Papieren agenda versus digitale agenda

agenda

Hoewel ik mijn smartphone inmiddels heb leren waarderen, gebruik ik hem beslist niet als agenda.Want ik heb het nodig om mijn afspraken en te-doen lijstjes op papier te zien. Ik weet niet waarom. Ik denk dat het ‘echter’ voelt als het op papier staat of zo. Een online agenda is voor mij daarom niet geschikt. Mijn papieren agenda is een grote Moleskine agenda. Dat wil zeggen dat hij bijna A4-formaat is. Aan de linkerkant staan de zeven dagen van de week, en de rechterkant bestaat uit gelinieerd papier en is dus geschikt voor notities en dergelijke.

Lees ook mijn review van de Happy Planner!

Maar hoewel ik dus stug vasthoudt aan mijn papieren agenda, weet ik dat steeds meer mensen helemaal blij worden van hun online agenda, of van een agenda op hun smartphone. En ik moet toegeven dat een agenda op je smartphone handig kan zijn. Je hebt hem waarschijnlijk bijna altijd bij je en hij is makkelijk in je tasje te stoppen.

Toch zou ik willen beweren dat een papieren agenda meer voordelen heeft : )

De voordelen van papieren agenda’s

 1. In een tijd waarin steeds meer mensen vrijwillig voor een digitale detox kiezen is een papieren agenda een mooie manier om je los te rukken van schermpjes!
 2. Een papieren agenda kun je bewaren en wordt een tijdsdocument. Later kun je dan nog eens je agenda uit pak ‘m beet 2007 te voorschijn halen en eens kijken wat je toen zoal deed.
 3. Dingen opschrijven met de hand helpt je om je gedachten te ordenen.
 4. Als je iets opschrijft onthoud je het beter dan wanneer je het typt!
 5. Als je een blanco notitieboek koopt en gebruikt als agenda kun je je papieren agenda helemaal invullen naar smaak en voorkeur! Bovendien kun je er allerlei leuke dingen inplakken met onder andere washi tape ook bekend als masking tape.
 6. Noteren dat je naar de kapper moet, is sneller dan een app openen met je agenda er op en de notitie intypen.
 7. Een papieren agenda heeft nooit een lege batterij : )
 8. Een agenda van papier maakt geen geluidjes en ‘bliept’ niet!
 9. Niet voor niets zegt het spreekwoord: ‘Papier is geduldig!’
 10. Een papieren agenda geeft geen blauw licht af dat slecht is voor je nachtrust.
 11. Een papieren agenda past bij een leven zonder internet, voor zover een leven zonder internet anno 2019 nog mogelijk is…

Voordelen van digitale agenda’s

Eerlijk is eerlijk, digitale agenda’s hebben ook voordelen. Het grootste voordeel is de eindeloze hoeveelheid ruimte die je hebt in een digitale agenda. Een agenda als Google Calender waarschuwt je bovendien zelfs als het tijd is voor een afspraak. Maar het grootste voordeel van een digitale agenda vind ik toch wel dat je een dergelijke agenda heel makkelijk kunt delen met iemand anders. Dat maakt het makkelijker om op elkaar af te stemmen.

Mijn conclusie

Ook al moet ik toegeven dat digitale agenda’s ook veel voordelen hebben, ik houd het toch bij mijn papieren agenda.

Uiteindelijk wordt de keuze voor een papieren of digitale agenda volgens mij vooral bepaald door persoonlijke voorkeur en gevoel. Dat zie ik ook bij mijn kinderen. Mijn jongste dochter zweert bij haar papieren agenda, maar mijn jongste zoon is helemaal gelukkig met de agenda op zijn iPad.

Leestips

Wat vind jij van digitale en papieren agenda’s? 

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik vind een papieren agenda eigenljk leuker, want ik hou er van om dingen te noteren, maar gebruik toch de agenda op mijn smartphone omdat ik deze kan delen met mijn man & dat maakt dat ik geen afspraken vastleg op dagen dat het voor hem niet lukt :) Die meldingen, daar word ik lastig van. Ik schakel die dan ook altijd uit :D

 2. Dit jaar was ik een beetje laat met het kopen van een agenda. Alles was overal al uitverkocht. Daarom maak ik nu noodgedwongen gebruik van een digitale agenda, maar mijn voorkeur gaat toch ook wel heel sterk uit naar een papieren agenda. Op één af andere manier heb ik dan het gevoel dat dit mij meer houvast geeft. Weet ook niet precies waarom…

  1. Ik heb precies hetzelfde Sunny Mama. Als het in een papieren agenda staat voelt het voor mij ook ‘echter’.

   Balen dat alle agenda’s uitverkocht waren. Ga je nu dit jaar extra vroeg kopen?

 3. Ik leef zonder agenda tegenwoordig ik noteer datums die ik niet mag vergeten op een kalender,vroeger had ik er wel een toen werkte ik nog en waren de kinderen nog thuis en dan had ik dat nodig maar nu plan ik niet veel meer want het hangt af van of ik me goed voel die dag en als je dan lang op voorhand iets afspreekt is dat moeilijk maar mijn vrienden begrijpen dat wel.

 4. Ik gebruik mijn succes agenda al jaren en jaren. Ik vind het overzicht van papier waarin je kunt bladeren prettig. Zeker ook voor administratie vind ik dat handig.

  Wel gebruik ik ook de agendafunctie op de smartphone om afspraken in te zetten waarvoor ik graag een reminder wil.
  Zo zette ik net een reminder erin dat ik vanavond een jarige vriend wil bellen. Zo kan ik dat niet in de drukte plots vergeten.

  1. Zo’n reminder is natuurlijk ook wel erg handig. Bijna zoiets als een persoonlijke assistente die je even attendeert op iets dat je nog moet doen! Maar dan gratis : )

 5. ik vind papieren agenda’s ook overzichtelijker en makkelijker plannen.. ik kijk niet vaak in de agenda van mijn telefoon, waardoor ik de helft dus vergeet :p plus het is gewoon leuk om een mooie papieren agenda te hebben, haha!

  1. Als je een gedeelde agenda hebt lijkt mij digitaal ook handiger. Maar mijn man is een enorme ‘noob’ als het gaat om zijn smartphone dus voor ons zou het daarom niet werken.

 6. Ik heb heel lang een papieren agenda gehad waar ik van alles inschreef. De laatste paar jaar gebruik ik alleen nog maar de agenda in mijn telefoon, omdat ik op een gegeven moment merkte dat de papieren agenda leeg in mijn tas bleef zitten. Telefoon vind ik gewoon makkelijker omdat ik die altijd bij de hand heb.

 7. Ik ben zo enorm ongestructureerd.. Ik heb overal notitieboekjes en losse briefjes liggen. Ook heb ik afgelopen jaar weer een papieren agenda gekocht maar op een gegeven moment raak ik die kwijt / vergeet ik hem.. Mijn telefoon is altijd wel in de buurt dus vaak zet ik mijn afspraken dan toch daar maar even in en is dat mijn meest volledige agenda.

  1. Als je je agenda verliest is het inderdaad onhandig. Ik kan me voorstellen dat je dan terug valt op je smartphone. En als die het meest up-to-date is dan verliest een papieren agenda het natuurlijk.

 8. Op de telefoon mis ik het overzicht voor langere tijd en je ziet niet in één oogopslag wat er allemaal staat.
  Ik gebruik een familiekalender, daar staat alles op voor mijzelf, de kinderen en man en hier schrijven ik ook de planning voor het eten op. Als ik ergens ben en een afspraak wil maken doe ik dit uit het hoofd, omdat ik het aantal afspraken in een week heel erg beperk lukt dit meestal wel.

 9. Ik volg je hier wel in!
  Husband en ik hebben beiden een digitale agenda waarin we dingen inplannen en dan delen met elkaar. Dat is het handige eraan.
  Maar ik heb ook nog steeds een papieren agenda :) Die ligt steevast opengeslagen op het keukeneiland. Zo zie ik ‘s ochtends meteen wat er nog te doen staat zonder eerst alles te moeten openen en scrollen en swipen en nog van die toestanden :D

 10. Ik vind mijn digitale agenda toch vele malen fijner. En daar kan ik heel gemakkelijk verschillende agenda’s bij elkaar inzien (bijv. zowel die van mijn man als die van mijzelf).

 11. De papieren agenda’s zijn in de meerderheid, zie ik aan de reacties. Ik had verwacht dat er meer ‘om’zijn naar de digitale.
  Overigens ben ik zelf ook van het papier. Wij hebben een gezinsagenda. Jouw model agenda klinkt wel handig moet ik zeggen, dat je ook een blad hebt voor notities. Ga ik onthouden.

  Om mijn werk hou ik de agenda’s van mijn bazen digitaal bij. Dat verschijnt dan gelijk op hun mobiel, dat vinden ze handig. Kan ik me voorstellen, zij zitten vaak bij vergaderingen, dan wil je weten wat het volgende is dat op je programma staat.

  Voor mijn werkagenda hou ik het wel digitaal bij, maar kijk er vervolgens nooit meer na. :-/ Het is meer om te voorkomen dat er wat ingepland wordt op mijn niet-kantoor-uren :-) Ook op kantoor gebruik ik nog steeds een papieren agenda.
  Het wordt meer ‘eigen’ als ik het met de hand heb geschreven. Alsof er dan nog een extra beslismoment is genomen dat ik me aan die afspraak wil verbinden.

  1. Dat laatste herken ik ook helemaal Anita!

   Mijn Moleskine is erg handig. Het enige dat ik betreur is dat ik nu niet meer kan kiezen uit alle andere soorten agenda’s. Want er is niet een zo handig als de Moleskine voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.