosten erg mee.

Mijn jongste dochter doet gymnasium en voor haar verwacht ik inderdaad studiekosten. Mijn middelste zoon wil dezelfde opleiding gaan doen als mijn oudste zoon, en de jongste gaat misschien weer echt studeren.

Als ik alles zo op een rijtje zet, dan verwacht ik toch niet 250.000,- nodig te hebben.

Wie is er verantwoordelijk voor de studiekosten?

Op het blog Financieel onafhankelijk in 10 jaar schrijft de blogger dat ze blij is dat ze geen studieschuld heeft:

‘Ik ben in de gelukkig positie dat ik geen studieschuld heb, evenals vriend. Wij hebben allebei de mogelijkheid van onze ouders gekregen om te kunnen studeren. Tijdens onze studie woonden wij beide thuis en hebben onze ouders onze studies bekostigd. Alle overige uitgaven waren uiteraard voor eigen rekening en door in de horeca bij te werken verdiende ik genoeg om rond te komen.

In de reacties op deze post vraagt ook iemand of het per sé goed is als je kinderen geen studieschuld hebben. Ze kunnen er ook wat van leren.

Ik denk dat ik voor een soort combinatie ga! Ik spaar nu rustig door, en ik kijk wel hoe het loopt.

Leestips

Hoor jij bij de 8 op de 10 ouders die sparen voor hun kinderen?

Similar Posts

38 Comments

 1. Ik heb wel voor de kinderen gespaard ja. Ik heb er 2, nr 1 studeert maar heeft nog een basisbeurs, werkt erbij, en ik betaal college en boekengeld. Hij is t huis uit maar woont heel goedkoop. Met een bijdrage van ons ouders hoeft hij geen schulden te maken. Nr 2 doet nu eindexamen, zelfde afspraak. Krijgt alleen geen basisbeurs meer. Aangezien er zo ontzettend veel kinderen op hbo en universiteit zitten (400.000 of zo?????) kunnen die nooit allemaal een geweldige baan vinden dat ze fluitend 50.000 kunnen afbetalen, ik geloof er niks van. Dus ik help ze, en daar spaar ik al 20 jaar voor. Dat lenen, ik weet het niet. Heb zelf mijn studie betaald met 2,5 dag werk per week maar heel weinig schuld (afbetaald meteen bij eerste baan was speciale antiek toen met korting). Zie mensen om me heen met hypotheek, kleine kinderen, en studieschuld.

  Dat nieuwe leenstelsel zou zo fantastisch zijn “want ze krijgen toch een goede baan” dat geloof ik niet.

  1. Klopt, in een VPRO uitzending die ik laatst bekeek werd gesteld dat de komende 10 jaar door robotisering in NL wel 2 a 3 miljoen banen verloren zullen gaan. Vooral op mbo en hbo niveau, maar ook een aantal universitaire opleidingen zullen weinig baankansen meer bieden. Het is de uitzending Tegenlicht van 22 maart jl.

  2. Ik heb ook gehoord dat er veel ‘mode studies’ zijn waar studenten waarschijnlijk nooit een baan mee zullen vinden…

   Die uitzending ga ik zeker eens bekijken. Bedankt voor de tip!

 2. Wij sparen ook voor de kinderen, maar ik weet niet of we het hele benodigde bedrag bij elkaar krijgen, wat dat tegen die tijd dan ook zal zijn. We rekenden op een kindje erbij en kregen er twee ;) dus dat kun je niet voorzien!
  Onze eigen ouders hebben voor ons de studies en rijbewijs etc betaald en dat zou ik ook graag voor mijn eigen kinderen willen doen, maar we willen ook nog gewoon leven! Ik las laatst een verhaal van een moeder waarbij haar droger kapot was, maar ze wilde geen nieuwe kopen omdat ze dan even niet kon sparen voor haar kind.. Dat vind ik wel erg ver gaan. We sparen voor ze en kijken hoever we komen, maar niet alles hoeft ervoor opzij gezet te worden. Gelukkig kunnen we het tot nu toe gewoon prima doen!

  1. Dat vind ik een mooi uitgangspunt Samen besparen. Je hoeft er als ouders ook weer niet alles voor opzij te zetten. Ook ik had ouders die mijn rijlessen, rijbewijs en studie betaalden. Ik heb echt geboft vind ik, en had dan ook geen studieschuld.

 3. Hier ook studerende kinderen. Twee afgestudeerd en een die volgend jaar een masteropleiding begint. Wij betaalden het collegegeld en een bijdrage als ze uitwonend werden. Kan mij niet voorstellen dat het 50.000 euro gekost heeft. Wel was het zo dat toen oudste zoon een appartement ging kopen in de hypotheekaanvraag werd gevraagd of er een studieschuld was. Die werd dus duidelijk meegenomen in de aanvraag. Mijn kinderen hebben geen studieschuld.

 4. Ja wij sparen wel, zelf heb ik wel een studieschuld maar dat heeft zo zn oorzaken. Heb wel altijd gewerkt naast mijn studie en woonde thuis..

  1. Dan zou je een studieschuld minder gauw verwachten Nicole. Ik dacht altijd dat als je maar thuis blijft wonen, en zeker met een baantje er bij dat je de kosten redelijk kunt dekken. Maar dingen zijn zelden zo simpel als ze lijken, dat blijkt dan maar weer!

 5. Ik hoop dat we tegen die tijd nog in Noorwegen wonen, maar hier hoef je niet echt wakker te liggen van studiekosten. Wel als ze daarvoor op kamers gaan, die zijn schrikbarend duur. Daarvoor is er ook hier studiefinanciering. Maar ja, als ze 19 zijn -de tijd dat ze hier kunnen kiezen voor universiteit- is dat misschien hier ook wel veranderd, al die mooie regelingen.

  Mochten we weer in Nederland wonen dan zal ik wel proberen ze te ondersteunen, financieel. Ik wil niet dat ze op hun 23e, fris afgestudeerd, al beginnen met een financiële molensteen om hun nek. Maar dan moeten ze er ook zelf wel wat voor doen (bijverdienen) en drie avonden uit, dure kleding en andere luxe mochten ze daar gevoelig voor zijn, mogen ze dan heus zelf betalen.
  Opa en oma riepen al gelijk dat zij wel zouden betalen, maar ja, dat vind k niet iets om rekening mee te houden.

  1. Dat financiële molensteengevoel heb ik ook Valhalla. Ook al zegt iedereen steeds tegen me dat ik het gewoon moet zien als een investering in de toekomst. En dat is het natuurlijk ook. Maar het psychologische effect van een schuld, op jonge leeftijd, lijkt mij gewoon niet fijn.

 6. Wij sparen elke maand EUR 15 pp voor onze twee kinderen. Tegen de tijd dat ze op zichzelf gaan wonen (zijn nu 10 en bijna 16) hebben ze dan een bijdrage voor de eerste kosten. Mijn ouders hebben voor alle kleinkinderen een studieverzekering afgesloten en van zoon is dat inmiddels vrijgekomen. Dit staat te wachten voor zijn rijbewijs en eventuele studiekosten. Hij doet vmbo T en wil daarna (hij moet nog een jaar) een mbo opleiding doen iets met computers. De kosten zullen voorlopig nog wel meevallen. Op zijn huidige school was drie dagen Ommen het enige spannende uitje en de kosten daarvan waren lager dan EUR 100.
  Voor dochter ligt het nog open. Zij heeft veel moeite met rekenen maar scoort super hoog op spelling en taal/lezen. Ze wil kapper worden en dan weer juf dus nog maar even zien.
  Ik vind sparen voor de kinderen belangrijk maar ik leef zelf ook nog. Zoon krijgt ruim zakgeld (EUR 50 per maand) en daarvan spaart hij ook zelf. Binnenkort gaan we zijn kamer veranderen en hij heeft zelf goed gespaard daarvoor.

 7. Wij sparen maandelijks een klein bedrag voor de kinderen. Soms krijgen ze iets extra’s en dan gaat in een spaarpot en wordt ook op de rekening gezet.
  Het is geen groot bedrag wat we maandelijks sparen, maar het is in ieder geval wel iets!

 8. Alle hbo opleidingen liggen dusdanig in de buurt dat het reizen maximaal een half uur met de trein is. Onze kids gaan dus niet op kamers. Een opleiding kost gemiddeld 2000 euro per jaar excl. boeken. Ik maak me er niet druk om. Per maand leggen wij een bedrag van 250 euro aan de kant. Echter worden daar nu ook extra schoolkosten van betaald. Daarnaast, ALS zoonlief als eerste gaat studeren, zit dochterlief nog 2-3 jaar op de Havo of VWO. In die jaren sparen wij vrolijk verder voor dochter. Die 2000 euro kunnen wij zo betalen, ook zonder al gespaard te hebben. Desnoods van vakantiegeld. We zien wel, maar 50.000 euro is belachelijk bij gewone opleidingen.

  1. Een half uur reizen is makkelijk te doen inderdaad. Mijn middelste zoon reist met de trein ongeveer 50 minuten, en hij moet een half uur naar het station fietsen. Hij houdt niet zo van sporten, dus dat fietsen is perfect!

 9. Vanaf dat ze geboren zijn, leg ik al geld op zij. Hier kunnen ze eventueel van gaan studeren, maar ook andere grote uitgaven van doen. Wat studie betreft weet ik nog niet wat ze willen tegen die tijd. In de omgeving zijn verschillende HBO’s en universiteiten. Maar grote kans dat ze aan de andere kant van het land iets willen doen. Ik hoop ze een mix mee te geven van dat ik in best wel wil bijspringen, maar dat niet betekent dat ze maar telkens hun handje moeten ophouden bij papa en mama voor geld.

  1. Nee, kinderen moeten ook leren om zelfstandig te functioneren, en zichzelf te redden inderdaad. Je bewijst ze ook weer geen dienst door alles voor ze te doen of te regelen.

 10. Wij zijn bij geboorte van (nu) kleuter ook gaan sparen voor ‘later’. We sparen de kinderbijslag die we per 3 maanden krijgen. Waar we het precies voor sparen weten we nog niet; studie, rijbewijs, ‘startkapitaal’ bij trouwen of samenwonen…..

 11. Ik vind dit een heel interessant onderwerp.

  Het liefst zou ik mijn kinderen laten studeren zonder studieschuld. Zelf heb ik deels een studieschuld weten op te bouwen en heb ik het zelf betaald.

  Ik hoop dat mijn kinderen net als ik niet kunnen wachten om te gaan werken. Zelf was ik 14 jaar en vond geld verdienen heel leuk.

  1. Mijn kinderen zijn ook begonnen met een bijbaantje op hun dertiende. Folders bezorgen. De extra inkomsten zijn heel welkom voor ze. En daarnaast benadruk ik ook altijd dat het een goede ervaring is, en dat het laat zien dat ze bereid zijn aan te pakken.

 12. Ik ben meteen vanaf de geboorte de kinderbijslag gaan sparen voor de kinderen. Ze zijn nog jong, 6 & 2. Maar de oudste is wel een goede leerling en wil graag dierenarts worden. Als hij dit inderdaad haalt gaat dat aardig wat kosten maar ook het voortgezet onderwijs gaat wat meer kosten dan als je vmbo gaat doen. Wat ik trouwens zelf heb gedaan en onze duurste reis was 100 gulden, naar Belgie.
  En als ze niet goed kunnen leren dan kan het nog voor het rijbewijs gebruikt worden, want dat vinden wij ook erg belangrijk.
  Mijn ouders hebben ons vroeger bij de opleidingen ook altijd financieel ondersteund.

  1. 100 gulden is een koopje. Mijn dochter deed vmbo en dat kostte 2x 250 euro voor een reisje naar Tsjechië en Londen.

   Als je kinderen niet gaan studeren is een rijbewijs inderdaad ook een prachtige bestemming voor het geld.

 13. Over de kosten die geen 50.000 zouden bedragen:
  Ik heb zelf voor mijn dochter (die geen basisbeurs krijgt en niet in de buurt gaat studeren,
  dus op kamers moet, helaas is haar studierichting alleen Leiden of Groningen is niet te reizen) de volgende berekening gemaakt:
  5 jaar lang:
  collegegeld 2000 per jaar
  boeken 600 per jaar
  kosten v e kamer 300 (minimaal) x 12 = 3600 euro per jaar
  telefoon of internet of zoiets 25 p. m. x 12 = 300

  Dan zit je op totaal 32.500 euro en heb je nog geen enkele verzekering, geen eten, geen enkel kledingstuk in de wasserette, niet naar de kapper, geen kleren, geen reisgeld als je ov-kaart niet geldt, en dan nog de luxe dingen: van uitgaan
  t/m vakantie.
  Als je voor dat alles 300 euro per maand rekent waarvan je 50-60 euro wegzet voor
  tegenvallers en/of vakantie, kom je per jaar op 3600 x 5 (jaar).
  Maakt totaal 50.000 euro.

  Ik heb voor beide kinderen niet zoveel gespaard, maar ze moeten ook zelf werken, en laten zien dat ze aanpakken, dan blijf ik mijn deel bijdragen.

  Er zijn studenten die lenen elke maand het maximum van 500-600-700 euro, gaan daarvan
  op vakantie, lang leve de lol, en zo ben ik zelf niet opgevoed en mijn kinderen ook niet.
  Dan zit je in 5 jaar nl. wél aan 42.000 euro schuld NETTO.

  Ik ben niet optimistisch over de toekomst omdat er ook op dit moment 700.000 studenten zijn op hbo en wo niveau. Die krijgen natuurlijk nooit allemaal een “vette” baan hoor!

  1. Veel geld, ik weet het.Helaas kan ik hier niet “quoten” met een link, maar google eens op “diploma-inflatie” dan ontdek je allerlei artikelen dat inmiddels 40% (!!!) van de mensen in een hbo/wo diploma heeft. Voor zoveel mensen is echt géén werk op het niveau (financieel) dat ze zo’n studieschuld “eventjes afbetalen”, dat “zo’n lening investering in later is met toch een goede baan” wordt door weinig mensen met kennis van de arbeidsmarkt nog geloofd. Omdat ik mijn kinderen niet met zo’n molensteen wil afleveren, heb ik dit uitgerekend met het boekje van het Nibud ernaast. Ik geef ook budget-adviezen dus weet er mss iets meer van.
   Die uitgaven per maand van 300 zijn echt minimum. Reken ook je eigen risico vanaf je 18e erbij voor de zorgverzekering (40 p.m.) iets met je tandartskosten regelen, enz. Ik ben er fel op tegen dat mijn kinderen moeten lenen voor die studie die zo gedevalueerd is/zal zijn. Ze moeten dus werken en ze zijn heel blij dat ik voor ze gespaard heb.
   Overigens zeg jij altijd dat je geen verstand van financiën hebt, maar je doet het hartstikke goed hoor!

 14. In de 70-er jaren waren we daar nog niet zo mee bezig. Toen was er nog een redelijk ruime studiefinanciering mogelijk. Wel altijd kleine bedragen in potje gedaan voor rijbewijs, we kaarten toen veel en dat geld ging in de pot. Was net genoeg voor dochters rijopleiding en examen, gelukkig slaagde ze de eerste keer want ondertussen waren we gescheiden en was het niet mogelijk geweest verder te lessen. Ik vond dat ook leren autorijden bij de studie hoorde.

  1. Wat een originele methode om geld te sparen : ) En het was ook nog een behoorlijk bedrag geworden dan als er een rij opleiding en examen van betaald konden worden.

   Leuk hoor!

 15. Goh, daar zijn we momenteel nog niet zo mee bezig, maar ik denk wel dat we in de toekomst een centje opzij gaan zetten zodat we de studies van de kids kunnen betalen. Maar als het systeem zoals nu blijft in België (studiebeurs en dergelijke) zou dat wel moeten lukken.
  Hoop ik :-)

  1. Ja België klinkt als een behoorlijk walhalla als het om studeren gaat! Als mijn jongste dochter wil gaan studeren, moeten we denk ik zeker ook maar eens in België gaan kijken!

 16. Wij sparen ook voor M. Het is niet veel, maar wat we kunnen missen iedere maand. En we sparen inderdaad voor de toekomst zoals een opleiding. We hebben gelukkig nog even, want hij is pas vier. Ik had geen studieschuld en heb mijn opleiding zelf betaald. Ik kreeg wel een aanvullende beurs omdat mijn vader was overleden en daarmee kon ik het ook zelf betalen.

 17. Voor 2 van de 5 kinderen hebben we het collegegeld en de boeken betaald en ze zijn blij dat ze geen studieschuld hebben,voor de jongste die in september gaat studeren gaan we dat ook doen,voor een deel hebben we dat gespaard en een klein bedrag van het vakantiegeld betaald.

  Ze hebben /hadden wel een bijbaantje want in mijn ogen is het een slechte zaak om alles door papa/mama/of opa en oma te laten betalen.

  Wat we wel hebben gehoord is dat studiegenoten met een aanzienlijke schuld begonnen door telefoonabonnementen en gingen rijlessen met de creditkaart van de bank dus een stukje omgaan met geld krijg je ook van thuis mee lijkt me toch?

  1. Yikes! Studenten met een creditkaart vind ik al niet zo’n goede combinatie. En een schuld vanwege een telefoonabonnement vind ik ook echt zonde. Maar inderdaad, ik hoor er ook regelmatig over in de media…

   Wat dat betreft heb je als ouders toch echt een belangrijke taak om je kind(deren) te leren goed met geld om te gaan. Dat is denk ik even belangrijk als financieel ondersteunen.

 18. Even over de grens kijken idd. Er zitten veel nederlanders bij onze dochter op unief. Voor een studiebeurs vallen wij helaas uit de boot, maar gelukkig heeft de dochter een studie gekozen in antwerpen en kan ze makkelujk pendelen. Voor de richting architectuur betalen we vanaf volgend schooljaar 890 euro, en dat is dan een dure studie. Je moet hierbij nog wel een ferm bedrag aan materiaal rekenen, toch een dikke 1000 euro. Maar gelukkig geen kot (kamer) te betalen en een abonnement van het openbaar vervoer valt best mee, die hebben de andere kinderen ook nodig hier. Van studieschuld hadden wij nog nooit gehoord voor we over de grens heen keken! Wij vinden dat raar en eigenlijk best wel erg, dat je aan het leven moet beginnen met een strop om je nek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.