Rouwkaart maken: waar moet je aan denken?

rouwkaart maken

Een rouwkaart maken heeft twee functies. Hij is heel praktisch bedoeld om mensen te laten weten dat iemand overleden is, maar tegelijkertijd is hij ook heel persoonlijk.

Je wilt graag dat de kaart bij de overledene past.

Als iemand een rustige en introverte levensstijl had, dan wil je bijvoorbeeld liever niet een rouwkaart met veel bombarie. Tenzij je als nabestaande nog een appeltje te schillen hebt met de overledene en denkt: 'Zo, ik zal je met je stomme introverte levensstijl!'

Rouwkaart maken voor mijn vader

Na het overlijden van mijn vader kwamen wij ook voor de keuze van een rouwkaart te staan. Het fijne was dat mijn vader hier van tevoren over had nagedacht, en had gezegd dat hij graag een vogel op zijn kaart wilde.

Dat kwam zo.

Van register-accountant naar pastorale school

Toen hij met pensioen ging als register accountant, deed hij een cursus bij de pastorale school. Daar werd hem gevraagd een dier te verzinnen dat hem representeerde. Hij kwam toen uit op een vogel.

Een vogel symboliseerde voor mijn vader een gevoel van vrijheid.

Hij vroeg mijn jongste dochter om een vogel te tekenen voor op zijn kaart. Het resultaat zie je hierboven.

Mijn vader is nu zo vrij als een vogeltje.

Rouwkaart maken: wat moet erop?

Je mag helemaal zelf weten wat je op een rouwkaart zet. Maar er zijn wel bepaalde algemene dingen die handig zijn om er in ieder geval op te zetten.

Marieke Henselmans noemt in haar boek Laat je niet kisten de volgende punten die in ieder geval op de rouwkaart moeten:

 • De naam van de overledene
 • Geboortedatum en plaats, sterfdatum en plaats
 • De afzender van de kaart
 • Locatie en tijdstip van de dienst en mogelijkheid afscheid te nemen. Als de uitvaart in besloten kring is, kan dit worden: 'De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden' en of 'De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.'
 • Condoleance: kans om elkaar te spreken, waar en hoe laat.
 • Correspondentieadres

Wij verstuurden twee verschillende rouwkaarten: eentje voor de mensen die bij de afscheidsviering konden zijn. Dat waren er maximaal 30 vanwege corona. En een rouwkaart voor de mensen die de avond van tevoren afscheid van mijn vader konden nemen bij ons thuis.

tekst rouwkaart

Rouwkaart maken: gedicht of iets persoonlijks

De punten van Marieke Henselmans zijn belangrijk, maar weinig persoonlijk. De meeste mensen schrijven daarnaast dan ook een mooie tekst op een kaart, of een mooi gedicht. Op de kaart van mijn vader staat:

'Dankbaar voor de jaren dat onze levens verbonden waren hebben wij in liefde losgelaten Ton Orriëns'.

Deze zin viel mijn moeder spontaan in, toen ze keek hoe mijn middelste zusje en ik mijn overleden vader aankleedden met hulp van Buurtzorg. Ik vind deze zin elke keer dat ik hem zie weer prachtig want hij is zo enorm waar.

Op onder andere kaartje2go.nl vind je een aantal kant en klare gedichten en teksten voor op een rouwkaart.

Rouwkaart maken: wat kost zo'n kaart?

De begrafenisondernemer regelde voor ons de rouwkaarten. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

Wat kost een rouwkaart dan?

Voor het gemak neem ik weer even Kaartje2go als voorbeeld.Screenshot 2021 05 14 at 11.39.44

Voor 1 enkele officiële rouwkaart ben je 1,49 per stuk kwijt bij Kaartje2go.

Bij Greetz hebben ze geen officiële rouwkaarten in het assortiment. Je komt bij hen bij de condoleancekaarten uit. Die kosten al gauw 3 euro per stuk. Kaartje2go is dus budgetvriendelijker.

Wat kostte onze rouwkaart vergeleken met Kaartje2go?

Op de rekening van de uitvaartondernemer staan de kosten van de kaart vermeld:

 • 135 rouwbrieven dubbelzijdig met afbeelding kleur 309,95
 • Postzegels: 96,00
 • Verzend enveloppen: 11,25

Ik was benieuwd wat dezelfde kaart zou kosten bij Kaartje2go. Ik uploadde de tekening van mijn jongste dochter naar [email protected] en koos voor een dubbelzijdige kaart.

En warempel! Ik zou aanzienlijk goedkoper uit zijn. Voor 135 kaarten betaal ik bij Kaartje2go 228,15! Dat is 81,80 goedkoper dan via de begrafenisondernemer.

Screenshot 2021 07 13 at 13.33.27

Rouwkaart maken: samenvattend

Een rouwkaart is belangrijk en heeft vaak veel sentimentele waarde. In deze blogpost las je over rouwkaarten en onder andere wat er zoal op moet staan.

Op basis van míjn kostenberekening ben je goedkoper uit om een kaart zelf te regelen, dan als je dit via de uitvaartondernemer doet.

Voor wie te maken heeft met een budget, is dit toch goed om even in gedachten te houden.

Lees in dat geval vooral ook het boek Laat je niet kisten door de commercie van Marieke Henselmans.

Overige leestips

Similar Posts

13 Comments

 1. Hele goede prijsvergelijking Nicole. Want ook via kaartje2go of Greetz kun je rouwkaarten versturen.
  En ben je veel goedkoper uit dan wanneer je kaarten via de uitvaartverzorger afneemt en waar je vaak ook de hoofdprijs betaalt.

 2. Jullie hebben een mooie en persoonlijke kaart gemaakt. Mooi die vogel. Rouwkaarten is een Nederlands gebruik. Hier in DK bestaat het niet. Af en toe een advertentie in de krant, maar veel mensen houden geen krant. Hier gaat het bericht rond met jungeltrommels. Er wordt rondgebeld, aangebeld en doorgegeven.

 3. Bij mij vallen rouwkaarten onder mijn uitvaartverzekering. Tenminste, de eerste 50 stuks. En in mijn geval is dat meer dan voldoende. Ik vind de kaart voor je vader heel mooi. Bijzonder ook dat je dochter de tekening gemaakt heeft. Echt heel mooi.

 4. Hoi, ten eerste moet ik zeggen dat wij " uit gemak" alles via Monuta hebben laten doen. Je betaalt wat meer, maar ze ontworpen je compleet. Omdat wij met twee dochters achterbleven met een ingewikkelde emotionele verhouding, hebben we het zo gedaan. Mijn vader was geen erg liefdevolle man maar leefde alleen met zijn boeken en concerten.
  De tekst had ik vooraf al bedacht, gek genoeg om dat "liefdevol" niet paste bij hem. Misschien innerlijk, maar weinig van gemerkt.
  "De cirkel is rond. Het boek is uit. Het concert is afgelopen". Stond erop zijn kaart. Ik vond het mooi en passend. Ik heb de hele uitvaart geregeld, en het was mooi.
  Ik wens je sterkte met het verdriet, en hoop dat de mooie herinneringen een plaats krijgen in je hart. Een lieve groet!

  1. Ook daar kan ik me zeker wat bij voorstellen. Het kan een boel zorgen en rompslomp schelen als je het via de professionals doet. Zeker als je een ingewikkelde verhouding had met de overledene.

   Dankjewel voor je reactie. En ik vind de tekst op de kaart van je vader erg mooi!

 5. Wat een prachtige en persoonlijke kaart Nicole! Je zal vast erg trots zijn op je dochter.

  Mijn man ergert zich eraan dat bij een geboortekaartje altijd de lengte en het gewicht van het kind staan, en bij een rouwkaart daar niets van vermeld wordt. Op de kaart van onze zoon hebben we dan ook geen lengte en gewicht vermeld, maar mijn man wil graag dat dat tzt op zijn rouwkaart wel opgenomen wordt………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.