Slaap als goedkope therapie

slaaptherapie

Je kent vast wel de uitdrukking of het advies om ergens ‘een nachtje over te slapen.’

Het idee om achter ergens een nachtje over slapen is dat je dan een betere beslissing kunt nemen.

Zelf slaap ik over sommige dingen ook graag een nachtje. Na een goede nachtrust zien dingen er namelijk vaak weer anders uit dan de dag tevoren. In de regel minder erg ; )

En dat blijkt een bekend fenomeen! Ysbrand van der Werf, onderzoeker aan het VU Medisch Centrum schreef een boek over slapen: Iedereen slaapt. En daarin schrijft hij onder andere over het effect van slaap op je emoties.

Slaap als nachtelijke therapie

Volgens Ysbrand worden tijdens je slaap emotionele gebeurtenissen verwerkt. De gebeurtenissen worden als het ware goed opgeborgen in het archief van je geheugen. Tegelijkertijd wordt de emotionele reactie op de gebeurtenis minder heftig. Tijdens de slaap verliest de gebeurtenis zijn emotionele lading.

Slaap legt emotionele gebeurtenissen inhoudelijk vast, maar vermindert de emotionele lading.

Heb je slaapproblemen en kun je niet slapen, dan krijgt slaap niet de kans om de emotionele gebeurtenissen te verwerken en blijft de emotionele lading op de voorgrond.

Dus als iemand tegen je zegt: ‘Slaap er maar een nachtje over,’ dan is dat goed advies. Want terwijl je slaapt zijn je hersenen druk aan het werk met het verwerken van gebeurtenissen en ordenen de boel terwijl jij lekker uitrust.

Over Iedereen slaapt

Voor het slapen gaan lees ik altijd graag non-fictie boeken. Daar word ik namelijk lekker slaperig van . Maar van Iedereen slaapt werd ik me juist hyperbewust van het feit dat ik zou gaan slapen. Ik werd er klaarwakker van. Het voelde heel onnatuurlijk om te gaan slapen. Net alsof ik een kunstje ging doen.

Iedereen slaapt is dus niet geschikt als slaapmiddel : )

Iedereen slaapt is interessant. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Hoe ziet slaap er uit?
 • Word je creatief van slapen?
 • Slapen alle dieren?
 • Hoe je slaappatroon verandert met je leeftijd

Het boekje is vrij theoretisch en wetenschappelijk van toon. Niettemin geeft Ysbrand ook tips om goed te kunnen slapen.

N.B. Er zit helaas geen handige index achterin het boekje, waardoor je niet makkelijk een onderwerp even kunt opzoeken zoals hypnagoge hallucinaties. Jammer.

8 Slaaptips van Ysbrand van der Werf

 1. Zorgt voor een uitnodigend comfortabel bed.
 2. Houd rekening met koffie en alchohol en beperk dat.
 3. Slaap liever te kort dan te lang.
 4. Hanteer een vast ritme.
 5. Buitenlicht is goed voor je slaapritme.
 6. Bananen zouden goed zijn voor slaap.
 7. Pieker niet.
 8. Zorg dat je het lekker warm hebt.

Praktische informatie over Iedereen slaapt

Iedereen slaapt is voor 17,50 te koop bij bol.com.

slaap

Denk ook eens aan online therapie!

Leestips

Dromenvangers!

Verzwaringsdeken Action

Hoe is het met jouw slapen gesteld? En helpt ‘er een nachtje over slapen’ bij jou?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ja een nachtje erover slapen helpt zeker! Ik slaap meestal goed (mits ik niet wakker wordt gemaakt omdat er iemand honger heeft). En als het koud is neem ik een kruik mee naar bed heerlijk warm!

 2. Goh… Zijn al die ouders (moeders?) even gezond bezig mer dat tekort aan slaap…

  Ik ben juist zo blij dat ik af en toe uit kan slapen: vannacht bijna 9 uur en geslapen als een blok – héérlijk! Ik knap daar echt van op. Zeker na een aantal nachten van te weinig slaap.

 3. Ik slaap doorgaans snel in, maar doorslapen is een ander verhaal, wat maar zelden is, meerdere keren per nacht word ik even wakker en waardoor?
  In ieder geval niet omdat ik lig te piekeren, geen angstige dromen, maar plop, even wakker, gaan verliggen om dan weer verder te slapen.
  Heb ik een heel enkele keer een ononderbroken nacht, voel ik me ‘s morgens wel uitgeruster, helaas heb ik er geen zeggenschap over…

  Ik ga op een vaste tijd naar bed, geen tv op de slaapkamer en voor ik naar bed ga, kijk ik even naar een natuurprogramma om alles van de dag los te laten.
  Mogelijk dat ik steeds even wakker word, omdat ik dan moet gaan verliggen, iets wat ik overdag ook heb met zitten en geen kat in mijn leven zat graag op mijn schoot, ik was te beweeglijk ;)

  Groetjes Lily

 4. Piekeren is vervelend voor jezelf en doorgaans ook zinloos, omdat je niet verder komt. Nadenken over een probleem en een oplossing bedenken is prima. Hoewel vlak voor het slapen gaan niet zo’n goed gekozen moment is. Volgens mij zijn er wel methodes om piekeren af te leren.

 5. Wat een interessant artikel. Ik slaap heel graag en vind de nachten altijd te kort. Dat van bananen wist ik niet, koffie wel. Dat neem ik ook echt niet want dan lig ik naar het plafond te staren. Grappig dat je juist door dit boekje niet kon slapen haha…

  1. Ja, dat vragen er hier meer. Geen idee Huismama. Ik heb er boeken over gelezen, de bekende trucjes geprobeerd, maar een definitieve oplossing heb ik ook nog niet gevonden. Voor mij helpt het dus om saaie non-fictie boeken te lezen. Die voorkomen piekeren, en maken me vervolgens zo moe dat ik in slaap val.

 6. Ik slaap eigenlijk een uurtje te weinig. Ik merk het iedere dag als ik wakker wordt. Maar op de een of andere manier lukt het niet om er eerder in te gaan. Er is iedere dag wel weer iets.

 7. Een nachtje erover slapen… dat lukt me dus niet, want dan pieker ik de hele tijd.
  Ik heb het liefst allemaal achter de rug.

  Met de fitbit heb ik wel gemerkt dat ik beter slaap als mijn echtgenoot naast me ligt.
  Als hij in het buitenland is slaap ik veel onrustiger en ben ik dus ook veel meer moe!

  1. Lang leve de fitbit Ilse. Wat een leuke informatie! Ik slaap volgens mij juist beter als mijn man er niet is. Hij is erg onrustig en lawaaiig namelijk.

 8. Ja een nachtje over slapen werkt wel bij mij. Over het algemeen slaap ik heerlijk, Heel soms nog een gebroken nacht door een van de kids, maar we mogen niet klagen. Ik ben er gek op, slapen! ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.