Reacties

Sinterklaas 2016: 5 trends — 33 reacties

 1. Wat jammer! Sinterklaas is een van de weinige Nederlandse feesten. Het hoort in NL Sinterklaas is een kinderfeest én een feest voor "grote mensen". Jammer dat er alleen aandacht geschonken wordt aan die pieten, hun kleuren en een sinterklaasjournaal voor kinderen (of is er ook een voor het hele gezin?). Wat met pakjesavond? Dat was altijd zo leuk. Cadeautjes horen bij sinterklaas. Ik heb het altijd jammer gevonden dat er lootjes getrokken worden. Een klein cadeautje voor iedereen, een leuke surprise voor elk...Maar dat is toch teveel voor die zuinige hollanders...

  • Sinterklaas is inderdaad wel een typisch Nederlands feest in mijn beleving.

   De oorspronkelijke gedachte lijkt inderdaad wat op de achtergrond te raken door het tumult rondom Zwarte Piet.

 2. Ik vind Sinterklaas vooral minder leuk geworden door al het commerciële gedoe eromheen. Maar, zolang je wat oogkleppen ophoudt, is het ook mogelijk aan het hele commerciële feest voorbij te gaan en het leuk en kleinschalig te houden. Een surprise en gedicht, wat leuke kleine cadeautjes en een hoop lol. Ik geloof dat ik in totaal ruim 10 kleine cadeautjes heb gekocht voor nog geen €35. En dan heb ik voor mij doen nog redelijk gek gedaan (lees: 3x een decemberkalender van elk 5 euro). Het gaat tenslotte toch om het samenzijn en de quality time :)

  • Daar ben ik het helemaal mee eens : ) Het gaat om samenzijn en het samen fijn hebben. Ik vind dat je heel creatief bent geweest om voor zo'n laag bedrag leuke cadeautjes te regelen. Goed gedaan.

 3. Eerlijk gezegd zijn zowel Sint als kerst Niet echt aan mij besteed. Behalve via de dchool van mijn jongste kind heb ik er ook niet echt veel mee te maken. Ik let dan ook niet echt op de verandering zoals jij die beschrijft. De sinterklas lekkernijen vind ik wel lekker op z'n tijd en deze liggen de laatste jaren al in september in de supermarkten. Dan mogen die rond deze tijd best plaatsmaken voor kerstlekkernijen...

 4. We zijn tot mijn verbazing echte trendvolgers. Alleen kijken we wel verplicht Sinterklaasjournaal (zoon kijkt het in de klas en vindt dat te eng als we thuis de aflevering niet vooruitkijken). Verder vieren we Sint én kerst met kadootjes. Met nu nog de nadruk op Sinterklaas, maar mogelijk gooien we dat volgend jaar om.

  Het overhyperde van Sinterklaas (op school en elders) help wat ons betreft het Sinterklaasfeest om zeep. Niet de gekleurde pieten.

  • Het is toch wat Bespaarzuinig als je met je kind thuis het programma eerst moet vooruit kijken omdat het op school te stressvol is. Dan mogen ze zich als school en als Sinterklaasjournaal wel eens achter het oor krabben of ze hun doel niet voorbij schieten denk ik.

   Ik snap wat je bedoelt met 'overhyperde'!

 5. Ik erger me groen en geel aan de Pietendiscussie. Ik merk nu al dat ik het woord "zwarte" in de eerste zin al weg laat.
  Een groep volwassenen helpt hierdoor een traditioneel kinderfeest om zeep. En dat vind ik jammer. Het heeft ook zijn weerslag op allerlei reclame uitingen en feestelijkheden rondom dit gezellige kinderfeest.Winkeliers zijn het spoor kwijt of durven niet meer.
  Laatst zag ik bij de bakker nog zo'n ouderwetse acrobaat piet in de etalage. Ik heb er met weemoed naar staan kijken.
  Het kinderklaasjournaal vind ik al helemaal niets. Geldt trouwens ook voor de club van Sinterklaas. De verhaallijnen zijn veel te ingewikkeld voor kinderen.

  • Ik moet ook zeggen dat het me echt opvalt als er in een etalage nog echte zwarte pieten figureren. Bij een bonbonzaak in de stad durven ze het nog. Maar dat valt me dus wel op.

 6. Helaas gaat het spontane af van het sinterklaasfeest, met die hele zwartepieten discussie. Ik ben opgegroeid met zwarte piet, mèt roe !!. De roe is geruisloos verdwenen, zonder discussie. En stoute kinderen gingen in de zak mee naar Spanje.
  Sinds de jaren 80 kwamen er van lieverlee, bruine pieten en ongemerkt veranderd het sinterklaasfeest ook, terwijl iedereen in zijn waarden wordt gelaten.
  Als er niet zoveel ophef over zou worden gemaakt, zouden de zwarte pieten, zonder discussie steeds lichter van kleur geworden kunnen zijn en had niemand het gevoel iets in te leveren of gediscrimineerd te worden. Zucht......het had zo mooi kunnen zijn.

  • Toen ik opgroeide in de jaren zeventig en tachtig was dat ook met het verhaal dat stoute kinderen in de zak mee naar Spanje gingen. Of mee naar Spanje en dat er dan drop van je werd gemaakt ; )

   Dat is inderdaad geruisloos verdwenen. Evenals de roe.

 7. Sinterklaas met zijn zwarte Pieten is het mooiste kinderfeest. Een mooi en gezellig feest voor het hele gezin. Een prachtig stukje cultuur die we niet verloren mogen laten gaan. Ook niet voor een klein aantal gefrustreerde onblanke schreeuwers die denken dat wij ons in eigen land aan hen dienen aan te passen.
  Hier mogen we nooit aan toe geven want als je ze een vinger geeft trekken ze je gelijk een hele poot uit en maakt alles plaats voor het "suikerfeest". Kerstmis is al winterfeest geworden en Pasen voorjaarsfeest. Willen we dat? Wat mij betreft niet. Handen af van onze cultuur. En voor alle " zwarte Pieten." Wij hebben jullie niet gedwongen om naar Nederland te komen. Als het jullie hier niet bevalt, ga dan terug naar je land van oorsprong. Dan is iedereen tevreden en hoeven wij ook niet langer als Sinterklaas voor jullie te spelen.

  • Het Sinterklaasfeest is inderdaad een mooi stukje cultuur. Ik lees in je reactie dat het je raakt dat er discussie is over de manier waarop het wordt ingevuld Joannes.

  • Ja Vlijtig Liesje. Het gaat niet meer alleen om het Sinterklaasfeest. Het ligt veel dieper. In alles dienen wij ons aan te passen aan vreemde mensen die menen ons te moeten vertellen wat wij te doen en te laten hebben. Daar heb ik enorm veel moeite mee. En dan druk ik me nog heel eufemistisch uit.

  • Joannes toch! Wat 'n kleinzielig gedoe! Wie zijn "ze" ? Wie bedoel je met "onblanken" en "zwarte Pieten" ? Wst je dat kerst en pasen feesten van de "heidenen" waren en "ingepikt" door de chistenen? Ik denk het niet. Wist je dat Jesus ooit gezegd heeft: ...wat gij de minderen aandoet, doet ge mij aan. Niet alleen iets goeds maar ook iets slechts!

 8. Zoals altijd ga ik weer geheel tegen de trend in....bij mij groeit de liefde voor het Sinterklaasfeest. Kan ook komen natuurlijk door onze jonge kinderen.
  Als kind vond ik dat hele gedoe met surprise maar niks, wat een gedoe om een cadeautje uit te pakken. Maar nu vind ik het juist leuk. Mijn kinderen vinden het prachtig als ik hun cadeaus verstop. Zij zijn gewoon veel leuker nu dan ik vroeger was ;-)

  Mensen halen erg vroeg een kerstboom in huis, valt me op. Ja, dan is er geen ruimte voor het Sint feest.

  De Kerstman is natuurlijk ook een variant op de Sinterklaas. De Europeanen hebben het Sinterklaasfeest meegenomen toen ze naar Amerika emigreerden en daar is hij veranderd in de Kerstman.

  Ik lees een heel leuk boekje over de mythische achtergrond van Sinterklaas, dat hij eigenlijk niet terug te leiden is tot een heilige, maar dat er meerdere heiligen waren in die tijd die hetzelfde werk deden. En het is zelfs vergelijkbaar met Wodan, hij werd altijd vergezeld door twee zwarte raven. Er zit ontzettend veel symboliek in het Sint feest, dat blijkt uit het boekje. Het heet Sinterklaas en het geheim van de nacht, door Pieter van der Ree.

  • LOL. Ik moet glimlachen dat je schrijft dat jouw kinderen veel leuker zijn dan jij als kind : )

   Wat leuk dat je zo geniet van het Sinterklaasfeest. Ik vind het ook altijd fijn om te zien hoe kinderen genieten.

 9. Het Sinterklaasjournaal o.i.d. hebben wij nooit gekeken. Ik vond het teveel, te indringend. Ik vind Sinterklaas iets magisch hebben voor kinderen en heb het ook altijd geprobeerd in die sfeer te houden. Mooie (oude) Sinterklaasverhalen voorlezen, zingen voor de schoen etc. Digitale cadeautjes hebben wij nooit gegeven, er is nog altijd genoeg ander leuks te verzinnen. En nu we het met 1 dochter van 16 vieren, voor iedereen een surprise aangevuld met wat andere cadeaus. Dat zijn dingen die nuttig, leuk en/of mooi zijn, zoals bijvoorbeeld happy socks (normaal krijgen ze die niet). En natuurlijk een chocoladeletter. Voor mijzelf bijvoorbeeld breiwol of mason jars. Gedeeltelijk via internet, en gedeeltelijk in de stad gekocht. De Sinterklaassfeer in de stad mis ik wel. Weinig specifieke Sintversiering. En teveel gericht op kopen, kopen.
  De hele zwarte pietendiscussie komt mij mijn keel uit. Het Sinterklaasfeest is een legende en heeft zich aan het tijdsbeeld aangepast, door bijvoorbeeld het ontbreken van de roe. Naar mijn mening zit er geen spoor van discriminatie in het verhaal hoe wij het hedendaags vieren. Het feest hoort bij onze cultuur en is eigenlijk iets waar wij zuinig op moeten zijn. Hoewel ik het iets anders verwoord dan Joannes, kan ik mij wel enigszins vinden in zijn woorden. Dit is "ons" feest, "jullie" mogen daaraan deelnemen, graag zelfs, maar verpest het niet voor anderen als je je er niet in kunt vinden. Of het nu om Sinterklaas, Kerst, Carnaval, Pasen of wat dan ook geldt. In Pasen zit bijvoorbeeld een christelijke component, maar de paashaas is heidens. Maakt het heel veel uit? Iedereen kan het toch op zijn manier vieren (of niet vieren als je dat fijner vindt). Het is jammer dat de zwarte pietendiscussie alles polariseert. Het is bijna als "wit" tegen "zwart". Sinterklaas houdt toch van ieder kind?
  En iets heel praktisch, als je zwarte piet niet schminkt, is gelijk de magie van het verhaal weg. Blanke, ongeschminkte pieten zijn veel eerder herkenbaar.

  • Dat is wel interessant inderdaad wat je zegt op de Christelijke component Anna. Voor mij speelt die de hoofdrol bij Kerstmis en Pasen. Maar bij beide feesten zie je inderdaad dat de Christelijke component steeds minder zichtbaar wordt.

   En mooie boodschap: Sinterklaas houdt van ieder kind. Dat is precies hoe ik me Sinterklaas ook voorstel.

 10. Ik heb het al vaker ergens geschreven: ik vind het heel logisch dat we, met een maatschappij die veranderd is van samenstelling, rekening houden met donkere kindjes die zicn misschien gekwetst voelen of gepest worden.

  Ik ben met je eens dat het sintjournaal hysterisch is. Het moet een rustig en een beetje mysterieus sprookje zijn. Met plotseling een klop op de deur, een geheimzinnige zak cadeautjes en een paardje wat 's nachts een wortel komt halen.
  Niet een hoop hysterisch gegil en pieten met 5 kleuren in het gezicht.

  Voor mij was de beste oplossing geweest: de stoomboot vaart onder de regenboog door en kijk.....als bij toverslag zijn de pietjes pastelroze, -groen, -geel en -paars.
  Had in 1x gekund. Geen lange aanpassingstijd en eeuwig durend gezeur.
  In 1x klaar en iedereen blij.

  En laten we eerlijk zijn.....zwarte piet is eigenlijk een raar fenomeen. Blanken die zich donker schminken met gouden oorringen en dikke rode lippen.......vroeger spraken ze nog raar ook.
  Zoals hierboven werd gezegd: de roe is ook geruisloos verdwenen en er gaat ook geen kind meer voor straf in de zak. Aanpassingen zijn geen ramp hoor.

  • De klop op de deur en de geheimzinnige zak cadeautjes... Dat zijn inderdaad fijne elementen uit het Sinterklaasverhaal. Ik word er gewoon een beetje sentimenteel van. Snif.

   En dat het paard dan ook echt de wortel had opgegeten!!!!

 11. Mijn zoon van zes is helemaal niet bezig met die hele pieten-discussie. Hij accepteert gewoon wat ie ziet en vind de gekleurde pieten erg mooi. Dat geldt ook voor z'n vriendjes, kinderen maken er geen punt van, de volwassenen wel is mijn ervaring. Sinterklaasjournaal is idd veel te spannend, maar ze kijken op school dus we komen er helaas niet onderuit.
  Verder is het gewoon een hele leuke tijd, en genieten we er ook van!

  • Wat een intrigerend verschijnsel dat het Sinterklaasjournaal op school wordt gekeken zeg! Dat was op de school van mijn kinderen dan weer niet.

   Ik vind het eigenlijk best apart dat scholen zo'n programma afspelen onder schooltijd. Enerzijds omdat het zo'n drukdoenerig programma is, maar ook roept het bij mij de vraag op: 'Moet er niet gewerkt worden dan?!'

 12. Ik zie ook voornamelijk kerst in de winkels al hadden ze bij de AH genoeg pieten en sinterklaasjes staan. Ik vier het al jaren niet meer en met de lopende discussie heb ik sowieso geen zin meer in Sinterklaas. Doe mij maar kerst :)

 13. Ik ben dol op het Sinterklaasfeest vooral met kleine kinderen. Jammer genoeg wonen mijn kleinkinderen down under dus ik kan het niet meevieren maar cadeautjes zijn onderweg en natuurlijk pepernoten, chocoladeletters en marsepein. Mijn dochter heeft ze ook Nederlandse sinterklaasliedjes geleerd dus op 5 december is het groot feest (onder de airco ????)

  • Wat zal dat heerlijk zijn voor je kleinkinderen dat er met de post cadeautjes komen. Wel heel bijzonder om Sinterklaasfeest onder de airconditioning te vieren : )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder